KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Huopakaton uusiminen – Uudesta huopakatteesta sopiva katto mille tahansa rakennukselle

Huopakaton uusiminen

Kun huopakaton uusiminen on edessä, voit kääntyä meidän puoleemme. Huopakatot ovat lähellä sydäntämme ja meiltä löytyy niistä erityisen kattava osaaminen.

Katemateriaalit poikkeavat ominaisuuksiltaan toisistaan jonkin verran. Näin ollen katemateriaalia valitessa on tärkeää huomioida myös itse rakennus ja sen asettamat rajoitteet – ihan mikä tahansa kate ei mille tahansa katolle sovikaan. Esimerkiksi tiili on materiaalina raskas ja kaipaa siksi alleen jykevät rakenteet. Sekä tiilen että pellin kohdalla puhutaan myös katon minimijyrkkyydestä eli kumpikaan niistä ei esimerkiksi todella loiville tai tasakatoille sovi. Mutta huopakatto taas on aivan toista maata. Huopa ei ole materiaalina raskas ja sopii hyvin myös loiville ja tasakatoille. Oikeastaan huopa sopii minkä tahansa rakennuksen katolle. Oli kyseessä sitten omakotitalo, paritalo, rivitalo, kesämökki, harrastehalli, autotalli tai vaikka pihasauna, ei huopakatto ole koskaan väärä ratkaisu.

Jos siis harkitset kattosi uusimista sekä materiaalivalintaa, voimme lämpimästi suositella hiljaista, edullista ja kestävää huopakattoa. Sekä tietysti sellaisen myös rakentaa. Me Katonkorjaus-palvelulla olemme pitkällä kokemuksella varustettuja kattoalan rautaisia ammattilaisia, joille huopakattojen uusimiset sekä asennukset ovat tuttuja. Meiltä hoituvat myös lukuisat muut temput sekä toimenpiteet aina suurista remonteista paikallisempiin paikkauksiin sekä huoltotoimenpiteisiin. Meiltä saatkin siis huopakatot, palahuopakatot sekä bitumikatot kaikille kattotyypeille ja rakennuksille huoltoineen kaikkineen. Jokainen katon uusiminen suunnitellaan ja suoritetaan aina rakennuskohtaisesti sekä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Toki tarjoamme avuksi aina omaa ammattitaitoa ja näkemystämme. Uusimisen yhteydessä katolle voidaan vaikkapa lisätä kattoturvaa tai yläpohjaan eristeitä. Jos olet siis haaveillut vaikkapa kattoikkunasta tai aurinkopaneelista, kannattaa ne toteuttaa samalla.

Meille jokainen kattotyö on tärkeä ja huolehdimme jokaisesta katosta kuin omastamme – käyttäen laadukkaita materiaaleja sekä kokenutta työvoimaa. Meille on myös tärkeää, että katosta kuin katosta huolehditaan aina kokonaisvaltaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että joka kerta, kun kiipeämme katollesi – oli kyse kuinka pienestä huoltotyöstä tahansa – toteutamme veloituksella katon kunnon yleistarkastuksen. Näin saamme käsityksen katon todellisesta voinnista ja kykenemme ennakoimaan mahdollisten ongelmien syntyä – jopa estää ne kokonaan.

Tähän kattavaan yleistarkastukseemme kuuluu muun muassa koko katteen pinnan läpikäynti esimerkiksi ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Samalla varmistamme senkin, että katon mahdollinen maalipinta suojaa katetta eikä ole päässyt lohkeilemaan. Meitä kiinnostaa lisäksi se, että harjatiiviste on nimensä mukaan tiivis sekä se, ettei mikään muukaan sauma tai reuna ole päässyt ajan kuluessa repsottamaan ikävästi. Tarkastuksen yhteydessä katsastamme myös katon eri läpivientien kuten ilmanvaihtoputkien, kattoluukkujen ja liesituulettimien tiiveyden, sillä ne määritellään usein juurikin katteen vuotoalttiimmiksi kohdiksi. Emme unohda myöskään erilaisten kattotuotteiden ja kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattosiltojen kunnosta sekä kiinnityksestä huolehtimista. Rännienkin kiinnitykset ja kaadot muistamme vilkaista, sillä tukkeutunut tai väärään suuntaan kallellaan oleva ränni on varsin ikävä yllätys lumien viimein sulaessa keväällä. Ja mikäli yläpohjaan on mahdollista löytää jonkinmoinen reitti, tarkistamme vielä villat sekä rakenteen mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista tarkastuksemme yhteydessä ilmenisi, mihin pitäisi oitis puuttua, voisimme tehdä työstä sinulle tarjouksemme ja hoitaa homman alta pois oitis.

