KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Rännien ja vesikourujen puhdistus tehdään laadukkaana ammattilaistyönä rakennuksesta riippumatta

Vesikourujen ja rännien puhdistusOmakotitalon, kerrostalon, kesämökin, rivitalon tai esimerkiksi autotallin sadevesijärjestelmä ei toimi, ellei siitä pidetä huolta. Tärkein tapa pitää yllä tiilikaton, peltikaton tai huopakaton sadevesijärjestelmän vetoa sekä normaalia toimintaa on rännien puhdistaminen. Rännien, eli vesikourujen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta vesikourut toimisivat oikein. Rännien puhdistuksen tekemättä jättäminen voi johtaa korroosio- ja jäätymisvaurioihin, ja aiheuttaa talolle kosteusvaurioriskin. Kaksi kertaa vuodessa on sopiva tahti räystäskourujen puhdistamiseen ja mahdollisesti tukkeutuneiden alastuloputkien avaamiseen.

Me toteutamme rännien puhdistukset laadukkaana ammattilaispalveluna. Työ onnistuu yhtä sujuvasti ja sutjakkaasti katon kaltevuudesta ja rakennuksen korkeudesta riippumatta. Ahkerat kattotyöntekijämme poistavat kaikki roskat ränneistä käsityönä, ja urakka toteutetaan avaimet käteen -pakettina. Tämä tarkoittaa sitä, että tuomme paikalle paitsi tietotaitomme, kokeneet työntekijämme että kaikki tarvikkeet aina mahdollisesti tarvittuihin henkilönostimiin asti. Kun olemme tyhjentäneet vesikourut lehtitukoksista ja muista roskista, tarkistamme kourut kaadosta kiinnityksiin mahdollisten korjaus- ja huoltotarpeiden varalta. Tarkastelemme myös saumojen kuntoa sekä mahdollisen sulanapitojärjestelmän toimivuutta.

Rännien puhdistus on kokonaisvaltainen huoltotoimenpide, mikä saa arvoisensa kaupanpäällisen. Aina kun puhdistamme omakotitalon tai vaikkapa kerrostalon vesikourut, teemme ilmaisen katon kunnon katsastuksen.

Peltikaton, tiilikaton tai huopakaton ilmaisen yleistarkastuksen aikana tutkimme esimerkiksi katon pinnan. Meitä kiinnostaa kattopeltien ehjyys ja niiden kiinnitys sekä peltikaton maalipinnan kunto. Tiilikatolla laitamme merkille rikkinäiset tiilet ja sammalmättäät, mitkä nopeuttavat tiilen rapautumista. Huopakatolla ja palahuopakatollakin voi kasvaa poistamista odottavaa sammalta. Tutkimme kermejä myös rakoilevien saumojen, pullistumien, repeämien ja muiden ongelmien varalta.

Kattotarkastukseen kuuluu myös kattoläpivientien tarkastus. Savupiipun, ilmanvaihtohormien, liesituulettimen ja huippuimurin sekä alipainetuulettimen putkien, kattoluukun ja kattoikkunan sekä antennin läpiviennit voivat vuotaa tai olla vaarassa vuotaa – silloin teemme tarjouksen läpiviennin tiivistyksestä. Tarkastamme myös piipunjuuripellin ja muiden suojapellitysten sekä kattotarvikkeiden (kuten kattotikkaiden, kattosiltojen, lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden) kiinnitykset ja yleisen toimivuuden. Kiinnitämme huomiota myös yksityiskohtiin tarkastaen niin pieneläinesteiden kuin harjatiivisteidenkin kunnon. Jos katon alle pääsee esteettä, tarkastamme aluskatteen tiiviyden, eristeiden määrän ja kuivuuden sekä kattorakenteiden kunnon. Kaikkiin valumajälkiin ja värimuutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne voivat kertoa kosteusongelmista. Lopuksi raportoimme asiakkaalle kattokokonaisuuden kunnosta ja annamme tarjouksen mahdollisesti tarvituista kattohuolloista tai katon korjauksista.

Niin vesikourujen puhdistus kuin katon korjauskin ovat yksityisasiakkaalle kotitalousvähennyskelpoisia töitä. Jos töille tarvitaan rahoitusta, löytyy sellainen kätevästi kotisivujemme kautta. Tuota rahoitusta on näppärä hakea vaikka samalla, kun jättää tarjouspyynnön jostain sadevesijärjestelmää koskevasta työstä (kuten rännien höyrysulatuksesta).

