KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Huopakaton vaihto peltikattoon tai tiilikattoon

Huopakaton vaihtaminen peltikattoon tai tiilikattoon

Kun huopakate on vaihtokunnossa, kannattaa samalla pohtia katteen vaihtoa toiseen, varsinkin tasakattotapauksissa.

Kattoremontin lähestyessä, mieleesi saattaa tulla ajatus kattomateriaalin vaihtamisesta kokonaan toiseen. Ehkä jokin toinen materiaali palvelisi käyttötarkoituksiasi paremmin, tai sitten se vain miellyttää silmääsi enemmän. Olipa syy mikä tahansa, meiltä saat laadukkaan kattomateriaalin vaihdon ja juuri sellaisen katon, josta olet aina haaveillut!

Eri kattomateriaaleilla on omat erityisominaisuutensa, joihin kannattaa tutustua ennen materiaalin valintaa. Kun punnitset huolellisesti kunkin materiaalin hyviä ja huonoja puolia, osaat valita parhaiten sinun tarpeillesi sopivan kattomateriaalin.

Joissain tapauksissa kattomateriaalin vaihto vaatii myös muita katolle tehtäviä toimenpiteitä. Esimerkiksi kattojyrkkyyttä saatetaan joutua muuttamaan, kun huopakatosta tehdään tiilikatto. Kattorakenteet täytyy myös mitoittaa kestämään uuden kattomateriaalin painoa.

Kattomateriaalin vaihtaminen vaatii yleensä toimenpidelupaa, sillä katon vaihtaminen muuttaa rakennuksen julkisivua. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta näistä seikoista, sillä meillä on pitkä kokemus kaikenlaisista kattotöistä, ja osaamme kertoa sinulle, mitä toimenpiteitä kattosi tarvitsee ja neuvoa mitä asioita toimenpidelupahakemuksessa on hyvä huomioida.

Kun valitset meidät kattoremonttisi tekijöiksi, saat varmasti laadukasta ja luotettavaa palvelua. Toimimme aina asiakaslähtöisesti ja pyrimme varmistamaan, että projekti on sinulle mahdollisimman miellyttävä kokemus.

Aina kun olemme katollasi, pistämme merkille sen yleisilmeen. Ammattilaisin silmin tarkastamme, miltä katon pinta näyttä sekä tutkimme mm. missä kunnossa kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmä ovat. Jos silmiimme osuu jotain huolestuttavaa, kerromme siitä sinulle avoimesti. Emme etsimällä etsi vikoja emmekä korjaa ehjää, vaan meiltä saat aina rehellisen näkemyksen kattosi kunnosta. Kun ongelmiin puututaan ajoissa, säästetään huomattavasti aikaa ja rahaa.

Kattoremontti saattaa tulla tarpeelliseksi joskus aivan yllättäenkin, eikä asiaan ole ehtinyt varautua taloudellisesti. Siksi tarjoammekin asiakkaillemme joustavaa rahoitusta kumppanimme kautta, jota voit hakea kätevästi verkkosivustoltamme. Taloudellisessa mielessä kattotöissä auttaa usein myös se, että kaikki ammattilaisella teetetyt kattotyöt omakotitalouksiin kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Kannattaisiko huopakatto muuttaa peltikatoksi tai tiilikatoksi?

Eri kattomateriaaleilla on omat erityispiirteensä ja valinnanvaraa on vaikka kuinka paljon. Materiaalien ominaisuuksia vertailemalla voit miettiä, mikä sopisi parhaiten juuri sinulle.

Peltikatto on Suomen yleisin katto. Peltikatolla on paljon hyviä puolia, se on esimerkiksi kevyt ja helppo pitää puhtaana; liukas ja kalteva katto ei kovin helposti kerää roskia itseensä, vaan puun lehdet ja muut roskat liukuvat sieltä pois itsestään. Peltikatto on myös edullinen ja nopeasti asennettava katto. Peltikaton vähimmäiskaltevuusasteet ovat lukkosaumakatossa kahdeksan, konesaumakatossa kymmenen ja tiilikuvioisessa peltikatossa viisi astetta.

Peltikaton miinuspuolena voitaisiin pitää sitä, että sateella ja tuulella se voi pitää meteliä. Äänihaittaan voi kuitenkin monesti vaikuttaa erilaisilla ratkaisuilla, joista kerromme mielellämme lisää. Profiilipeltikatto ja lukkosaumakate kestää säätä ja rasitteita hyvällä huollolla noin 50 vuotta, konesaumakatto taas parhaimmillaan jopa sata vuotta.

Tiilikatto on klassisen kaunis kattovaihtoehto. Hyvällä hoidolla betonitiilikatto voi kestää jopa 70 vuotta, joten kyseessä on todella pitkäikäinen katto. Tiilikatto on myös hiljainen katevaihtoehto.

