KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Ihmeitä aikaan jo pelkällä huopakaton puhdistuksella

Huopakaton puhdistus

Kuten kaikki katteet, myös huopakatto on erityisen tärkeä pitää puhtaana. Mutta miksi? Voivatko lika ja roska, muka olla niin ratkaisevassa roolissa katon kunnon kannalta? Ei kai sammal voi syödä katteeseen vuotavaa reikää? Huopakatolle on ominaista, että sen karheaan pintaan tarttuu helposti roska jos toinenkin. Tämä toki tarkoittaa myös, että katon on vaikeampi pitää itseään puhtaana, kun pelkkä tuuli ei vie sille kerääntynyttä orgaanista jätettä mukanaan. Näin katolle kerääntyvä roska pääsee imemään itseensä myös kosteutta, mikä tekee siitä erinomaisen kasvualustan esimerkiksi sammaleelle. Sammal taas on varsin kiusallinen ongelma, sillä se voi tuhota katon nopeastikin. Itsepintaisesti se levittäytyy laajalle alueelle, poraten juurensa syvälle katteeseen. Juurten tunkeutuessa huopaan, ne kaivertavat tieltään koloja, jotka taasen täyttyvät taivaalta alas satavalla vedellä. Talven tultua koloihin kerääntynyt vesi pääsee jäätymään, mikä puolestaan rapauttaa katetta, mahdollistaen mahdollisesti suurenkin vuodon katteen kunnon heiketessä. Siispä pelkällä katteen puhdistuksella voi jo ehkäistä pitkänkin ongelmaketjun muodostumisen.

Huopakatto on hyvä valinta minkä tahansa rakennuksen katoksi monestakin syystä. Se on kestävä, mutta on hyvä muistaa, että huopakatteen sirotepinta on herkkä, joten sen kuluttamista on varottava. Me Katonkorjaus-palvelulla omaamme pitkän kokemuksen erilaisista huopakatoista sekä niiden huolloista ja tunnemme niiden tarpeet. Rautainen tiimimme on rakentanut, remontoinut, korjannut, paikannut, huoltanut ja puhdistanut huopakattoja lukuisia kertoja. Tietotaitoomme nojaten voimmekin todeta huopakaton puhdistuksen eroavan jonkin verran muiden katetyyppien puhdistuksesta juurikin herkän sirotepintansa takia. Sen kuluessa olemattomiin jää itse kate paljaaksi sekä ympäristölle alttiiksi. Siksi suosittelemmekin huopakaton puhdistukseen kateystävällistä ilmapuhallusta.

Me Katonkorjaus-palvelulla omaamme roimasti kokemusta erilaisista katteista sekä kattotöistä ja olemme tehneet näitä hommia jo pitkän tovin. Siksi me olemme aina varma valinta, kun suunnittelet mitä tahansa, aivan pientäkin, kattotyötä. Tiimillemme jokainen kattotyö on tärkeä ja huolehdimme jokaisesta katosta kuin omastamme – käyttäen aina laadukkaita materiaaleja sekä kulumatonta ammattitaitoamme. Meille on myös tärkeää, että urakoitsijoina tarjoamme kokonaisvaltaista palvelua, joka on kunkin kohteen etujen mukaista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että joka kerta, kun kiipeämme katollesi – oli kyse kuinka pienestä huoltotyöstä tahansa – toteutamme veloituksella katon kunnon yleistarkastuksen. Vain sen avulla saamme käsityksen katon todellisesta tilasta ja kykenemme ennakoimaan mahdollisten ongelmien syntyä – jopa estää ne kokonaan.

