KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Aluskate vuotaa? Kun aluskatteen vuoto yllättää, ei jää aikaa aikailuun

Aluskate vuotaa

Aluskatteen vuoto löytyy usein läpiviennin, kuten savupiipun kohdalta.

Jos omistat jonkin näköisen tai muotoisen asuttavan rakennuksen, löytyy katosta todennäköisesti aluskatteeksi kutsuttu rakennelma, joka on äärimmäisen tärkeä osa kattoa. Suomenmaassa valitettavasti ilmastolle on erityistä se, ettemme kärsi kuivakausista, vaan kaikkiin vuodenaikoihin kuuluu jossain määrin sade ja kosteus. Kosteudelle on ominaista sen kyky etsiä rakennuksista ne paikat, joista se pääsee parhaiten tunkeutumaan sisään. Rakenteissa seikkaillessaan se voi pahimmillaan tehdä rakennuksesta nopeasti asuinkelvottoman. Katot toki rakennetaan tämä huomioiden, mutta pelkkä vesikate ei ole se, joka pitää kosteuden poissa. Tämä siksi, että harva vesikate on täysin vesitiivis – poikkeuksina ehkä hyvin toteutettu konesaumakatto tai hitsattu bitumikatto. Tiiviiksi vesikatetta ei ole oikeastaan tarkoitettukaan. Siksi varsinaisen vesikaton alle tarvitaan aina aluskate vastaanottamaan sade- ja sulamisvedet, jotka tunkeutuvat sisälle. Aluskate on se nimenomainen yksittäinen katonosa, joka estää kosteuden pääsyn paikkoihin, jonne se ei kuulu – se ainoa suojaava tekijä vesikatteen ja kosteudelle aran yläpohjan välillä. Aluskatteen tehtävä on muun muassa kuljettaa vesikatteen läpi päässyt vesi pois rakenteista ennen kuin se pääsee syömään tiensä esimerkiksi syvälle puuosiin, lahottaen ne. Vaara ei kuitenkaan vaani aina ulkopuolella, vaan joskus myös elämisen nostattamat höyryt pääsevät nousemaan sisätiloista kohti kattoa. Tällöin kosteus saattaa kondensoitua vääriin paikkoihin ja kulkeutua ties minne aiheuttamaan tuhojaan. Aluskatteen toinen tärkeimmistä tehtävistä onkin pitää vesikatteen alapintaan muodostuvan kondenssiveden poissa katon rakenteista ja yläpohjan eristeistä. Jos aluskatetta ei siis olisi tai se ei toimisi oikein, olisi vedellä suora reitti rakenteisiin, mikä pahimmillaan ilmenisi myöhempinä lahovaurioina tai homeongelmina. Vaurioituneen aluskatteen kanssa ei siis kannata jäädä odottelemaan, vaan ryhtyä toimeen oitis.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme aluskateasioissa huipputason ammattilaisia. Meiltä löytyy pitkä kokemus aluskatteen asennuksesta kaikenlaisiin kohteisiin ja kaikenlaisten kattojen alle – aluskatteen asennustapa kun riippuu paljolti juuri talon mallista sekä katemateriaalista. Meidän laatuumme sietää luottaa. Osaava tiimimme toteuttaa myös aluskatteen erilaiset uusintatyöt, mikäli kokonaan uudelle ei ole vielä tarvetta. Huolehdimmekin siitä, että aluskatteen korjaus ja asennus tapahtuu aina juuri sinun talosi ja kattosi tarpeisiin räätälöitynä. Pysymme myös sovitussa aikataulussa lipsumatta periaatteestamme huolehtia kotiasi uskollisesti suojaavasta katostasi aina kokonaisvaltaisesti. Tällä kokonaisvaltaisuudella tarkoitamme käytännössä sitä, että me huolehdimme paitsi yksittäisistä vioista ja ongelmista, myös katon kunnosta sen muilta osin. Käytännössä siis joka kerta katolle kiivetessämme, oli kyse kuinka pienestä toimenpiteestä tahansa, toteutamme samalla myös koko katon yleistarkastuksen, jotta saamme käsityksen sen todellisesta kunnosta. Tällaiseen yleistarkastukseen voi kuulua monia toimenpiteitä aina koko katteen pinnan tarkistus ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta, sekä sen varmistaminen, että mahdollinen maalipinta luo katteelle riittävän suojan, harjatiiviste on nimensä mukaan tiivis, eikä mikään sauma tai reuna ole päässyt ajan kanssa repsottamaan. Silmäilemme läpi lisäksi katon eri läpiviennit, kuten savupiiput, ilmanvaihtoputket, kattoluukut ja liesituulettimet varmistaaksemme niiden vuotamattomuuden. Emme myöskään jätä rännejä roikkumaan oman onnensa nojaan vaan huolehdimme siitä, etteivät ne ole tukkeutuneet tai kaada vettä väärään suuntaan. Senkin varmistamme, että kaikki kattotuotteet kattosilloista lumiesteisiin ovat oikein kiinnitetty eivätkä vaarassa rysähtää alas. Mikäli yläpohjaan on mahdollista päästä kurkistamaan, tarkistamme vielä senkin kunnon mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista yllättävää havaitsemme, joka vaatisi välitöntä huomiotamme, voimme tehdä tarjouksen sen hoitamiseksi pois päiväjärjestyksestä vaikka juuri aluskatteen korjauksen ohella.

