KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Jos puuosat kastuvat tai lahoavat, pitäisi ne vaihtaa tai uusia

Katon lahovaurioiden korjaus

Suomi on tunnettu vaihtelevista sääolosuhteistaan. On lumiset talvet, myrskyiset syksyt, kevään sohjo sekä kesän kuurosateet. Kaikki nämä sekä monet muut ilmastoilmiöt tuovat omat haasteensa rakennuksille, joiden pitäisi kestää kaikki se, mitä taivaalta ikinä niskaan kaadetaankaan. Talojen materiaalit on usein käsitelty mahdollisimman säänkestäviksi ja veden poistuminen esimerkiksi katoilta on taattu monin keinoin, mutta välillä kosteus pääsee kaikesta huolimatta pureutumaan rakenteisiin. Siellä se voi tehdä hallaa monillekin materiaaleille, joista ennen kaikkea puu voi kärsiä kovastikin seurauksista. Toisinaan joudutaan ikävä kyllä toteamaan todeksi jokaisen talonomistajan painajainen, jossa katon alapuoliset puurakenteet ovat kastuneet ja joutuneet lahovaurioiden syömäksi. Samalla kosteus on saattanut tehdä tiensä myös muun muassa yläpohjan eristevilloihin, joista muodostuu oiva alusta homekasvustolle. Mikäli ongelma päätetään jättää sikseen, voi huoneilmaan asti alkaa hiljalleen levitä ikävä homeen lemahdus. Ja homeen mukana hiipivät paikalle myös usein terveyshaitat.

Tilanne ei ole kuitenkaan todellisuudessa lainkaan niin toivoton, kun saattaisi ensin ajatella. Kunhan kosteusvaurion kehittymiseen puututaan pikimmiten, voidaan estää talon kokonaisvaltainen lahoaminen ja hidas tuhoutuminen. Jo kosteuden turmelemat rakenteet sekä eristeet voidaan usein vaihtaa tai uusia, jolloin prosessin kulku pysähtyy. Ja jos vuotokohta saadaan vielä paikannettua sekä korjattua, voidaan kosteusongelmien noidankehä katkaista. Näin ollen rakenteet jaksavat kantaa kattoa, eikä lämpö karkaa kosteiden eristeiden lävitse harakoille.

Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat parhaan mahdollisen avun katon ongelmien paikkaamiseen. Oli kyse sitten tarpeesta paikantaa vuotokohta, korjata lahovauriot tai vaihtaa kosteat eristeet kuiviin, löytyy meidän tiimiltämme tehtävään tarvittava ammattiaito. Olemme kattoasioissa konkareita pitkällä kokemukselle höystettyinä ja meidän osaamiseemme voit luottaa. Meille tuttuja ovat niin erilaiset kattotyypit kuin katemateriaalit emmekä ole välttyneet myöskään törmäämästä jos jonkinmoisiin ongelmiin katoilla. Katonkorjaus-palvelulta saat siis avun kattoasioissa, oli kyseessä millainen katastrofi tahansa.

Me huolehdimme paitsi yksittäisistä vioista, myös katon kokonaisvaltaisesta kunnosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka kerta katolle kiivetessämme, oli kyse kuinka pienestä toimenpiteestä tahansa, toteutamme samalla myös koko katon yleistarkastuksen, jotta saamme käsityksen sen todellisesta kunnosta. Tällaiseen yleistarkastukseen voi kuulua monia toimenpiteitä esimerkiksi aina koko katteen pinnan tarkistus ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Sekä sen varmistaminen, että mahdollinen maalipinta luo katteelle riittävän suojan, harjatiiviste on nimensä mukaan tiivis, eikä mikään sauma tai reuna ole päässyt ajan kanssa repsottamaan. Lisäksi varmistamme, että savupiiput, liesituulettimet, ilmanvaihtoputket, huippuimurit ja alipainetuulettimet ovat läpivienneiltään tiiviitä eivätkä aiheuta vuotovaaraa. Emme myöskään jätä rännejä oman onnensa nojaan vaan huolehdimme siitä, etteivät ne ole tukkeutuneet tai kaada vettä väärään suuntaan. Siitäkin huolehdimme, että kaikki kattotuotteet ja kattoturvatuotteet aina pieneläinesteistä, kattosiltoihin sekä lumiesteisiin ovat oikein kiinnitetty eivätkä vaarassa rysähtää alas. Mikäli yläpohjaan on esteetön reitti, tarkistamme vielä senkin kunnon mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista yllättävää havaitsemme, joka vaatisi välitöntä huomiotamme, voimme tehdä tarjouksen sen hoitamiseksi pois päiväjärjestyksestä muiden töiden ohella. Kaikki kärpäset yhdellä iskulla.

