KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Sammaleen poistoa huopakatolta ei kannata sivuuttaa

Sammaleenpoisto huopakatolta

Katto kuin katto – oli se sitten huopa-, tiili- tai peltikatto – altistuu luonnon vaihteleville olosuhteille ajan kuluessa. Tämä tarkoittaa niin likaa, tuulta, kosteutta, jäätä, lunta kuin auringon porotustakin. Näin ollen kate pääsee myös kulumaan helposti, jos sen jättää oman onnensa nojaan. On monia kiusantekijöitä, jotka valtaavat katon ja alkavat hiljalleen aiheuttaa ongelmia. Joskus niin salakavalasti, ettei sitä välttämättä tule edes huomanneeksi. Yksi näistä kiusanhengistä on sammal, joka asettuu mielellään asumaan erityisesti karheapintaisille huopakatoille. Tällaisessa tilanteessa on huopakaton hyvinvoinnin kannalta elintärkeää suorittaa sammaleen poisto. Vaikka sammal kasvaakin huopakatolla melkoisen helposti, saadaan se kuitenkin säännöllisillä puhdistuksilla pois ennen kuin pahempaa tuhoa syntyy.

Mikä tekee viattoman oloisesta sammal-kasvista sitten niin hankalan asukkaan? Ja mikä tekee huopakatoista niin alttiita sammaleen aiheuttamille ongelmille? Huovan pinta on karheampaa kuin esimerkiksi pellin, jolta kaikenlainen katolle kertyvä lika ja roska pääsee valumaan helpommin pois. Usein käy myös niin, että mitä vanhemmaksi huopakatto tulee, sitä enemmän sitä suojaava sirotepinta pääsee kulumaan. Tämä lisää entisestään kaikenlaisen roskan kerääntymistä katolle. Ajan kanssa lika ja roska keräävät kosteutta muodostaen ihanteellisen kasvualustan sammaleelle. Sammal alkaa hitaasti vallata kattoa, työntäen juurensa katteen pintaan. Mitä syvemmälle se kaivautuu, sitä vaikeampi kattoa on puhdistaa sammaleesta. Näin se kaivaa tieltään koloja, jotka myöhemmin keräävät vettä. Talven tullen vesi koloissa jäätyy ja alkaa rapauttaa katteen pintaa. Tämä voi tuntua varsin mitättömältä ongelmalta, mutta lopputuloksena saattaa olla komeammankin kokoinen kattovuoto.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme pitkän linjan kokeneita kattoalan ammattilaisia, joille huopakatot sammalongelmineen ovat tuttuja entuudestaan. Vuosien varrella kertyneen tietotaitomme kautta ymmärrämme katon rehevöitymisen aiheuttamat riskit sekä tavat, joilla sitä ehkäistä. Meiltä löytyvät keinot puuttua ongelmiin niin ennaltaehkäisevästi kuin jarruttavastikin. Raudanluja tiimimme tarkastelee jokaista tilannetta aina yksilöllisesti. Hyödynnämme kaikessa työnteossamme kulumatonta ammattitaitoamme sekä aina yhtä laadukkaita tuotteita – oli kyse sitten pienemmästä tai suuremmasta kattoprojektista. Meille on myös tärkeää, että katosta huolehditaan aina kokonaisvaltaisesti – ei vain pintapuoleisesti tai siltä osin, minne näkyvät ongelmat ylettyvät. Näin ollen joka kerta, kun kiipeämme katollesi – myös pelkän katon puhtaaksi harjauksen yhteydessä – teemme veloituksella koko katon kunnon yleistarkastuksen. Vain tällä tavoin saamme käsityksen katon todellisesta voinnista ja kykenemme ennakoimaan mahdollisten ongelmien syntyä – jopa estää ne kokonaan.

