KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Jos huopakattosi alkaa vuotaa, älä jahkaile vaan toimi ripeästi

Huopakatto vuotaa vettä

Huopa- eli sittemmin bitumikatto on saanut alkunsa historiallisessa Suomessa harjoitetusta tavasta kastaa paperisilppua tervaan ja kaataa vielä vähän tervaa päälle. Sen lailla myöskään ensimmäinen raakahuovasta rakennettu versio ei toiminut aivan sellaisenaan, vaan vaati pidemmälle vietyä kehittelyä. Huopakatto onkin kulkenut pitkän matkan päästäkseen tähän. Tänään huopakatto tunnetaan pitkäikäisyydestään, elastisuudestaan ja eristävyydestään. Huopa on katemateriaali, joka sopii lukuisiin erilaisiin kohteisiin ja on helppo yhdistellä moniin tyyleihin. Lisäksi se lisää hiljaisuudellaan asumismukavuutta ja on vielä hyvännäköinenkin. Ei siis ihme, että huopakattojen suosio on kasvanut kattomarkkinoilla.

Mutta ikävä kyllä jopa ne laadukkaimmat ja huolella asennetutkin huopakatot voivat päästä vuotamaan. Ja kattovuoto on aina ikävä yllätys, jota kukaan tuskin toivoisi kohdalleen, sillä pienestäkin vuodosta voi syntyä isoja ongelmia. Syitä ja selityksiä vuodolle voi olla monia. Tämä harmillinen vuoto voi tapahtua esimerkiksi läpivientien, saumojen tai konkreettisten reikien kautta. Tai vaikka siksi, ettei piipunhattua koskaan asennettu. Mutta oli kyseessä millainen vuoto hyvänsä, kannattaa syy pyrkiä löytämään ja siihen puuttua mieluummin heti kuin liian myöhään.

Vuotoja korjaamaan ja katto-ongelmia ratkomaan kannattaa aina kutsua asiansa osaava ammattilainen, joka ei kovaa työtä pelkää ja jolla pysyy vasara kädessä. Näin voidaan varmistua siitä, että ne työt, joita katolle kiivetään tekemään, tulevatkin myös tehdyiksi. Ja jos sellaista luotettavaa ammattilaista joskus katollesi kaipailet, Katonkorjaus-palvelut on vastaus kaipuuseesi. Meidän osaavalla tiimillämme on nimittäin pitkä kokemus huopakatoista sekä niiden korjauksesta. Ei aivan sieltä tervan ja paperisilpun ajoilta, mutta kuitenkin. Meiltä saat avun akuutimmissakin tilanteissa sekä lopputuloksen, johon olla tyytyväinen. Rautaiset ammattilaisemme hoitavat kattoasi aina kokonaisvaltaisesti ja huolehtivat muistakin ongelmista, kuin niistä selvimmin paljaalla silmällä nähtävistä. Meidän palveluihimme kuuluu nimittäin, että aina katolla käydessämme – oli kyse kuinka pienestä huoltotoimesta tahansa – tarkistamme koko katon yleisilmeen veloituksetta. Meille Katonkorjaus-palveluilla on nimittäin ehdottoman tärkeää, etteivät pinnana alla mahdollisesti kytevät ongelmat jää huomaamatta. Tarkastustöihimme kuuluu mm. katon pinnan tarkastus rikkinäisen huovan, puutteellisten kiinnitysten tai rehottavan sammalkasvuston varalta. Lisäksi varmistamme, että savupiiput, liesituulettimet, ilmanvaihtoputket, huippuimurit ja alipainetuulettimet ovat läpivienneiltään tiiviitä eivätkä aiheuta vuotovaaraa. Kiinnitämme huomiota myös kattoluukkujen ja -ikkunoiden kuntoon sekä kattotuotteiden ja kattoturvatuotteiden toimivuuteen. Varmistamme, että tikkaat ja rännit ovat oikein kiinni, pieneläinesteet ovat kunnossa ja harjatiivisteet nimensä mukaisesti tiiviitä. Ja mikäli esteetön pääsy sen mahdollistaa, etsimme vuotojälkiä yläpohjasta sekä tarkistamme eristeiden riittävyyden ja aluskatteen kunnon. Meidän tarkoilta silmiltämme ei jää siis mitään huomaamatta.

