KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Katon lumivaurio – Mitä tehdä, jos lumi rikkoo katon?

Katon lumivaurio - Lumi rikkoi katon

Monessa osassa maailmaa ovat runsaslumiset talvet jääneet jo historiaan. Mutta meillä Suomessa ei edelleenkään koskaan tiedä, mitä taivaalta tippuu seuraavaksi. Ehkä niiden korkeimpien hankien ja nietosten aika on jo ohi, mutta edelleen lunta kuitenkin tulee vuosittain. Ja usein ennalta-arvaamattomasti niin, että aamulla herääkin hämmästyksekseen puolenmetrin kinokseen. Joka sekin saattaa muuttua läjäksi loskaa iltaan mennessä, jäätyä yöllä, sulaa sitten pois ja sama toistuu useita kertoja läpi vuoden kylmimpien kuukausien. Ja toki, mitä pohjoisemmas mennään, sitä suurempia määriä lunta usein tupruttaa. Vaikka lumi luo ainutlaatuista talven ihmemaa -tunnelmaa, voi se olla pahimmassa tapauksessa myös paljonkin tuhoa kylvävä elementti. Erityisesti siitä kärsivät pitkien talvien aikana talojen katot. Se voi nimittäin tuoda talojen katolle lisäpainoa jopa tuhansien kilojen edestä, painaen kattoa notkolle. Lumi voi aiheuttaa painetta, joka pahimmassa tapauksessa saa veden tihkumaan katteen läpi tai vyöryessään alas vetää mukanaan monia katolle asennettuja kattotuotteita – aina kattosilloista lumiesteisiin ja ränneihin. Aivan radikaaleimmissa tapauksissa raskaampi kinos voi jopa romahduttaa koko katon – tai ainakin osan sitä. Paino kuitenkin vastaa sitä, että muutama elefantti on tehnyt pesänsä lappeille. Eikä sellaisen massan saaminen niskaan varmasti houkuta ketään edes ajatuksen tasolla.

Meiltä Katonkorjaus-palveluiden raudanlujilta ammattilaisilta löytyy kuitenkin pitkä kattoalan tuntemus ja osaaminen, joiden turvin korjaamme lumen aiheuttamat vauriot tai vaihtoehtoisesti ennaltaehkäisemme niitä. Meiltä löytyvät monet keinot huolehtia siitä, ettei katto kärsi lumivaurioita. Voimme vähentää katon kokemaa rasitusta esimerkiksi pudottamalla lumet turvallisesti alas katolta, kun hankea alkaa kertyä kiusallisiksi kinoksiksi. Tottuneen tekijän käsissä myöskään kate ei vaurioidu lumenpudotuksen yhteydessä. Tai jos lumi ehtii vyöryä alas itsekseen napaten mukaansa vaikkapa kattosillan, saat meiltä korjaukset siihen kohtaan kattoa, joka repeytyi irti sekä paremman kiinnityksen kattotuotteelle, jottei sama toistuisi enää seuraavina talvina. Mikäli taas vauriot ovat kattavammat, voimme uusia koko katon kaikkine rakenteineen. Me Katonkorjaus-palveluilla nimittäin uskomme, että jokaisella on oikeus turvalliseen ja jykevään kattoon päänsä päällä, minkä tähden olemme halunneet myös tehdä kattotöiden kustantamisesta mahdollisimman helppoa. Olemme etsineet erilaisia keinoja, jolla välttää sen, että jokainen joutuu käyttämään kattotöihinsä kaikki säästönsä sekä viimeisetkin pennit taskunpohjilta. Näin varmistamme senkin, että vaikka katto pettäisi kuinka äkillisesti, ei kenenkään tarvitse jäädä taivasalle yllättävän kattovaurion iskiessä. Asiakkaamme voivat hakea jokaiseen toteuttamaamme kattotyöhön rahoitusta, joka tuo juuri tarpeellisen jouston isompien töiden. Rahoituksen lisäksi kannattaa myös hake kotitalousvähennystä, jolla voi itsessään säästää jo ison osan työn hinnasta.