Jokainen katto on yksilö, mikä tuottaa välillä haasteita hinnoitteluun. Mitään valmista, ilmalla täytettyä pakettihintaa tai neliöhintaa emme halua asiakkaillemme tarjota, sillä meidän mielestämme jokaisen kuuluu maksaa vain siitä, mitä on tehty. Olisi epäreilua veloittaa jokaisen kesämökin kattoremontista saman verran. Meillä Katonkorjaus-palveluilla loppusumma koostuukin aina niistä toimenpiteistä, joita kullekin katolle päädytään tekemään, materiaaleista sekä mahdollisista lisävarusteista, joita katolle valitaan – katon yksilöllisiä ominaisuuksia, kuten kokoa ja muuta kuntoa unohtamatta. Emme kuitenkaan halua, että hinta asettuu kynnyskysymykseksi tarpeellisten kattotöiden toteuttamiselle. Kattotöitä kannattaa kuitenkin ajatella ennemmin tärkeänä investointina, kuin suurena kulueränä. Hyvin huollettu ja ylläpidetty katto voi lykätä kallista kattoremonttia ja ehkäistä vakavia vesivaurioita, joiden korjaus kävisi joka tapauksessa itse toimenpidettä kalliimmaksi. Toki myös uusittu katto usein myös nostavat talon jälleenmyyntiarvoa, eli monetkin kattotyöt saattavat jopa maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa. Mutta koska taloudelliset valmiudet erilaisten kattotöiden – jopa niiden tarpeellisimpien – toteuttamiseen vaihtelevat, me Katonkorjaus-palveluilla olemme myös pyrkineet etsimään keinoja helpottaa asiakkaittemme maksukykyä. Nyt voit esimerkiksi hakea rahoitusta helposti nettisivujemme kautta pienillekin toteuttamillemme kattoprojekteille. Näin saat usein kaivattua joustoa maksamiseen. Ja mikäli kyseessä on yksityinen rakennus, ei kannata unohtaa myöskään kotitalousvähennystä.

Meiltä uudet huopakatot, palahuopakatot sekä bitumikermikatot

Huopakatto-termi sulkee sisäänsä sen monet alalajit: on rullahuopaa, palahuopaa ja bitumikermiä, jotka kaikki eroavat toisistaan niin olemukseltaan kuin asennukseltaankin. Siksi huopakattoremonttia suunnitellessa kannattaa aina valita tekijä, jolle erilaisten katteiden vaatimukset ovat tuttuja. Meille Katonkorjaus-palvelun kattoalan ammattilaisille voitkin luottaa, minkä tahansa kattoremontin, sillä katto-osaajamme laittavat katon kuntoon aina rakenteista lähtien. Oli kattosi sitten huopaa, palahuopaa, bitumikermiä tai muuta katetta, joka pitäisi joksikin edellä mainituksi päivittää, löytyy meiltä osaajat, työkalut sekä tarvikkeet sen uusimiseen.

