KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Tiilikaton puhdistaminen puolivuosittain pitää katon elinvoimaisena – pesu ja harjaus silti paras jättää ammattilaiselle!

Tiilikaton puhdistaminen

Eihän tiilikaton puhdistaminen vain ole päässyt unohtumaan? Tiilikaton puhdistamatta jättäminen on vähän niin kuin hankkisit huonekasvin ja olettaisit, että kasvi säilyy hengissä kastelematta – niin elintärkeästä asiasta on kyse!

Siinä missä huonekasvista pyritään kuitenkin kastelemalla saamaan mahdollisimman rehevä, on tiilikaton puhtaanapidolla juurikin päinvastainen tarkoitus. Puhdistamalla tiilikatto pyritään pitämään kuivana ja kasvustosta vapaana. Niin lehdet, risut koivunnorkot kuin neulasetkin pitävät kattoa alituiseen hieman kosteana ja tarjoavat erinomaisen kasvualustan muun muassa sammaleelle.

Tiilien huokosiin tunkeutuva kosteus ja sammal taas ovat siinä mielessä ikäviä asioita, että ne saavat kattotiilet nopeasti huonoon kuntoon. Huonokuntoiset tiilet puolestaan kohottavat riskiä tiilikaton kosteusvauriolle. Sammaloitunut tiilikatto tuleekin tiensä päähän pahimmillaan vuosikymmeniä ennen sen odotettua maksimi-ikää!

Siispä, tiilikaton säännöllinen puhdistaminen:

  • auttaa kattoa palvelemaan koko siltä odotetun 70-100 vuoden ajan
  • on helppo ja nopea keino pitää katosta aiheutuvat laskut minimissään

Jotta tiilikaton puhtaanapidosta olisi eniten hyötyä, kannattaa katto puhdistaa puolivuosittain. Käytännössä kevät ja syksy ovat parhaita aikoja askareen suorittamiselle.

Kun seuraavan kausipuhdistuksen aika koittaa, älä kuitenkaan mene katolle itse keikkumaan. Ota sen sijaan yhteyttä meihin!

Me Katonkorjauspalvelussa hoidamme tiilikaton puhdistushommat turvallisesti, ammattitaitoisesti ja kotitalousvähennyskelpoisesti puolestasi. Vuosien harjoittelun myötä timanttiseksi hioutuneella tekniikalla ja sopivia välineitä hyödyntäen käymme kattosi rivakasti läpi, oli sillä pinta-alaa sitten kuinka paljon tai vähän hyvänsä. Liikumme varmajalkaisesti niin loivilla kuin jyrkilläkin tiilikatoilla.

Huomaa: katon ohella myös sadevesijärjestelmä kaipaa puolivuosittaista puhdistamista. Näin rännit eivät ruostu niin herkästi, eikä tukossa olevien vesikourujen yli lainehtiva vesi aiheuta esimerkiksi räystään ja julkisivun lahovaurioita. Kun tilaat tiilikattosi kausipuhdistuksen meiltä Katonkorjauspalvelusta, puhdistamme samalla rännitkin huolellisesti puolestasi!

Ellei peruspuhdistus kuitenkaan enää riitä katollesi, voimme myös käsitellä sen sammaleentuhoaineella. Sen jälkeen suosittelemme suoja-ainekäsittelyä tai uudelleenpinnoitusta, jotka nekin meiltä onnistuvat.

Katollasi käydessämme me myös tarkastamme sen kauttaaltaan ja teemme halutessasi hyvän tarjouksen sen kaipaamista toimenpiteistä – oli kyse sitten huollosta tai korjauksesta. Esimerkiksi kattovuodot ja vuotoriskit onkin hyvä tilkitä tiilikaton puhdistusrupeaman yhteydessä erityisesti silloin, jos putsaukseen käytetään vettä.

