KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Peltikatto vuotaa? Kun on 99 ongelmaa, joista yksi on vuotava peltikatto

Peltikatto vuotaa

Pelti on kattomateriaalina edullinen, kevyt ja kestävä vaihtoehto. Se sopii monenlaisiin kohteisiin aina vanhemmista uudempiin, matalammista korkeampiin sekä kaltevista loivempiin taloihin. Monet tyyli- sekä värivaihtoehdot ovat kohentamaan talon ulkomuotoa asiakkaan toivomalla tyylillä. Käytännöllinen peltikatto on myös helppo huoltaa ja pitää puhtaana, minkä lisäksi se tuo kotiin tunnelmallisen sateen ropinan. Peltikattoon on myös saatavana eristysnauhoja tai erillisiä ääntä eristävällä pinnoitteella olevia peltejä, mikäli toivoo hiljaisempaa ratkaisua.

Laadukas, ammattitaitoisestikin asennettu ja säännöllisesti huollettu peltikattokin voi jonain kauniina päivänä alkaa vuotaa. Peltikaton vuodolle voi olla monia syitä. Oli kyseessä mikä tahansa kattomateriaali, talon Akilleen kantapää on usein läpivienneissä ja jiireissä, jotka ovat useimmiten syynä katon vuotoihin huolimatta siitä, kuinka hyvin ne on tehty. Peltikatto voi toki vuotaa myös esimerkiksi ajan saatossa puhki ruostuneesta reiästä, peltien kiinnityskohdista, savupiipusta tai vaikka siitä, missä kuuluisi olla harjatiiviste, mutta mistä se kuitenkin on jäänyt puuttumaan tai kulunut pois. On myös toki tilanteita, joissa katon vuoto on seurausta esimerkiksi asennus- tai rakennusvirheestä tai vaikkapa irronneen kattotuotteen puutteellisesta kiinnityksestä.

Oli syy mikä tahansa, peltikaton vuoto on inhottava yllätys, jota kukaan tuskin toivoo omalle kohdalleen – etenkään, kun vuoto voi aiheuttaa kattavia tuhoja pitkään kenenkään huomaamatta. Usein vuodon aiheuttamiin ongelmiin puuttuminen on halvempaa ja helpompaa silloin, kun ne eivät ole vielä päässeet juuri ongelmiksi edes muodostumaan. Juurikin tästä syystä vuotokohtien syntymistä kannattaa pyrkiä ennakoimaan ja katon yleiskunnosta pitää hyvää huolta. Mutta mikäli sellainen katolta jo löytyy, on hyvä kutsua paikalle kattoalan asiantuntija määrittämään muodostuneen vuodon laajuutta ja arvioimaan korjaustöiden tarvetta. Jos siis huolesi katostasi on suuri ja stressitasotkin noususuuntainen, on syytä etsiä ammattilaisapua katto-ongelmiin. Me Katonkorjaus-palveluilla olemmekin onneksi juuri sellaisia kattoalan asiantuntijoilta, joille salaperäisten kattovuotojen paikallistaminen ja selittävän syyn etsiminen sekä ongelman korjaaminen ovat tuttua puuhaa. Meidän tiimimme voi tehdä katolla monenmoisia temppuja sen käyttöiän pidentämiseksi sekä kunnon kohentamiseksi. Mikäli peltikaton vuoto on esimerkiksi aiheuttanut katon alapuolisten rakenteiden kosteusvaurioita, vaihdamme lahot puuosat ja uusimme eristevillat. Tarkastamme myös aluskatteen kunnon ja toimivuuden.