Kattotöitä suunnitellessa täytyy aina huomioida katon nykyinen kunto. Olisi silkkaa rahanhukkaa peittää esimerkiksi huonokuntoinen aluskate uudella katteella ”poissa näkyvistä, poissa mielestä” -mentaliteetilla, sillä ongelmat nostaisivat päätään taas ennemmin tai myöhemmin. Tai jättää muuten energiatehokkaan katteen alle märät eristämiskelvottomat eristeet, jolloin lämpö kuitenkin karkaa harakoille. Huonokuntoisten rakenteidenkin uusiminen on järkevintä siinä samalla, kun katto avataan muita töitä varten – ei niinkään jälkikäteen alakautta. Ongelmien peittäminen ja lakaiseminen maton alle usein aiheuttaa vain lisäongelmia, joiden korjaus käy entistä kalliimmaksi, mitä pidemmälle katon tarpeita ylenkatsoo. Ne voivat aiheuttaa jopa vaurioita uudelle katteelle, johon on juuri sijoitettu sievoisia summia huopakatetta uusiessa. Näin ollen, jos vanha katto on esimerkiksi vuotanut ja vesi on päässyt kulkeutumaan vaikkapa yläpohjaan aiheuttaen lahovaurioita tai kastellen eristeet, me Katonkorjaus-palvelulla mielellämme vaihdamme villat uusiin sekä kunnostamme kosteuden nakertamat puuosat katteen uusimisen yhteydessä. Näissä tapauksissa yleensä myös aluskate kannattaa pistää samalla uusiksi, mikäli mielii kunnostaa katon kerralla oikein. Meiltä saat onneksi uuden, juuri sinun kattoasi parhaiten palvelevan aluskatteen vanhan ja kuluneen tilalle. Ja kaipasi korjausta mikä tahansa katon osa aina kattotuoleista ruodelaudoitukseen, hoituu sekin meidän osaavalta tiimiltämme. Emme jätä mitään hiljalleen mätäneviä yllätyksiä kytemään uuden katteen alle. Me myös korjaamme notkahtaneet katot sekä lisäämme tarvittaessa katon tuuletusta, jotta vesi pääsee jatkossa poistumaan aluskatteesta tarkoituksenmukaisesti – näin ehkäistään kosteusongelmia toistamasta itseään tulevaisuudessa. Uutta katetta asentaessamme huolehdimme myös siitä, että kaikki saumat eristetään niin, etteivät ne vuoda ja tiivisteet pysyvät tiiviinä, jottei uusi katto ala ensimmäisen syysmyrskyn saapuessa vuotamaan. Kattoa kunnostaessamme voimme asentaa myös vaikkapa kattoluukun tai -ikkunan sekä lisätä läpiviennin vaikka suunnittelussa olevalle liesituulettimelle. Ja uuden, kauttaaltaan kunnostetun katon päälle asennamme toiveiden mukaiset, laadukkaan kattoturvatuotteet aina kattosilloista lumiesteisiin ja aurinkopaneeleista pieneläinesteisiin.

Meiltä saat siis uuden huopakaton, palahuopakaton tai bitumikaton lisäksi samaan remonttiin paljon muutakin. Me emme vain päällystä, vaan toteutamme uuden katteen asennuksen lisäksi kaikki ne työt, mitä kattosi ja sinä kaipaatte. Näin ollen jokainen kattoremontti on erilainen, juuri jokaisen tarpeiden mukaan kustomoitu projekti, joka varmistaa katon kokonaisvaltaisen toimivuuden jatkossakin. Aina yhtä laadukkaita materiaaleja ja kattotuotteita hyödyntäen. Kaikki työt toteutamme huolella ja omistautuen sille, että katosta todella saadaan juuri sellainen, kuin asiakkaamme toivookin, sillä sinun kattosi on meidän käyntikorttimme. Näin ollen, jos haluat jättää uusimista kaipaavan kattosi osaaviin käsiin, olet löytänyt tiesi oikeaan paikkaan. Pyydä meitä tekemään tarkastuskäynti katollasi ja luodaan sitten suunnitelma katon kunnostamiseen yhdessä.

Paljonko huopakatteen uusiminen maksaa?

Kattoa uusiessa on hinta tietysti tärkeä tekijä ja monilla heti ensimmäisenä mielessä. Kattotyöt – etenkään koko katteen kattavat – harvemmin kun ovat niitä kotitalouden edullisimpia toimenpiteitä. Ja harvalla tuskin takataskut pullottavat seteleitä ihan vain huopakatteen uusimistarpeen varalta. Joskus kate on päässyt niin huonoon kuntoon, että koko kate on pakko uusia, jotta rakennus säilyy vielä käyttö- tai asuinkelpoisena. Tällöin olisi toivottavaa, ettei hinta asettautuisi kynnyskysymykseksi tai pakottaisi maksajaa elämään pelkällä kaurapuurolla kuukausitolkulla tiukan taloudellisen tilanteen takia. Mahdollisimman tarkka hinta-arvio on siis tärkeä pyytää jo sunnitteluvaiheessa.

