KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Puolivuosittain kannattaa puhdistaa rännit ja vesikourut

rannien puhdistus

Suomen sää takaa vaihtelua. On kuumat kesäpäivät ja sateiset syksyt. Talvisin kosteus tiivistyy jääksi tai sataa alas lumikinoksiksi. Tuulisella säällä ilmassa kieppuvat niin lehdet, oksat kuin muutkin roskat, jotka usein päätyvät juurikin niihin paikkoihin ja koloihin, joissa niistä aiheutuu eniten harmia. Yhtenä tyypillisimmistä tällaisista paikoista voidaan varmaankin mainita katon lappeisiin kiinnitetyt vesikourut ja rännit. Näiden olennaisten elementtien tehtävä on pitää katto kuivana edistämällä sadeveden poistumista katolta painovoimaa hyödyntäen. Lehti- ja roskamassa voivat kuitenkin osaltaan hidastaa tätä prosessia huomattavasti. Vaikka tukkeutunut ränni tai kouru ei suurelta ongelmalta alkuun vaikuttaisikaan, voivat seuraukset olla paljon kauaskantoisemmat. Roskan täytteinen vesikouru ei vedä ja voi näin altistaa katon sekä sitä myöten koko rakennuksen kosteusvauriolle. Kun katto ei pääse kuivumaan kunnolla, kasvaa riski sille, että vesi löytää kuin löytääkin tiensä rakenteisiin pienestäkin reiästä ja alkaa hitaasti lahottaa puuosia jopa sisätiloissa asti. Tilannetta ei siis kannata jäädä seuraamaan liian kauaa sivusta, vaan puuttua peliin vielä silloin, kun tarjolla on helppo ratkaisu ongelman korjaamiseksi.

Rännien ja vesikourujen puhdistus onkin siis tärkeä sekä säännöllisesti hoidettava huoltotyö, josta ei kannata luistaa. Tällä hyvin pieneltä tuntuvalla työllä on suuret vaikutukset koko rakennuksen hyvinvoinnin kannalta ja siksi se kannattaa toteuttaa huolella. Parhaan laatupuhdistuksen saat omalle katollesi kutsumalla asianosaavan ammattilaisen paikalle. Me Katonkorjaus-palveluilla olemme vankalla kokemuksella varustettuja kattoalan erikoisasiantuntijoita, joille rännien sekä kourujen puhtaanapito on tuttua – ja löytyypä meiltä vielä kaikki välineetkin puhdistusprojektia varten. Oli katto jyrkkä tai korkea, me toteutamme rännien puhdistuksen ammattipalveluna, jonka laatuun voit luottaa.

Operaatio rännienpuhdistus lähtee käyntiin sillä, että kutsut meidät paikalle niin voimme kartoittaa kokonaistilanteen. Tuomme mukanamme ahkeran tiimimme, kerryttämämme tietotaidon sekä kaiken tarvittavista työkaluista aina henkilönostimiin. Meidän perusperiaatteemme on, että aina kun katolle kiipeämme – oli kyse kuinka pienestä huoltotyöstä tahansa – toteutamme samalla koko katon yleiskunnon tarkastuksen. Näin siis myös silloin, kun tulemme puhdistamaan talosi rännit. Tähän yleistarkastukseen kuuluu se, että silmäilemme katteen kunnon mahdollisten lommojen, ruostumien, repeämien, reikien tai irronneiden katekomponenttien varalta. Löytyykö jostain jokin irvistävä sauma ja ovatko kaikki katteen osat kunnolla kiinni? Kurkkaamme samalla myös läpivienteihin varmistaaksemme niiden tiiviyden ja katsomme, onko esimerkiksi harjatiiviste paikoillaan. Etsimme siis mahdollisia vuotokohtia, jotka saattavat usein jäädä huomaamatta ja aiheuttaa suuriakin vaurioita, mikäli niitä ei havaita ajoissa. Tarkkasilmäinen katetarkastaja voi siis pelastaa katonomistajan suuremmilta korjaustoimenpiteiltä ilmiantamalla mahdolliset pikkuviat ajoissa. Palveluumme kuuluu myös katolle mahdollisesti asennettujen kattotuotteiden kunnon ja kiinnityksen tarkistus, sillä kattotuotteetkin voivat esimerkiksi irrotessaan repiä mukanaan isomman palan katetta. Muita paikkoja, mistä kattovuodon voi havaita ovat muun muassa yläpohja, jonka mekin tarkastamme, mikäli sinne vain on pääsy. Etsimme yläpohjasta vuotojälkiä ja varmistamme ettei eristeissä tai aluskatteessa ilmene puutteita. Näin saadaan hyvä kokonaiskuva siitä, missä kunnossa katto todellisuudessa on ja ilmeneekö tukkeutuneiden rännien lisäksi jotakin muuta, joka kaipaisi välitöntä huomiotamme. Kun katon yleistarkastus on tehty, voimme ryhtyä tuumasta toimeen. Rännien tyhjentämisen jälkeen tarkistamme vielä vesikourujen kokonaisvaltaisen toimivuuden aina kaadosta kiinnityksiin – jättäen taaksemme kourut ja rännit, jotka takaavat veden kunnollisen valumisen alas katolta.

