KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Aluskatteen korjaus ja paikkaus pelastaa vesivahingolta

Aluskatteen korjaus ja paikkaus

Vesi – mitä meillä täällä pohjolassa sataa sekä taivaalta että kertyy pakkasilla katoille kinoksiksi – tapaa usein löytää taloista pienimmätkin kolot ja raot, joista se voisi tunkeutua sisään rakenteisiin. Vaikka katon tehtävä on suojata taloa ympäröivältä maailmalta, on harva vesikate itsessään täysin tiivis, koska sellaiseksi niitä ei ole tarkoitettukaan – poikkeuksina ehkä hyvin toteutettu konesaumakatto tai hitsattu bitumikatto, jotka saattavat pitää seisovaa vettä. Peltikatteen saumoista tihkuu väkisinkin vähän vettä ja tiilikaton tiilten välistä saattaa sisään tunkeutua roskiakin, jotka pahimmillaan voisivat päätyä suoraan sisäkaton päällä oleville lämpöeristeille. Talot rakenteineen on toki tehty kestämään kosteutta, mutta jos vuoto on tiuhaa eivätkä rakenteet pääse kuivumaan, voivat home ja lahovauriot alkaa hiljalleen nostaa päätään. Siksi jokaisesta asuinrakennuksesta tulisi löytyä katon kosteussuojan kannalta tärkeät elementit, joista yksi ehdottomasti tärkeimpiä on aluskate.

Aluskate sijaitsee nimensä mukaan vesikatteen alla. Siellä sen tehtävä on poistaa katolta ne sade- ja sulamisvedetvedet, mitä vesikate päästää tihkumaan lävitseen tai ne, jotka kohoavat asuintiloista höyrynä yläpohjaan. Näin se estää kosteuden pääsyn paikkoihin, jonne se ei kuulu eli toimii ainoana suojaavana tekijänä vesikatteen ja kosteudelle aran yläpohjan välillä. Jos aluskatetta ei siis olisi tai se ei toimisi oikein, olisi vedellä suora reitti rakenteisiin, mikä pahimmillaan ilmenisi myöhempinä lahovaurioina tai homeongelmina. Vaurioituneen aluskatteen kanssa ei siis kannata jäädä odottelemaan, vaan ryhtyä toimeen oitis. Aluskate voidaan nimittäin korjata tai uusia tarvittavalta alueelta ja näin pelastaa koko rakennus vesivahingolta.

Aluskatteen korjaus on tärkeää ja siihen tulisi aina hommata kokenut tekijä. Pelkällä teipillä ei päästä kovinkaan pitkälle. Mutta ei hätää, sillä me Katonkorjaus-palvelulla olemme kattoalan ammattilaisina uusineet ja paikkailleet aluskatteita jo useita vuosia. Näin ollen haastavammatkin aluskatteen korjaukset ovat meille arkipäivää. Se, millä tavoin nämä operaatiot toteutetaan, riippuu kuitenkin paljon korjattavan kohdan sijainnista sekä kunkin kohteen yksilöllisistä vaatimuksista.

Useimmiten aluskatteen korjaukseksi riittää paikalliset täsmäkorjaukset, jos vauriot sijoittuvat esimerkiksi läpiviennin kohdalle. Joskus paras ratkaisu on vaihtaa aluskatetta osittain. Siksi meidän rautainen tiimimme kannattaakin pyytää ensin arvioimaan tilannetta. Priorisoimme kaikessa työskentelyssämme aina asiakastyytyväisyyden ja etsimme juuri sinun katollesi sopivimman ratkaisun.

Emme keskity sokeasti vain toteuttamaan jotakin tiettyä toimenpidettä, vaan huolehdimme katon kunnosta kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joka kerta kun katollesi kiipeämme – oli kyse sitten vaikka aivan pienestäkin huoltotoimenpiteestä – toteutamme samalla kaupanpäällisiksi koko katon yleistarkastuksen. Siis veloituksetta tietysti. Näin saamme muodostettua kuvan siitä, millaisessa kunnossa kattosi todella on ja löytyykö siltä kenties pienempiä tai suurempia vikoja, jotka jäävät helposti huomaamatta. Tällä tavoin mahdollisiin alkaviin ongelmiin päästään puuttumaan riittävän ajoissa, ennen kuin ne paisuvat valtaviksi katastrofeiksi, joiden korjaaminen on taas työläämpää sekä hintavampaa.