Meille Katonkorjaus-palveluilla on erityisen tärkeää, että katon kunnosta huolehditaan kokonaisvaltaisesti – pieni pintaremontti ei riitä, jos pinnan alla kytee katastrofinpoikanen. Siksi aina kun joku meidän ammattilaisistamme kiipeää katollesi, oli kyse kuinka pienestä työstä tahansa, toteutamme samalla veloituksetta koko katon yleistarkastus. Mikäli kattoa läpikäydessämme havaitsemme sitten jotain poikkeavaa, jonka koemme kaipaavan huomiotamme, voimme tehdä tarjouksen mahdollisista muista tarvittavista kattotöistä. Näihin tarkastustöihin voi kuulua muun muassa katon pinnan, läpivientien ja erilaisten kattotuotteiden tarkastus. Kattopeltien eheys, maalipinta, kiinnitykset sekä tiiviys varmistetaan ja pellit katsastetaan ruosteen varalta. Savupiippujen ja piipunjuuripeltien kunnosta huolehditaan, kattoikkunoita ja -luukkuja unohtamatta. Ilmanvaihdon, liesituulettimien, huippuimurin sekä alipainetuulettimen putkiin kurkistetaan. Varmistetaan, että rännit toimivat toivotusti, kaatavat veden oikeaan suuntaan ja ovat lisäksi vielä kiinnitettykin oikeaoppisesti. Sama pätee muun muassa kattosiltoihin, erilaisiin tikkaisiin sekä lumi- ja pieneläinesteisiinkin. Jos pääsy on esteetön, tarkistamme lisäksi vielä yläpohjan kunnon kiinnittäen erityishuomiota valumajälkiin sekä eristeiden kuntoon ja riittävyyteen. Meiltä tuskin siis jää mitään huomaamatta, joten koko katto tulee helposti hoidettua kerralla kuntoon ja kaiken maailman kattoremontit pois päiväjärjestyksestä.

Ja ennen kuin huoli mahdollisten kattotöiden budjetoinnista alkaa kerryttää liikaa harmaita hiuksia, haluamme avata asiaa vielä hieman kulujen osalta. Me Katonkorjaus-palveluilla uskomme nimittäin, että jokaisella tulisi olla yhtä lainen mahdollisuus toteuttaa katolleen tarvittavat huolto- ja korjaustyöt taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Meille on tärkeää, ettei kukaan joutuisi olosuhteiden pakottamana kärvistelemään homehtuvan aikapommin alla. Siispä haluamme tarjota kattotöiden toteuttamiseen rahoitusmahdollisuutta, joka antaa juuri sitä tarvittavaa joustoa, josta kodin isommissa investoinneissa harvoin on haittaakaan. Voit hakea sitä helposti kotisivujemme kautta, vaikka suoraan kotisohvaltasi. Ja tiesithän, että kotiin tai vapaa-ajan asuntoihin toteutettavista kattotöistä on mahdollista saada myös kotitalousvähennystä?

Peltikaton vuodon alku ja juuri voi olla toimimaton aluskate

Paljon ylistystä osakseen saanut peltikatto on kyllä kaiken maineensa veroinen. Se on kestävä ja sopii Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin. Mutta koska mikään ei ole täydellistä, myös peltikatolta löytyy ne ominaisuudet, jotka voivat tietyissä tilanteissa aiheuttaa ongelmia rakenteisiin. Perus peltikattoa ei ole nimittäin alkujaankaan suunniteltu täysin tiiviiksi. Ainoastaan oikein asennettua konesaumakattoa tuplasaumoineen voidaan pitää täysin tiiviinä. Pääasiassa hyvin toteutettu ja tuuletettu katto pysyy kyllä silti kuivana, ellei mitään merkittävää tapahdu. Ja usein jos vesi pääsee peltikaton yläpohjan rakenteisiin tai eristevilloihin, on osasyynä monesti myös aluskatteen tai aluskatteen läpivientien toimintahäiriö. Siispä myös aluskatteen kunto ja toimivuus ovat tärkeitä tarkastaa katon vuotoja paikantaessa. Aluskatteen tarkastus on katon ja kiinteistön kunnon sekä ihan rahallisen arvonkin kannalta hyvä tehdä säännöllisesti. Säännöllinen tarkastus nimittäin maksaa itsensä usein takaisin, kun valtavien vuotovaurioiden kokonaisvaltaisen korjauksen sijaan vauriokohtien muodostumista tai veden pääsyä rakenteisiin voidaan ennakoida.