Ongelmien lakaiseminen maton alle on harvoin ratkaisu. Se ei useinkaan johda mihinkään hyvään, joten ei sitä kannata kattoasioissakaan harjoittaa. Mitä huopakattoosi nimittäin tulee, voivat pienet, ongelmalliset tiputteluvuodot paisua suuriksi ja vielä valtavammiksi, massiivisiksi katastrofeiksi nopeasti, jos ne jätetään oman onnensa nojaan. Kosteus voi päästä huovan reiästä ensin yläpohjaan ja sitä kautta aluskatteen tiivisteisiin. Ajan mittaan sitä huomaa, että koko katto on laho ja homeessa, eikä siinä vaiheessa enää riitä pieni pintaremontti, vaan katon pelastamiseksi saa maksaa kokonaisvaltaisesta katon uusimisesta. Kun puhutaan kattotöitä, onki ennaltaehkäisy avainasemassa. Sen harjoittaminen säästää kodinomistajalta usein pitkän pennin. Suurempia tuhoja ei ehdi niinkään usein syntyä, kun kaikkiin alkaviin ongelmiin puututaan ajoissa heti niiden ilmetessä. Katto kannattaakin tarkistuttaa säännöllisesti, mieluiten kahdesti vuodessa – keväällä lumien sulaessa ja syksyllä, ennen talvipakkasia. Tarkastus kannattaa tehdä kattohuollon yhteydessä, niin sitä ei tarvitse tulla toimittamaan enää erikseen. Meiltä Katonkorjaus-palveluilta saat tarkistuksen ja huollon yhdessä paketissa.

Koska katon huolto ja korjaustyöt ovat usein kuitenkin niitä isompia paukkuja mille tahansa kotitaloudelle, on rahastakin syytä puhua. Jokainen mitään suurempaa katolleen pohtiva epäilemättä pelkää säästöpossunsa puolesta. Ilmaisia kattotöitä pystyy tuskin kukaan urakoitsija tarjoamaan, mutta meillä kustannuksien kattamista on ainakin helpotettu kaikilla mahdollisilla tavoilla. Katonkorjaus-palveluiden kattotöihin on nimittäin tarjolla rahoitusmahdollisuus, jota voit hakea helposti ja nopeasti nettisivujemme kautta. Kätevällä rahoituksella saat tarvittavaa joustoa budjetointiin eivätkä laskut pääse kasaantumaan. Jokaisen, joka harkitsee oman kotinsa, mökkinsä, kesäasuntonsa tai muun yksityistalouden kattotöitä, on myös hyvä muistaa hakea kotitalousvähennystä. Älä siis turhaan murehdi raha-asioiden järjestymistä, vaan tartu toimeen ja investoi kattoosi sekä omaan asumismukavuuteesi.

Jos bitumikatto pettää, me emme!

Me Katonkorjaus-palveluilla olemme sitä mieltä, että katto on talon paras vakuutus. Se pitää lämmön sisällä ja kylmyyden ulkona. Hyvän katon alla sisäilma on puhdasta hengittää eikä kenenkään tarvitse pelätä lautojen putoilua niskaan. Oikein toteutettu katto hengittää niin, ettei pieni kosteus sitä vielä romauta, vaan pääsee kuivumaan hyvin. Kunnon kattoon onkin siis syytä panostaa. Kattohuollot – vaikka arvokkaita ovatkin – maksavat kyllä itsensä takaisin, kun koko kattokompleksia ei tarvitse uusia tuon tuosta. Se, että joutuu välillä harjoittamaan katolla pientä puunailua ei ole mitään verrattuna siihen, että mitä maksaa kaikkien rakenteiden purkaminen ja uudelleen pystyttäminen. Kannattaa myös muistaa, että mikäli mielii koskaan kotiaan myydä eteenpäin, nostaa kunnon katto sen arvoa markkinoilla. Voimme siis luvata, että jos jaksat nyt pitkäjänteisesti huolehtia katostasi, tulet vielä kiittämään itseäsi siitä myöhemmin.

