KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Piipun pellitys kokeneelta kattopeltisepältä

Piipunpellitys

Kosteus ja vaihteleva ilmasto. Suurimman osan vuodesta erittäin tuttua suomalaisille sekä näin ollen myös heidän katoilleen, jotka uljaasti suojaavat koteja niiden vaikutuksilta. Kosteus ja monimuotoiset sääolosuhteet nimittäin ovat omiaan tekemään tuhoja kotia suojaavalle katolle. Erityisesti läpiviennit sekä katon varusteet ja muut ulokkeet kärsivät erinäisistä myrskyistä. Yksi näistä katon ulokkeista sekä myös tärkeimmistä läpivienneistä on savupiippu, joka sekin pitää muistaa ja osata suojata hyvin. Yksi keino huolehtia savupiipun kunnosta ikävämpienkin sääolosuhteiden koetellessa on sen pellitys. Savupiipun pellitys nimittäin estää tehokkaasti kosteuden sekä säävaihteluiden aiheuttamien vaurioiden muodostumisen piipuun ja hormiin.

Piipun pellitys on kuitenkin tarkkuutta vaativaa puuhaa, jota ei suositella ihan aloittelijalle. Oikeastaan se vaatii tekijältään tarkkaa mitoittamista ja erityisosaamista juuri kattoasioissa. Hyvistä peltisepän taidoistakaan ei saa olla puutetta. Piipun pellitys sen ympärillä ei saa olla liian tiukka, muttei myöskään turhan väljä. Esimerkiksi liian tiukan pellityksen seurauksena voi piipun ja pellityksen väliin päästä tiivistymään kosteutta, joka alkaa pikkuhiljaa vaurioittamaan piipun rakenteita. Erityisen tarkkaa on myös piipunjuuripellin oikeanlainen asennus ja tiivistäminen. Piipun juuri on nimittäin todella yleinen paikka kosteusvaurioiden syntymiselle sekä veden pääsemiselle yläpohjaan, missä se voi aiheuttaa muun muassa lahovaurioita ja villojen kastumista.

Me Katonkorjaus-palveluilla tarjoamme tarvitseville ammattitaitoiset piipun- ja piipunjuuripellitykset niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin. Ne toteuttaa pitkän kokemuksen omaava peltiseppä, joka tietää, mitä on tekemässä. Meille on myös tärkeää kuulla sinun tarpeistasi esimerkiksi värin sekä mallin suhteen, jotta piipunpellityksestä saadaan juuri sinun katollesi sopiva, eikä se pistä silmään, vaan soljuu mukavasti muuhun kattoon. Meille katto on nimittäin yksi ja suuri kokonaisuus, jonka jokaisen osan täytyy toimia tarkoituksenmukaisesti sekä sointua yhteen. Siksi meistä on tärkeää, että kattoa myös huolletaan kokonaisuutena, eikä keskitytä vain tiettyihin yksityiskohtiin tai joihinkin yksittäisiin, silmiinpistävimpiin ongelmiin. Näin ollen, aina kun me kiipeämme katollesi, oli kyse sitten vaikka ihan pienestä huoltotoimesta, teemme samalla, koko katon yleistarkastuksen kaupanpäällisiksi. Näihin tarkastustöihin voi kuulua mm. katon pinnan, katteen sekä kiinnityskohtien kunnon tarkastus, erilaisten läpivientien sekä rännien toimivuuden ja kunnon katsastus sekä katolta löytyvien kattotuotteiden tarkistaminen. Mikäli yläpohjaan on esteetön pääsy, tarkistamme myös sen sekä aluskatteen erinäisten valumajälkien ja eristeongelmien varalta. Näin huomaamatta ei jää yksikään irronnut tiili, rehottamaan päässyt sammalkasvusto, tukkeutunut ränni tai rakoileva sauma.

Kattotöistä keskustellessa usein heti alkuun tulee mieleen se, että usein puhutaan kuitenkin kohtalaisen arvokkaista toimenpiteistä. Kattotöiden kohdalla hintakysymys onkin olennainen, mutta sen ei pitäisi olla rajoittava. Me Katonkorjaus-palveluilla ajattelemme nimitäin, että jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus kunnon kattoon päänsä päällä, taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Siksi haluammekin pyrkiä tarjoamaan keinoja kattotöiden mahdollistamiseksi. Budjetoinnin helpottamiseksi voit esimerkiksi hakea joustavaa rahoitusmahdollisuutta suoraan Katonkorjaus-palveluiden sivuilta, vaikka kotisohvalta käsin. Ja tiesithän myös, että kaikista meidän yksityistalouksille toteuttamistamme töistä voit hakea myös kotitalousvähennystä ja näinkin säästää pitkän pennin kattotöiden kustannuksista.