Kattotöistä – niin pienistä kuin suuremmistakin – puhuttaessa alkaa monella kuitenkin tuskanhiki valua pelkästä ajatuksesta. Usein yksittäinen ahdistusta aiheuttava tekijä ja joillekin jopa kompastuskivi on raha – tai lähinnä rahanmenon pelko. Meillä hintataso on edullinen ja kustannustehokkuus huipussaan, mutta silti rahoitukselle voi olla tarvetta. Ja koska kaikilla ei ole pulleaa säästötiliä juuri tarvittavia kattotöitä varten, alkaa sitä helposti miettiä, mistä sitä vyötä vielä kiristäisi, että saisi kotinsa suojaan sateelta. Me Katonkorjaus-palvelulla olemme kuitenkin sitä mieltä, että jokainen taloudellisesta tilanteestaan huolimatta ansaitsee kunnon katon päänsä päälle ja siksi pyrimme aktiivisesti löytämään tapoja, joilla helpottaa toteuttamiemme kattotöiden kustantamista. Näin ollen kaikille toteuttamillemme kattotöille on nyt mahdollista hakea rahoitusta, joka tuo monien kaipaamaa joustoa maksamiseen. Säästyt myös reissulta pankkiin, sillä homma hoituu kätevästi suoraan nettisivujemme kautta, vaikka omalta sohvalta käsin. Ja samalla, kun hakee rahoitusta, kannattaa pitää mielessä myös kotitalousvähennys, jota voi sitäkin hakea jokaisesta meidän toteuttamastamme kattotyöstä.

Apua! Aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta

Aluskatteen vuoto läpiviennin kohdalta; äärimmäisen ikävä, joskaan ei valitettavasti kovin harvinainen tilanne. Katon läpiviennit kulkeutuvat tavallisesti katon eri kerrosten läpi aina ulkoa ihan asuintiloihin asti, minkä takia ne ovat hyvinkin alttiita vuodoille. Niiden kautta kosteus voi päästä mihin tahansa katon kerrokseen vuodosta riippuen ja siksi ne ovatkin se katon heikoin lenkki, vaikka olisivatkin hyvin toteutettuja sekä oikein asennettuja. Näihin läpivienteihin lukeutuvat muun muassa savupiiput, ilmastointiputket, liesituulettimien hormit, kattoluukut sekä kattoikkunat. Mitä todennäköisimmin jokaiselta katolta löytyy jokin näistä, mikä tarkoittaa, että kaikessa käytännöllisyydessään se altistaa kattovuodoille.

Myös aluskate on herkimmillään läpiviennin kohdalta ja usein, jos aluskatteesta löytyy vuoto, se sijaitsee jossain läpivientien, kuten savupiipun, ilmastointiputkien, viemärintuuletusputkien tai kattoikkunan lähistöllä. Juurikin siksi on äärimmäisen tärkeää, että aluskatteen asennus on tehty oikein ja läpivienti huomioiden. Esimerkiksi aluskatteen ylösnostot savupiipun, kattoluukun tai kattoikkunan kohdalla ovat yhtä tärkeitä kuin oikein päin tai oikealle kireydelle asennettu aluskate. Aluskatteen läpivientikappaleiden oikeaoppinen asennus ja tiivistys takaa ilmastointiputkien sekä viemärituuletusputkien tiiveydet aluskatteen läpivientikohdista. Siksi ei aluskatetta asentaessa ja tiivistäessä ei kannata oikoa kulmia. Hätiköinti voi kostautua kalliilla korjauskuluilla tai kattavammalla kosteusvauriolla.

Onneksi, mikäli aluskatteen asennus on jäänyt puutteelliseksi läpivientien kohdalta tai se muutoin vain alkaa yhtäkkisesti vuotaa hormin ympäriltä, ei peliä ole vielä menetetty. Aluskate on mahdollista korjata. Oikeastaan aluskatteen korjaus ja paikkaus läpiviennin kohdalta on yleensä jopa helpompaa kuin esimerkiksi keskellä katetta olevan reiän, sillä syy vuotoon on usein juuri alun perinkin huonosti tehdyssä asennuksessa tai vaikkapa huonokuntoisessa läpiviennissä. Paikkaus, tiivistys ja läpiviennin vaihto voivat tehdä ihmeitä, eikä rahaakaan kulu mahdottomia määriä. Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat kaikki aluskatteen asennukset, korjaukset, paikkaukset, tiivistykset, läpivientien vaihdot, vuosihuollot sekä ihan vain kuntotarkastukset. Älä siis pelkää ottaa yhteyttä meihin, jos kaipaat ratkaisuja vuoto-ongelmiin.