Aluskaton tarkistus saattaa kuitenkin olla niin sanotusti helpompaa teoriassa kuin käytännössä. Etenkin, jos ei ole ihan varma, mitä sieltä etsii. Siksi se kannattaakin suosiolla jättää alan asiantuntijan huoleksi ja nostaa itse jalat pöydälle. Me Katokorjaus-palveluilla olemme juuri niitä asiantuntijoita, joiden pitkä kokemus alalta takaa vankan osaamispohjan peltikaton kokonaiskunnon arvioinnissa. Me kurkkaamme, onko aluskate oikein asennettu ja että se tosiaan myös toimii. Näin voit olla myös varma siitä, ettei mahdollisten vuotojen sattuessa vesi ole ainakaan ehtinyt tavoittaa vielä katon rakenteita, eristeitä tai välipohjaa, jolloin mahdollisista korjaustöistä koituvat kustannukset jäävät pienemmiksi ja saat ehkä sielunrauhaakin. Tai mikäli löytäisimme sittenkin merkkejä ikävistä kosteusvaurioista, voimme puuttua tilanteeseen nopeasti, vaihtamalla vaikka kostuneet villat uusiin ja korjaamalla lahovauriot ennen kuin niitä ehtii muodostua ainakaan yhtään sen enempää. Aluskatteen korjaus voi kuitenkin olla niin reikien kuin asennuksenkin suhteen haastavaa. Toisinaan voidaan ongelmasta ja tilanteesta riippuen päätyä väliaikaisratkaisuihin, mutta pitkäaikainen korjaus vaatii useimmiten aluskatteen uudelleenrakentamisen. Toimintasuunnitelma hiotaan kuitenkin aina yksilöllisesti. Oli valittu menettelytapa silti mikä tahansa, me hoidamme hommat kunnialla alusta loppuun.

Kun syy kastuneelle yläpohjalle löytyykin kondenssivedestä ja tuuletuksen riittämättömyydestä

Jo varhaisilla kemiantunneilla on käyty läpi veden eri olomuodot sekä kondensaatio eli höyryn tiivistyminen. Mutta höyryn muuttuminen nesteeksi tuskin konkretisoituu koskaan ikävämmällä tavalla, kuin talonomistajalle, jonka yläpohjaan alkaa ilmetä kosteusvaurioita. Ongelma tosiaan muodostuu usein siitä, kun sisätiloista nouseva lämmin ja kostea ilma löytää tiensä ylempiin kattorakenteisiin, joissa se sitten haihtumisen sijaan muuttuukin vedeksi. Sieltä vesi voi tehdä tietään tietysti myös takaisin katon alarakenteisiin tai jopa sisätiloihin asti. Pitkään rakenteissa muhiessaan se pääsee sitten luomaan ideaalit olosuhteet homekasvuston syntymiselle. Ja kukapa välittäisi herätä homeentuoksuisiin aamuihin kotonaan. Päivän sanoja ovatkin siis riittävä tuuletus ja toimiva aluskate. Ne yhdessä ovat avainasemassa kosteuden poiston kanssa ja juuri siksi kummastakaan ei kannata liiaksi lipsua.

Kosteuden liikkuminen rakenteissa riippuu paljolti valitusta aluskatteesta. Aluskate voi joko päästää yläpohjan kosteutta lävitseen tai vastaavasti kosteus voi pisaroitua aluskatteen alapintaan, josta se haihtuukin sitten tuuletuksen mukana. Tuuletus on äärimmäisen tärkeä osa toimivaa kattokokonaisuutta, sillä sen puuttuessa, ei pääse kosteuskaan kunnolla kulkeutumaan pois sille kriittisistä paikoista. Kun aluskateratkaisuja tai vaikka läpivientejä lähtee miettimään, on siis hyvä ymmärtää tuuletuksesta, mutta myös hieman veden eri olomuotojen käyttäytymistäkin. Lämpimälle ilmalle on nimittäin myös ominaista, että se kondensoituu esimerkiksi juuri paljaille peltipinnoille, minkä takia muun muassa ilmastointiputkien eristys on tärkeää. Ja hyvä on myös muistaa, että se mikä on kesällä vielä vettä, saattaa talven tullen jäätyä. Arvata tietysti saattaa, ettei jäätyneistä eristeistä juuri eristeiksi ole. Ja kun lämpö karkaa alapohjan vuodon takia jo muutenkin harakoille, saattaa kodin lämpimänä pitämisestä kertyvillä sähkölaskuilla pian päästä lämmittämään takkaa.