Tähän kattavaan sekä kokonaisvaltaiseen yleistarkastukseemme kuuluu muun muassa koko katteen pinnan läpikäynti esimerkiksi ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Samalla varmistamme senkin, että katon mahdollinen maalipinta suojaa yhä katetta eikä ole päässyt lohkeilemaan. Meitä kiinnostaa lisäksi harjatiivisteen riittävä tiiveys sekä se, ettei mikään sauma tai reuna ole ajan kuluessa päässyt repsottamaan ikävästi. Tarkastuksen yhteydessä katsastamme myös katon eri läpivientien kuten ilmanvaihtoputkien, piipunhormien, kattoluukkujen ja liesituulettimien tiiveyden, sillä ne määritellään usein juurikin katteen vuotoalttiimmiksi kohdiksi kulkiessaan läpi sisätiloista aina ulos asti. Emme unohda myöskään katto- ja kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattosiltojen kunnosta sekä oikeanlaisesta kiinnityksestä huolehtimista. Rännienkin kiinnitykset ja kaadot muistamme vilkaista, sillä tukkeutunut ränni on varsin ikävä yllätys lumien viimein sulaessa keväällä eikä irronnut hyödytä juuri sen enempää. Ja mikäli yläpohjaan on mahdollista löytää jonkinmoinen ihmisen mentävä reitti, tarkistamme vielä villat sekä rakenteen mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista tarkastuksemme yhteydessä ilmenisi, mihin pitäisi oitis puuttua, voisimme tehdä työstä sinulle tarjouksemme, kun kerran käymässäkin jo olemme.

Oli kattotyön tarve suuri tai pieni, kannattaa sitä ajatella ennemmin tärkeänä investointina, kuin suurena kulueränä. Kattoasioissa ennakointi on valttia. Katon kunnon ylläpitäminen huolloilla tulee usein edullisemmaksi kuin huonoon kuntoon ajautuneen katon kattava remontti. Säännölliset kattohuollot voivat lykätä kallista kattoremonttia ja ehkäistä vakavia vesivaurioita, joiden korjauksen hinnalla toteuttaisi monen monta huoltotoimenpidettä. Sammaleettoman ja muutenkin puhtaan katon kaunis uusi ilme usein myös nostavat talon jälleenmyyntiarvoa, eli hieman hintavammatkin kattotyöt saattavat niin sanotusti maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Mutta koska harvalla meistä on omaa säästötiliä pelkkien tarpeellisten kattotöiden varalta ja harvalla sitä rahaa kasvaa puussakaan, me Katonkorjaus-palveluilla olemme myös pyrkineet etsimään keinoja helpottaa asiakkaidemme maksukykyä. Nyt voit esimerkiksi hakea helposti rahoitusta pienillekin toteuttamillemme kattoprojekteille suoraan nettisivujemme kautta, vaikka ihan omalta kotisohvalta käsin. Näin saat usein kaivattua joustoa maksamiseen piipahtamattakaan pankissa. Ja mikäli kyseessä on yksityinen rakennus, ei kannata unohtaa myöskään hakea kaikista toteuttamistamme töistä kotitalousvähennystä

Miksi sammal kasvaa katolla ja mitä tuhoa se tekee?

Olemme tottuneet näkemään vihreitä sammalmättäitä kulkiessamme Suomen metsissä, mutta sammal leviää helposti myös muuallekin kuin vain maankamaralle. Sen itiöitä lentelee nimittäin jatkuvasti ilmassa ja osa niistä päätyy kattojen päälle esimerkiksi tuulen mukana. Katon pohjoispuoleinen lape tai muuten enemmän varjoon jäävä lape tarjoaa sammaleelle oivan kasvualustan jäädessään usein kosteaksi, kun aurinko ei sitä pääse kuivaamaan. Huopa ei myöskään saa karhean pintansa tähden liu’utettua havunneulasia, lehtiä, oksia sekä muuta roskaa itse alas samoin kuin esimerkiksi peltikatto, jolloin se jää sinne keräämään yhä lisää kosteutta ja hidastaa katteen kuivumista. Ajan saatossa kostea katto maaduttaa sille kertynyttä biomassaa, mikä parantaa entisestään sammaleen elinoloja. Sammal puolestaan kerää lisää kosteutta katolle levittäytyessään. Tadaa; noidankehä on valmis!