Kaikkia ongelmia ei kuitenkaan voi aina ennakoida. Huopakatolla – kuten jokaisella katolla – on omat Akilleen kantapäänsä. Vuodolle riskialttiimpia kohtia ovat usein sen saumakohdat ja läpiviennit, jotka voivat päästää vettä lävitseen, huolimatta siitä, kuinka hyvin ne on asennettu tai toteutettu. Siksi niidenkin kunto ja toimivuus kannattaa tarkistaa tai tarkistuttaa säännöllisesti, jottei murehtiminen vie yöunia. Kattoa kannattaa pitää silmillä myös muidenkin mahdollisten vuotojen varalta, jotka voivat alkaa yllättäen. Esimerkiksi epäonninen syysmyrsky voi repäistä reiän kattoon ja tällaiset myrskyvauriot puolestaan aiheuttaa pitkällä juoksulla bitumikaton vuotoa. Eikä iän tuomaa kulutusta ole myöskään syytä unohtaa, sillä pelkät taakse jääneet vuodet voivat merkitä materiaalien hapertumista, jolloin päivittämistä uuteen kannattaa vakavasti harkita – katon käyttöikäkin pitenee siinä samalla ja elinajanodotus nousee. Pienet kulumat voidaan paikata paikkausmassan avulla. Mutta mikäli huopakatossa ilmenee selkeästi näkyviä repeämiä, kupruja, painaumia tai suoranaisia reikiä, on katto jo huonossa kunnossa. Siinä vaiheessa huollon kanssa ei tulisi enää jahkailla ja vitkutella, vaan tarttua toimeen ennen kuin olohuoneeseen ilmestyy uusi uima-allas. Näissä tapauksissa saatetaan joutua korjaamaan jo muitakin rakenteita kuin katon pintaa, mutta usein katteen ongelmat saadaan kuriin vaihtamalla huopa uuteen. Me olemme onneksesi ammattilaisia katon tarpeiden määrittämisessä ja siksi voitkin jättää pohtimisen meidän käsiimme. Meiltä saat tukea ja apua kaikkiin kattoosi liittyviin ongelmiin, joten sinä voit säästää itseäsi huolehtimiselta.

Huopakatto on sitkeä, mutta aika ja rasitus tekevät tehtävänsä

Vaikka huopakatto on tunnettu sinnikkyydestään, ei sekään ole ikuinen, kuten jo todettu. Laadukkaatkin materiaalit kuluvat käytössä ja kulutuksessa. Suomen vaihteleville sääoloille altistuvat katot sen jo tietävätkin. Meidän ilmastomme on omiamme tarjoilemaan toisina talvina reippaasti lunta ja joskus keväisin jopa polttavan kuumaa auringonpaahdetta. Keväisin ja kesäisin sataa, tuulee ja myrskyää. UV-säteily on omiaan rasittamaan rakenteita. Katon pinta pääsee kuivumaan ja lopulta pahimmassa tapauksessa jopa halkeilemaan. Ja kun Suomen kaksiviikkoinen helleaalto, jota kesäksikin kutsutaan, on ohi, pääsee syyssateiden vesi sisään halkeamista. Vastapainoksi runsaslumiset talvetkin asettavat omat haasteensa. Useamman tonnin painoiset kinokset voivat päästä rasittamaan kattoa ja sen rakenteita pitkiäkin kuukausia, ellei asiaan puututa. Ajan myötä painavan kinoksen alle jäänyt katto voi alkaa painua, jolloin kevään viimein saapuessa, sulamisvedet kerääntyvät taas tiettyihin kohtiin. Tämä tietysti rasittaa kattoa entisestään ja edesauttaa ongelmien muodostumista. Jos kosteutta jää katolle paljonkin, voi sen pinnasta muodostua ideaali kasvualusta yhdelle jos toisellekin kasville. Näistä ehkä sammal ja jäkälä ovat niitä kiusallisimpia, joilla voi olla kauaskantoisemmat seuraukset katon kokonaiskunnon kannalta. Esimerkiksi sammaleella on nimittäin ikävä tapa rapauttaa kattoa työntymällä juurillaan huopakatteen pinnan alle. Sen katteeseen kaivertamiin koloihin kertyy ajan saatossa vettä, joka tarkoittaa, että huopa kostuu. Pakkasten paukkuessa tämä vesi jäätyy ja edesauttaa jälleen katon rappeutumista.

Meillä Katonkorjaus-palveluilla on onneksi tarjota ratkaisuja taas näihinkin ongelmiin. Meillä ei mene sormi suuhun, kun sää alkaa vaivata, vaan huolehdimme siitä, että kattoon kohdistuvaa kulutusta saataisiin minimoitua mahdollisimman tehokkaasti. Me voimme tarjota tehokkaat sammaleentuhokäsittelyt ja pinnoittaa katon niin, ettei kasvuston huopaan kaivertamiin reikiin pääse enää kertymään vettä kiusaksi. Talvella pudotamme lumet aina tarpeen vaatiessa turvallisesti. Sinun ei siis kannata kiipeillä harjanvarren kanssa tökkimään niitä alas, vaan jättää sekin homma ammattilaisen huoleksi. Kutsu siis tehotiimimme töihin katollesi, niin sää ei pääse enää yllättämään.