KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Katto vuotaa – pistä sille piste nopeasti

Katto vuotaa

Yleisin kattovuodon paikka on läpivienti, kuten savupiippu.

Kotona on ihmisen hyvä olla. Mutta mitä sitten, kun kotiin paistaa päivä läpi tai sisälläkin sataa niskaan? Entä, jos kotona oleminen saa nenän tukkoon, ilma alkaa haiskahtaa homeelle tai seinät kärsivät kosteusvaurioista? Tai kun lämpö karkaa harakoille ja sähkölaskut alkavat muistuttaa puhelinnumeroita? Yhtäkkiä kalliille matolle on vuotanut lammikollinen vettä, jonka olisi pitänyt valua alas katolta rännejä pitkin. Kosteat eristeet koettelevat ylläsi olevien rakenteiden kestävyyttä tai rikkinäiset tiilet tipahtelevat niskaan paiskatessasi ulko-oven kiinni. Kaikkeen tähän voi olla syynä kattovuoto. Ehkä ihan pienikin, jonkun naulan reiän kokoinen. Sellainen huomaamaton, jonka ei olettaisi aiheuttavan ongelmia. Sellainen, jonka korjaamiseen voi puuttua sitten ”joskus myöhemmin” – poissa silmistä, poissa mielestä. Mutta vaikkei sitä haluaisikaan itselleen myöntää, voi pienestäkin maton alle lakaistusta ongelmasta kehkeytyä nopeasti suuremman luokan katastrofi. Pienikin vuoto saattaa aiheuttaa vakavia vaurioita mm. päästessään kosketuksiin yläpohjan villojen sekä puuosien kanssa. Näin ollen kaikkiin vuotoihin kannattaa suhtautua niiden vaatimalla vakavuudella. Sillä on paljon edullisempaa, helpompaa ja kivuttomampaa korjata pieniä kattovuotoja, kuin suuria, koko taloa koettelevia kosteusvaurioita.

Harva katto on suunniteltu täysin tiiviiksi. Eniten kattoa koetellaan talvisin sen joutuessa kovan haasteen eteen vesimassojen sekä lumikasojen paineen seurauksena. Vesi tihkuu tällöin vesikatteen läpi aivan ehjistäkin katoista. Tämä samainen paine voi myös vaurioittaa läpivientien tiivisteitä lisäten vuodon riskiä. Vesikatteen alle päätyneen sade- ja sulamisveden aiheuttaman kosteuden poistaminen onkin aluskatteen keskeisin tehtävä ja siitä suoriutuakseen, on aluskatteen toimittava moitteettomasti. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, alkaa katto vuotaa, minkä seurauksena katon sisärakenteet altistuvat vesivahingoille.

Katto voi vuotaa monestakin syystä. Tiilet ovat hajonneet, pelti irvistää tai huopa alkanut halkeilla. Läpiviennit voivat falskata ja jiiri alkaa aukeilla. Katosta saattavat puuttua jopa kokonaan harjatiiviste tai savupiipusta piipunhattu. Oli syy mikä tahansa, kannattaa se pyrkiä selvittämään ripeästi, ennen sen leviämistä laajemmalle. Me Katonkorjaus-palveluiden ammattilaiset olemme kokeneita metsästämään katoilta viat ja vuotojen syyt sekä hoitamaan nämä ikävät ongelmat pois päiväjärjestyksestä. Meiltä saatkin kaikki kattosi kaipaamat vuotokorjaukset, läpivientien tiivistykset sekä muut katon korjaukset varmalla osaamisella niin tiili-, pelti- kuin huopakatoillekin.

