KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Kattosillan asennus työturvallisuuden turvaamiseksi

Kattosillan asennus

Katoilla liikkuminen on poikkeuksetta vaarallista, oli kyse sitten minkä korkuisesta talosta tahansa aina omakotitalosta pilvenpiirtäjiin ja katoilta putoamisia käy yhä valitettavan paljon siihen nähden, kuinka turvavarusteluissa on otettu harppauksia eteenpäin viimeisten vuosikymmenien aikana. Jokainen joka katolle kiipeää – turvavarusteltuna tai ei – riskeeraa itsensä putoamisen uhalla. Kyse voi olla pienestäkin harha-askeleesta tai liukastumisesta. Ja yhtäkkiä tasapaino pettää, keho halkoo ilmaa ja isku maahan tuntuu ikävän kovalta. Tai toivottavammin turvavaljaat pysäyttäisivät laskun ennen kuin kellekään sattuu vakavampia vammoja. Ne, joilla turvavaljaat sekä muut turvavarustelut ovat olleet käytössä, voivat kiittää itseään. Mutta ne, jotka ovat vain ”nopeasti kiivenneet kurkistamaan” tai ajatelleet että ”onhan se tasapaino hyvä, kun ei ennenkään ole mitään sattunut” eivät välttämättä selviä valistamaan muita turvavarusteiden käytöstä. Eikä ole tietenkään täysin poissuljettuakaan, etteivätkö turvavälineetkin voisi pettää. Koska ensimmäinenkin putoaminen voi olla se kohtalokas, pitäisi jokainen putoaminen voida välttää. Näin ollen on meidän kaikkien vastuulla tehdä voitavamme sen eteen, että katolla liikkuminen olisi mahdollisimman turvallista jokaiselle, joka siellä työskentelee – oli kyse sitten lautasantennin asentajasta, piipunnuohoojasta tai remonttimiehestä. Jokainen kattotyöntekijä haluaa palata turvallisesti kotiin perheensä luo päivän jälkeen.

Yksi asia, jolla talonomistaja voi itse parantaa kaikkien katolla kävijöiden turvallisuutta on kattosillan eli kulkusillan asennus katolle. Kattosilta on nimensä mukaisesti kattoon asennettava kävelysilta, joka mahdollistaa harjan suuntaisen liikkumisen katolla turvallisemmin. Se sopii luonnolliseksi jatkeeksi seinätikkaille sekä lapetikkaille ja kattosiltaan voi lisätä myös vaakakiskon, joka on turvaköydelle tarkoitettu lisävaruste. Tämä duo on omiaan lisäämään kattotyöntekijöiden turvallista liikkumista katolla vaikeidenkin olosuhteiden vallitessa ja varmistamaan turvaköyden turvallisen kiinnityksen ongelmatilanteiden varalta. Kattosillan ja vaakakiskon asennukset onnistuvat kaikille kattotyypeille aina peltikatoista tiilikattoihin sekä huopakattoihin. Oli kattosi siis kasattu mistä materiaalista tahansa, voidaan siitä tehdä turvallisempi kattoturvatuotteilla.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme raudanlujia ammattilaisia sekä varma valinta, jos olet miettinyt katollesi kattosillan asennusta. Meidän tiimimme koostuu kokeneista tekijöistä, joille erilaiset katot ovat tulleet tutuiksi ja joilta erilaiset kattotyötkin luonnistuvat luontevasti. Työmme laatu on huippuluokkaa ja asiakkaan tyytyväisyys aina prioriteetti. Huolehdimme katostasi yksittäisten kattotöiden lisäksi myös kokonaisvaltaisesti, sillä ymmärrämme, että pienetkin ongelmat katolla saattavat eskaloitua nopeasti, mikäli ne jätetään huomiotta. Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että aina katollasi käydessämme – oli kyse kuinka pienestä huoltotoimesta tahansa – teemme samalla veloituksetta koko katon yleistarkastuksen, jossa määrittelemme sen kunnon ja etsimme mahdollisia puutteita. Tähän yleistarkastukseen kuuluu muun muassa katteen pinnan tarkastus ruostumisen sekä erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Sekä sen varmistaminen, että mahdollinen maalipinta luo katteelle riittävän suojan, eikä mikään sauma tai reuna ole päässyt ajan kanssa repsottamaan. Tarkastusta tehdessämme kurkistamme lisäksi katon läpiviennit läpi, jotta ne varmasti ovat ehjät ja tiiviit. Tarkastamme senkin, etteivät rännit ole tukkeutuneet tai kaada vettä väärään suuntaan. Ja että kaikki kattotuotteet ja kattoturvatuotteet aina kattotikkaista, kattosiltoihin sekä lumiesteisiin ovat oikein kiinnitetty, eikä pieneläinesteiden tai harjatiivisteidenkään kunnossa ole moitittavaa. Mikäli yläpohjaan on esteetön pääsy, tarkistamme vielä senkin kunnon mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta.  Ja jos tarkka silmämme jonkin ongelmanalun havaitsee, ilmoitamme siitä heti, jotta voimme tehdä tarjouksen sen korjaamisesta.