Työllä on kuitenkin aina hintansa ja valitettavasti monelle hintakysymys on se kynnyskysymys. Ja joskus ne tärkeätkin kattotyöt jäävät valitettavasti tekemättä siksi, että talonomistaja pelkää kukkaronsa kaventumista. Kattotyöt eivät valitettavasti useinkaan ole niitä kotitalouden edullisimpia töitä ja mutta tärkeitä investointeja talon hyvinvoinnin kannalta. Siksi me Katonkorjaus-palvelulla haluamme varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus kustantaa kunnon katto päänsä päälle ilman henkilökohtaista vararikkoa. Näin ollen olemme etsineet keinoja, joilla helpottaa asiakkaidemme maksukykyä. Meidän nettisivujemme kautta voit nimittäin nyt hankkia rahoituksen helposti, vaikka suoraan kotisohvalta. Säästyt vierailulta pankissa ja saat usein paljonkin kaivattua joustoa kattotöistä koituvien kustannusten kattamiseen. Ja muista myös kotitalousvähennys, jota voit hakea kaikista yksityistalouksille toteuttamistamme kattotöistä.

Sadevesikourujen puhdistus kuuluu kevät- ja syyshuoltoihimme

Kuten jo mainittu, rännien eli sadevesikourujen puhdistus on tärkeä toimenpide, joka varmistaa veden valumisen alas katolta sekä sen, että katto pääsee näin myös kuivumaan kunnolla. Veden kunnollinen poistumisreitti suojaa kattoa kosteudelta, joka voisi muuten kulkeutua aina syvälle talon rakenteisiin asti. Roskat vesikouruissa keräävät kosteutta myös itseensä, kulkeutuvat kouruihin veden mukana ja näin kuluttavat kourua. Talvipakkasilla roskat ja niiden kerääntymisen johdosta patoutunut vesi jäätyvät. Tämä aiheuttaa sen, että kevään tullen vesikouru alkaa sulamisveden tullessa tulvimaan. Painava jää voi myös vääntää kourun kaadon pieleen, joka entisestään pahentaa tilannetta. Painovoimaa ei voi huijata, joten vesi voi kourun vääntyessä jäädä tulvimaan, kun se ei pääsekään enää virtaamaan alas toivotulla tavalla. Tämä voi osaltaan kohdistaa turhaa painoa sille kohdalle lapetta, jossa kouru on kiinni. Pahimmassa tapauksessa painava kouru voi repiä jopa palan kattoa irti pudotessaan maahan. Ja rikkoa vielä vaikka lämmitinlaitteen matkalla tai pudota kenties jonkun lappeen suojassa seisoskelevan niskaan. Kohtalaisen pieneltä tuntuvalla ongelmalla voi siis olla kauaskantoiset seuraukset. Siinä vaiheessa, kun joutuu korjaamaan pudonneen, jääntäyteisen rännin aiheuttamia tuhoja, toivoo ehkä, että olisi vain tyhjentänyt vesikourun roskista silloin, kun siihen oli vielä mahdollisuus.