Me hoidamme kattosi kokonaisuutena emmekä jätä mitään arvailun varaan. Aina katolla käydessäsi, oli kyse kuinka pienestä huoltotoimesta tahansa, teemme veloituksetta koko katon yleistarkastuksen. Näin voimme kartoittaa katon kokonaiskunnon sekä puuttua havaitsemiimme puutteisiin ajoissa. Näihin tarkastustöihin voi kuulua kaikkea aina katon pinnan ja läpivientien tarkastuksesta yläpohjan kunnon katsastamiseen sekä kattotuotteiden toimivuuden varmistamiseen. Me silmäilemme läpi rännin saumat, lumiesteiden kiinnitykset ja jiirien tiiviyden. Katsastamme kattopellit halkeamien, ruosteen, kuluneen maalipinnan sekä irronneiden kiinnikkeiden varalta. Varmistamme, ettei huopakatto kasva sammalta eivätkä saumat repeile tai rakoile. Tarkistamme vielä, että pieneläinesteet, tikkaat, kattoikkunat sekä kattosillat ovat asianmukaisesti kiinni ja etteivät läpiviennit pääse aiheuttamaan vuotoriskiä toimimattomuudellaan.

Kattotöistä keskusteltaessa usein ensimmäisenä mieleen nousevat raha-asiat, joita ei voidakaan sivuuttaa epäolennaisina. Kattotyöt kun ovat usein niitä kotitalouden arvokkaimpia remppahommia. Myös taloudelliset tilanteet ovat yksilöllisiä, mutta siitäkin huolimatta jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus kunnon kattoon päänsä päällä. Siksi me Katonkorjaus-palveluilla olemme halunneet pyrkiä etsimään keinoja, joiden avulla tiukkaankin budjettiin voidaan saada hieman joustoa. Meidän nettisivujemme kautta voit esimerkiksi hakea meidän toteuttamillemme töille rahoitusmahdollisuutta ja näin ehkäistä laskujen äkillinen kasaantuminen työpöydällesi. Kaikista yksityistalouksille suoritetuista kattotöistä voi hakea myös kotitalousvähennystä, jonka avulla saattaa säästää monta pitkää penniä.

Peltikatto vuotaa kulumistaan, kiinnityskohdistaan tai saumoistaan

Myös peltikattoon pätevät samat säännöt kuin muihin katetyyppeihin: senkin vuodoille voi olla lukuisia syitä. Nämä syyt peltikaton vuotoon voivat olla esimerkiksi ajan saatossa puhki ruostuneessa kattopellissä, joka ei ominaisuuksiltaan ole enää riittävä pitämään kosteuden pois rakenteista. Muita mahdollisia syitä vuodoille voivat olla esimerkiksi sauma- ja kiinnityskohtien kulumat, jotka vesi ja kosteus läpäisevät myös helposti. Useimmiten katon vuodon syynä ovat kuitenkin läpiviennit tai katon jiirit. Ne ovat katon ehkä vuotoalttiimpia kohtia, joiden kunnon ylläpidossa täytyy noudattaa erityistä huolellisuutta. Sanomattakin ehkä selvää, että kun kiinteään kattoon täytyy tehdä läpivienti, jotta vaikka ilma pääsee kulkeutumaan sisään ja ulos, ovat nämä herkkiä kaikille olosuhteiden muutoksille. Ongelmat saattavat alkaa syntyä hitaasti ja huomaamattomasti, paisuen pinnan alla yhä suuremmiksi päänvaivoiksi. Esimerkiksi savupiippu saattaa päästää vettä asuintiloihin asti tai rappeuttaa hormia, jolloin savun poistuminen asunnosta voi häiriintyä. Tällöin alttiina saattavat olla talon kunnon ja asumismukavuuksien lisäksi myös oma sekä läheisten terveys tai jopa henki. Pienillä korjauksilla tai oikeanlaisella ennakoinnilla näihinkin ongelmiin voidaan kuitenkin puuttua ajoissa. Esimerkiksi juuri savupiipun ongelmiin voidaan puuttua helposti mm. piipun pellityksillä tai kunnollisella piipunhatulla, joka suojaa piippua kosteudelta.