Kattoasioissa monilla suurin huolenaihe on kuitenkin usein raha – tai lähinnä sen riittävyys. Kattotyöt kun eivät valitettavasti kuulu, niihin kotitalouden edullisimpiin investointeihin, eikä kaikkien talous veny vaivattomasti isoihin kertarutistuksiin. Me kattoalan ihmisinä Katonkorjaus-palvelulla olemme kuitenkin sitä mieltä, että niin rikkaille kuin rutiköyhille kuuluu yhtäläinen oikeus kunnon kattoon päänsä päällä ja siksi haluamme tarjota erilaisia mahdollisuuksia helpottaa kulujen kustannusta. Voit nyt siis esimerkiksi hakea nettisivujemme kautta helposti rahoitusta tekemillemme töille, joka tuo monien kaipaamaa joustoa sekä helpotusta budjetointiin. Ja tietysti yksityistalouksien kattotöissä kannattaa muistaa kotitalousvähennys, joka saattaa säästää sekin pitkän pennin.

Oikeastaan kattosillan asentaminen on lailla määritelty

Suomen laki määrittää paljon ja säädöksiäkin on joka lähtöön – usein suurienkin sakkojen uhalla. Näin ollen myös rakentamiseen ja asumiseen liittyy paljon pykäliä, jota pitää noudattaa, jotta talo on turvallinen myös muille sen ympäristössä liikkuville. Tietyt muutostyöt on pakko tehdä ja joitain sääntöjä pakko seurata, jos ei halua kärsiä seuraamuksista, vaikka itselle ajatus tuntuisikin epäolennaiselta tai hölmöltä. Ja tätä et ehkä tiennytkään, mutta joissain kohteissa myöskään kattosillan asennuksessa ei olekaan enää kyse mielipideasiasta tai katonomistajan toiveista, sillä se on Suomessa lailla määritelty turvallisuusasia. Näin on esimerkiksi silloin kun katon jyrkkyys ylittää tietyn pisteen ja olisi liian vaarallinen kulkualusta ilman riittäviä kattoturvatuotteita juuri kaltevuuteensa takia. Laki varmistaa siis sen, että jokaisella katolla huoltotöitä tekevällä – oli kyseessä sitten nuohooja, lumenpudottaja, kattotarkastaja tai vaikka antenninasentaja – on mahdollisimman turvallista liikkua katolla, eikä kukaan joudu ottamaan turhia riskejä. Kattosilta on nimittäin juurikin tällainen turvallinen reitti, jota pitkin liikkua katolla ja näin ollen parantaa kaikkien kattotyöntekijöiden työturvallisuutta merkittävästi. Ja tietysti nopeuttaa työntekoakin, kun suurin osa ajasta ei kulu tasapainoiluun.

Sen lisäksi, että asunnon omistajalla on lailla määrätty velvollisuus huolehtia siitä, että katolta löytyvät tarvittavat kattoturvatuotteet, on hän myös vastuussa huolehtimaan niiden toimivuudesta. Yhdelläkään turvatuotteella ei nimittäin ole virkaa, jos ne ovat kiinnityksiltään puutteelliset, irronneet tai rikkoutuneet. Näissä tilanteissa niistä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä ja ne saattavat itsessään aiheuttaa riskin kattotyöntekijälle tai koko rakennukselle. Siksi pelkästään kattosillan asennus ei riitä, vaan sen huolenpidostakin täytyy huolehtia. Onneksi siihenkin tehtävään löytyy Katonkorjaus-palvelulta kokeneita ja taitavia tekijöitä, joille kattosiltojen sielunelämä on tuttua. Me tarkastamme kattosillan kunnon, kiinnityksen sekä toimivuuden. Voit siis luottaa siihen, että osaamme arvioida sen huollontarpeen ja tulevaisuuden. Me kerromme, mikäli löydämme puutteita kattosillasta ja voimme tarvittaessa puuttua niihinkin sen turvallisuuden varmistamiseksi jatkossa. Huonosti kiinnitetyt kattosillat voimme kiinnittää paremmin ja huonokuntoiset taas vaihtaa tarvittaessa kokonaan uusiin, jotka asennamme uudelleen katollesi sen vaatimalla tavalla. Tai mikäli lumi on tempaissut koko kattosillan mukanaan katolta alas vyöryessään ja repinyt kattoa rikki siinä ohessa, voimme myös paikkailla aiheutuneet vauriot.  Eli meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat siis toisin sanoen kokonaisvaltaista kattosiltapalvelua monenlaisiin ongelmiin ja varmuuden siitä, että kattosi varmasti täyttää lain sille asettamat vaatimukset.