Sen lisäksi, että meille on tärkeää kattotöiden kustannettavuus, haluamme myös huoltaa kattoa aina kokonaisvaltaisesti. Siksi, joka kerta kun tilaat Katonkorjaus-palvelut tekemän mitä tahansa pientäkin kattotyötä, tarkistamme samalla koko katon yleiskunnon veloituksetta. Tämä siis tarkoittaa, että tarkastamme katteen pinnan esimerkiksi ruosteen, lommojen, repeämien, reikien, kulumien ja pudonneiden tiilien varalta. Varmistamme, ettei maalipinta halkeile eikä mikään sauma tai reuna ole päässyt repsottamaan. Etteivät rännit ole tukkeutuneet, roiku irti kiinnikkeistään tai kaada vettä väärään suuntaan. Että savupiiput, ilmanvaihtoputket, kattoluukut, liesituulettimet ja muut läpiviennit ovat tiiviitä, eivätkä päästä kosteutta rakenteisiin. Senkin tietysti varmistamme, että kaikki kattotuotteet ja kattoturvatuotteet aina kattotikkaista, kattosiltoihin sekä lumiesteisiin ovat hyvin kiinnitetty, eikä harjatiivisteidenkään kunnossa ole moitittavaa. Mikäli yläpohjaan on esteetön pääsy, tarkistamme sen kunnon mahdollisten valumajälkien tai kastuneiden eristeiden varalta. Meiltä siis tuskin jää mitään huomaamatta. Ja jos jotain poikkeavaa katolla tarkistuksen yhteydessä havaitaan, voimme tehdä tarjouksen mahdollisista korjaus- ja kunnostustöistä samoin tein. Näin voidaan lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla ja varmistaa, että katto varmasti kestää tulevatkin talvet. Ota siis oitis yhteys meihin Katonkorjaus-palveluilla ja me varmistamme, ettei kattosi murru lumen alla.

Ennaltaehkäisy on avainasemassa myös katon lumivaurioiden kohdalla

Useasti elämässä tulee eteen tilanteita, joissa voi todeta ennaltaehkäisyn olevan helpompaa, halvempaa ja nopeampaa kuin katastrofikontrollin. Näin on myös kattoasioiden kohdalla – erityisesti mitä tulee lumen katolle aiheuttamiin vaurioihin. Ne voivat nimittäin olla jokseenkin todella graaveja ja lopullisia – tai ainakin työläitä korjata. Mutta kuitenkin helposti usein ennakoitavissa ja näin ollen ehkäistävissäkin. On nimittäin selvää, että ehjä ja hyvin huollettu katto kestää lumen rasitusta paremmin kuin jo valmiiksi romahtamispisteessä oleva tai pitkäksi aikaan oman onnensa nojaan jätetty katto. Oikeastaan ehjän ja hyvin huolletun katon ei pitäisi olla lumen painosta moksiskaan. Juurikin siksi on ensisijaisen tärkeää panostaa katon hyvinvointiin. Paras tapa huolehtia katosta onkin sen säännöllinen huoltaminen. Huollon myötä saadaan varmuus siitä, että kytevät ongelmat saadaan pois päiväjärjestyksestä hyvissä ajoin, eivätkä ne näin jää aiheuttamaan ongelmia jatkossa. Samalla varmistuu myös, että kate sekä rakenteet ovat kyllin jykevässä kunnossa kestämään tulevien vuodenaikojen haasteet.

Juuri siksi, että säännölliset, riittävän usein toteutetut huollot sekä kuntotarkastukset ovat hyvinvoivan katon elinehto, kannattaa niitä tekemään aina varata kokenut kattoalan ammattilainen, jolla ei mene sormi suuhun tiukemmankaan paikan tullen. Me Katonkorjaus-palveluilla olemme onneksi juurikin tätä kattotöiden parasta A-luokkaa – kattohuoltojen erityisosaajia monenlaisilla taidoilla varustettuna. Meiltä saatkin siis kaikki kattosi kaipaamat kevät- ja syyshuollot, joissa tarkistamme katon kunnon puolivuosittain – ennen ensilumia ja talven jo väistyessä kevään tieltä. Tähän kunnontarkastukseen kuuluu muun muassa kattopeltien kiinnityksen, tiilien eheyden tai vaihtoehtoisesti kattohuovan saumojen tiiveyden katsastus. Tarkastamme myös läpivientien kunnon siltä varalta, ettei vesi vain pääsisi katon alle. Ja mikäli yläpohjaankin on esteetön pääsy, käymme siellä kurkkimassa eristeiden kunnon sekä etsimässä mahdollisia valumajälkiä. Samalla varmistamme myös, että kattotuotteet ja kattoturvatuotteet ovat tiukasti kiinni katteessa. Näin voidaan säästyä monilta huolilta ja murheilta tulevaisuudessa eikä kenenkään tarvitse herätä ryminään katon luhistuessa heti aamutuimaan.

Korvaako vakuutus katon lumivauriosta aiheutuvat kulut?

