KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Kun katto vuotaa piipun juuresta vesikatteen alle

Katto vuotaa piipun juuresta

Kattovuoto. Mikä viheliäinen ongelma. Se on kuitenkin pelkkä yläotsikko, jonka alta löytyy valitettavasti kuitenkin vielä lukuisat määrät eri tyyppisiä vuotoja sekä erilaisia syitä niille. Jokainen niistä varmasti – oli kyseessä sitten pieni tai hieman suurempikin – yhtä lailla raivostuttavia ja elämää häiritseviä, jotka haluaisi vain pois omasta päiväjärjestyksestä. Osa varmasti jopa kalliita korjata sekä asumismukavuuteen ja talon arvoon vaikuttavia, mistä syystä katolla ilmeneviä ongelmia ei saisikaan pyyhkiä maton alle.

Yhtenä näistä hiuksia harmaannuttavista kattovuodoista ovat katon piipun juuren vuodot. Savupiiput hormeineen ovat nimittäin yksiä katon tärkeimmistä ja näkyvimmistä läpivienneistä ja läpiviennit puolestaan usein katon vuotoalttiimpia kohtia. Ja juuri savupiipun kun toivoisi toimivan tarkoituksenmukaisesti, jotta savu pääsee ulos ja lämpö pysyy sisällä. Mikäli näin ei ole, voivat seuraukset olla kovinkin kiusallisia. Savupiipun vuoto on nimittäin usein syy sille, miksi ajan kuluessa hormi alkaa rapautua. Tällöin voi käydä niinkin, etteivät savu ja noki kuljekaan toivottuun suuntaan. Ja jos jo pelkät kosteushaitat voivat pitkän päälle aiheuttaa tukkoista nenää, tälläkös vasta onkin suorat vaikutukset terveyteen. Joissain tapauksissa jopa omaan elinajanodotteeseen, joka voikin todenteolla häiriintyä, mikäli häkää alkaa kertyä asuntoon. Palamistuotteena syntyvä häkä on myrkyllistä ihmiskeholle, minkä takia hormin tarkoituksenmukainen toiminta on äärimmäisen tärkeää, jotta se saadaan saateltua ulos asunnosta. Vuoto voi olla ikävä myös siinä mielessä, että kosteus voi päästä etenkin piipun juuresta muualle katon rakenteisiin, jossa se pääsee tekemään tuhojaan. Jos katon havaitaankin vuotavan tällä tavoin piipun juuresta, on tärkeää ryhtyä oitis selvittämään vuodon paikkaa sekä sen aiheuttamia vaurioita.

Parhaimmillaan vuoto on ollut lyhytaikainen ja pelkkä ongelman korjaus riittää ratkaisuksi. Hieman huonommassa tilanteessa kosteus on kuitenkin päässyt turmelemaan katon alapuolisia rakenteita; lahottanut puuta ja kastellut eristevillojakin. Ja mikäli vuoto huomataan vasta sen päästessä sisäkattoon aiheuttamaan suurempaa kosteuslaikkua, ovat pitkälle edenneen vuodon aiheuttaman vauriot jo todennäköisesti suuret sekä seurauksetkin kauaskantoisemmat. Tällaisen kokonaisvaltaisemman vuoto-ongelman sekä sen aiheuttamien vaurioiden korjaaminen voi vaatia vähän enemmän aikaa, kahisevaa sekä kärsivällisyyttä, joten jos haluat säästää itseäsi sekä rahojasi, hoida pois tehtävälistaltasi jo ne vähän pienemmätkin vuodot.

Vastaavassa tilanteessa olisi turhaa lietsoa paniikkia, mutta emme voi myöskään todeta, etteikö hätää olisi, sillä tilanne voi olla kohtalokas koko talolle. Kaikesta huolimatta voimme kuitenkin luvata, että meiltä Katonkorjaus-palveluilta jos jostain saat laadukasta ja osaavaa palvelua kaikkiin katto-ongelmiin aina vuotopaikkauksista lahokorjauksiin sekä eristevillojen uusimiseen. Meidän osaava tehotiimimme tietää, kuinka toimia kiperimmissäkin tilanteissa sekä korjata monitasoisempia ongelmia. Me keksimme keinot kunnostaa kosteudesta kärsineen katon. Tiivistämme läpiviennit ja kunnostamme aluskatteen. Mikäli taas näyttää siltä, että katon kokonaiskunto itsessään onkin syy piipun tyven vuotoon, saattaa lisääkin vuotokohtia olla luvassa. Tällöin voimme tehdä tarjouksen koko katon uusimisesta, sillä pikkupaikkailulla ei enää päästä pitkälle.