Sammal on salakavala kiusanhenki ja varsin ikävä alivuokralainen. Se syö huopakatetta pikkuhiljaa ja yrittää upottaa juurensa siihen – mahdollisimman syvälle ja laajalle vallatakseen lisää elintilaa. Juurakkoa voi siis löytyä laajemmiltakin alueilta kuin vain vihreiden mättäiden alta. Ensimmäisenä vaurioita alkavat kärsiä yleensä katteen saumakohdat, jotka ovat katteen heikoin paikka ja näin myös alttiimpia vuodoille. Jos ne pääsevät aukeilemaan löytää kosteus tiensä katteen alle. Siellä se voi valua pitkin sille alttiita rakenteita. Kosteudesta kärsivät erityisesti lahoavat puuosat sekä villaeristeet. Laho puu kun ei jaksa kannatella katon painoa terveen lailla. Ja villaeristeet alkavat kastuessaan painaa yhä enemmän, pääsevät mahdollisesti jäätymään vapauttaen lämmön harakoille. Kun koko rakennus alkaa kärsimään kosteudesta, voi vaarassa olla sisäilman laatu ja uhkana todellinen homeongelma. Ja sen korjaaminen tuleekin usein jo kohtuu kalliiksi.

Tietyt tekijät kuitenkin suojaavat katetta sammaleelta. Jos katteen sirotepinta on hyvässä kunnossa, ei sammal saa siitä kunnon otetta. Jo vanhemmalla katolla on pinta ehtinyt kulua sekä haurastua, jolloin sammal kykenee tunkemaan juurensa katteen sisään kiihdyttäen entisestään katon kulumista sekä veden vuotamista katteen alle. Huolehtimalla katteen kunnosta tai tarvittaessa uusimaan katolle vitaali sirotepinta uudelleenpinnoituksin, voi tarjota katolle kohtuu helposti paljon hyviä lisävuosia.

Paras tapa taistella sammalta vastaan on huollattaa kattoa säännöllisesti

Katolle kerääntyvä lika ja sitä myöten myös kaikenlaiset kasvustot saavat paremmin jalansijaa kuluneella katteella. Ennen kaikkea sellaisella, jonka hyvinvointiin ei ole panostettu aikoihin. Näin ollen paras tapa ehkäistä sammalta on huoltaa kattoa niin, ettei se pääse kulumaan pikavauhtia. Tähän riittävät yleensä ihan vain perushuollot. Ja näihin perushuoltoihin kuuluu ihan vain perusasioita; kuten esimerkiksi katteen säännöllinen puhdistus. Huopakatto tulisi puhdistaa säännöllisesti varsinkin keväisin ja syksyisin – puhaltamalla sekä harjaamalla se puhtaaksi lehdistä ja puun oksista. Katon puhtaanapito auttaa nimittäin pitämään sitä myös kuivana, sillä roskathan ne sitä kosteutta keräävät. Tärkeintä onkin estää biomateriaalin maatuminen katteeseen, mitä ei useinkaan ehdi tapahtua, jos kattoa puhdistetaan puolivuosittain.

Jos säännöllisesti huolletulle ja pinnastaan hyväkuntoiselle katolle sammalta pääsisikin kasvamaan, olisi se myös helpompi karkottaa tiehensä. Tällöin riittää usein pelkkä kevyt harjaus. Mutta mitä syvemmälle juuret ovat ehtineet tunkeutua, sitä haastavampaa myös sammaleen poistamisesta tulee. Tällöin voidaan joutua ottamaan järeämmät otteet käyttöön eli toteuttamaan sammaleentuhokäsittely. Oli miten oli, ei kattoa kannata lähteä itse lakaisemaan puhtaaksi millä tahansa lattialuudalla, sillä harjauskin voi vaurioittaa herkkää sirotepintaa. Ja parhaan tuloksen sammaleentuhokäsittelystäkin saa usein joku, jolla on siitä aiempaa kokemusta. Näin ollen, ellei ole aivan varma mihin soppaan on kauhaansa työntämässä, kannattaa kutsua apuun ammattilainen. Meiltä Katonkorjaus-palvelulta näitä ammattilaisia löytyy läjäpäin. Aina löytyy avuksi kokenut kaveri, joka putsaa, harjaa, pesee ja tuhokäsittelee kaikennäköiset huopakatot. Meiltä saat myös parhaan arvion siitä, millaisia toimenpiteitä juuri sinun kattosi tarvitsee – riittääkö harjaus vai pitääkö levittää sammaleenpoistoon tarkoitettu aine?