Isompaa savottaa silmällä pitäen kannattaa pitää mielessä myös kauttamme saatavilla oleva rahoitus. Jos kyseessä on kuitenkin tavallinen omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai piharakennuksen tiilikaton puhdistaminen tai harjaus, rahoitukselle ja osamaksulle tuskin tulee käyttöä.

Selvittääksesi mitä tiilikaton puhdistaminen tarmokkaiden tiilikate-eksperttiemme toimesta Eurolleen maksaa, pyydä tarjous!

Sammal on mieltynyt erityisesti tiilikattoihin – mutta miksi, ja mitä haittaa sammaleesta tiilikatolle on?

Miksi tiilikatto sammaloituu? Kysymys on hyvä. Syy tiilikaton sammaloitumiseen vaivaakin varmasti monen tiilikattoisen kiinteistön omistajaa ympäri Suomea.

Vastausta edellä esitettyyn kysymykseen on helppo lähteä etsimään eri materiaaleja vertailemalla. Esimerkiksi pelti ja muovi eivät miellytä sammalta läheskään niin paljon. Tämä johtuu siitä, että tiili on verrattain huokoinen materiaali.

Huokoinen on tiiviin vastakohta. Huokoisessa materiaalissa on siis paljon onkaloita, joiden täytteenä on milloin ilmaa, milloin vettä – ja milloin sammaleen juuria.

Mitä huokoisempi materiaali, sen paremmin sammalitiöt pystyvät tarttumaan ja juurtumaan siihen. Vanhat, rapautuneet ja ajan hampaan syömät tiilet ovat kuin tarranauhaa, johon tuulen mukana liihottelevat sammalitiöt takertuvat miltei puolivahingossa. Pian katolla onkin jo kunnon mätäs, jonka juuret luikertelevat syvällä tiilien huokosverkostossa.

Huokoisuutensa vuoksi tiilet keräävät ylleen helposti myös muuta biomassaa. Se puolestaan tarjoaa sammaleen kasvua varten paljon hyviä ravinteita.

Vaikka tiilikatolla on siis lukuisia hyviä ominaisuuksia, on sammaloituminen tiilen luontainen heikkous. Oikeanlaisella huoltamisella on kuitenkin mahdollista häivyttää tiilikaton sammalta houkuttelevia ominaisuuksia. Ota yhteyttä, niin tiilikate-eksperttimme tulevat arvioimaan millaisin toimenpitein tiilikatostasi saadaan sammaleelle mahdollisimman epämieluisa kasvualusta!

Sammal saattelee kattotiilet vauhdilla varhaiseläkkeelle

Moni etsii syitä tiilikaton sammaloitumiseen, mutta varmasti yhtä paljon kiinnostavat sammaleen vaikutukset kattotiiliin. Ne onkin tärkeää selvittää tai kerrata, jotta motivaatio sammaloitumisen ehkäisyyn ja jo katolle asettautuneen sammaleen poistoon olisi kohdillaan! Sammal on nimittäin tiilikaton hidas, mutta varma tuho.

Näin sammal toimii saatellakseen kattotiilet pikku hiljaa vaihtokuntoon:

  1. sammalta kulkeutuu tiilikatolle itiöinä tuulen mukana
  2. sammal alkaa juurtua kattotiiliin, mikä ilmenee aluksi vain viattoman näköisenä nöyhtänä – tässä vaiheessa sammal ei vielä olekaan järin vaarallista
  3. sammalnöyhtä kerää katolle kosteutta ja roskaa, joita se käyttää ravinteina kasvaakseen vinhaa vauhtia turpeaksi mättääksi
  4. nyt sammal aiheuttaa kattotiilille jo haittaa; sen keräämä kosteus aiheuttaa esimerkiksi pakkasrapautumista eli kattotiilien haurastumista, minkä lisäksi tiilien pinnoite kuluu nopeaan tahtiin
  5. sammal työntää juuriaan yhä vain syvemmälle kattotiilien huokosverkostoon, ja koko ajan tiilille turmiollinen sammaloitumis-rapautumis-syöksykierre vain jyrkkenee
  6. kattotiiliä murtuu herkästi esimerkiksi lumen painosta ja katolla liikuttaessa
  7. sammaleen rapauttamat ja murtuneet kattotiilet saattavat livauttaa vettä aluskatteelle, kohottaen näin riskiä tiilikaton kosteusvauriolle

