KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Mitä jos kattotuotteet, kuten kattotikkaat tai lumiesteet irtoavat katosta tai seinästä?

Kattotuotteet irtosivat tai tipahtivat katolta

Katot on tehty kestämään paljon jykevine rakenteineen, mutta kaikkea nekään eivät jaksa. Vuosikausien haastavat olosuhteet luovat väistämättäkin kulumaa. Ja jos katon huolloissa luistetaan liiaksi, saattavat heikot kohdat jonain ikävämpänä päivänä antaa myöten. Mutta hyvinkin huollettu katto voi toki kärsiä vaurioita. Niitä saattaa nimittäin eroosion lisäksi ilmetä myös satunnaisten tapaturmien seurauksena. Ja toisinaan tällaisia tapaturmia seuraa ikävä kyllä myös tilanteissa, joissa katolle erinäisiä tarkoituksia varten kiinnitetyt kattotuotteet pääsevät arvaamattomasti irtoamaan seinästä tai katosta – repien mukanaan toisinaan kiinnikkeidensä lisäksi myös palasen rakenteista. Tällaisia kattotuotteita ovat mm. lumiesteet, pieneläinesteet sekä erilaiset kattotikkaat aina lapetikkaista seinätikkaisiin. Nämä tuotteet on usein asetettu katolle tarkoituksenmukaisesti ja niiden irti repeytyminen saattaa olla kohtalokas jopa itse katolle. Usein irtoamisen lisäksi kattoon tai seinään tulee nimittäin vaurio, joka tulisi paikata mahdollisimman ripeästi, ellei ajatus kosteusongelmista sekä homeen hajusta heti aamu tuimaan houkuttele. Katto nimittäin suojaa kotia karulta ilmastolta vain jos se on ehjä ja kokonainen. Ja esimerkiksi tikkaiden irrotessa saattaa katteeseen jäädä jäljelle pelkät kolot, joista avautuukin suora reitti alempiin rakenteisiin sekä sitä kautta aina sisäseiniin asti. Reikien ei edes tarvitse olla suuret, jotta niistä voi aiheutua paljon harmia. Eli sen lisäksi, että katto jää ilman tätä sen toimivuuden kannalta kriittistä kattotuotetta, voi harmillinen tilanne altistaa koko kodin kosteudelle.

Syitä kattotuotteiden irtoamiselle löytyy varmasti monia aina puutteellisesta kiinnityksestä vääränlaisiin tuotteisiin tai niiden sijoituspaikkoihin, mutta erityisesti tikasvauriot johtuvat usein lumen painosta. Raskaat kinokset saattavat nimittäin joko painaa tuotetta tai repiä sen irti pudotessaan katolta kevään tullen – vääntäessään ja vetäessään sitä mukaansa tuhansien kilojen voimalla. On siis tuskin ihmekään, jos siinä rytäkässä lähtee samalla myös pala kattoa. Tilanne voi olla ohi hetkessä tikkaiden rymistessä alas, mutta ongelmat lähtevät siitä kyllä nopeasti kasaantumaan, joten korjausasioissa ei kannata aikailla. Jos siis kaipaat akuutissa kattotilanteessa kiireellistä ammattiapua, on syytä olla yhteydessä ammattilaiseen, jolta löytyvät keinot ongelmiin puuttumiseen. Onneksi meiltä Katonkorjaus-palveluilta saat juuri kaipaamaasi avun kaikkiin kattosi vaurioihin helposti yhden katon alta. Repeytyipä irti puoli kattoa ja osa seinistä tai vain pikkurillinpään kokoinen pala, voit luottaa siihen, että meidän tehotiimimme tietää kuinka toimia ja hoitaa katon entiselleen alta aikayksikön. Me paikkaamme irronneen tikkaan tai muun kattotuotteen aiheuttaman vaurion ja kiinnitämme ne uudelleen entistä paremmin. Tai jos kattotuote on kärsinyt rytäkässä kohtalokkaasti, voidaan se korvata tietysti kokonaan uudellakin.