Ehkäistäkseen monia tukoksista aiheutuvia ongelmia kannattaa rännien ja kourujen puhdistuksesta huolehtia säännöllisesti. Puhdistus olisi tärkeää toteuttaa kahdesti vuodessa. Erityisen koville rännit joutuvat lumien sulaessa keväällä sekä lehtien kerääntyessä niihin syksyllä. Tästä syystä me Katonkorjauspalveluilla sisällytämme rännien ja kourujen puhdistuksen yleensä juuri kevät- ja syyshuoltoihimme, joiden tarkoitus on valmistella kattoa tulevia vuodenaikoja varten. Jos kattosi siis olisi muitakin puolivuosittaisia huoltoja vailla, voimme samalla huolehtia rännien vetävyydestä, oikeasta kaadosta sekä kunnollisesta kiinnityksestä ja näin ylläpitää niiden toimintaa tulevaisuudessakin. Sinä säästyt ikäviltä yllätyksiltä ja säästät selvää rahaa. Tuumasta toimeen siis ja huoltoja varaamaan meiltä. Toteutamme jokaiselle katolle kustomoidut huollot aina takuuvarmasti laatutyönä sekä katon ominaisuuksia kunnioittaen.

Voiko rännit kenties puhdistaa itsekin vai tarvitseeko hommaan aina ammattilaista?

Moni varmasti uskoisi suoriutuvansa vastaavasta tehtävästä itsekin – kysehän on vain ränneistä. Ei se rännien puhdistus todella mitään ydinfysiikkaa ole, kyllä ne voi jokainen talonomistaja puhdistaa itsekin. Mutta kokeneina kattotyöntekijöinä suosittelemme ammattilaista monestakin syystä. Ensinnäkin, turvallisuus on aina iso kysymys katolla työskentelyssä. Katto voi olla liukas veden, jään, sammaleen tai ihan vain oman pintansa vuoksi. Katteen pinnalta voi löytyä irtonaisia osia kuten irronneita tiiliä, jotka pudotessaan eivät takaa hyvää jalansijaa. Voimakkaampi tuulenpuuska voi yllättää yhtäkkiä tai lumikinos lähteä vyörymään alas. Kattoturvatuotteet, kuten kattotikkaat, joita pitkin liikut katolla, ovat saattaneet päästä irtoamaan kiinnikkeistään. Näistä syystä henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi jokaisella katolle kiipeävällä tulisi olla riittävä turvavarustus, jotta vahingon sattuessa vältytään pahemmilta loukkaantumisilta. Ammattilaiselta nämä varusteet aina valjaista, turvaköysiin ja pitäviin kenkiin löytyvät omasta takaa, mutta harvalla muulla niitä lojuu ylimääräisinä kaapin pohjalla. Tarvittaessa puhdistukset voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa myös henkilönostimia hyödyntämällä, mikäli katolla liikkuminen kaikista turvatoimista huolimatta osoittautuisi liian vaikeaksi tai vaaralliseksi.

Roskien poistoon on toki saatavina myös työkaluja, joiden avulla niiden puhdistus ränneistä onnistuu myös maasta käsin. Tällöin ei kuitenkaan pysty näkemään rännejä tarkemmin ja todella todentaa niiden tulevan puhtaiksi. Ränniin saattaa jäädäkin joku yksittäinen salakavala roska, joka alkaa pian taas kerätä patoa ympärilleen. Maasta käsin ei päästä myöskään tarkastelemaan rännin yleiskuntoa muutoin. Rännien saumojen kunto, rännin kaatosuunta sekä kiinnitys ovat myös tärkeitä tarkastaa säännöllisesti. Ei riitä, että ränni on puhdas, jos vesi ei pääse huonon kaadon vuoksi kulkeutumaan oikeaan suuntaan. Ammattilaiselta löytyvät kuitenkin taidot ja tekniikat kourujen kaadon korjaamiseksi. Myös lisäsaumaus saattaa toisinaan olla paikallaan. Eikä hieman irrallaan roikkuvan rännin lisäkiinnityksestäkään haittaa ole. Varmistuupa ainakin se, ettei ränni pääse irtoamaan katosta jonain kauniina päivänä.

Sen lisäksi, että ostaessasi rännien ja kourujen putsauspalvelun meiltä Katonkorjaus-palvelulta, saat paljon muutakin. Me putsaamme rännit tarkoitti se sitten lehtien tyhjentämistä tai jään sulatusta, mutta huolehdimme myös niiden yleisestä toimivuudesta. Hoidamme kaikki nikkaroinnit saumauksista kiinnityksiin ja varmistamme, että rännit todella johdattavat veden alas katolta, ennen kuin poistumme paikalta. Meidän palveluumme kuuluu toki aina myös katon yleistarkastus, joten vaikka tulisimmekin paikalle pelkästään rännien puhdistusta varten, varmistamme aina, ettei katolta löydy muita ongelmakohtia, joihin pitäisi puuttua. Kokonaisvaltaisimman kourupalvelun saat siis aina ammattilaiselta.