Mutta jos itse peltikatteessa on reikiä, voi sen paikkaus olla haastavampaa. Usein se onkin pelkkä väliaikainen ratkaisu, jolla lykätään kokonaisvaltaisempia korjauksia parempiin aikoihin. Etenkin, mikäli reikä tai kuluma on keskellä katetta. Tällöin ne pääsääntöisesti peitetään ja näin suojataan taloa kattavampaa remonttia odotellessa. Tilanteet eroavat kuitenkin jonkin verran toisistaan. Jos reikä on syntynyt esimerkiksi puun kaatumisesta tai lumen repiessä tikkaat katolta, mutta kate on kuitenkin muuten hyvässä kunnossa, voidaan vaikka vain yksi kattopelti vaihtaa helposti uuteen. Mikäli reikä taas on kiinnikkeen kohdalla, voi sen paikata pelkällä tiivisteellä tai uudella kiinnikkeellä. Tällöin peltikiinnikkeenä oleva naula tai ruuvi irrotetaan ja sen tilalle vaihdetaan suuremmalla tiivisteellä varustettu kateruuvi. Samalla vaivalla voidaan sitten vaihtaa muutkin naulat tai vanhat kateruuvit uusiin tiiviimpiin malleihin ja tarvittaessa laittaa vielä lisäkiinnikeitäkin. Vanhempi, kattavammin ruosteen valtaama tai muuten reikäaltis katto kannattaa kuitenkin uusia suoriltaan kokonaan. Jokaisen kohdan uusiminen yksitellen käy jo itsessään kalliiksi, aikaa vieväksi eikä näin ollen ole tarkoituksenmukaista. Parhaan arvion kattosi kaipaamista korjaustöistä saat kuitenkin kattoalan ammattilaiselta, joka tietää, millä tavoin erilaisia ongelmia kannattaa lähestyä. Me Katonkorjaus-palveluilla lyömme mieluusti viisaat päämme yhteen, jotta löydämme oikean ratkaisun juuri sinulle ja katollesi.

Tiilikaton vuodon syynä usein rikkoutunut tiili tai vuotava sauma

Tutkimattomia ovat monet tiet, mutta mitä tiilikatteisiin tulee, tunnetaan niille ominaiset tyyppivuodot kuitenkin varsin hyvin. Kestävän ja näyttävän tiilikatteen vitsauksia ovatkin yksittäiset rikkoutuneet tiilet tai liitoksistaan vuotavat saumat. Toki läpiviennit ovat tiilikattojenkin kohdalla ne vuotoaltteimmat paikat, mutta muut vesikaton vuodot tiilikatteisen katon kohdalla johtuvat usein esimerkiksi tiilen kulumisesta ajan ja olosuhteiden seurauksena. Tällöin ne rapautuvat ja hajoavat herkemmin. Myös vuosien hapertamat tai irrottamat saumat voivat päästä vettä salakavalasti lävitseen alla oleviin rakenteisiin. Molemmille näistä tiilikaton tyyppivuodoista on kuitenkin tyypillistä, että niiden korjaus on kohtuullisen helppoa verrattuna moniin muihin katteisiin, joiden paikkaamiseksi täytyy vaihtaa suurempi osa katteesta tai jopa se kokonaisuudessaan.

Tiilikatetta ei ole alun perinkään suunniteltu täysin vedenpitäväksi, joten mikäli tiilikate vuotaa, saattaa myös aluskatteen kunnossa alkaa ilmetä ongelmia. Aluskatteen kunto on taas suoraan johdannainen talon muihin rakenteisiin sekä itse asumismukavuuteen. Esimerkiksi kostuneet eristeet vaikuttavat pitkälti lämmöneristykseen ja näin ollen myös lämmityskustannuksiin, kun lämpö karkaa harakoille. Lisäksi märät eristeet ovat raskaita rakenteiden kantaa pitemmän päälle. Näin voidaankin todeta muutamalla irronneella tai rikkoutuneella tiilellä olevan varsin kauaskantoiset vaikutukset. Juuri näitä ikäviä vaikutuksia me Katonkorjaus-palveluilla pyrimme kuitenkin ehkäisemään tarjoamalla osaamistamme kattoasioissa sitä tarvitseville. Meidän rautaiset ammattilaisemme ovat tottuneita tiilikatteiden korjaajia, joilla pysyy vasara kädessä ja kieli keskellä suuta tiukemmissakin paikoissa. Me vaihdamme rikkoutuneet tiilet uusiin ja tarkistamme samalla aluskatteen kunnon mahdollisten alkavien vuotojen varalta. Ennakointi ennen kaikkea. Suoritamme myös värisuoran erilaisia tiilikattojen tiivistys- ja saumaustöitä, joilla voidaan ehkäistä uusien vuotojen syntymistä jatkossakin.