Kattotöistä – niin pienistä kuin suuremmistakin operaatioista – puhuttaessa nousevat monilla kuitenkin ensimmäisenä mieleen raha-asiat. Kattotyöt kun eivät pääsääntöisesti kuulu niihin kotitalouden edullisimpiin toimenpiteisiin. Ja kun taloudelliset tilanteet ovat yksilöllisiä, eikä kaikilla ole pulleaa säästötiliä juuri tarvittavien kattotöiden varalta, voi toisinaan pahan päivän sattuessa olla hankalaa kaapia kasaan korjaus-, huolto- tai remonttitöihin vaadittavia pennejä. Me Katonkorjaus-palvelulla olemme kuitenkin halunneet varmistaa sen, ettei kenenkään tarvitse elää pelkällä kaurapuurolla voidakseen asua ehjän ja turvallisen katon alla. Olemmekin aktiivisesti pyrkineet löytämään tapoja, joilla helpottaa toteuttamiemme kattotöiden kustantamista. Näin ollen kaikille toteuttamillemme kattotöille on nyt mahdollista hakea rahoitusta, joka tuo monien kaipaamaa joustoa maksamiseen. Eikä sitä varten tarvitse edes käydä pankissa, vaan homma hoituu kätevästi suoraan nettisivujemme kautta, vaikka omalta sohvalta käsin. Ja samalla, kun hakee rahoitusta, kannattaa muistaa myös kotitalousvähennyksen anominen, nimittäin silläkin voi jo säästää selvää rahaa.

Pehmeä katto merkkinä lahovauriosta

Mistä mahdollisen piilevän lahovaurion sitten oikein tunnistaa, jos se kerran saattaa sijaita jossain katteen alla, piilossa rakenteissa? Yksi tyypillinen merkki katon lahovauriosta on katon pehmeys. Toisin sanoen, jos siis olet kiivennyt katollesi ja huomannut sen tuntuvan pehmeältä painosi alla, kannattaa sen kunnosta ja kestävyydestä huolestua. Sillä katon pehmeys kertoo harmillisen usein siitä, että rakenteet sen alla ovat alkaneet lahoamaan. Tämä pehmeän katon ilmiö syntyy, kun vesikatteen alapuolisiin rakenteisiin pääsee kosteus, joka saa sen puuosat hitaasti lahoamaan, mikäli kosteus ei ehdi kuivua riittävän nopeasti. Pitkään jatkunut lahoaminen voi pahimmillaan heikentää rakenteiden kantokykyä ja aiheuttaa lopulta katon tukirakenteiden pettämisen. Toinen ikävä – joskin myös hyvin mahdollinen skenaario – on vesivahingon leviäminen katosta muuallekin taloon, mahdollisesti jopa asuintiloihin, ellei sen etenemiseen puututa ajoissa.

Jotta katto säilyisi toimivana ja mahdollisimman pitkäikäisenä, täytyy sen kunnosta huolehtia tarvittaessa sekä mielellään mahdollisimman säännöllisestikin. Vankankaan talon rakenteet eivät kestä ihan mitä tahansa. Näin ollen, jos katolla jotain poikkeavaa huomataan, ei ongelmaa kannat lakaista maton alle, vaan hoitaa se mielellään pois päiväjärjestyksestä ennen tilanteen tarpeetonta eskaloitumista. Hyvällä tuurilla lahovaurio on voinut jäädä pieneksi sekä paikalliseksi, jolloin se voidaan mahdollisesti myös korjata paikallisesti, ilman koko katon purkamista. Kehnommassa tilanteessa taas – mikäli kattotuolit, ruoteet ja muut katon puuosat ovat joutuneet liian pitkiksi aikaa kosketuksiin kosteuden kanssa – voidaan koko katto joutua uusimaan.