Piipunjuuripellitys suojaa läpivientiä ja ehkäisee kattokatastrofeja

Me suomalaiset olemme aktiivisia huoltamaan autojamme, mutta jostain kumman syystä sama ei päde kotejamme koristaviin kattoihimme. Aika nurinkurinen ajatus, kun otetaan huomioon, millaisia omaisuuksia olemme koteihimme sysänneet. Ottaneet lainaa ja vakuuttaneet omaisuutemme. Unohdammeko olla kiitollisia katoista päidemme päillä vai otammeko niiden hyvän kunnon vain röyhkeästi itsestäänselvyytenä? Tai unohdammeko kenties, että katotkin tarvitsevat huolenpitoa pysyäkseen kunnossa. Katoille on ominaista, että niilläkin on Akilleen jänteensä, niin sanotut vuotoalttiimmat paikat, jotka ovat herkempiä antamaan periksi jatkuvan kulutuksen alla. Yhtenä näistä voitaisiin mainita katon läpiviennit. Onhan se selvää, että jos kiinteän kattokokonaisuuden pitää päästä tuulettumaan tai savun on päästävä piipun kautta ulos, ovat nämä tärkeät aukot usein ensimmäisiä, jotka kärsivät vuodoista tai kosteudesta. Dominoefektin lailla kosteus taas pääsee leviämään muualle kattoon sekä talon rakenteisiin aiheuttaen aina vain isompia ja isompia vaurioita. Kosteus ikään kuin syö taloa sisältäpäin salakavalasti niin, ettei sitä välttämättä huomaakaan ennen kuin käsillä on himan suurempi katastrofi, jonka korjaamiseen eivät enää pelkät naulat, ruuvit ja tiivisteet riitäkään. Juuri tästä syystä katon läpivientien suojaamisen tärkeyttä ei voi tarpeeksi alleviivata.

Yksi parhaista tavoista suojata savupiipun juuren ja vesikatteen väliin jäävää vuotoaltista rakoa on piipunjuuripellitys. Sen tehtävän on estää sade- ja sulamisvesien pääsy kattorakenteisiin sekä sitä kautta esimerkiksi eristeisiin savupiipun läpiviennin kohdasta. Näin eristeet eivät pääse kastumaa. Märät eristeet kun eivät eristä kotia tarkoituksenmukaisesti ja voivat äkkiä käydä raskaiksi katon rakenteille esimerkiksi jäätyessään talvipakkasilla. Kukaan tuskin toivoo lämmön karkaavat kotoaan harakoille tai heräävänsä eristeiden rysähtäessä olohuoneeseen. Eikä homekasvuston tuoksukaan tuskin houkuttele monia, joten katon mahdolliset vuotokohdat kannattaa paikantaa jo etupainotteisesti. Ongelmia voi ennakoida ja ehkäistä onneksi hyvin pienilläkin toimenpiteillä. Jos ajatellaan kokonaisuutta, voi yhdellä piipun pellitysoperaatiolla välttyä paljolta. Pellitystä ei kannata kuitenkaan lähteä omatoimisesti toteuttamaan pelkkien tee-se-itse -ohjeiden varassa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään ruokapöydän kokoamisesta, vaan koko kotisi hyvinvoinnin varmistamisesta. Pienetkin tahattomat virheet voivat saada aikaan suurempaa tuhoa. Siksi viisas ratkaisu talon kannalta onkin soittaa paikalle pitkän kokemuksen omaava ja käsistään taitava peltiseppä, joka hoitaa homman kuntoon käden käänteessä. Ja jos sellaista olet hakemassa, me Katonkorjaus-palveluilla tarjoamme mieluusti omaamme käyttöösi.

Loppusilaukseksi piipulle hattu

Kun muu katto on turvattu vuodoilla piipunpellityksin, jää suojattavaksi kuitenkin vielä itse piippu ja savuhormi, jotka ovat nekin herkkiä kärsimään keleistä. Erityisesti vesi ja lumi tuovat kosteuden hormiin. Hormiin päässyt kosteus alkaa ajan kuluessa rapauttaa sitä, jolloin se ei ehkä pian toimikaan enää savun poistajana sekä lämmön varaajana, vaan voi pahimmassa tapauksessa päästää savun kerääntymään asuntoon. Toinen ikävä seuraamus piipun suojaamattomuudesta voi olla veden pääsy hormin kautta aina asunnon sisätiloihin asti. Pian rankkasateiden seurauksena olohuoneesta saattaa löytyä uusi sisäuima-allas.

Paras tapa suojata piippu ja savuhormi on laadukkaasti toteutetun piipunhatun asennus. Sen lisäksi, että piipunhattu kruunaa ja viimeistelee asuinkompleksisi kivasti, se pitää huolen siitä, ettei piippuun tai hormiin päädy mitään ylimääräistä, muttei kuitenkaan estä esimerkiksi savun ulosvirtausta. Piipunhatun merkitys korostuu erityisesti silloin, kun takka ei ole säännöllisessä käytössä. Tällöin säännöllinen lämpö ei pääse kuivattamaan kosteaa hormia, vaan kosteus kertyy sen sisälle rapautamaan sitä. Piipunhatun asentamalla, voi pitää ulkona suurimman osan tästä kosteudesta, jolle paljas savupiippu muuten altistuisi joka kerta, kun talon ylle vyöryvät tummat pilvet. Näinkin pienellä toimenpiteellä voit siis edistää kotisi kuntoa sekä mahdollisesti kohottaa sen arvoa tulevilla talomarkkinoilla.

Piipunhatun asentaminen piipun päälle on melko vaivaton ja nopea toimenpide. Se voidaan onneksi tehdä myös mihin vuodenaikaan tahansa, joten jos lumen pölähtely piipun kautta olohuoneen matolle alkaa äkisti ärsyttää keskellä sydäntalvea, ei tarvitse jäädä odottelemaan kevättä, vaan voidaan asiaan puuttua ripeästikin. Piipunhattu ja sen asennus ovat myös pieniä, edullisia investointeja, joihin kannattaa satsata. Ne nimittäin maksavat itsensä takaisin piipun pysyessä hyvässä kunnossa. Tällöin säästät kaikki ne rahat, jotka olisivat muuten kuluneet piippuparan jatkuvaan korjaamiseen sekä huoltoon. Mikäli siis tarvitset piippusi huipulle hatun, joka voidaan tarvittaessa jopa kustomoida kohtaamaan juuri sinun sekä kotisi tarpeet, ole yhteydessä meihin Katonkorjaus-palveluilla ja me lähetämme luotettavan, peltisepäntaidoilla varustetun iskutiimimme avuksi.