Kuten sanottu, sopivilla huoltotoimenpiteillä sammaleen tihutöille on kuitenkin mahdollista tehdä stoppi. Ellei tiilikaton harjaus enää tepsi, laittaa viimeistään sammaleentuhokäsittelymme sammaleelle ja jäkälälle yleensä luun kurkkuun. Jottei sammal ennättäisi syödä kattoasi pilalle, kutsu tiilikate-eksperttimme sammaleen häätöön kiireen vilkkaa!

Sammaleen poistaminen tiilikatolta – näin onnistumme siinä kerta toisensa jälkeen!

Miten sammaleen poistaminen tiilikatolta tapahtuu? Parhaimmillaan sammaleen poistamiseksi tiilikatolta riittää jo pelkästään harjaus esimerkiksi kausihuollon yhteydessä. Kevyt sammalnukka lähtee harjaamalla pois mainiosti. Jos sammal on kuitenkin ehtinyt jo saada katolta kunnolla jalansijaa, vaatii sen karkottaminen hieman monivaiheisempaa operaatiota.

Näin saamme sitkeänkin sammaleen häädetyksi tehokkaasti ja pitkäkestoisesti:

  1. katon tarpeiden huolellinen kartoitus
  2. katon puhdistaminen liasta ja irtoroskista
  3. katon korjaus tarvittaessa
  4. kattotiilien käsittely sammaleentuhoaineella
  5. kattotiilien suoja-ainekäsittely tai uudelleenpinnoitus

Kaikki alkaa siis siitä, että tiilikate-eksperttimme tulevat tutustumaan kohteeseesi ja kartoittamaan kattosi tarpeet. Näin selviää esimerkiksi sammaleen määrä katolla ja kaipaako katto kenties myös korjausta sammaleenpoiston yhteydessä. Tarkastamme katon kauttaaltaan niin vesikaton, kattotuotteiden kuin yläpohjankin osalta (jos pääsy katon väliin järjestyy helposti).

Kaikki työvaiheet aina varsinaisen sammaleentuhoaineen levittämiseen asti ovat niin sanottuja pohjatöitä. Pohjatyöt ovat avainasemassa, jotta sammaleenpoisto onnistuisi ja sen vaikutukset olisivat pitkäkestoiset.

Esimerkiksi katon puhdistaminen liasta ja irtoroskasta ennen varsinaista sammaleenpoistoa varmistaa, että sammaleentuhoaine pääsee todella tekemään tehtävänsä. Miksi tuhlata sammaleentuhoaineen tehoja biomassaan, joka lähtisi katolta helposti harjallakin?

Katon korjaus taas varmistaa, ettei kosteutta pääse sammaleenpoiston yhteydessä tai sen jälkeen katon väliin. Esimerkiksi murtuneet kattotiilet on hyvä uusia ja läpiviennit tiivistää, jos tämän tyyppisille toimenpiteille on tarvetta. Kaikki korjaustyöt on joka tapauksessa verrattain nopeaa ja edullista teettää samalla, kun tiilikate-eksperttimme työskentelevät katollasi jo muutenkin.

Vanhemmassa kohteessa pohjatöitä voi olla paljonkin ennen kuin päästään käsiksi varsinaiseen sammaleentuhoaineen levitykseen. Rutinoituneen otteen ansiosta meillä ei siitä huolimatta tuhraannu niihin ylettömästi aikaa, vaan kaikki hoituu ripeästi katon tarvekartoituksesta korjaukseen.

Varsinaisen sammaleentuhoaineen levitämme kustannustehokkaasti ruiskulla. Erityistä tarkkuutta vaativissa kohteissa voimme käyttää myös telaa.