Oli kattosi sitten vailla pientä lahokorjausta tai kokonaisvaltaisempaa remonttia, saat kaikki kaipaamasi kattotyöt meiltä Katonkorjaus-palveluilta. Me kartoitamme katon tilanteen, arvioimme vaurioiden levinneisyyden, etsimme reitin, jonka kautta kosteus on päässyt rakenteisiin, paikkaamme vuodot ja vaihdamme lahonneet osat sekä kostuneet villat uusiin. Ehostamme siis kosteudesta kärsineen katon uuteen uskoon, mikä nostaa sen jälleenmyyntiarvoa ja lisää asuinmukavuutta. Enää et joudu heräämään homeen hajuun aamulla tai pelätä rakenteiden pettämistä. Me jätämme jälkeemme vuotovapaan ja turvallisen katon.

Pehmeys piipun, kattoikkunan tai muun läpiviennin kohdalla kertoo paikallisesta vuodosta

Aina ei lahovaurioista kärsi suinkaan koko katto, jolloin katteen päällä tanssahtelu ei kerro kaikkea vuototilanteesta. Toisinaan ongelmat katolla ovat paikallisempia. Näin ollen katon kunto täytyy säännöllisesti tarkastaa kauttaaltaan. Kokenut kattotyöntekijä kuitenkin tietää, mitkä paikat katolla ovat usein ne vuotoalttiimmat. Kattojen Akilleen jänne löytyykin usein läpivienneissä. Läpiviennit, kuten kattoikkunat, piiput, ilmastointiputket ja liesituulettimien hormit ovat suora reitti koko katteen läpi usein ainakin yhden, mutta monesti monenkin kerroksen läpi – mahdollisesti aina sisätiloihin asti. Näin ollen pienikin puute niiden tiiviydessä tai toimivuudessa voi aiheuttaa kosteuden pääsyn paikkoihin, joista se olisi tarkoitus pitää kaukana. Mikäli siis katon pehmeys on paikallista ja sijoittuu lähinnä jonkin talon läpiviennin läheisyyteen – kuten esimerkiksi savupiipun juureen – on syytä epäillä, että kyseinen läpivienti on päässyt vuotamaan. Tällöin tilanteeseen on tärkeä puuttua ajoissa, jottei vuoto ja sen myötä kosteusongelmat leviä laajemmalle alueelle ajan kuluessa.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme törmänneet useisiin tällaisiin paikallisiin, juurikin läpivientien tiiviyteen liittyviin vuotoihin ja tiedämme, kuinka toimia epäillessämme läpiviennin vuotoa. Ensin lähdemme tutkimaan ongelmaa perinpohjaisesti yläpohjasta vesikatteeseen, jotta tiedämme, kuinka laajalti kosteus on päässyt leviämään ja löydämme vuodon syyn. Kun olemme onnistuneet paikantamaan ongelman, korjaamme sen. Käytännössä siis paikkaamme reiät ja tiivistämme tarvittaessa niin jiirin, saumat kuin läpivienninkin uudelleen. Aina vuotoa epäillessä – oli se lähtöisin sitten läpiviennistä, kattoturvatuotteesta tai muuten vain rikkoutuneesta katteesta tulee yläpohjan kunto varmistaa. Yläpohjaa tarkistaessa pitää kiinnittää erityisesti huomiota aluskatteen kuntoon sekä eristevilloihin. Sillä mitä pidemmälle ja kokonaisvaltaisemmaksi vuoto ehtii kehittyä, sitä vaivalloisempaa, aikaa vievämpää ja kalliimpaa on siihen puuttuminenkin. Kulut syntyvät monesta asiasta aina märkien eristeiden takia hukkaan menneestä lämmityksestä sisäkaton tapetin ja maalipinnan tuhoutumiseen. Jos siis havaitset kattosi kunnossa puutteita, epäilet vuotoa tai koet muuten vain tarvetta tarkistuttaa kattosi kunto, on hyvä tilata ammattilainen toteuttamaan kartoittamaan tilannetta. Ja mikäli jotain todella on vialla katon tiiviydessä tai yläpohjan tilassa, me Katonkorjaus-palveluilla voimme hoitaa sen kuntoon. Ammattilaistiimimme muun muassa vaihtaa kastuneet eristevillat uusiin kuivempiin ja korjaa niin yläpohjaan, läpivienteihin kuin muuallekin katoton muodostuneet vuoto- tai kosteusongelmat, jotta vakavammilta ongelmilta vältyttäisiin jatkossa. Meidän työskennellessämme katollasi voit olla varma siitä, ettemme jätä jälkeemme yhtäkään lahovaurion alkua tai pahenevaa vuoto-ongelmaa, vaan käymme systemaattisesi huolella läpi jokaisen kohdan, joka saattaisi kaivata huolenpitoamme. Eli kun perävalot vilkkuvat pihatielläsi, voit taas nukkua yösi rauhassa tietäen, ettei lattia lainehdi pian.