Kun sammal on poissa, voidaan katto pinnoittaa uudelleen

Koska huonokuntoinen huopakate on alttiimpi niin lialle, kasveille kuin kosteudellekin, kannattaa nimenomaan kattoa suojaavasta sirotepinnasta pyrkiä pitämään mahdollisimman hyvää huolta. Peli ei ole kuitenkaan menetetty, vaikka paljastuisikin, että pinnoite olisi osittain kulunut pois katolta. Jos havaitaan, että huopakate on huonossa kunnossa, voidaan harkita sen uudelleen pinnoittamista. Tämä toteutetaan sammaleenpoistokäsittelyn jälkeen, kun kate on harjattu puhtaaksi lakastuneesta sammaleesta. Pinnoittaminen on kuitenkin melko suuri työ ja joissain tapauksissa koko katteen uusiminen voi olla jopa järkevämpi ratkaisu – etenkin jos suurin osa tai koko katteen pinta on päässyt kulumaan rikki. Pinnoituksen järkevyys on kuitenkin täysin kattokohtainen, joten asiaa kannattaa lähteä aina selvittämään ammattilaisen avulla.

Huopakaton uudelleen pinnoitus ei ole mikään jokavuotinen operaatio, vaan kerta riittää suojaamaan kattoa hyvinkin pitkäaikaisesti ja saattaa säästää sammaleen lisäksi monelta muultakin vaivalta tulevaisuudessa. Jos kattotarkastuksen jälkeen pinnoitus nähdään järkevänä ratkaisuna ja se päädytään katolle toteuttamaan, alkaa projekti perinteisellä puhdistuksella, jossa käydään läpi niin katon pinta kuin vesikourutkin. Kun kate on puhdas eikä sillä rehota enää sammal, voidaan huopakatto pinnoittaa juuri parhaiten kyseistä kattoa varten sopivalla pinnoitteella. Oikeanlainen pinnoite sekä levitystapa pitävät nekin valita katon tyyppi tuntien. Näin ollen pinnoitustöihin kannattaa aina kutsua ammattilainen, jolle erilaiset katot, materiaalit ja työtavat ovat tulleet tutuiksi kokemuksen sekä koulutuksen kautta. Pinnoite on usein joko maalimaista tai ruiskutettavaa massaa, jotka eroavat ominaisuuksiltaan hieman toisistaan. Maalimaista pinnoitetta voidaan sävyttää mielen mukaan ennen kuin se levitetään niin kutsutulla maalausharjalla katolle luomaan joustavaa pinnoitetta. Ruiskutettava pinnoite puolestaan on usein valmistettu joko polyuretaanista tai akryllista. Silläkin luodaan katolle kauniin saumaton lopputulos, joka tiivistää hyvin myös läpiviennit. Kun olemme keskustelleet kanssasi läpi molemmat vaihtoehdot ja olet valinnut kenties värin, voimme me Katonkorjaus-palvelulla toteuttaa sammaleenpoistokäsittelyn kylkiäisiksi katteen uudelleenpinnoittamisen. Rautaiset kattoalan osaajamme Katonkorjaus-palvelulla levittävät uuden pinnoitteen tarkasti, jotta lopputuloksesta saadaan huolitellun näköinen sekä silmää miellyttävä. Ja toki myös olosuhteilta katetta jatkossa paremmin suojaava kokonaisuus.