Sammaleenpoistoon käyttämämme tuote on ympäristöystävällistä sekä ihmisille ja eläimille vaaratonta. Sammaleentuhoaineen pitää antaa vaikuttaa jonkin aikaa, mutta hellävarainen tuote voidaan mainiosti jättää katolle sadeveden huuhdeltavaksi.

Vaikutusaikanaan sammaleentuhoaine tappaa kattotiiliin asettautuneen kasvuston erittäin tehokkaasti. Aine imeytyy tiilien huokosiin ja tuhoaa myös sinne pesiytyneet itiöt ja juuret– niin syvälle ei minkäänlainen harja yltäisi.

Huomaa, että sammaleentuhoaine ei vaadi hankausta tepsiäkseen. Tällä taktiikalla saammekin sammaleen karkotettua katoltasi sekä tehokkaasti että tiiliä juurikaan kuluttamatta.

Wau! Kun tilaat tiilikaton sammaleentuhokäsittelyn meiltä, huolehdimme puolestasi myös rakennustelineistä ja muusta urakkaan tarvittavasta kalustosta sekä ympäristön suojaustöistä tarvittavilta osin. Lisäksi tarjouksemme sisältää tunnollisen loppusiivouksen. Tehokasta ja helppoa!

Sammaleentuhokäsittelyn jälkeen prosessi ei kuitenkaan ole ihan vielä päätöksessään. Pohjatöiden ja varsinaisen sammaleentuhokäsittelyn päätteeksi on melkein aina tarpeen viimeistellä työ joko suoja-ainekäsittelyllä tai uudelleenpinnoituksella. Miksi? Jatka lukemista – paljastamme syyn hieman edempänä!

Tiilikaton suoja-ainekäsittely tai uudelleenpinnoitus sammaleenpoiston jälkeen saa katon kehräämään

Kuten sanottu, tiilikaton sammaleentuhokäsittely on yleensä hyvä viimeistellä joko suoja-ainekäsittelyllä tai uudelleenpinnoituksella. Tiilikaton uudelleenpinnoitus tunnetaan myös nimellä maalauspinnoitus. Sekä suoja-ainekäsittely että maalauspinnoitus pidentävät sammaleenpoiston vaikutuksia, jotka muuten jäisivät kenties hyvinkin lyhytkestoisiksi.

Tiilikaton suoja-ainekäsittely ja uudelleenpinnoitus ovat monella tapaa hyvin samankaltaisia toimenpiteitä. Sekä suoja-aine että maalin kaltainen pinnoiteaine (niin sanottu tiilikattomaali) tukkii tiilten huokosverkoston päät eli käytännössä tiivistää tiilten pinnan.

Kun tie on tukossa, eivät uudet sammalitiöt eivät pääse takertumaan ja juurtumaan tiiliin niin helposti. Myöskään lika ei tartu tiiliin niin ärhäkästi ja roskat puolestaan liukuvat katolta alas sujuvammin, mikä ehkäisee sammaleelle otollisten kasvuolosuhteiden muodostumista katolle.

Tiesitkö? Tiilikaton uudelleenpinnoitus ja suoja-ainekäsittely auttavat tiiliä vastustamaan paitsi sammalta, myös kosteutta, UV-säteilyä, ilmansaasteita ja monia muita tiilien käyttöikää typistäviä rasitteita!

Tiivistävistä ominaisuuksistaan huolimatta käyttämämme tuotteet ovat kuitenkin hengittäviä. Näin ollen tiilissä oleva tai niihin mahdollisesti imeytyvä kosteus pääsee edelleen haihtumaan, eikä patoudu tiilien sisään ja aiheuta siten ongelmia. Hengittämättömällä tuotteella ei mineraalipintoja ole suositeltavaa käsitellä.