Meiltä kaikki kaipaamasi katon sekä yläpohjan huolto- ja korjaustyöt

Nykyään palveluntarjoajia on tarjolla monia ja kaikki ovat helposti saatavilla netin kautta. Joten, kuinka valita kenet valitsee? Mistä tietää, kuka on oikeasti hyvä kattotyöntekijä ja mikä tekee edes hyvän kattotyöntekijän. Jos ei itse ole kattoalan ihmisiä voi olla hankalaa erotella jyviä akanoista, mutta siitä voit olla varma, että me hoidamme sen minkä olemme luvanneetkin. Ja paljon pystymme myös lupaamaan näin kattoalan moniosaajina. Me tarjoamme laaja-alaisia palveluilta kattotöiden tiimoilta aina huolloista remontteihin sekä tarkastustöistä kokonaisvaltaisiin korjaus- ja uusimishommiin. Me taidamme niin ehjien kuin kunnostusta kaipaavien kattojen hoidon emmekä vierasta mitään kattomateriaalia tai -mallia. Kaipasit katollesi sitten huoltoa, korjausta tai vaikkapa yläpohjan kunnostusta, meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat kaiken sen ja paljon muuta, helposti yhden katon alta.

Mistä sitten tietää, mitä palveluita katto kenties kaipaa tai mihin kannattaisi panostaa? Arvioinnissa avuksi kannattaa pyytää ammattilainen, jolta saat parhaat, todenmukaiset neuvot. Ensisijaista kuitenkin kaikissa kattotöissä on ennakointi. Katon kohdalla ennakointi tarkoittaa käytännössä ongelmien syntymisen välttämistä etukäteen esimerkiksi säännöllisillä kattohuolloilla, jotka ylläpitävät katon kuntoa ja kestävyyttä eri vuodenaikojen koetellessa tai ongelmien ilmaantuessa niiden paikantaminen ennen kuin niistä syntyy suurempia ongelmia jatkossa. Kattoammattilaisemme ovat juuri tässä ennakoinnissa onneksi varsin taitavia ja he osaavat reagoida ennen kuin niitä on ehtinyt edes todellisuudessa syntyä. On hyvä muistaa, että pieniin ongelmanalkuihin on helpompi ja kätevämpi puuttua, kuin pitkään paisutettuihin katastrofeihin, jotka saattavat pahimmillaan päästä tuhoamaan koko katon remonttikuntoon sen sijaan, että olisivat pysyneet pelkällä piipun juuren alueella. Katto-ongelmien ollessa kinkkisiä tai yhtään epäillessä omien taitojensa riittävyyttä kattoasioissa, kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, jolta saa luotettavan arvion katon kokonaisvaltaisista tarpeista. Älä siis ujostele tai jää miettimään seuraavaa siirtoasi liian pitkäksi toviksi, vaan kutsu meidät paikalle ja laitetaan talo kuntoon varmuudella kertaheitolla.