Sammaleenpoistokäsittely toteutetaan juuri sitä varten kehitetyllä aineella

Sammaleentuhokäsittelyn tulisi olla aina tekijälleen tuttua, sillä aivan yksinkertainen toimenpide ei sekään ole. Projekti kannattaa toteuttaa poutasäällä, jottei sade huuhdo tuhokäsittelyyn varattua ainetta alas lappeilta samoin tein. Hommaa pitää aina myös hieman valmistella. Ennen kuin sammaletta voidaan alkaa poistaa, on katto puhdistettava liasta ja ylimääräisestä roskasta, joka muutoin haittaisi aineen levittämistä. Tähän riittää usein katteen puhallus tai harjaus pehmeällä harjalla. Sitten juuri sammaleenpoistoon kehitetty sammaleenpoistoaine levitetään usein ensin joko korkeapaineruiskulla tai mikäli halutaan erittäin tarkka lopputulos, esimerkiksi maalitelaa muistuttavalla telalla huolellisesti. Tämän jälkeen annetaan aineen vaikuttaa niin, että katteeseen syvällekin uponneet juuret ja itiöt saadaan hävitettyä eikä uusia pääse enää kuihtuneista juurista leviämään. Vasta kun aine on ehtinyt tehdä ihmeitään tovin, voidaan katto harjata puhtaaksi nyt katteesta irronneesta sammaleesta ja sen jälkeen tarvittaessa vielä pestä mahdollisesti jäljelle jääneet liat.

Lopputulos on pitkäaikainen, täysin sammaleeton ja lisää katon hyvinvointia tulevaisuudessakin. Katto näyttää taas siistiltä, pääsee kuivumaan kunnolla, eivätkä juurten aiheuttamat vauriot tuhoa sen pintaa. Meille Katonkorjaus-palvelulla on myös tärkeää, että toimenpiteet voidaan toteuttaa turvallisesti. Näin ollen valikoimamme työtavat ja sammaleen tuhoamiseen käytetyt aineet eivät vahingoita katetta tai saastuta muuta ympäristöä. Käyttämämme aine on onneksi biohajoavaa, eikä siis tuhoa lappeiden alla kasvavia kukkapenkkejä tai myrkytä vaikkapa siellä möyriviä eläimiä.

Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat siis sekä molempiin toimenpiteisiin taitavat ja oikeat työtavat omaavat tekijät että tarvittavat välineetkin; tuomme mukanamme juuri huopakaton hellävaraiseen puhdistukseen tarkoitetun pehmeän harjan sekä tuhoaineet ja muut työkalut tuhokäsittelyä varten. Meidän asiakkaanamme et joudu siis rautakauppareissulle, vaan välineistö kuuluu hintaamme, joka kustomoidaan sinun kattosi koon ja tarpeitten mukaan.

Me poistamme sammaleen jokaiselta huopakatolta ja sen lähisukulaiselta

Kattoalan ammattilaisina olemme kohdanneet sammalta lukuisilla katoilla. Vaikka se takertuukin helpommin erilaisiin huopakattoihin, esiintyy sitä myös tiili- ja peltikatoilla. Toki huopakattokin on suuri kattojen perhe – yläkäsite – jonka alle mahtuu niin rullahuopaa, palahuopaa kuin bitumiakin, joista kaikki ovat enemmän tai vielä hieman enemmän alttiita sammaleen kasvulle. Siispä; komeilee pääsi päällä mikä tahansa huopakaton lähisukulainen, jonka tarkkaa nimeä et edes tunne, voimme me toteuttaa sille sammaleentuhokäsittelyn. Samat säännöt ja luonnon lait niilläkin pätevät, joskin on hyvin katosta riippuvaista, millä tavoin itse poistotyö toteutetaan. Jälleen kerran tärkeässä roolissa ovat niin katteen pinnan kunto kuin sammaleen juurtumisaste. Mutta kyllä me Katonkorjauksella aina keinot keksimme.

Jos siis kaipaat sammaleentuhokäsittelyn huopakatollesi, bitumikatollesi tai palahuopakatollesi, löydät niin osaavat ammattilaiset, laadukkaat tuotteet, joustavan palvelun sekä kaikki tarvittavat työskentelyvälineet yhden katon alta meiltä Katonkorjaus-palvelulta. Pyydä oitis tarjous ja me tulemme kartoittamaan kattosi kunnon, materiaalin sekä tarpeet tarkastuskäynnillämme. Sitten istumme kanssasi alas kuulemaan sinun henkilökohtaiset toiveesi ja luomme kaiken tämän pohjalta toimintasuunnitelman, jonka avulla kosteutta sienen lailla imevä ja rihmastojaan katteeseen poraava sammal saadaan karkotettua katolta ripeästi.