Vaikka tiilikaton suoja-ainekäsittelyllä ja uudelleenpinnoituksella onkin paljon yhtäläisyyksiä, on kyseessä kaksi täysin eri toimenpidettä:

  • suoja-ainekäsittelyyn käytettävä tuote on väritöntä
  • tiilikattomaali on värillistä – tiilikaton maalauspinnoitus saakin kattosi hehkumaan taas uuden veroisesti!
  • tiilikaton suoja-ainekäsittelyä suosittelemme jopa 2-3 vuoden välein, kun taas uudelleenpinnoitus on yleensä tarpeen vain noin 20-30 vuoden välein
  • uudelleenpinnoituksen tarpeen huomaat siitä, että katon väri ei ole enää entisensä

Sekä tiilikaton suoja-ainekäsittely että uudelleenpinnoitus ovat tiimillemme arkipäivää. Levitämme sopivan tuotteen huolellisesti ruiskulla, jolloin lopputulos on tasainen, työskentely joutuisaa ja kustannukset pysyvät aisoissa laadun kärsimättä.

Huomaa, että aina tiilikaton uudelleenpinnoitus tai suoja-ainekäsittely sammaleenpoiston jälkeen ei ole tarpeen. Jos sammal kaikkoaa katoltasi jo pelkällä harjauksella, ei suoja-ainekäsittelylle tai uudelleenpinnoitukselle välttämättä ole aihetta. Niin paljon iloa kuin tiilikaton pinnoituksesta onkin, ei sitä sentään joka vuosi kannata tehdä!

Jätäthän siis tiilikattosi sammaleenpoiston kokeneiden tiilikate-eksperttiemme huolenaiheeksi? Meiltä saat luotettavan arvion kattosi tarpeista sekä ammattimaisen toteutuksen sen kaipaamille toimenpiteille.

Tiilikaton perushuolto on paras tapa pitää sammal jatkossa katosta kaukana

Kun olemme saaneet sammaleen hätistetyksi tiilikattosi kimpusta, kannattaa perehtyä tiilikaton huoltoon toden teolla. Tiilikaton perushuolto on nimittäin paras tapa pitää sammal katosta kaukana eli se vähentää katon tarvetta sammaleentuhokäsittelyille erittäin tehokkaasti. Koko katon käyttöikää sammal tuskin pysyy pois millään konstilla, mutta huolellisen sammaleentuhokäsittelyn jälkeen tunnollinen huoltaminen lykkää tarvetta seuraavalle isommalle sammaleenpoisto-operaatiolle vuosikausilla.

Erityisesti tiilikaton puhdistaminen auttaa tekemään katosta sammaleelle epämieluisan kasvualustan. Suosittelemme, että kutsut meidät poistamaan kaiken irtoroskan ja lian katoltasi kerran puoleen vuoteen, jotta tiilten pinnalle ei ennättäisi kertyä sammalta houkuttelevaa biomassaa. Kevät ja syksy ovat parhaita ajankohtia tälle niin sanotulle kausipuhdistukselle.

Varsinkin tiilikaton puhdistaminen syksyllä on tärkeää, sillä syksyn mittaan katolle kertyy lehtiä ja muuta eloperäistä ainesta. Jos moska jää katolle talveksi, tiilten pakkasrapautuminen kiihtyy ja katto jäätyy helpommin – ja on valmis tarjoamaan heti kevään ensimmäisille sammalitiöille mitä parhaan kasvualustan.

Huomaa, että huoltamisesta on paljon muutakin iloa kuin pelkkä sammaleen pysyminen loitolla. Tiilikaton huoltaminen ehkäisee katon vaurioitumista monipuolisemmin kuin mikään muu!

Otetaan esimerkiksi rännien tyhjennys, jonka teemme aina puhdistaessamme kattoa muutenkin. Poistamalla ränneistä risut, lehdet ja muun roskan, varmistamme sade- ja sulamisvesien valuvan katolta alas mahdollisimman tehokkaasti ja niille tarkoitettuja reittejä pitkin. Näin ollen sadevesi ei lirise katolta esimerkiksi räystäslautojen ja talon seinustan kautta, mikä aiheuttaisi ennen pitkää lahoja räystäslautoja ja kivirakenteiden rapautumista.