Tähän kattavaan yleistarkastukseemme kuuluu erilaisia toimenpiteitä aina koko katteen pinnan tarkistuksesta ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta mahdollinen maalipinta suojaavuuden varmistamiseen. Meitä kiinnostaa myös harjatiivisteen tiiveys sekä se, ettei mikään sauma tai reuna ole päässyt ajan kuluessa repsottamaan ikävästi. Katsastamme myös katon eri läpivientien kuten ilmanvaihtoputkien, kattoluukkujen ja liesituulettimien tiiveyden, jottei kate niiden ympärillä pääse vuotamaan. Emme unohda myöskään katto- ja kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattosiltojen kunnosta sekä kiinnityksestä huolehtimista. Rännienkin kiinnitykset ja kaadot muistamme vilkaista, sillä tukkeutunut ränni on varsin ikävä yllätys lumien sulaessa keväällä. Ja mikäli yläpohjaan on mahdollista löytää jonkinmoinen reitti, tarkistamme vielä villat sekä rakenteen mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista tarkastuksemme yhteydessä ilmenisi, mihin pitäisi oitis puuttua, voisimme tehdä siitä sinulle tarjouksemme, jotta kaikki saadaan hoidettua kerralla kuntoon.

Meidän mielestämme kunnon katto on oikeus, ei etuoikeus. Näin ollen sellainen pitäisi löytyä jokaisen yltä, oli taloudellinen tilanne millainen tahansa. Kenenkään ei pitäisi joutua tyytymään vähempään tai raapimaan rahat tarvittaviin korjauksiin lastensa säästöpossuista. Siksi olemme pyrkineet etsimään erilaisia keinoja, joilla parantaa asiakkaittemme maksukykyä ja helpottaa rahaliikennettä. Nyt voit esimerkiksi hakea rahoitusta kaikille toteuttamillemme kattotöille suoraan ja helposti nettisivujemme kautta, vaikka omalta kotisohvaltasi käsin. Rahoitus tarjoaa paljon kaivattua joustoa maksamiseen. Eikä yksityistalouksien kohdalla kannata unohtaa kotitalousvähennyksenkään hakemista, jos pyrkimys on säästää sieltä, mistä mahdollista.

Aluskatteen korjaus onnistuu laadukkaasti ja kestävästi läpivientien kohdalta

Katolta voi löytyä lukuisia eri läpivientejä. Näitä ovat muun muassa ilmanvaihtoputket, liesituulettimien hormit, viemärintuuletusputket, savupiiput, kattoluukut ja kattoikkunat. Läpiviennit ovat kriittisiä kohtia niin aluskatteen kuin koko katonkin kohdalta – niin kutsuttu katon Akilleen kantapää. Siksi niiden kunto tulisi tarkastaa säännöllisesti. Useat kattovuodot saavat nimittäin alkunsa juuri läpivientien kohdalta. Näin ollen, jos epäilee aluskatteenkin vuotoa, kannattaa suunnata katse ensin läpivienteihin ja tarkastaa niiden tiiviys. Läpiviennin pettäessä vesi voi päästä kulkeutumaan oikeastaan mihin tahansa katon osaan tai minne tahansa rakenteisiin ja siksi korjauksien kanssa ei kannata aikailla.

Aluskatteen korjaus tai paikkaus pelkän läpiviennin kohdalta on mahdollista, joskin hieman eri asia kuin aluskatteen korjaus esimerkiksi keskeltä katetta. Vuoto on voinut aiheutua väärin toteutetusta asennuksesta tai tiivistyksestä ja on todennäköisesti jopa helpommin korjattavissa kuin reikä keskellä katetta. Juuri tästä syystä jokaisen aluskatetta asentavan on tärkeää taitaa aluskatteen oikeanlainen asennus siten, ettei se päästä vettä ohitseen pienimmissäkään määrin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aluskate on nostettava läpiviennin ympäriltä ylös esimerkiksi juuri savupiippua, kattoluukkua tai kattoikkunaa vasten, siten, että lopputulos on vesitiivis. Tätä toimenpidettä kutsutaan myös nimellä ylösnosto. Ilmanvaihtokanavien aluskatteen läpivientikohdissa käytetään nykyään myös niin sanottuja aluskatteen läpivientikappaleita. Niiden avulla viemärintuuletusputkien, radonputkien, liesituulettimen putkien sekä muiden ilmanvaihtoputkien läpivientikohdista saadaan aluskatteeseen tiiviit liittymät, joilla estetään veden ja muun kosteuden tunkeutuminen aluskatteesta rakenteisiin. Toteutus on kuitenkin pikkutarkkaa työtä ja siksi vuotovarmuuden varmistamiseksi kannattaa katolle tilata kokenut konkari hoitamaan hommat kuntoon.