Ja koska katolta voi aina löytyä päällimmäisten ongelmien lisäksi vaikka vielä mitä muuta yllättävää, samalla kun katolla käymme, teemme kaupanpäällisiksi velotuksetta koko katon yleistarkastuksen. Sillä saamme kartoitettua katon kokonaiskuntoa sekä ennakoitua mahdollisia tulevia ongelmia, joihin olisi syytä puuttua ajoissa. Tähän yleistarkastukseen kuuluu pinnoitteen kunnon sekä eheyden tarkistus, jossa etsimme pinnoitteesta niin ruostetta, sammalta, repeämiä, pullistumia, rikkinäisiä tiiliä ja muuta vuotokohdille altistavaa. Katsastamme myös, että tiivisteet ovat tiiviitä ja kiinnityskohdat kiinni. Katon läpivienteihin kuuluvat mm. juuri savupiiput sekä ilmanvaihdon, liesituulettimen, huippuimurin ja alipainetuulettimen putket, mitkä pitäisi nekin tarkastaa säännöllisesti. Myös erilaiset kattoikkunat, kattoluukut ja piipunjuuripellit eivät saisi päästä vuotamaan, sillä toimiessaan virheellisesti, voivat nekin alkaa aiheuttaa salakavalia vuotoja. Yleistarkastusta tehdessä pidämme silmällä myös erilaisten kattotuotteiden sekä kattoturvatuotteiden kuntoa ja kiinnitystä – varmistamme, että niin lapetikkaat, kattotikkaat, kattosillat kuin lumiesteetkin pysyvät hyvin paikoillaan. Riittävän säännöllisesti on myös hyvä selvittää, kuinka hyvin rännit toimivat, ovatko ne mahdollisesti päässet tukkeutumaan tai ohjaavatko ne veden katolta alas väärin kaadon ollessa vinksallaan, joten senkin voimme selvittää puolestasi katollesi kiivetessämme. Myös harjakaton tiivisteet ja pieneläinesteiden kunto kartoitetaan siinä samassa, joten mikään tuskin jää meiltä huomaamatta.

Raha on aina iso kysymys, kun puhutaan kattotöistä ja kodin huollosta. Mutta kyse on kuitenkin järkevistä investoinneista, jotka pitkän päälle kannattavat. Taloudelliset tilanteet voivat vaihdella ihmisten keskuudessa kuitenkin paljon, eikä jokaisella valitettavasti ole takataskussa rahatukkua piipun juuren korjaamista varten, vaan osa hakeutuu säästöpossulle. Me Katonkorjaus-palveluilla kuitenkin koemme, että jokainen ansaitsee kunnon katon päänsä päälle, eikä siihen pitäisi joutua käyttämään koko elantoaan. Siksi haluammekin tarjota mahdollisuutta hakea budjetointiin joustoa tuovaa rahoitusta, vaikka suoraan nettisivujemme kautta. Muistathan myös, että tekemistämme töistä, voit myös hakea kotitalousvähennystä.

Syitä piipun tyven alueen vuotoon on monia

Syitä sille, miksi piipun tyvi on alkanut vuotaa, voi olla monia; piipunjuuripellitys, piipun pellitys, läpivienti tai katteen muuten huono kunto. Mikäli pellitys on kulunut tai vain huonosti tehty, ei se välttämättä suojaa piippua tarkoituksenmukaisesti, vaan saattaa päästää vettä paljaaksi jääneistä raoista kosteudelle alttiisiin katon osiin. Toisaaltahan voi olla, ettei piippua ole edes suojattu pellein, jolloin ensimmäinen ja helpoin tapa on laittaa piipunjuuripellitys kuntoon. Läpiviennissä tai katteessa voi molemmissa myös esiintyä puutetta tai kulumaa, jotka tulisi paikantaa, jotta vuodon alkuperä saadaan kaivettua esiin. Näin voidaan selvittää vuodon aiheuttamien vaurioiden kattavuus ja ryhtyä kohdennettuihin korjaustoimiin.