Rikkinäinen aluskate siis päästää lämpimän ilman kulkeutumaan pahimmillaan yläpohjaan asti. Yläpohja taas on katon yksi merkittävimmistä rakenteista – tai rakennekokonaisuuksista. Se on vesikatteen alapinnan ja ylimmän kerroksen väliin jäävä tila, joka koostuu itse kattoa kantavista rakenteista, eristeistä, jo aiemmin mainitusta kriittisestä tuuletuksesta sekä ilma- ja kosteussuluista. Tämä monipuolinen ja usein jokseenkin myös monimutkainen kokonaisuus, joka on jonkin kriittisen osan pettäessä myös hyvin altis kosteusvaurioille. Sen kunnossapito onkin olennaista koko katon ja kiinteistön kunnon kannalta – höyry nousee ehkä ylös, mutta ongelmat valuvat alaspäin. Älä siis ylenkatso myöskään yläpohjasta huolehtimista, vaan kutsu katollesi ammattilainen, joka huoltaa sitä yhtenä kokonaisuutena. Katonkorjaus-palveluiden tiimimme varmistaa, ettei yläpohjan ja asuintilojen eristyksessä ilmene ongelmia tai puutteita. Sen lisäksi ammattilaisemme tarkistavat, että yläpohjan tuuletus on riittävää ja toteutettu oikein sekä kullekin kattotyypille sopivalla tavalla.

Peltikaton reiän paikkaus on aina enemmän tai vähemmän väliaikainen ratkaisu

On viimein koittanut päivä, jona peltikaton pinta on ehkä kovan kulutuksen tai lukuisten vuosien jälkeen kulunut puhki. Reikä ammottaa suurena ja pelottavana pinnalla, näyttäen rumalta. Se uhkaa koko rakennusta kosteusvauriolla. Näet jo mielessäsi, kuinka homerihmastot syövät tapetin seinistä ja katto tiputtelee vettä lattialle. Talo mätänee sisältä päin alta aika yksikön ja sinulla on asuntolainan mittainen omaisuus kiinni tässä homeluolassa. Korjausprosessi kuulostaa kuitenkin jo pelkästään lähtökohtaisesti stressaavalta ja aikaa vievältä, pelkkä ajatuskin tuo jo harmaita hiuksia. Kun edes tietäisi, mistä aloittaa. Kuumaliima, sinitarra ja ilmastointiteippi pelastavat usein, mutta joissain tilanteissa niidenkin mahti on riittämätön. Ja jos jonkun ulkopuolisen pyytää apuun, pitää taas moukaroida muutama säästöpossuparka palasiksi, ettei talous kaadu yhteen railoon katolla. Ja onko siltikään takeita siitä, että paikka pitää? Mikäli pahimmat painajaiset käyvät toteen, ollaan pian taas takaisin lähtöruudussa – vain rutkasti köyhempinä. Entä jos paikalle ilmaantuukin joku hämärä vilppifirma, jonka työn laadusta ei ole takeita?

Reikä peltikatteessa voi tuntua paljon isommalta ongelmalta kuin se todellisuudessa on. Maailmanloppu se ei ole, sillä taitava kattoalan asiantuntija ottaa tilanteen kyllä nopeasti haltuun. Mutta aikaa ei kannata silti hukata. Älä siis työnnä asiaa mielestäsi, vaan nappaa härkää sarvista heti, kuin edes pienikin huoli tai epäilys reiästä katollasi herää. Suositeltavaa olisi kilauttaa itselleen taustajoukoiksi ammattilainen, joka on ollut näissä tilanteissa ehkä joskus aiemminkin ja osaa lisäksi vielä tottuneesti liikkua katolla välineineen päivineen. Peltikaton reiän paikkausta ei nimittäin tule aliarvioida. Se on kohtalaisen haastava toimenpide ja usein vielä väliaikainenkin ratkaisu – varsinkin jos reikä on keskellä katetta. Reikä voidaan peittää ja näin onnistuneesti estää veden pääsy kattorakenteisiin väliaikaisesti ennen kattavampaa remonttia. Jatkosuunnitelmaa kannattaa kuitenkin alkaa jo pikkuhiljaa hioa, sillä maamme vaihteleva ilmasto on omiaan aiheuttamaan lisärasitusta peltikaton paikkausmateriaaleille.