Ensimmäinen asia, mikä lumen murjoman katon omistajalle usein tulee mieleen, on kulukysymys. Kuka maksaa ja paljonko maksaa? Summat eivät usein kattavampien vaurioiden kohdalla ole nimittäin mitään pieniä ja juuri siksi yllättävät lumivauriot katolla niin harmillisia. Sen lisäksi, että korjauksen järjestämisestä koituu päänvaivaa, voi töihin joutua investoimaan myös paljon pääomaa. Ja kun monilla vielä on hankittuna kotivakuutuskin pahan päivän varalle, herää kysymys siitä, maksaako vakuutus katon lumivaurion. Me Katonkorjaus-palveluilla olemme olleet vastaavissa tilanteissa osallisina useinkin ja vastaus on pitkälti ei. Pääsääntöisesti kaikki vakuutusyhtiöt pyrkivät nimittäin rajaamaan lumen aiheuttamat vauriot vakuutuksistaan. Näin siksi, että vakuutusyhtiöiden näkemyksen mukaan hyväkuntoisen katon ja oikein kiinnitettyjen kattotuotteiden pitäisi kestää lumen paino. Eivätkä he ole kovinkaan hakoteillä, kuten jo aiemmin todettu. Lisäksi vakuutusyhtiöt ovat myös sitä mieltä, että on talon omistajan vastuulla pitää huolta siitä, ettei lumikuorma katolla pääse liian suureksi ja näin ollen huolehtia tarvittavista lumenpudotuksista. Näin voidaan vaurioita ennaltaehkäistä niin hyvin, ettei katon tosiaan pitäisi kärsiä talven aikana tuhoja kinoksista. Siksi emme voikaan liiaksi alleviivata ennaltaehkäisevien kattohuoltojen ja lumenpudotuksen merkitystä. Ne laiminlyövä katonomistaja saattaa jopa jäädä yksin ison laskupinon kanssa vakuutusyhtiöiden jättäytyessä taka-alalle ikävämmissä tilanteissa. Voidaankin todeta, että vaikka säännöllinen huolto kuulostaa isolta rahareiältä, on se kiistatta kodin paras vakuutus ja näin ollen loistava investointi, josta jonain päivänä vielä kiittää itseään.

Kutsu meidät lumenpudotustöihin, niin saadaan kinokset alas katolta turvallisesti ja kustannustehokkaasti

Jos alat epäillä katon kestävyyttä raskaan kinoksen alla etkä välittäisi saada tonnin lumimassaa niskaasi, voi olla oikea ratkaisu hankkiutua siitä eroon pikimmiten. Ei ole kuitenkaan turvallista lähteä itse sooloilemaan lumenpudotusta omalta katoltaan pelkän lapion ja lumikolan voimin. Siinä puuhaillessa voi nimittäin kärsiä niin katto kuin oma kroppakin. Lumi nimittäin liikkuu katolla hyvinkin ennalta-arvaamattomasti ja rytäkässä saattaa alas vyöryä mukana kätevinkin tee-se-itse -tyyppi. On hyvä muistaa, että ihminen voi murtaa luitaan hyvinkin lyhyen matkan pudottuaan, että tietyt luut voi murtaa vain kerran ja että vuodelepo käy äkkiä tylsäksi, jos katolle lähtee itse kiipeilemään. Monet kerrat on käynyt surullisenhurjia tapaturmia heille, jotka ilman kunnollisia turvavälineitä tekevät kattotöitä. Siksi pienenkin epävarmuuden jyskyttäessä takaraivossa, kannattaa ottaa puhelin kauniiseen käteen ja kutsua paikalle hyvin varusteltu ammattilainen, jolta homma hoituu turvallisesti – ilman henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkoja.

Meiltä Katonkorjaus-palveluilta saatkin lumen peittämälle katollesi tarvitsemasi lumenpudotuspalvelun, jonka avulla kinokset kumotaan alas oikeaan suuntaan ja oikealla tavalla. Näin kate ei kärsi, kattoturvatuotteet eivät irtoile tai kukaan pudottajista lentele mukana. Meidän turvalliset, tehokkaat ja kattoystävällisesti toteutetut lumenpudotuksemme tehdään aina riittävät turvavaljaat päällä kaikilla katoilla, oli kerroksia kuinka vähän tahansa. Tiimimme pudottaa lumet tottuneesti erilaisten kohteiden katoilta – niin kerros-, rivi- kuin omakotitalojen sekä maneesien, varastohallien että autokatostenkin yltä.  Sen lisäksi, että meillä on aina tarvittavat turvavälineet, olemme taitavia liikkumaan katoilla ja työskentelemme aina pareittain. Toimintamme on siis aina turvallista, ammattimaista ja koordinoitua. Ympäristöä suojaamme myös toteuttamalla mahdollisesti töiden ajaksi tarvittavan liikenneohjauksen ja pystyttämällä varoitusmerkkejä. Toisin sanoen hoidamme siis koko prosessin alusta loppuun niin, ettei sinun tai kenenkään muunkaan tarvitse vaarantaa henkeään tai käyttää aikaansa turhaan murehtimiseen. Sitä vartenhan meitä ammattilaisia on ja kannattaakin hyödyntää tarpeen tullen.