Me Katonkorjaus-palvelulla korjaamme aluskatteen puutteet paitsi keskeltä katetta myös katon eri läpivientien kohdalta. Meille paikallisemmat korjaukset ovat tulleet uramme varrella tutuiksi, sillä ei ole lainkaan harvinaista, että aluskatteen asennuksessa on aikanaan käynyt jokin kömmähdys tai että vanha aluskate on päässyt pettämään vuotoherkän läpiviennin kohdalta. Me jäljitämme vuodon, paikannamme sen ja teemme tarvittavat toimet katteen paikkaamiseksi tai uusimiseksi. Kuuntelemme sinun toiveesi uuden katon suhteen. Tuomme mukanamme tarvittavat työvälineet, henkilönostimet sekä käyttämämme laadukkaat rakennusmateriaalit. Emmekä poistu tontiltasi ennen kuin koko homma on hoidettu aina suunnittelusta loppusiivoukseen. Voit siis huoletta jättää kotisi käsiimme, me huolehdimme siitä kuin omastamme. Ja lopputuloskin on sen mukainen.

Aluskatteen korjaukset myös jiirin – eli katon sisätaitteen – kohdalta

Jiiri – eli kohta, jossa kaksi katon lapetta kohtaavat – löytyy jokaiselta kaksi- tai useampilappeiselta katolta. Katon jiirit ovat usein haasteellisia toteuttaa, sillä niiden tulisi istua tiiviisti toisiinsa nähden, jotta niistä saadaan vesitiiviit. Jiiri joutuu myös kovalle rasitukselle vuodenaikojen vaihdellessa. Lämpötila saattaa heitellä yli satakin astetta talvipakkasten ja kesähelteitten välillä. Tämän lisäksi jiirien kohdalla tapahtuu paljon lumen, jään sekä veden liikkumista. Jos jiiri on toteutettu oikein, löytyy sen alta kaksi päällekkäistä aluskatetta. Heti jiiristä seuraavana on harjansuuntainen aluskate, jonka alle tuodaan molemmilta lappeilta vielä jatketut aluskatteet. Tällä varmistetaan, ettei jiirin läpi mahdollisesti tihkuva vesi pääse aiheuttamaan vesivahinkoa, vaan ohjautuu pois katolta. Oikein asennetun ja hyvin huolletun aluskatteen merkitys jiirien alla on katon kunnon kannalta siis kiistaton. Siksi, sikäli mikäli aluskatteen kunnossa jotain poikkeavaa jiirin kohdalta löytyisi, kannattaa se huollattaa kuntoon oitis.

Jiirin ja sen alla piilevän aluskatteen asennus sekä kaikenlainen työstäminen vaativat laaja-alaista asiantuntemusta katon rakennustöistä. Jiirit ovat nimittäin usein huomattava riskikohta rakennusprosessin aikaisille virheille, ellei niiden kanssa olla erityisen tarkkoina. Jos aluskatteet, peltityöt, laudoitukset, saumaukset ja muut kädentaidot eivät lukeudu juuri sinun osaamisalueeseesi, kannattaakin jiirityöt jättää suosiolla ammattilaisille. Jiirit ovat nimittäin myös useinkin juuri niitä kohtia, jotka alkavat vuotamaan tai aiheuttamaan katolla ongelmia. Onneksi me Katonkorjaus-palvelulla olemme kuitenkin tottuneet suorittamaan lukuisia erilaisten jiirien ja sisätaitteiden korjauksia sekä uusimaan vaurioituneita aluskatteita. Jos epäilet siis jiirisi tai sen alle asennetun aluskatteen kuntoa, käänny meidän puoleemme. Me tiedämme mitä tehdä. Meiltä saat aluskatteen korjaukset, paikkaukset tai uusimiset myös jiirien kohtiin. Ja tokihan me huollamme myös viallisen tai vuotavan jiirin, jotta vastaavilta ongelmilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Väliaikaisesta täsmäpaikkauksesta kattotuoliväli kerrallaan pidempiaikaiseksi korjausratkaisuksi

Aika kuluu ja sen vaikutukset näkyvät aluskatteessakin. Jossain vaiheessa se alkaa kulumaan tavalla, joka estää sitä toimittamasta enää tehtäviään asianmukaisesti. Ja siinä vaiheessa, kun kulumista kehkeytyy reikiä, täytyy tilanteeseen jo puuttua tavalla tai toisella. Toisinaan aluskate päädytään täsmäpaikkaamaan nopeasti esimerkiksi teippaamalla. Teippaus on kuitenkin usein tarkoitettu vain väliaikaiseksi ratkaisuksi, joka suojaa kattoa silloin, kun se eniten suojaa tarvitsee. Vaikka teippauspaikkaus olisi kuinka hyvin tehty, ei se kuitenkaan valitettavan todennäköisesti useinkaan kestä kovin kauaa. Aluskate altistuu nimittäin todelliselle rasitukselle toimiessaan yläpohjan suojana ja näin ollen niin altistuvat teippauksetkin. Ne alkavatkin usein helposti pussittamaan, jolloin aluskatteen paikkaus ei kauaa pidä. Toisinaan teippaus saattaa kuitenkin pelastaa katon kriittisten aikojen ollessa käsillä, joten senkään merkitystä ei kannata ylenkatsoa tai aliarvioida.