Aluskatteen vuodon syy voi olla myös virhe alkuperäisasennuksessa

Kuten jo todettu, aluskatteen vuodoille syitä voi olla lukuisia; aina asennusvirheistä kattotyön yhteydessä tehtyihin vahinkoihin ja kattovaurioista pieneläinten järsimiin reikiin. Asennuksen aikana aluskate on saattanut vaurioitua itse asentajan tai muun kattotyöntekijän toimesta. Työntekijä on voinut esimerkiksi huomaamattaan astua katteen päälle, sivaltaa kattoa rakentaessaan aluskatteeseen reiän esimerkiksi terävällä kattopellillä tai vaikka vahingossa tiputtaa vasaran katteen päälle. Joskus suuremman vuodon taustalla saattaa olla ihan pienikin reikä tai kolo. Katto on saattanut reikiintyä esimerkiksi ohiammuttujen naulojen kohdalta. Pienet tarkkuusvirheetkin ovat mahdollisia, sillä vuodoille on ominaista niiden tapa löytää ne pienimmätkin raot, josta ne mahtuvat tunkeutumaan läpi. Hyvänä esimerkkinä jiirikohdan vuoto jiiripuiden välisestä raosta, mikä mahdollistuu, jos saumaliitoksen kulma ei ole aivan tiivis. Läpivientien asennus pitäisi aina jättää kokeneimmille kattoalan ammattilaisille, sillä ne ovat todella vikaherkkiä kohtia, jolloin pienikin virheliike saattaa eskaloitua suureksi vuodoksi. Vuoto saattaa aiheutua muun muassa poimulla olevasta aluskatteesta, joka voi johtaa vettä tuuletusrakoihin. Toisaalta, jos aluskate ei yllä räystäille asti, saattaa alas valuva vesi löytää tiensä muihin rakenteisiin alas valuessaan.

Jotkin vuodot ovat toisia helpommin korjattavissa. Joskus ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa jälkikäteen peliin on hankala puuttua ja ongelmien ehkäisemiseksi on esimerkiksi kattoa avattava, jotta aluskate saadaan, ainakin osittain uusittua. Tämän arvioin tekoon kannattaa kuitenkin pyytää ammattilaista, jolla on vastaavista tilanteista pitkä kokemus. Ja virheistä oppineena, tilaa aluskatteen asennukseenkin tekijä, jolla pysyy vasara kädessä, jotta vastaavalta vältyttäisiin jatkossa. Kun aluskatteen asennus hoidetaan kerralla kunnolla, on se tiivis ja toimii tehtävissään esimerkillisesti suojaten kattoasi julmalta ulkomaailmalta. Me Katonkorjaus-palvelulla tarjoamme palvelumme käyttöösi mielellämme, jotta lopputuloksesta saadaan istuva, vuotamaton ja turvallinen. Me asennamme aluskatteen niin, ettei muiden tarvitse sitä tulla myöhemmin paikkailemaan. Niin hyvin, että alkuperäisasennukseen tohtii luottaa.

Korjaamme aluskatteen tai suoritamme sen osittaiset uusimiset

Jos aluskatteen vuoto on yllättänyt, älä jää nuolemaan näppejäsi, vaan ota oitis yhteys ammattilaiseen, joka puuttuu peliin ennen kuin se on pelattu. Vaihtoehtoja on muutamia aluskatteen korjaamisesta ja paikkaamisesta sen osittaiseen uusimiseen. Yleensä jompikumpi näistä riittää ja molemmat on mahdollista toteuttaa repimättä koko kattoa auki. Mutta jos aluskate on pakko uusia kokonaan, ei se onnistu enää alakautta, vaan kannattaa se ajoittaa ennemmin kattoremontin yhteyteen. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin yleensä harvemmassa ja usein koko aluskatteen uusimisen sijaan riittää, että suoritetaan aluskatteen korjaus pelkästään vaurioituneelle alueelle tai katteen osittainen uusiminen korjattavaan kohtaan. Katon tarpeet ymmärtää tässäkin suhteessa parhaiten kattoalan ammattilainen, jonka avulla saatat säästyä turhalta työltä sekä ylimääräisiltä kuluilta. On paljon edullisempaa puuttua vain yksittäisiin ongelmakohtiin – etenkin jos ne nimenomaan ovat yksittäisiä, eikä koko aluskatetta ole jyrsitty rikki – kuin varmuuden vuoksi suorittaa kattava kattoremontti.

Me Katonkorjaus-palvelulla autamme, kun aluskate vuotaa. Meiltä saat aluskatteen korjaukset sekä osittaiset uusimisen luotettavasti, laatutyönä. Me osaamme jäljittää vuotokohdat, selvittää vuotojen syyt ja puuttua niihin. Ja kun olemme korjanneet, paikanneet tai uusineet vanhaa katetta, toimii se kuin uusi, lykäten kalliin kattoremontin jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Meillä on intressinä jättää jälkeemme hyvä katto ja hymyilevä asiakas, minkä takia pyrimme kaikessa työssämme asiakastyytyväisyyteen. Ota siis yhteys meihin ja me pistämme kuluneen aluskatteesi jälleen uuteen uskoon.