Vettä ja sen myötä kosteutta saattaa muodostua myös jos talvella savu kondensoituu piipun sisäpintaan ja huonosti toteutettuun piipunhattuun. Piipun pellitys voi väärin rakennettuna myös edesauttaa vastaavaa reaktiota ja kondenssiveden syntyä. Tästä syystä oikeanlaisen asennuksen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Siksi sen toteutus kannattaakin jättää ammattilaisen osaaviin käsiin. Koska tarkin ja taitavinkin tee-se-itse -tyyppi voi saada aikaan enemmän tuhoa kun tulosta – tahtomattaankin.

Yksi tärkeä ja varsin olennainen asia piipun tyven kunnon osalta on, että aluskate on nostettu asianmukaisesti piippua vasten. Tällöin valumisveden pääsy yläpohjan villoihin voidaan mahdollisesti estää ja sen seurauksilta välttyä. Myös katon runsaslumisuus talvella voi aiheuttaa veden työntymisen juuripellin saumoista sisään. Erityisesti tällöin on tärkeää huolehtia säännöllisestä lumenpudotuksesta ja tiiviistä juuripellistä. Raskas lumipeite on myös omiaan painamaan rakenteita, mukaan lukien peltejä, lommoille, jos se talven mittaan saa kasaantua katolle rauhassa. Ja sulamisvedet ovat aina riski katon rakenteille, mikäli se pääsee hapertuneista saumoista tai rakoilevien peltien välistä katteeseen sekä sitä kautta aina sisälle asti.

Piipunhattu pitää satavan lumen ja veden poissa hormista

Suomi ja Suomen sääolosuhteet. Lunta ja vettä vuoropäivin. Kovaa tuulta ja jäätihkua vasten kasvoja. Kuulostaako tutulta? Kaikkea tätä me kestämme vuodesta toiseen, mutta jopa silloin, kun me istumme lämpimän viltin alla, suojaavat kattomme meitä jatkuvilta sääilmiöiltä yötä päivää. Ei siis ihmekään, että katto ja kaikki sen komponentit tulisi rakentaa paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Katon yksi paljaimmista ja kulutukselle alttiimmista komponenteista on savupiippu. Eritoten, mikäli se seisoo paljaana, pelkkä reikä ammollaan taivasta kohti, kun pilvet aukeavat niskaan. Onko ihmekään, että se kerää helposti alas satavat lumet ja vedet sisäänsä, missä kosteus pääsee rapautamaan hormin sisäpinnan rakenteita. Vesi voi oikeastaan päästä piipusta jopa sisälle asunnon sisätiloihin. Ei kyse useinkaan mistään hyökyaallosta ole, mutta takkatuli tuskin syttyy eikä kukaan varmasti halua alituiseen siivota lammikoita lattialtaan.

Tähänkin ongelmaan on onneksi tarjota suhteellisen helppo ratkaisu. Hieman kuin kattilan kansi, suojaa piipunhattu piippua ja savuhormia vedeltä ja lumelta. Piipunhattu on piipun laelle kiinnitettävä, tarvittaessa piippuun sopivaksi kustomoitava suoja, joka huolehtii siitä, ettei piippuun päädy mitään ylimääräistä, mutta mahdollistaen kuitenkin savun ulosvirtauksen. Sen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun takka ei ole säännöllisessä käytössä. Tällöin takan oma lämpö ei pääse kuivattamaan alituiseen kosteudesta kärsivää hormia, jonka kivetykset alkavat pian pesusienten lailla kerätä itseensä kosteutta, joka voi lämmön vaihtelun seurauksena murentaa sen rakennetta. Pahimmassa tapauksessa hormille voi käydä hyvinkin huonosti. Etenkin tästä perspektiivistä katsoen piipun hatun asentaminen tuntuu hyvinkin vaivattomalta ja nopealta toimenpiteeltä. Se voidaan myös tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, joten kevään saapumista ei tarvitse enää jaksaa odottaa.