Kestävämpiäkin aluskatteen korjausmetodeja kuitenkin löytyy. Aluskate voidaan korjata esimerkiksi kattotuoliväli kerrallaan asettamalla uusi aluskate poistetun tilalle siten, että saumat niin ikään limitetään paikoilleen jäävien aluskatteiden kanssa. Aluskatteen osittainen vaihto on erityisen kustannustehokas ratkaisu silloin kun aluskatteella ja vesikatteella on vielä käyttöikää jäljellä, mutta aluskate on vaurioitunut esimerkiksi puun kaatuessa päälle. Joskus voi olla myös, että jostain syystä toisen lappeen aluskate on huomattavasti huonommassa kunnossa kuin toisen puolen, jolloin voimme vaihtaa aluskatetta vain yhden lappeen verran. Erityisen tärkeää sekä korjauksessa että uusimisessa on saada aluskatevuota vaihdettua vesitiiviiksi.

Me Katonkorjaus-palvelulla teemme aluskatteen korjaustyöt aina tarvittavassa laajuudessaan, emme vain siltä osin, mikä saa lopputuloksen näyttämään hyvältä. Meille on tärkeää, että katto on paitsi toimiva myös turvallinen. Siispä vikoja ja vuotoja etsiessä paneudumme aina pintaa syvemmälle. Jos vaikka yläpohjassa tai eristeissä on jo päässyt syntymään vahinkoa vuotojen tai heikosta tuuletuksesta aiheutuvien kondenssivesien vuoksi, poistamme aina märät ja pilalle menneet villat. Emme kuitenkaan jätä taloa eristämättä, vaan saat tilalle tietenkin uudet. Ja tokikaan emme jätä muita lahonneita tai kärsineitä rakenteita oman onnensa nojaan, vaan uusimme nekin mahdollisuuksien mukaan. Meiltä saat siis kokonaisvaltaisen palvelun, jota tarjoavat ammattilaiset eivät jätä yhtäkään katon kerrosta huomiotta.

Iäkkäälläkin aluskatteella voi olla vielä tulevaisuus

Vaikka vanhempi talo olisikin varusteltu jo ikää keränneellä aluskatteella ei se automaattisesti aseta kattoa vesivahingon vaaraan. Eikä aluskatteen ikä ole välttämättä syy vaihtaa aluskate kokonaan uuteen. Ei etenkään, jos aluskate on pääpirteittäin pysynyt ehjänä. Kaikki katteet kärsivät joskus vaurioita, joten jo aikaa nähnyt, mutta muuten hyväkuntoinen aluskate voi sekin ihan yhtä lailla hyötyä vain pienistäkin paikkaus- ja korjaustoimista. Tällöin se usein kannattaakin, sillä ikä puhuu jo kestävyyden puolesta. Katteen kokonaan uusiminen vastaavassa tilanteessa olisi aivan turhaa. Aluskatteen korjaus voidaan nimittäin tehdä ihan vain tarvittavallekin alueelle. Näin säästyy sekä rahaa että ilmastoa. Korjattu aluskate voi olla jatkossa aivan yhtä kestävä – ellei kestävämpikin – kuin uusi, joten miksi vaihtaa.

Parhaan arvion siitä, voidaanko vanhaa aluskatetta yrittää korjata vai kannattaako toteuttaa esimerkiksi osittainen aluskatteen uusiminen, saat kattoalan ammattilaiselta. Asiantuntijat osaavat etsiä puutteita ja ongelmia katon kunnossa sekä määritellä, millaisista toimenpiteistä se hyötyisi parhaiten. Me Katonkorjaus-palvelulla olemme juuri näitä ammattilaisia, joilta saat kaipaamasi avun tilanteessa, jossa pohdit, onko vanha kattosi kenties tullut tiensä päähän, vai olisiko siitä vielä elinkumppaniksi tulevien vuosikymmeninkin ajaksi. Me teemme katoilla monenlaisia temppuja, mutta emme halua turhaan kaivaa kukkarostasi pennejä, jos pienemmilläkin paikalliskorjauksilla selvitään vielä niin pitkään, että se on kannattavaa. Näin ollen, mikäli kaipaat minkä tahansa sukupolven katon kokonaiskunnon objektiivista arviota, ota yhteys meidän kokeneeseen tiimiimme ja me selvitämme, mikä olisi paras ratkaisu juuri sinun kattosi kannalta.