Kun sammal on häädetty, pysyy se poissa säännöllisin huolloin

Kun suurin työ on ohi ja sammaleinen katto jäänyt historiaan, kannattaa tästä saavutuksesta pitää kiinni. Kaikki investoitu työ, raha, aika ja hikoilu valuvat hukkaan, jos sammaleen annetaan tehdä rauhassa paluutaan taas seuraavana vuonna. Jotta uurastuksesta saataisiinkin irti paras mahdollinen hyöty, kannattaa tehdä kaikki sen eteen, ettei sammal tee paluuta. Ja kuten jo todettu, paras tapa estää sammalta valtaamasta kattoa on huollattaa katto mahdollisimman säännöllisesti. Usein perushuollot kannattaa pyrkiä toteuttamaan puolivuosittain – keväällä lumien alkaessa sulaa sekä syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia. Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saatkin kaikki kaipaamasi huoltotoimenpiteet katollesi aina kattoalan ammattilaisen toteuttamana.

Perushuoltoon harvoin kuuluu mitään tähtitieteellistä. Puolivuosittain riittää usein katon harjus sekä puhdistus lehdistä, roskasta ja liasta. Samassa yhteydessä on syytä käydä läpi myös vesikourut, jotka helposti tukkeutuvat katolta niihin valuvasta massasta ja alkavat veden seisoessa joko ruostumaan tai jäätymään. Rännejä läpikäydessä on hyvä myös huolehtia, että ne ovat oikein sekä tarpeeksi lujasti kiinni lappeessa ja kaatavat vedet vielä toivottuun suuntaankin – painovoimaa kun eivät nekään voi uhmata. Syys- sekä keväthuoltojen yhteydessä olisi hyvä käydä läpi myös katon eri läpiviennit, saumat ja jiirit mahdollisten vuotojen varalta. Tarvittaessa repsottavat reunat voidaan myös lisätiivistää. Samalla kattoalan ammattilainen varmistaa senkin, etteivät kattoturvatuotteet ole irronneet, sillä irti roikkuessaan niitä tuskin voi enää juuri kutsua turvallisiksi. Alas vyöryvän lumen mukana katosta irtoavat palotikkaat voivat saada aikaan paljonkin tuhoa. Tokikin pudottamalla talvisin kinoksiksi katolle kertynyt lumi hallitusti ehkäisee pitkälti myös monelta vahingolta. Meiltä saat siis kevät- ja syyshuoltojen lisäksi myös turvalliset lumenpudotukset sekä jään sulatukset läpi talven, jotta niin katto kuin kattotuotteetkin säästyisivät. Sen lisäksi, että kaiken maailman lapetikkaiden, lumiesteiden ja kattosiltojen tulisi olla riittävän tiukasti kiinni, pitäisi niiden myös toimia toivotusti, joten siihenkin on syytä kiinnittää huollon yhteydessä huomiota. Myös vesikaton alapuolisiin rakenteisiin on hyvä välillä kajota ja toteuttaa esimerkiksi yläpohjan tarkastus, jos kulkureitti sinne on vain mahdollista löytää. Näin voidaan pitää silmällä myös eristeiden riittävyyttä sekä mahdollisia vuotoja.

Hyvin huollettu katto on kodin paras vakuutus. Huollattamalla kattoasi säännöllisesti meillä Katonkorjaus-palvelulla saat varmuuden siitä, että se jaksaa läpi seuraavankin vuodenajan koetukset. Huolehdimme katostasi aina kuin omastamme, eivätkä meiltä jää ne pienetkään ongelmat huomaamatta. Avullamme sekä jo hyvin pienillä huoltotoimenpiteillä voit saavuttaa monia hyviä vuosia tai vuosikymmeniä yhteiseloa huopakattosi kanssa ilman suurempia toimenpiteitä. Aloita katostasi huolehtiminen siis jo tänään ja kutsu meidät käymään. Kattosi kiittää siitä vielä.