Tarjoamaamme kattavaan yleistarkastukseemme kuuluu muun muassa koko katteen pinnan läpikäynti esimerkiksi ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Samalla varmistamme sen, että katon mahdollinen maalipinta suojaa katetta eikä ole päässyt lohkeilemaan. Meitä kiinnostaa lisäksi sekin, että harjatiiviste on nimensä mukaan tiivis ja ettei mikään muukaan sauma tai reuna ole päässyt ajan kuluessa repsottamaan ikävästi. Tarkastuksen yhteydessä katsastamme myös katon eri läpivientien kuten ilmanvaihtoputkien, kattoluukkujen ja liesituulettimien tiiveyden, sillä ne määritellään usein juurikin niiksi katteen vuotoalttiimmiksi kohdiksi. Emme unohda myöskään erilaisten kattotuotteiden ja kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattosiltojen kunnosta sekä lujasta kiinnityksestä huolehtimista. Rännienkin kiinnitykset ja kaadot muistamme vilkaista, sillä tukkeutunut tai väärään suuntaan vettä kaatava ränni on varsin ikävä yllätys lumien viimein sulaessa keväällä. Ja mikäli yläpohjaan on mahdollista löytää jonkinmoinen reitti, tarkistamme vielä villat sekä kosteudelle alttiit rakenteen mahdollisten valumajälkien ja puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista tarkastuksemme yhteydessä ilmenisi, mihin pitäisi oitis puuttua, voisimme tehdä työstä sinulle tarjouksemme ja hoitaa homman alta pois jo samalla kertaa.

Mitä erilaisiin kattotöihin tulee, on hinnoittelu aina suuri kysymys. Kukaan tuskin haluaa käyttää kaikkia lomasäästöjään huopakaton huoltoihin tai korjauksiin. Siksi jokainen haluaa varmasti tietää, missä summissa liikutaan, ennen kuin todella ryhdytään työntouhuun. Kattotöiden hinnoittelussa on kuitenkin huomioitava, että jokainen katto on yksilö omine tarpeineen ja ominaisuuksineen. Kattoja on eri kuntoisia, korkuisia ja kokoisia. Ja koska me Katonkorjaus-palvelulla emme halua laskuttaa kaikilta yhtä ilmalla täytettyä pakettihintaa tai jotain kiveen hakattua neliöhintaa, kustomoidaan jokaisen kattotyön hinta arviokäynnin perusteella. Näin ollen todenmukaisimman hinta-arvion saat pyytämällä meiltä tarjousta, jolloin ammattilaisemme tulee tekemään kattotarkastuksen katon kunnon sekä tarpeitten määrittämiseksi. Emme kuitenkaan halua, että minkäänlainen hinta asettuu kynnyskysymykseksi tarpeellisten kattotöiden toteuttamiselle. Kattotöitä kannattaa ajatella ennemmin tärkeänä investointina, kuin suurena kulueränä. Hyvin huollettu ja ylläpidetty katto voi lykätä kallista kattoremonttia ja ehkäistä vakavia vesivaurioita, joiden korjaus kävisi joka tapauksessa itse toimenpidettä kalliimmaksi. Toisaalta hyväkuntoinen katto myös nostaa rakennuksen markkina-arvoa. Näin ollen monetkin kattotyöt saattavat jopa maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Mutta koska taloudelliset valmiudet erilaisten kattotöiden – jopa niiden tarpeellisimpien – toteuttamiseen vaihtelevat, me Katonkorjaus-palveluilla olemme myös pyrkineet etsimään keinoja helpottaa asiakkaittemme maksukykyä. Nyt voit esimerkiksi hakea rahoitusta helposti nettisivujemme pienillekin toteuttamillemme kattoprojekteille. Näin saat usein kaivattua joustoa maksamiseen. Ja mikäli kyseessä on yksityinen rakennus, ei kannata unohtaa myöskään kotitalousvähennystä.

Huopakaton puhdistus hellävaraisesti ja katetta suojaten ilmapuhalluksella tai pehmytharjauksella