Rännien sulatus ekologisesti vesihöyryllä

Talven tullen kaikki se vesi, joka on ränneihin ja syöksytorviin pakkautunut, jäätyy. Ja mitä pitempään pakkaset jatkuvat, sitä pidemmälle ehtii jäätyminenkin. Jää saattaa tehdä hallaa kourun pinnalle, joka voi pahimmassa tapauksessa pintansa menetettyään päästä jopa ruostumaan. Jää myös painaa kovinkin paljon, joten se saattaa ajan kuluessa vääntää rännejä virheasentoihin tai rasittaa jopa koko kattoa. Toisaalta taas jäätynyt sadevesijärjestelmä on verrattavissa tilanteeseen, jossa sadevesijärjestelmää ei olisi lainkaan. Mikäli olet tämän huomannut itsekin ja haluat etsiä ratkaisua ongelmaan, ei missään nimessä kannata ottaa vasaraa kauniiseen käteen ja ryhtyä paukuttamaan tai potkimaan. Tästä aiheutuu nimittäin todennäköisesti vain lisää harmia ja pian joudut uusimaan koko vesikourun sekä pahimmassa tapauksessa myös joitakin rytäkässä hajonneista talon rakenteista. Yksi vaihtoehto on yrittää sulattaa jäätä. Mutta aika monta kattilallista saatat joutua keittämään ja kärsivällisesti ulkona pakkasessa seisomaan ennen kuin kaikki kourut on sulatettu. Mikäli siihen hommaan lähdet itse, muista että kuuman veden kanssa saattaa sattua vahinkoja, mikäli tikkailla horjahtaa.

Toinen helpompi tapa saada rännit sulatettua on delegoida tehtävä jollekulle, joka tekee sitä työkseen. Me Katonkorjaus-palvelulla olemme kokeneita ränniensulattelijoita, joilta löytyy osaaminen sekä välineistö sitä varten. Me toteutamme rännien sulatukset paitsi nopeasti ja kerralla kuntoon, myös luontoa säästäen. Meidän tapamme sulattaa jäätynyt vesi ränneistä on hyödyntämällä vesihöyryä. Vesihöyryn käyttö on paitsi ekologista, myös turvallista ja säästää rännejä. Yksi olennaisimmista asioista jään sulatuksessa on hellävaraisuus. Rakenteet, katto ja sadevesijärjestelmä eivät pääse rikkoutumaan samalla tavalla kuin lapioilla ja taltoilla askarrellessa. Höyryllä jäätä ei sulateta vedeksi asti vaan vain juuri sen verran, että se irtoaa ränneistä turvallisesti ilman suurta voimankäyttöä.

Moni saattaa ajatella, että sulavathan ne rännit taas kevään tullen, miksi hikoilla. Rännien luonnollista sulamista ei kannata kuitenkaan jäädä odottelemaan, sillä tukkeutunut sadevesijärjestelmä saattaa aiheuttaa vakavia vaurioita kaikelle sen ympäristössä – aina omaisuudesta ihmisiin. Niistä vastuuseen päätyy aina talon omistaja, joka on laiminlyönyt vastuunsa talon turvallisuuden ylläpidossa ja tästä lasku saattaa olla komea. Lisäksi, kun luonnollinen sulaminen alkaa, ensin sulavat katteella komeilevat kinokset ja syvälle ränneihin päätynyt jää onkin viimeinen auringonvalolle altistuva. Tämä tarkoittaa sitä, että kaiken muun sulaessa rännit ovat vielä tukossa ja sulamisvesi tulvii äkkiä rännien laitojen yli valuen seiniä ja talon muita rakenteita pitkin. Altistus kosteusvauriolle on ilmeinen ja märkä pihakin voi olla liukas.

Mikäli kaipaat kodillesi sadevesijärjestelmän jäänsulatusta, saat sen meiltä Katonkorjaus-palvelulta. Me sulatamme kouruihin kertyneet jäät kaikista kohteista aina omakotitaloista rivi- ja kerrostaloihin. Meidän ammattitaitomme ja välineistömme takaa sen, että homma tulee tehdyksi katon muodosta sekä materiaalista riippumatta. Aina turvallisesti, ekologisesti ja rännejä vaurioittamatta. Älä siis jää odottamaan kevättä vaan tilaa meidät tontillesi jo tänään.