 Toimiva kattosilta jokaiselle katolle tyyppiin katsomatta

Oli kattosi sitten peltiä, tiiltä tai huopaa, löytyy sille varmasti juuri oikeanlainen kattosilta, joka istuu sen lappeelle kuin nenä päähän. Kattosiltojen ei nimittäin tarvitse erottua katteesta silmäänpistävästi, vaan ne voidaan saada hyvällä suunnittelulla todella toimivaksi osaksi kokonaisuutta – huolimatta materiaalista, josta katto on rakennettu. Voisi ajatella, että usein metalliset kattosillat eivät soinnu yhteen muun kuin pellin kanssa, mutta luontevasti ne istuvat kyllä tiiltä ja huopaakin vasten taitavan tekijän käsissä. Sinun ei siis tarvitse pelätä, että kattosilta pilaa koko katon tai huolehtia siitä, miten se asennetaan, jos tilaat työtä tekemään jonkun, jolle kattosiltojen asennus on arkipäivää.

Me Katonkorjaus-palvelulla tunnemme tavat, joilla kattosilta saadaan asennettua erilaisille katoille niin, ettei se syö katon näyttävyyttä sekä siten, että se yhä toimii turvallisena kulkureittinä katolla. Pitkän kokemuksen omaavat ammattilaisemme ovat tottuneet asentamaan kattosiltoja niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin ja näin ollen kattosilta tulee varmasti asennettua tukevasti. Kiinnitys on juurikin katon materiaalista kiinni. Esimerkiksi profiilipeltikatolle kattosillat porataan katteen läpi ja kiinnitysaukot tiivistetään, jotta vältytään vuotovaurioilta, kun taas tiilikatteeseen kaikki kattoturvatuotteet asennetaan apupuihin. Tiilikattoon ei siis samalla tavalla voida porata mitään katteen läpi tai kiinnittää mitään pelkkään ruoteeseen, sillä sekä katto että lopullisen tuotteen turvallisuus kärsisivät prosessissa. Huopakatteen kohdalla taas tulisi käyttää asennuspalkkia tai levyä, joka kiinnittää kattosillan paikalleen. Näin ollen ennen kuin katolle päättää kiivetä omin nokkineen remonttihommiin, on hyvä olla käsitys siitä, mitä on oikein tekemässä. Ja valitettavasti harva tee-se-itse-tyyppi saa asennettua kattosillan katolleen pelkkien Youtube-videoiden ohjeiden avulla niin, että se todella olisi turvallinen käyttää eikä kate vaurioituisi asennustöiden seurauksena. Ja useinkin asennushommiin kaivataan erilaisia turvatuotteita, joilla varmistaa oma turvallinen liikkuminen katolla, kun turvallista kulkusiltaa ei vielä ole. Näitä löytyy harvalta kaapinpohjalta, joten monesti on parempi kääntyä suosiolla ammattilaisen puoleen.

Kattosilta – tai kavereiden kesken myös nuohoussilta

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jos olet joskus kuullut puhuttavan nuohoussillasta, mutta kattosilta on vieraampi termi, voimme valaista asiaa sen verran, ettei kyseessä ole lainkaan nuohoojaa varten erikseen rakennettu kattosilta, vaan se sama kattosilta, jota kaikki kattotyöntekijät katolle kiivetessään käyttävät turvalliseen liikkumiseen. Kattosiltaa saatetaan kutsua myös tuttavallisemmin nimellä nuohoussilta, sillä sitä pitkin nuohooja pääsee puhdistamaan tulisijan ja savuhormit. Nuohoussillaksi kattosiltaa kutsutaankin usein lähinnä silloin, jos katolla ei ole muuta työkohdetta kuin itse savupiippu ja näin ollen kattosilta on saatettu asentaa juurikin nuohoojaa ajatellen. Nuohoussiltaa ei kuitenkaan ole pyhitetty pelkkään nuohouskäyttöön, vaan näissäkin tapauksissa voidaan sitä käyttää hyödyksi katolla tehtäviin muihin töihin, kuten katon tarkistukseen, vuotopaikkauksiin, pesuun tai milloin mihinkin muuhun korjaus- sekä huoltotyöhön. Samaa asiaa se ajaa ja on näin ollen yhtä lailla turvallinen kulkureitti katolla.

Jos kattosi on vailla turvallista kulkureittiä joko pelkkiä nuohoustöitä tai ihan kaikkia kattotöitä ajatellen, saat kaikki kattosillat (aka nuohoussillat) meiltä Katonkorjaus-palvelulta suoraan katolle kuin katolle, katon materiaalista viis. Ja siitä voit olla varma, että tiimimme hoitaa homman kotiin niin hyvin, että sillä sillalla kehtaakin sitten tepastella, vaikka itse presidentti joutumatta pelkäämään henkensä edestä. Tai jos vanhalla kattosillallasi ilmenee jokin ongelma, voit pyytää meitä tarkastamaan tilanteen sekä tekemään tarvittavat korjaustyöt sen hoitamiseksi pois päiväjärjestyksestä. Meiltä saat myös monet muut kattopalvelut aina niin katon huoltoa, korjausta kuin remonttiakin ajatellen, mikäli kokonaisvaltaisemmalle päivitykselle on tarvetta. Oli kyseessä siis mikä tahansa katto-ongelma, löytyy siihen varmasti ratkaisu meidän kattomme alta. Ota siis reippaasti yhteys Katonkorjaus-palveluun, niin ratkotaan ongelmat yhdessä.