Puhtaus on puoliruokaa – tai puolikatetta. Kuten jo todettu, lika sekä roska imee itseensä kosteutta, mahdollisesti vaurioittaen huopakatetta. Näin ollen kate voi paremmin, jos sen pitää puhtaana säännöllisin puhdistuksin. Ei ole kuitenkaan aivan yhdentekevää, miten katteen puhdistus toteutetaan. Huopakatteen herkkä sirotepinta voi kärsiä vaurioita myös liian kovakouraisesta käsittelystä. Sirotepinnan kuluessa on katto paljas eikä katteen sääsuojaus välttämättä riitä. Eli vaikka tarkoitus olisi hyvä, voi omine nokkineen katolle lattialuudan kanssa kiipeäminen aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyötyä. Jos siis epäilee hetkenkään omia taitojaan katonpuhdistuksessa, on suositeltavaa kutsua paikalle asiansa osaava ammattilainen.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme saattaneet alusta loppuun monia huopakattojen puhdistusoperaatioita – lukuisille erilaisille kohteille eri vaatimustasoineen. Tunnemme siis taktiikat ja tiedämme, mitä teemme. Puhdistuksessa tärkeintä on hellävaraisuus – roska ja lika tulee saada pois katolta kuluttamatta katteen suojaavaa sirotepintaa. Usein pelkkien neulasten, lehtien ja muun roskan poistamiseen riittää ilmapuhallus, mutta tarpeen vaatiessa voimme käyttää toisinaan myös todella pehmeää harjaa puhdistustehon lisäämiseksi. Otteemme ovat varmoja ja työtapamme perustuvat vankkaan tietotaitoon. Lopputulos tulee olemaan siisti ja katekin saa uuden ilmeen. Samalla lehdistä ja roskata voidaan puhdistaa myös rännit sekä vesikourut, jotka niitä usein keräävät. Näin ehkäistään niiden tukkeutuminen sekä ylitse tulviminen tai vastaavasti veden seisotus rännissä sen pintaa puhki ruostuttamassa. Tukkeutunut ränni ei nimittäin aja juurikaan asiaansa.

Jos kattosi siis kaipaa putsausta tai muunlaista huoltoa ja huolenpitoa, ole oitis yhteydessä meihin Katonkorjaus-palvelulla. Me tulemme käymään katollasi ja arvioimme, millaisesta huolenpidosta kate eniten hyötyisi. Tuomme mukanamme kaikki varusteet sekä välineet operaatiota varten ja valitsemme työtavan sen mukaan, kuinka tiukassa lika on. Tarvittaessa voimme puhdistuksen lisäksi toteuttaa esimerkiksi katteen uudelleenpinnoituksen tai vaikkapa sammaleentuhokäsittelyn. Näin katteesi kunto pysyy mahdollisesti hyvänä vielä pidempään ja puhdistus on ensikerralla jo paljon nopeampi operaatio. Oli miten oli, sen jälkeen katto pysyy paremmin kuivana, kun märkää keräävä roska on poissa ja todennäköisesti myös näyttää paremmalta niin omaan kuin naapurinkin silmään.

Mikä avuksi, jos katto on niin sammaloitunut, ettei perus puhdistushuolto enää riitä?

Huopakatteen karhea pinta kerää helposti roskaa, joka taas kerää helposti kosteutta. Kostea biomassa taas luo ihanteelliset kasvuolosuhteet hyvin luonnolliselle, mutta hyvin ikävälle kiusantekijälle – sammaleelle. Sammal viihtyy kosteassa ja leviää nopeasti myös korkeillakin katoilla. Kasvaessaan se työntää juurensa syvälle katteeseen, kairaten katteen herkkään pintaan reikiä. Näihin reikiin valuu vettä, joka talvella tapaa pakkasten tullen jäätyä. Jäätyminen puolestaan rapauttaa ja voi jopa vaurioittaa katteen pinnan, jolloin koko katto tai jopa rakennus altistuu kosteusvauriolle. Sammal on siis hyvinkin kiusallinen tihulainen. Näin ollen sen poisto huopakatolta on katon hyvinvoinnin kannalta elintärkeä huoltotoimi, jonka merkitystä ei pidä ylenkatsoa. Säännölliset puhdistukset voivat riittää sen karkottamiseksi ennen kuin suurempaa tuhoa ehtii syntyä. Katon vanhetessa ja sen sirotepinnan kuluessa sammal kuitenkin saa enemmän jalansijaa katteesta. Tällöin sitä on vaikeampi myös irrottaa huopaan tunkeutuneiden juurien vuoksi. Ilmapuhallus tai katon harjauskaan ei enää riitä, vaan on suoritettava sammaleentuhokäsittely.

Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat tehokkaat sammaleenpoistokäsittelyt huopakatollesi laadukkaasti ja kattoa vaurioittamatta. Levitämme aineen kaikkialle, minne sammal on levittäytynyt korkeapaineruiskulla – tai mikäli halutaan erittäin tarkka lopputulos, esimerkiksi telalla – ja jätämme sen vaikuttamaan niin, että katteeseen uponneet juuret ja itiöt saadaan hävitettyä. Tämän jälkeen sammal irtoaakin jo helpommin eikä pääse vastedes kasvamaan yhtä helposti. Lopputulos on pitkäaikainen ja lisää katon hyvinvointia tulevaisuudessakin. Tarvittaessa, jos, ollaan huolissaan katteen pinnan kunnosta, voidaan katto myös uudelleen pinnoittaa, jolloin sammal ei pääse takertumaan siihen yhtä tiukasti.

Sammaleentuhokäsittelymme on kaikin puolin turvallinen niin katteelle kuin ympäristöllekin. Se ei siis päädy sateella tuhoamaan kukkapenkkejä tai vesistöjä. Toteutamme sen myös tarkasti, jättämättä yhtäkään uuden mättään alkua jälkeemme. Katolta harjattua sammalta emme myöskään jätä lojumaan pihatielle, vaan hoidamme homman todella alusta loppuun niin, että sinä pääset ihailemaan lopputulosta. Koko koti näyttää paljon huolletummalta jo, kun katettakin näkyy eikä sammal enää rehota ympäriinsä. Hanki siis meiltä katon kokonaisvaltainen huolto sekä tarvittaessa sammaleentuhokäsittely sammaleesta kärsivälle katollesi, sillä me tiedämme mitä tehdä ja teemme sen kerralla oikein.

Huopakaton korjaustarpeet huomataan usein puhdistuskäynnin yhteydessä

Meillä Katonkorjaus-palvelulla on tapana tarjota aina kokonaisvaltaista, katon hyvinvointia edistävää kattokäsittelyä niin huoltojen, korjaustöiden kuin remonttienkin osalta. Tästä syystä olemme valikoineet tiettyjä työskentelytapoja, jotka auttavat meitä huomiomaan kunkin katon yksilölliset tarpeet. Esimerkki yhdestä tällaisesta työtavasta on katon yleiskunnon tarkastus, jonka toteutamme joka kerta katollesi kiivetessämme. Näin siis myös silloin, kun ilmapuhallin kainalossa ja roskien keräyshanskat käsissä kapuamme katollesi. Haukkasilmäiset, kokeneet katto-osaajamme tarkistavat muun muassa katon läpiviennit, huopakaton saumat, kattoturvatuotteet, rännit sekä muut katon hyvinvoinnin kannalta tärkeät asiat jokaisen huollon yhteydessä. Vain yleistarkastuksin saadaan realistinen kuva katon todellisesta kunnosta ja voidaan näin ennaltaehkäistä tulevia ongelmia. Tai jos ongelmia jo on, saadaan ne mahdollisimman nopeasti kontrolliin. Usein onkin, että monet piilevät viat huomataankin satunnaislöydöksenä jonkun huoltokäynnin yhteydessä. Rutiini puhdistusretki voi siis mahdollisesti mahdollistaa massiivisen, aiemmin huomaamatta jääneen kattovuodon löytämisen. Ja kun ongelma on havaittu, voidaan siihen tarttua oitis.

On siis kattosi kannalta kaiken kaikkiaan hyvinkin merkityksellistä, että siitä pidetään huolta säännöllisesti. Jos katteen jättää oman onnensa nojaan, ei välttämättä edes huomaa sen alkavan rapistua. Vuodot ja vauriot harvoin ilmoittavat itsestään torvensoitolla, joten siinä vaiheessa, kun sinä haistat homeen tai huomaat veden valuvan sisäseiniä pitkin, voi tilanne olla edennyt jo hyvinkin pitkälle. Älä siis aikaile tai epäröi pyytää katollesi tarkkasilmäistä kaveria toteuttamaan kattavaa yleistarkastusta. Vaikkei katolta mitään löytyisikään, ei se tee käynti turhaksi – ainakin sinä voit nyt nukkua yösi rauhassa.