Koska jokainen katto on omanlaisensa yksilö ja jokainen kattoprojekti erilainen, tarkkaa arviota ei voida tehdä ennen kuin katon kunto on tarkastettu. Yhtä ja samaa hintaa kun emme halua veloittaa kaikilta – kenenkään ei pitäisi maksaa ilmasta, vaan vain siitä työstä, jota katolla todella on tehty. Joskus katteen uusiminen todella tarkoittaa pelkkää huopien vaihtoa. Toisinaan katto on kuitenkin mennyt kauttaaltaan niin huonoon kuntoon, ettei huopia voida edes vaihtaa ennen kuin muut tarpeelliset pohjatyöt on toteutettu. Jotkin katot vaativat esimerkiksi laajojakin lahovauriokorjauksia tai uuden aluskatteen ennen uusien huopien asennusta. Katteetkaan eivät ole keskenään yleensä saman hintaisia, joten valinta vaikuttaa. Ja toki esimerkiksi bitumikermin työstäminen on hitaampaa, jolloin työstä kertyy helposti lisäkuluja. Sitten, kun uutta katetta aletaan asentaa, vaikuttaa työn tekemiseen esimerkiksi läpivientien – kuten savupiippujen, ilmastointiputkien ja kattoikkunoiden – määrä. Läpivientien tiivistäminen vie sekin oman aikansa ja lisää sekin niin työtunteja kuin materiaalikuluja. Ja toki, mitä suuremmasta katosta on kyse, sitä enemmän materiaalia kuluu ja on ehkä sanomattakin selvää, että pienen piharakennuksen katteen uusiminen osoittautuu yleensä halvemmaksi kuin kartanon. Mikä taas ei ehkä ole niin itsestään selvää on muun muassa katon jyrkkyyden, korkeuden, sijainnin ja vaikeakulkuisuuden vaikutus kustannuksiin. Jotta työturvallisuus vaikeakulkuisella katolla voidaan taata, joudutaan joskus käyttämään erilaisia henkilönostimia ja rakennustelineitä, jotka kyllä hoituvat meidän kauttamme, mutta joiden käytöstä sekä kuljetuksesta koituu lisäkustannuksia. Toki katon päälle asennettavat kattotuotteet vaikuttavat nekin loppusummaan.

Kaikesta tästä koostuu siis uuden huopakaton kokonaishinta. Se on siis paljon muutakin kuin pelkkä huopa, mutta toisaalta taas sisältää kaiken, joten yllätyksiltä säästytään. Budjetointi on helpompaa, kun postiluukusta ei tipahtele tuon tuosta uusia laskuja. Tarkimman hinta-arvion saat siis pyytämällä meiltä tarjousta. Kun olemme vastaanottaneet pyyntösi, saavumme toteuttamaan kuntotarkastuksen ja kartoittamaan niin sinun kuin kattosi tarpeita. Haluatko kenties lisätä katon energiatehokkuutta lisäeristyksillä tai aurinkopaneeleilla vai toivotko ehkä uutta kattoikkunaa tuomaan lisää valoa keittiöön? Millaisen materiaalin haluat ja missä värissä? Pitäisikö aluskate paikat samalla? Kuultuasi toiveemme sekä määriteltyämme katon kaipaamat resurssit, voimme tarjota sinulle mahdollisimman tarkan hinta-arvion. Ja onneksi Katonkorjaus-palvelun asiakkaana voit hakea rahoitusta, jolla maksamiseenkin saa tarvittavaa joustoa, joten loppusumma ei ehkä räjäytä pankkia tai tyhjennä kukkaroasi totaalisesti, vaan elämä jatkuu normaalina uuden, kauniin katon kanssa.