Huopa- ja bitumikaton vuodot johtuvat halkeilusta tai saumoista

Huopa- tai bitumikatto on klassinen ratkaisu moniin kohteisiin. Sen lisäksi, että se on ihastuttavan hiljainen esimerkiksi peltikattoon verrattuna, näyttää huopa myös hyvältä katsojan silmään, kun siitä pidetään huolta. Valitettavasti kuitenkin myöskään huopakatto ei ole ikuinen, vaan sekin kärsii kulutuksessa. Huopakaton kohdalla vuotoja sekä niistä johtuvia ongelmia alkaa ilmetä usein, jos huopa on halkeillut ja revennyt rikki. Näin käykin useimmiten ajan kuluessa silloin, kun aurinko paahtaa helteisinä kesinä ja huopa altistuu alituiseen tälle ankaralle kuumuudelle. Eli toisin kuin monet katot, joille eniten hallaa tekevät runsaslumiset talvet sekä sateiset syksyt, kärsii huopa lämmöstä. Toisaalta huopakatto saattaa vaurioitua myös varomattoman ja osaamattoman kattokäsittelyn seurauksena. Kannattaa siis tietää, mitä on tekemistä, mikäli huopakattoa lähtee omin käsin korjailemaan tai huoltamaan. Säännöllisen ja kunnolla toteutetun huollon merkitystä huopakaton kohdalla ei voi kylliksi alleviivata tai painottaa. Monien muiden katteiden tavoin myös huopakatossa saumakohdat ovat varsin alttiita kulumiselle ja siksi niiden kuntoa pitääkin tarkkailla säännöllisesti asiantuntevin silmin.

Huopa- eli bitumikatteen pitäisi olla peltikatteen tavoin vedenkestävä, joten vaurioiden ja vuotojen ilmaantuessa vesikate tulisi paikata mahdollisimman nopeasti lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Toimintatapa korjausten ja paikkausten suorittamiseen valikoituu usein vuotovaurioiden mahdollisesta laajuudesta riippuen. Eli siis vuodon koosta riippuen pohditaan, riittääkö vuotokohdan tai -kohtien täsmäkorjaus eli asennetaanko pelkkä paikka, vai uusitaanko isompi osa katetta. Tilanteen niin vaatiessa katolle voidaan pienempien paikkojen sijaan nimittäin asentaa uuden ja vedenpitävän huopapalan vanhan ja vahingoittuneen tilalle.

Huopakate valikoituu katteeksi usein myös tasokatoille, joiden kohdalla ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei niissä ole esimerkiksi harjakattojen tavoin yläpohjaa, jonka kautta voisi tarkistella katon tilannetta ja hyvinvointia. Näin ollen kattovuodon saattaa tajuta usein vasta silloin, kun vesi on päässyt sisätiloihin asti. Tällöin vuoto on ehtinyt levitä jo pitkälle ja asukas saattaa havahtua ikäviin yllätyksiin hyvinkin myöhään. Parempihan sitä olisi alkaa tositoimiin vuodon korjaamiseksi jo ennen kuin vesi pääsee valtaamaan olohuoneen ja kastelemaan kalliit sohvaryhmät. Juuri tästä syystä olisi erityisen tärkeää, että erityisesti tasakatto käytäisiin katsastamassa tasaisin väliajoin kattoalan asiantuntijan toimesta. Tämä pystyy paikantamaan sellaiset ongelmat katolla, joita ei harjaantumaton silmä erotakaan. Asiantuntijalla on myös keinot puuttua havaitsemiinsa virheisiin tai alkaviin ongelmiin jo ennen kuin niistä tulee suurempia katastrofeja. Siksi ammattilaisista kannattaa kiskoa kaikki ilo ja hyöty irti, jos oma kattoalan osaaminen tuntuu rakoilevan ajoittain.