Piipunhatun voi piipulleen ostaa valmiina, itselleen mieluisena kappaleena, jolloin käymme sen asentamassa katollesi. Tarvittaessa, mikäli valmiit massatuotetut mallit eivät istu piipullesi tai miellytä silmääsi, voimme myös kustomoida sinulle piippuusi sopivan ainutlaatuisen kappaleen. Meiltä Katonkorjaus-palveluilta löytyy pitkän linjan kattopeltiseppäosaamista, jolla jokainen piippu saa juuri sille räätälöidyn, sopivan piipun hatun käden käänteessä. Ainutkertainen tilaisuus hankkia kattonsa kruunuksi ainutlaatuinen piipunhattu, joten älä siis aikaile, vaan tartu luuriin ja pirauta meidän suuntaamme, niin loihditaan yhdessä pieniä ihmeitä.

Kärsitkö kattovuodoista? Me tarjoamme ongelmaasi ratkaisut

Kattovuotoon on aina syytä suhtautua vakavasti, sillä pienikin vuodon poikanen voi aiheuttaa vakavia vaurioita. Näin esimerkiksi silloin, kun kosteus löytää itselleen kulkureitin yläpohjan villoihin sekä puuosiin. Siellä se muhii tovin aiheuttaen lahovaurioita sekä homeongelmaa. Talven tullen villat, jotka oli tarkoitettu seinien lämpöeristeiksi, alkavat jäätyä. Kuvitella saattaa, etteivät ne jäisinä juurikaan lämpöä eristä, korkeintaan hohkavat kylmää. Asumismukavuus laskee kuin lehmän häntä, terveysongelmat nostavat päätään ja talon arvo putoaa silmissä. Näin ollen kunnon katto onkin kodin paras vakuutus sekä kannattavin investointi. Se suojaa kotia tuulelta ja tuiverrukselta läpi vuosikymmenien, pitäen lämmön sisällä ja pakkasen pihalla. Home ei pääse kasvamaan kiinni seiniin tai lumi kasaantumaan olohuoneen lattioille. Hyvin toteutettuna sitä myös kelpaa katsella. Hyvännäköinen, huolella hoidettu katto on mahdollisesti mieleen myös kaikille tuleville ostajaehdokkaille, mikäli talo joskus päätyy kaupoille. Markkinahintakin nousee, kun kokonaisuus on sekä siisti että toimiva. Näin ollen, vaikka talon huoltoon, kunnostukseen ja korjaukseen saattaakin upota rahaa, maksaa se itsensä usein takaisin lopulta. Aina kodin muutostöitä pohtiessa on hyvä miettiä muutamaa viikonloppua pidemmälle ja huomata, että vaikka hetkittäin siitä huolehtiminen tuntuisikin kalliilta, voi se pidemmän päälle hyvinkin kannattaa.

Monesti kattovuodon syyksi osoittautuu vesikaton puutteellinen kunto, irtonaiset pellit, huovan repeämät tai rikkinäiset tiilet. Eikä kyse ole aina edes kovin näyttävästä ja silmään pistävästä ongelmasta – ei valtavista halkeamista tai graaveista rei’istä, vaan ennemmin ihan pikkuriikkisistä koloista. Hädin tuskin tavallisin silmin erotettavista. Samankaltaisia pieniä vuotoja saattaa aiheutua mm. jiirien ja läpivientien päästessä valuttamaan vettä lävitseen. Jälleen kerran saatetaan tarvita joku lähestulkoon Holmesin serkku selvittelemään, mistä vuodot ovat todella peräisin. Me Katonkorjaus-palveluilla emme ole sukua Sherlockille, mutta mitä katon vuotoihin tulee, varsinaisia vainukoiria kuitenkin. Me jäljitämme vuodon perimmäisen syyn, kartoitamme sen aiheuttamat vahingot ja voimme tarvittaessa korjatakin ne. Mikäli toivot, voimme myös esimerkiksi kiinnitellä uudestaan muita repsottavia osia, lisätä kattoturvatuotteita, uusia joitain rakenteita tai vaikka koko katon siinä touhutessamme. Saat siis kaiken katollesi kaipaaman helposti yhden katon alta meiltä Katonkorjaus-palveluilta.