Meidän kattoalan erikoisasiantuntijamme huolehtivat katon kunnosta myös kokonaisuudessaan – eivät vain niiltä osin, joissa komeilee näkyviä vaurioita. Aina kun joku meistä Katonkorjaus-palveluilta katollesi kiipeää tekemään mitä tahansa pientäkin huoltotyötä, tarkastamme samalla koko katon yleiskunnon.  Varmistamme, että oli kate mitä tahansa materiaalia, se ei kulu, repeile, ruostu, halkeile, reikiinny, kasva sammalta tai ole painunut lommolle. Että sen saumat tai reunat eivät vuoda vettä sisään ja maalipinta on säilynyt suojaavana. Etteivät rännit ole päässeet tukkeutumaan tai kumoa vettä väärään suuntaan. Tarkastamme myös talon läpivientien kuten ilmastointiputkien, liesituulettimien putkien, savupiippujen, kattoluukkujen sekä -ikkunoiden kunnon, sillä niistä löytyy harmillisen usein selittävä syy vuodoille. Pidämme myös huolen siitä, etteivät mahdolliset muut kattotuotteet, jotka eivät ole jo lennelleet pitkin pihoja, ole myöskään irronneet pidikkeistään aiheuttaen lisää riskitekijöitä katolle. Ja jos yläpohjaan on esteetön pääsy, kurkistamme, missä kunnossa ovat eristevillat ja näkyykö valumajälkiä. Meiltä siis tuskin jää mitään huomaamatta. Ja mikäli jotain tulisikin huomattua, voimme sitten samana jatkumona tehdä tarjouksen, jolla sekin uusi ongelma hoituu pois päiväjärjestyksestä.

Tässä vaiheessa monilla nousee kuitenkin esiin kauhukuvia siitä, kuinka kallista voikaan olla korjauttaa äkisti rikkoutunut katto ja toteuttaa mahdollisesti vielä muitakin tarpeellisia kattotöitä siinä samassa. Kattotyöt kun eivät valitettavasti ole tavanneet kuulua niihin kodin pienimpiin kustannuksiin. Mutta me katonkorjauspalveluilla emme halua jättää asiakkaitamme yksin budjetin tuntuessa riittämättömältä, sillä me uskomme jokaisen tasavertaiseen oikeuteen saada kunnon katto päänsä päälle – oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Siksi olemmekin etsineet keinoja, joilla jokainen voi helpottaa omaa maksukykyään ja vaikuttaa laskujen kasaantumiseen. Meidän nettisivuiltamme voit esimerkiksi hakea suoraan rahoitusmahdollisuutta, joka tarjoaa juuri tarvittavan määrän joustoa budjetointiin. Ja muistathan myös, että kaikista Katonkorjaus-palveluiden tekemistä kattotöistä on mahdollista hakea vielä kotitalousvähennystä.

Maksaako vakuutus sen, minkä tuuli repii mennessään?

Monilla nousee usein kaaoksen keskellä mieleen kysymys siitä, korvaako vakuutus vahingot, joita talolle on koitunut kattotuotteen irtoamisesta – kun kuitenkin kotivakuutustakin moni maksaa? Mutta useinkaan vakuutus ei todennäköisesti rahoita vaurioiden korjaamista – harmillista kylläkin. Vakuutusyhtiöiden henkilöarmeijoiden jäsenet ovat kuitenkin taitavia työssään ja näin ollen hyviä luomaan tarkat säännöt vakuutusten kattavuuksille. Näin ollen yleensä etenkin lumen ja jään aiheuttamat vauriot on pystytty poissulkemaan vakuutuksen vaikutuksen piiristä. Tämä on varmasti suurelta osin siksi, että terveen katon pitäisi kestää hyvin lumen ja jään aiheuttamat vauriot. Vakuutusyhtiöt myös näkevät asian niin, että talon omistaja voisi vaikuttaa paljonkin vaurioiden syntyyn omalla käytöksellään. Tällaisia tapoja vaikuttaa katon kestävyyteen ovat mm. säännöllinen lumen pudotus katolta tarpeeksi ajoissa. Jos siis voidaan ajatella, että tilanteen eteneminen oltaisiin voitu talon omistajan toimesta jotenkin estää, on irronneiden kattotuotteiden korvausta vakuutusyhtiöiltä todennäköisesti turha odottaa. Siksi katon säännölliset huoltotyöt sekä korjaukset on hyvä toteuttaa niistä luistamatta liiaksi. Ne ovat kodin paras vakuutus.