Tiilikatto vaatii jonkin verran vaivannäköä, jotta se pysyisi hyvänä vuodesta toiseen. Huokoiset tiilet keräävät helposti kosteutta, joten katto on pidettävä puhtaana ja kunnossa säännöllisten puhdistusten ja aika-ajoin toteutettavien suojakäsittelyiden avulla. Nämä ehkäisevät sammalkasvustojen muodostumista. Tiilikatto on painava, joten katon rakenteiden on oltava vahvat ja lumenpudotuksesta on pidettävä huolta runsaslumisina talvina. Tiilikaton valitsevan on hyvä muistaa, että katto on pinnoitettava uudestaan noin 30 vuoden päästä asennuksesta.

Huopakatto on joustava ja moneen erilaiseen kohteeseen sopiva vaihtoehto. Omakoti- ja rivitalojen lisäksi huopakatto on helppo asentaa muunmuassa erilaisiin piharakennuksiin. Huopakatto on myös ehdottomasti hiljaisin kattovaihtoehto, sillä se eristää hyvin sateen ropinan äänen. Rullahuopakatto sopii myös erittäin loiville katoille (vähimmäiskaltevuusaste jopa 80). Palahuopakatto vaatii viiden asteen jyrkkyyden ja kolmiorimakatto noin kolmen asteen jyrkkyyden. Loivalle katolle ei tarvita välttämättä lumiesteitä, sillä lumi tarraa kiinni huopakaton pintaan. Rullahuopa on melko edullista ja sen asennus on nopeaa, kun taas palahuovan asennus on astetta hitaampaa, mutta lopputulos on monen silmään tyylikkäämpi.

Tiilikaton tapaan myös huopakatosta on pidettävä hyvää huolta, jotta sammaleen kasvua ja sen aiheuttamia ongelmia voitaisiin ehkäistä. Hyvin hoidetun huopakaton elinkaari vaihtelee katemateriaalista riippuen noin 20 vuodesta aina 40 vuoteen.

Jotta uusi katto pysyy kunnossa, on kattohuollot tehtävä säännöllisesti

Jokainen katto tarvitsee säännöllistä huoltoa. Kun panostat säännöllisiin kattohuoltoihin, katon käyttöikä pitenee huomattavasti. Katon puhtaanapito ja mahdollisuus puuttua orastaviin ongelmiin heti alkutekijöissään säästää kattoa vakavammilta vaurioilta. Täsmällisesti hoidetut huollot ovat kustannustehokasta ja säästävät loppupeleissä paljon rahaa. Suosittelemme teettämään kattohuollon kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä katto valmistellaan lumen tuloon, ja keväällä varmistetaan, että katto kesti lumen ja pakkasen aiheuttamat haasteet.

On tärkeää pitää katto mahdollisimman puhtaana roskista ja lehdistä. Katon puhdistus täytyy tehdä oikeilla välineillä ja oikealla tekniikalla, jottei katolle koidu turhaa rasitusta. Huopakatot puhdistetaan ilmapuhaltamalla, peltikatot ilmapuhaltamalla ja pehmeällä harjalla, tiilikatot harjaamalla. Myös sadevesijärjestelmä on tärkeää pitää kunnossa, sillä tukkeutuneet tai rikkinäiset rännit saavat aikaan sen, että sade- ja sulamisvedet eivät pääse valumaan tarpeeksi kauas talon rakenteista.

Kattohuollon yhteydessä käydään läpi myös läpiviennit, saumaukset, jiirit ja tiivistykset. Lisäksi kaikki kattotuotteet tarkistetaan; lumiesteet, kattosillat, kattotikkaat, kattoluukut, piipunpellitykset ja niin edelleen. Jos vesikaton alapuolisiin rakenteisiin on esteetön pääsy, rakenteet, aluskate sekä eristeet tarkastetaan silmämääräisesti vuotojen varalta.

Kattohuolto tehdään aina kattomateriaalin ominaisuudet huomioon ottaen. Peltikaton pinta ja peltien kiinnitykset tarkistetaan ja tarvittaessa naulat vaihdetaan kateruuveihin tai asennetaan lisäkiinnityksiä. Tiilikatolla tiilien kunto tarkastetaan ja tarvittaessa rikkinäiset tiilet vaihdetaan ehjiin. Huopakatolla saumaukset tarkistetaan ja tarvittaessa uusitaan. Talvisin on huolehdittava turvallisesta lumenpudotuksesta sekä tarkasta, hellävaraisesta jäänsulatuksesta.

Koska kattohuolto vaikuttaa suoraan katon käyttöikään ja siinä on otettava huomioon monia eri asioita, työ kannattaa jättää ammattilaisen vastuulle. Kun jätät kattosi huollon meidän huoleksemme, voit olla varma, että sen käyttöikä pitenee, eikä sinun tarvitse kantaa huolta sen kunnosta.

Meiltä saat kaikki pienet ja suuret kattotyöt ammattitaitoisella otteella. Pitkä kokemuksemme suomalaisista katoista takaa sen, että hoidamme työmme aina laadukkaasti ja osaamme valita aina kustannustehokkaimman työtavan. Meiltä saat katon pesut, sammaleenpoistot, suojakäsittelyt sekä katon maalaukset, ja kaikki muut kattotyöt takuutyönä ja hyvällä meiningillä.