Sadevesikourujen puhdistus kannattaa toteuttaa kahdesti vuodessa

Tiilikaton, huopakaton ja peltikaton sadevesikourut kannattaa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, sillä lehdet, neulaset ja muut roskat eivät tee hyvää sadevesijärjestelmän kunnolle. Roskat keräävät kosteutta ja patoavat sade- sekä sulamisvedet kouruihin. Vesikouru, missä on paljon roskia ja kosteutta, kuluu normaalia nopeammin. Kuluminen näkyy muun muassa lisääntyneinä ruostevaurioina. Ruoste rikkoo parhaatkin kourut aiheuttaen erilaisia tiivistys- ja korjaustarpeita.

Talvella omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnon vesikouruissa olevat roskat ja niihin patoutunut vesi jäätyvät. Jäätynyt vesikouru ei vedä sitäkään vähää, mitä roskien tukkima ränni. Ränni tulvii yli reunojen, jahka katolta alkaa tulla sulamisvettä. Painava jää voi myös rikkoa sadevesijärjestelmää esimerkiksi tiputtamalla koko kourun alas katolta, tai vääntämällä kourun kaadon pieleen. Jos kaato antaa väärään suuntaan, ei kaikki vesi pääse pois kourusta silloinkaan, kun kourussa ei ole roskan roskaa.

Jotta sadevesijärjestelmä toimisi moitteetta niin kevättalvella, keskikesällä, loppusyksystä kuin talven ensi pakkasillakin, kannattaa se puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Meiltä saat osaavat ja perusteelliset ammattilaiset tähänkin kattotyöhön. Tulemme puhdistamaan ja tarkastamaan niin korkeiden kuin matalienkin rakennusten sadevesijärjestelmät pian yhteydenottosi jälkeen. Voit myös tilata meiltä katon kevät- ja syyshuollot, jolloin teemme samalla kertaa sekä rännien että katteen puhdistuksen. Katteen puhdistus estää omakotitalon tai vaikkapa piharakennuksen kattoa muuttumasta pinttyneen likaiseksi. Lika katolla vaikuttaa koko rakennuksen ulkonäköön. Lika on haitallista myös siksi, että se sitoo katteeseen kosteutta – peltikatot katteeseen sitoutunut kosteus saa ruostumaan, kun taas tiili- ja huopakatteet rupeavat sammaloitumaan. Sekä sammalet että ruoste voivat saada katon kulumaan loppuun ennen aikojaan, sillä ne haurastuttavat kattoa varsin tehokkaasti. Haurastuminen johtaa aikanaan kattovuotoihin, ja yksikin kattovuoto voi saada aikaan katon vesivahingon. Katon vesivahingon korjaaminen vaatii rahaa ja aikaa enemmän kuin kattopaikkaus (tai katon puhdistus lehdistä ja muista roskista).

Tilasitpa pelkän roskien poiston kouruista tai koko kattokokonaisuuden puhdistuksen, saat kaupan päälle katon yleiskuntotarkastuksen, mikä paljastaa kaikki huolto- ja korjaustarpeet ajoissa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa rännit tai katto korjataan, sitä huokeampia korjaustyöt ovat. Korjaus voi olla tehtävissä pelkän tiivistysaineen avulla. Teemme tarvittaessa isommatkin rännien ja kattojen korjaukset, kuten rännien osittaisen uusimisen tai vaikka koko katon vaihdon.

Jossain vaiheessa koko sadevesijärjestelmä pitää uusia, mutta on mahdollista, että tuota työtä tarvitaan vasta kattoa uusiessa. Muoviset sadevesijärjestelmät kestävät vähiten aikaa – niiden elinkaari on noin 30 vuotta. Teräksiset rännit ovat jo huomattavasti kestävämpiä, sillä niiden voi odottaa kestävän 40 vuotta tai enemmänkin. Alumiininen sadevesijärjestelmä on kestävin ja rasituksensietokykyisin, sillä niiden takuukin voi olla jo 60 vuoden mittainen. Kun uusien rännien asennus on ajankohtaista, voit valita joko kantikkaat tai pyöreäpohjaiset kourut, ja värivalikoimaakin on vaikka millä mitalla. Sadevesijärjestelmästä voi saada rakennukselle näyttävät kehykset, tai sitten ne voi häivyttää ja sulauttaa talon julkisivuun.