Vuodon taustalla voi olla myös toimimaton aluskate tai riittämätön ilmanvaihto

Kuten jo aiemmin todettu, erilaisten kattojen vuodoille voi olla lukuisiakin eri syitä, joiden löytäminen, vuotojen paikantaminen sekä niiden korjaaminen riippuu paljon katetyypistä sekä vuodon laadusta. Mutta kattovuodon syynä voi olla erilaisten katteiden ongelmien lisäksi myös – ja usein onkin – toimimaton aluskate sekä liian heikko ilmanvaihto. Nämä ongelmat voivat johtua monistakin syistä. Esimerkiksi aluskate voi olla jo lähtökohtaisesti väärin asennettu. Liian kireälle tai vaikkapa kokonaan väärin päin. Kuulostaa erikoiselta, mutta kattoalan ammattilaisina me Katonkorjaus-palveluilla olemme nähneet lähes kaiken. Olemme myös todenneet, että asennusvirheitä on monia. Mainittakoon vaikka se liian kireälle asetettu aluskate, joka ei tietenkään poista katolta vettä asianmukaisesti. Väärinpäin asennetun katteen seurauksena talon sisältä mahdollisesti karannut lämpö tiivistyy pisaroiksi yläpohjan pinnoille eikä sitten pääsekään haihtumaan, vaan jää kosteudeksi vaivaamaan rakenteita.

Koska aluskatteen ongelmia ilmenee usein, me Katonkorjaus-palveluilla pidämme tiukasti kiinni siitä, että käymme aina vuotokorjauksen yhteydessä katsastamassa aluskatteen ja varmistamme, että tuuletus yläpohjassa on riittävää kosteuden kuivattamiseen. Näin voit säästy jatkossa kalliilta laskuilta, joita väärin asennetut tai puutteellisesti toimivat aluskatteet voivat aiheuttaa pitemmän päälle. Katon säännöllinen tarkastus siis kannattaa ja säästää äkkiä paljonkin rahaa, kun et jatkuvasti joudu korjailemaan vikoja, vaan lähinnä ylläpitää katon hyvää kuntoa varmistuksin. Paras sijoitus onkin näin ennakointi, jonka harjoittamisessa me Katonkorjaus-palveluiden kattoasiantuntijat olemme ammattilaisia. Me tunnistamme piilevät ongelmat aluskatteessa ja osaamme epäillä ilmaantuvista merkeistä jonkin olevan vialla – kuin sairaan oireista. Ja vaivan paikantuessa, löytyy meiltä vielä keinot sen korjaamiseksikin, jotta vastaavilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Jos epäilee pientäkin vuotoa, kannattaa katto tutkia kokonaisvaltaisesti

Katto on kodin paras vakuutus ja siksi siitä pitäisikin pitää huolta kokonaisvaltaisesti. Ei riitä, että se vain näyttää hyvältä naapuriin asti, vaan sen täytyy toimia asianmukaisella tavalla, jotta se suojaa rakennusta ilmaston koettelemuksilta. On myös hyvä pitää mielessä, että vaikka katon olisikin vakuuttanut, ei vakuutusyhtiökään välttämättä korvaa vuotoa, joka aiheutu katolle, jonka huolloista ja korjauksista on luistettu. Tällöin koko lasku voi kaatua kodinomistajan niskaan, kaikkine nollineen. Katosta huolehtimisen merkitystä ei siis turhaan korosteta.