Se, kuinka kattava korjaus peltikatolle tulisi tehdä, riippuu siitä, millaisia vaurioita katto on kärsinyt. Eli missä ja minkä kokoinen reikä on kyseessä? Ja missä kunnossa koko muu katto sen ympärillä on? Onko kyse esimerkiksi uudenveroisesta katosta, joka sai epäonnisen osuman syysmyrskyn kaatamasta puusta? Tai kenties lumi on pudotessaan vienyt mukanaan alas myös tikkaat, jotka ovat repineet aukon katteeseen irrotessaan? Jos katto on nimittäin muuten hyvässä kunnossa yhtä pientä reikää lukuun ottamatta, voi riittää pelkästään yhden kattopellin vaihto uuteen. Mutta jos ruoste on päässyt tekemään katolla aluevaltausta jo pidemmän tovin tai katto on muutoin kovin reikäaltis, voi olla syytä vaihtaa koko pinta uuteen.

Meille Katonkorjaus-palveluilla on äärimmäisen tärkeää, ettei mikään katto jää ilman sen tarvitsemaa paikkaa tai mikään reikä tule paikattua hieman puolivillaisesti. Siksi me paikkaamme jokaisen peltikaton ja jokaisen reiän ammattiylpeydellä, huolella ja niin hyvin, että paikka kestää riittävän pitkään, jotta sinä saat lisäaikaa kattosi uusimisen suunnitteluun. Ja mikäli päädyt sitten uusimaan peltikattosi kokonaan, voimme lähettää parhaat kattopeltiseppämme komennukselle katollesi. He ovat ahkeria ja takaavat viimeistellyn lopputuloksen, jota kelpaa katsella naapurinkin pihan puolelta. Ja joka hyvin hoidettuna kestää vielä vuosikymmeniä ihanaa yhteiseloa.

Entä jos peltikaton vuoto tuleekin naulan reiästä tai ruuvin kannasta?

Vuodon paikantaminen suuren suurella peltikatolla voi jo lähtökohtaisesti olla haastava tehtävä, mutta naulankannan kokoisen vuodon etsimistä voitaisiin jo verrata neulan etsimiseen heinäsuovasta. Mutta onnekseen, kun vuodon viimein löytää, ainakin voi lohduttautua ajatukseen siitä, että 1) kyseessä on tosiaan hyvin pieni vuoto, ja 2) tälle ongelmalle on helppo ratkaisu. Voi tuntua vieraalta ajatukselta, että niinkin pienellä reiällä on edes merkitystä suuremman kattokompleksin kohdalla, mutta on hyvä muistaa, että ne vähäpätöisemmät vuodot voivat olla juuri niitä petollisimpia, jos ne jätetään vain oman onnensa nojaan.

Peltikatolle on tyypillistä, että se tapaa vuotaa kiinnitystensä kohdalta. Etenkin vanhemman peltikaton vitsaus on ruuvien ja naulojen nouseminen ylös vuosien saatossa. Tällöin myöskin usein tiiviste on päässyt haperoitumaan. Ja mikäli reikä on juuri kiinnikkeen kohdalla, voi sen paikkaaminen onnistua pelkällä tiivisteellä ja uudella kiinnikkeellä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan peltikiinnikkeenä oleva naula tai ruuvi irrotetaan ja sen tilalle vaihdetaan suuremmalla tiivisteellä oleva kateruuvi. Jälleen kerran korjaus, joka kuulostaa helpolta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että näppärinkin tee-se-itse -mies voi aiheuttaa katollaan niin sanotusti enemmän haittaa kuin hyötyä, vaikka tarkoitusperä olisikin hyvä. Ei tosiaan vaadi paljoakaan unohtaa epähuomiossa edes yksi pienen pieni naulanpaksuinen vuoto, joka voi mitättömyydestään huolimatta aiheuttaa paljon päänvaivaa myöhemmin. Siksi on aina parempi kutsua paikanpäälle ammattilainen, jonka silmä on jo vuosien saatossa harjaantunut pikkuruisten vuotokotien paikantamiseen ja kaiken kokoisten ongelmien interventioon katolla. Näppärä ammattilainen huolehtii siinä samalla koko katteen yleiskunnosta ja voi vaikka vaihtaa muutkin naulat ja vanhat kateruuvit tiiviimpiin yksilöihin tai tarvittaessa vaikka pistää muutaman kiinnikkeen lisääkin. Toisinaan on oikeutettua antaa jonkun muun hikoilla nauttien itse vain valmiin työn tuloksista. Älä siis emmi, vaan kutsu paikalle urakkaan valmis urakoitsija.