Lisäksi rännien puhdistaminen ehkäisee sadevesijärjestelmän jäätymistä talvella. Jää aiheuttaa sadevesijärjestelmälle paljon tuhoa esimerkiksi vääntelemällä vesikourut uuteen uskoon, kasvattamalla ränneihin ruostekukkia ja kallistamalla kaadon vinksin vonksin.

Jos jäätä kouruihin kuitenkin talven mittaan kertyy, on rännien sulatus aiheellista viimeistään kevättalvella. Siten sulamisvedet eivät pääse aiheuttamaan räystään ja julkisivun vaurioita. Me Katonkorjauspalvelussa käytämme rännien avaukseen kuumaa vesihöyryä, joka on jäätulppiin sekä tehokas, hellä että ekologinen apu.

Tietysti myös lumenpudotuksista on paljon iloa. Lumien tiputtaminen tiilikatolta ehkäisee muun muassa kattorakenteiden notkahtamista ja kattotuotteiden irtoamista. Lumenpudotukset auttavat myös pitämään riskin sulamisvesien aiheuttamalle kosteusvauriolle minimissään, sillä lumi aiheuttaa painetta niin katon läpivienteihin, saumoihin kuin jiireihinkin – siis kattosi potentiaalisimpiin vuotokohtiin. Kun kutsut meidät lumenpudotukseen aina aika ajoin, ei lumen murtamien kattotiilien vaihdollekaan ole tarvetta niin suurella todennäköisyydellä.

Käytännössä meihin kannattaa olla yhteydessä reilusti ennen kuin katolla olevan lumimassan paino ylittää alueellisen peruslumikuorman. Peruslumikuorma on se määrä lunta, jonka kattosi on rakennettu kestämään. Vanhat kattorakenteet eivät kuitenkaan välttämättä siedä enää niin tuhtia taakkaa kuin uutena, ja kattotiiliäkin voi murtua jo ennen kuin lunta on katolla edes peruslumikuorman vertaa.

Varsinaisten huoltojen ohella tiilikaton tarkastaminen on erittäin oleellista. Kattotarkastus on helppo keino pysyä kärryillä katon tarpeista niin huoltojen kuin korjauksenkin suhteen.

Tarkastaminen voi paljastaa tarpeen esimerkiksi näille toimenpiteille:

  • kaadon säätäminen
  • kattotuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen
  • läpivientitiivisteiden uusiminen
  • katon saumojen tai jiirien tiivistäminen
  • murtuneiden kattotiilien vaihtaminen
  • uudelleenpinnoitus tai suoja-ainekäsittely

Edellä mainitut askareet eivät kuulu tiilikaton säännölliseen perushuoltoon, mutta jossain vaiheessa katon elinkaarta niille on todennäköisesti tarvetta. Esimerkiksi läpivientitiivisteet tuppaavat ajan kanssa haurastumaan väistämättä ja siksi läpivientitiivisteiden vaihto voi hyvinkin olla tarpeen ennen kuin koko katto vaatii remonttia.

Jotta tiilikattosi saisi kaiken kaipaamansa huomion ajallaan, tarkastammekin katon kauttaaltaan aina siellä käydessämme. Syynäämme niin tiilet pinnoitteineen, katon saumat, jiirit ja läpiviennit kuin kattotuotteetkin lumiesteistä tarkastusluukkuun (kiinnikkeineen ja pellityksineen). Jos pääsemme katon väliin helposti, käymme katsastamassa myös aluskatteen, katon puurakenteiden, eristeiden ja tuuletuksen tolan.

Mikäli löydämme tarkastuksen yhteydessä mitä tahansa sanomisen varaa, teemme mielellämme tarjouksen kaikista kattosi kaipaamista toimenpiteistä. Me Katonkorjauspalvelussa hallitsemme tiilikaton kunnossapidon kiistattoman ammattitaitoisesti sammaleenpoistosta alkaen!