Mitä kattotöihin ja katon ongelmiin tulee, pitäisi aina osata katsoa pintaa syvemmälle. Ongelmat eivät usein nimittäin rajoitu vain yhteen irronneeseen ruuviin, hapertuneeseen tiivisteeseen, rikkoutuneeseen tiileen, irvistävään peltiin tai revenneeseen huopaan. Ihminen on luonteeltaan olento, joka nauttii nopeista ja helpoista ratkaisuista, jotka harvoin kuitenkin ovat riittäviä ratkomaan monimutkaisia ongelmia. Ei siis kannata tyytyä ensimmäiseen selitykseen, jonka vuodolle löydät, puuttua siihen ja olla puolen vuoden päässä tilanteessa, jossa repsottavan reunan sijan keittiössä haiseekin home korjatun katteen alle jäätyä vielä kosteutta muhimaan. Huolellisuus on valttia kattotöissä, jossa ongelmat seuraavat monesti toisiaan. Me Katonkorjaus-palveluilla tiedämme, että monesti, jos vesikatteesta löytyy vahingon merkkejä, on aina mahdollista, että myös alemmat kattorakenteet, villat ja välipohja ovat kärsineet prosessissa. Vesi valuu nimittäin alaspäin, etsien sopivimman reitin itselleen, vaikuttaen kaikkeen, mikä sen matkalle osuukaan. Tämän vuoksi on tärkeää paitsi paikallistaa vuoto, myös tarkastaa kaikki mahdolliset kosteudelle alttiiksi joutuneet rakenteet aluskatteesta laudoituksiin ja eristevilloihin. Jos katastrofin jättää kytemään pelkän korjatun pinnan alle, voi se jonain päivänä todella räjähtää käsiin. Ja silloin ei enää pikkurempalla selvitäkään. Sen sijaan säännöllisin huolto ja tarkistustöin, voi katon elinikää nostaa vuosikymmenillä, sekä sen rahallista arvoa markkinoilla. Toisin sanoen huolto, korjaus ja tarkastustyöt maksavat itsensä usein takaisin. Älä siis jää katsomaan sivusta, kun kattosi mätänee ylläsi, vaan tartu toimeen ja kutsu paikalle ammattilainen, joka osaa paikantaa kaikki mahdolliset pienemmätkin vuodot.

Mikäli sisäkattokin tiputtaa vettä, on vuoto edennyt jo pitkälle

Kattovuodot tulisi pyrkiä löytämään aina mahdollisimman ajoissa, jotta niiden korjaaminen hoituisivat kivuttomammin. Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan joskus vuodot ehtivät aiheuttamaan todellisia haittoja tai vaaratilanteita ennen kuin niihin ymmärretään puuttua. Vuodot voivat tulla yllätyksinä ja edetä nopeastikin, minkä takia pienenkin epäilyksen herätessä, ei kannata jäädä nuolemaan näppejään. Jos kuitenkaan hälytyskellot eivät ole soineet, eikä mitään normaalista poikkeavaa ole ilmennyt, on voinut kattovuoto jäädä herkästikin huomaamatta arjen kiireiden keskellä. Aina siihen asti, kunnes sisäkatto kääntyy kuplalle. Ja sitten tuleekin kiire.

Mikäli kattovuoto huomataan vasta sisäkattoon ilmaantuneen läikästä tai muusta muutoksesta, on vuoto todennäköisesti päässyt etenemään kosteudelle alttiissa rakenteissa jo pitkälle. Näin se on ehtinyt tekemään tuhojaan usein jo tovin sekä useissa kohdassa kattoa. Voi olla, että kosteudesta ovat saaneet osansa niin yläpohjan villat kuin seinätkin. Parhaimmissa tapauksissa ongelman ratkominen sekä riittävä tuuletus voivat jopa korjata näinkin pitkälle edenneen tilanteen. Useimmiten on kuitenkin vettyneitä puuosia sekä villoja vaihdettava kokonaan uusiin. Suuremmat muutokset ovat tietysti arvokkaampia toteuttaa, joten yksikään talonomistaja tuskin toivoo löytävänsä itseään vastaavasta tilanteesta. Harvemmin tapahtuu kuitenkaan mitään peruuttamatonta, joka muuttaa koko talon asuinkelvottomaksi alta aikayksikön, vaan suuremmatkin ongelmat ovat ratkottavissa. Monesti näin pitkälle edenneiltä ongelmilta sekä suuremmalta päänvaivalta kuitenkin vältytään säännöllisillä kattohuolloilla ja tarkastuksilla.