Uudesta huopakatosta kannattaa pitää alusta asti hyvää huolta tarjoamiemme huoltopalveluiden avulla

Me suomalaiset olemme kuuliaisia huollattamaan esimerkiksi autojamme, mutta mitä kattoihin tulee, saattavat välttämättömätkin huoltotoimet jäädä tekemättä. Totuus on kuitenkin se, että myös katot kaipaavat huolenpitoa pysyäkseen toimintakuntoisina. Säännöllisillä huolloilla voidaan jopa lykätä esimerkiksi suurta kattoremonttia vuosilla – ellei vuosikymmenillä – eteenpäin ja ehkäistä vaikkapa kosteusvaurion syntyä. Huoltaminen on myös pitkällä tähtäimellä paljon halvempaa kuin jatkuva vaurioiden korjaus, paikkaus tai koko katon kattava remontti. Lisäksi se saattaa nostaa rakennuksen jälleenmyyntiarvoa ja näin maksaa itsensä takaisin.

Jos on juuri sijoittanut suuria summia rahaa uuteen huopakatteeseen, kannattaa siitä myös pitää huolta asianmukaisesti. Uusikin huopakatto vanhenee nimittäin nopeasti, jos sen päälle kerääntyy kosteutta itseensä imevää bioroskaa, jossa puolestaan esimerkiksi kiusallinen sammal kukoistaa. Sammal voi rapauttaa katetta nopeastikin kasvattamalla juurensa ikävästi huovan sisään. Pintaan muodostuu koloja, jotka keräävät vettä, mikä puolestaan talvella jäätyy. Hyvinkin viattomalta kuulostavalla ongelmalla voi olla siis suuretkin vaikutukset katon hyvinvointiin. Kattovuodonkaan ei tarvitse olla suuri, jotta vesi pääsee kulkeutumaan esimerkiksi yläpohjan eristeisiin, lahoamiselle alttiisiin puurakenteisiin tai aina asuintiloihin asti aiheuttamaan homeongelmia. Jos kukaan ei käy säännöllisesti katolla tarkistamassa sen kuntoa, jäävät nämä alkavat vuodot usein huomaamatta, kunnes tuhot ehtivät sisälle saakka.

Ammattilaisen toteuttamat huoltotyöt ovat siis kotisi paras vakuutus. Me Katonkorjaus-palvelulla toteutamme myös säännölliset ja kokonaisvaltaiset kattohuollot, joiden avulla katto pysyy kunnossa. Aina, kun tulemme tekemään katollesi huoltotöitä, katsastamme samalla koko katon yleisilmeen voidaksemme kohdentaa huollot oikein. Teemme aina perinpohjaista työtä eikä meiltä tarkkasilmäisiltä kattoalan asiantuntijoilta jää mitään huomaamatta. Meille huopakaton ominaisuudet ja niin kutsutut tyyppiviat ovat tulleet tutuiksi kokemuksemme kautta, minkä takia tiedämmekin, mitä etsiä.

Suosittelemme yleensä puolivuosittaisia kevät- ja syyshuoltoja, jotka valmistavat kattoa aina seuraavan vuodenajan koetuksiin. Näihin huoltoihin kuuluu usein katon puhdistaminen, rännien tyhjennys roskista, niiden kaadon sekä kiinnityksen varmistus, läpivientien, saumojen, tiivisteiden ja jiirien tiiveyden tarkastus sekä katteen pinnan kunnon yleiskatsaus. Talvisin voimme toteuttaa esimerkiksi myös katon painokuormaa helpottavat lumenpudotukset ja jäätyneiden rännien sulatukset. Tarpeen mukaan tehtäviä huoltotoimenpiteitä ovat esimerkiksi katon pinnoitus ja sammaleenpoistokäsittely. Meiltä Katonkorjaus-palveluiden ammattilaisilta saat siis värisuoran katon kaipaamia erilaisia huoltotoimenpiteitä, joilla varmistetaan, että yhteiseloa uuden, juuri asennetun katteen kanssa kestää vielä vuosikymmeniksi eteenpäin.