Lumikuorman pudottaminen katolta tosin ei ole aivan niin suoraviivaista, kun ajatus saattaisi antaa olettaa. Taitamaton tekijä voi hutiloida herkästi ja loukata itsensä tai mahdollisesti jopa vaurioittaa kattoa siinä touhutessaan. Siksi jokaisen innokkaammankin tee-se-itse- tyypin pitäisi jättää sekin homma osaavampiin käsiin, joilta löytyvät oikeat turvavälineet sekä kyky käyttää niitä oikein. Ja vielä taidotkin toteuttaa lumenpudotukset niin, ettei kate kärsi siinä touhutessa. Tai kukaan ympäristössä oleileva sen enempää. Näin voidaan olla varmoja siitä, että koko prosessi hoituu alusta loppuun ilman turhia lisäkuluja tuovia komplikaatioita. Ja, että lumet saadaan alas katolta kiusaamasta talon rakenteita koko talven ajan. Jos kaipaat siis ammattilaisen pudottamaan lumia katoltasi ennen kuin ne ehtivät viedä kattotuotteet ja puolet kattoa mukanaan, ota yhteys tiimiimme Katonkorjaus-palveluilla niin pistetään talvitakin hihat heilumaan.

Katto ja kattotuotteet kuntoon kevät- ja syyshuolloin

Kattoasioissa ennakointi on yleensä valttia. Ongelmatilanteita ehkäisevät toimet ovat usein helpommin ja halvemmin toteutettavissa kuin katastrofikontrolli katon ryöpsähtäessä sisään jonain synkkänä ja myrskyisenä yönä. Siksi kattoa ei kannata jättää kokonaan oman onnensa nojaan tuudittautuen siihen ajatukseen, että korjataan sitten kun on pakko – sormien läpi ja maton alle. Helpommalla nimittäin pääsee, kun katosta pitää säännöllisesti huolta. Esimerkiksi keväällä lumien sulaessa pitkän talven jälkeen sekä syksyllä ennen ensimmäisiä kovia pakkasia. Näin katto voidaan myös valmistella tulevaa vuodenaikaa varten kuntoon, mikä parantaa sen kestävyyttä kovimmassakin helteessä tai kylmemmässäkin viimassa. Vaikka huoltolasku tipahtaisikin postilaatikosta puolivuosittain tuntuen alituiseen kasvavalta summalta, on koko katon korjaus todellisuudessa jo aivan toista luokkaa. Riittävän säännöllisesti tehdyn huollon yhteydessä löydetään usein myös ne pinnan alla kytevät ongelmat jo ennen kuin varsinaista vauriota on ehtinyt syntyä. Lisäksi hyvin huollettu katto kestää paremmin ja näin ollen monet kattovauriot jäisivät mahdollisesi kokonaan kokemattakin. Eivät ammattilaiset siis turhaan yritä liputtaa puolivuotisia huoltojaan, vaan aidosti ajatella sinun ja kattosi parasta. Sekä hieman sitä lompakkoasikin.

Meiltä Katonkorjaus-palveluilla saat kaikki tarvitsemasi kattohuollot – niin puolivuosittain, harvemmin kuin useamminkin. Me pidämme katostasi huolen siis ympäri vuoden ja varmistamme sen jaksamisen vielä tulevinakin vuosina – tai jopa vuosikymmeninä. Ammattilaisemme ovat erityisen tarkkoja työssään ja tietävät erilaisten kattojen oikut sekä tyyppiviat – kuten toki myös tavat, joilla niiden tuloa kannattaa estää tai ainakin hidastaa. Me emme keskity vain katon nykyiseen kuntoon, vaan yritämme suunnata katsettamme kauemmas. Näin ollen myös aina katolle huoltotöiden perään kiivetessämme varmistamme sen, että mm. peltien kiinnitykset, saumaukset, jiirit, peltilistat, piipunjuuripellitys ja kattoluukut ovat tiiviitä. Sillä pienikin repsottava sauma voi aikaansaada komean vuodon hyvin nopeasti. Varmistamme toki lisäksi viemärituuletuksen, ilmanvaihtoläpivientien sekä muiden läpivientien kunnon ja katsastamme, löytyykö harjapellin alta mahdollisesti harjatiiviste, jonka tehtävänä on estää veden, roskien sekä tuiskulumen pääsy aluskatteelle. Jos meillä on esteetön pääsy yläpohjaan esimerkiksi talon päädyssä olevasta käyntiluukusta, katon tarkistusluukusta tai toisinaan myös talon sisäpuolelta, tarkastamme vielä aluskatteenkin kunnon. Teemme siis aina katollasi paljon muutakin kuin pelkän yhden satunnaisen huoltotyön. Yleissilmäyksellä meidän on tarkoitus luoda kuva katon yleiskunnosta ja näin varmistaa, ettei yllätyksiä pääse sattumaan. Koska vaikka kaikki pitävät yllätyksistä, eivät kaikki yllätyksen oman kupolin päällä ole aina niitä miellyttävimpiä. Ja juuri näiden ikävien yllätysten ennaltaehkäisy on juuri sitä meidän erikoisalaamme Katonkorjaus-palveluilla.