Rännien ja alastuloputkien puhdistus itse?

Rännit ja alastuloputket voi puhdistaa itsekin, mutta kokeneina kattoalan ammattilaisina tiedämme kaikki työhön liittyvät riskit ja sudenkuopat, ja siksi suosittelemme tilamaan työn kattofirmaltamme. Rännien puhdistus onnistuu nopeammin, turvallisemmin ja asianmukaisemmin, kun asialla ovat harjaantuneet ammattilaistekijät. Ammattilaisemme tekevät kesämökin, rintamamiestalon tai vaikkapa rivitalon sadevesikourujen puhdistuksen katolta käsin, mikä voittaa turvallisuudessa nojatikkailla keikkumisen mennen tullen. Lehdet, neulaset ja muut roskat keräämme suoraan roskapusseihin, jolloin pihalle ei ilmesty epämääräisiä läjiä. Koska poistamme kaikki roskat, ei ränneihin jää kosteutta keräävää ja kulumista aiheuttavaa möskää. Lopuksi kuntotarkastamme rännit, alastuloputket ja niiden kiinnitykset. Näin kaikki mahdolliset korjaus-, uusimis- tai huoltotarpeet saadaan hoidettua pois alta ennen kuin tilanne pahenee. Kaupan päälle tuleva kattotarkastus kertoo peltikaton, tiilikaton tai huopakaton tarpeista – katto voi olla vailla vaikka saumojen tiivistystä tai sammaleiden poistamista.

Me teemme räystäskourujen puhdistuksen myös turvallisesti. Katto voi olla liukas, joten henkilökohtaisesta turvallisuudesta on syytä huolehtia. Me tuomme paikalle kaikki tarvittavat työturvallisuustuotteet – niitä ovat sekä turvaköydet, -valjaat että pitävät kengät. Asianmukaisesti varustautuneina voimme vesikourujen ja syöksyputkien avaus voidaan hoitaa turvallisesti. Jos kyseessä on korkea rakennus, teemme rännien puhdistuksen ja muut rännityöt henkilönostimella.

Roskien poistoon on toki saatavilla työkaluja, joilla roskien poisto omakotitalon tai kesämökin räystäskouruista onnistuu maasta käsin. Emme kuitenkaan voi suositella tällaisten työkalujen käyttämistä, sillä tällöin ränniä ei pysty näkemään tarkemmin, ja roskia voi jäädä kouruihin. Rännien kuntotarkastuskin jää vajaaksi, jos työn suorittaa maasta käsin. Saumojen kunnon, rännien kaatojen sekä rännien kiinnityksien kuntotarkastus jää uupumaan, jos rännit puhdistettaisiin kiipeämättä katolle (tai nojatikkaille, vaikka emme suosittele käyttämään niitäkään).

Rännien sulatus – Jää lähtee ekologisesti kuumalla vesihöyryllä

Jos ränni tai syöksytorvi jäätyy talvella, voi se vaurioitua. Jää voi rikkoa kourun tai putken saumat, tai pilata kourun kaadot. Jos kaato antaa väärään suuntaan, jää kouruun vettä, vaikka se olisi juuri puhdistettu kaikista roskista.

Jää on hankala juttu myös siinä mielessä, että se tekee kouruista niin painavat, että ne voivat pudota alas maahan. Yksi ensimmäisistä merkeistä sadevesijärjestelmän jäätymisestä ovat omakotitalon, rivitalon, mökin tai esimerkiksi toimistorakennuksen ränneistä riippuvat jääpuikot. Jääpuikkojenkin putoaminen on vaarallista, sillä jääpuikot tapaavat olla pitkiä ja teräviä. Joku voi saada jääpuikon päähänsä ja loukkaantua vakavasti.

Talon omistajan ja taloyhtiön tulee huolehtia siitä, ettei kukaan joudu vaaraan tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta putoavan lumen ja jään takia. Lumen putoamisesta aiheutuvia vaaratilanteita ja vahinkoja voidaan estää lumiesteillä. Lumiesteet pitävät lumet katolla koko talven ajan, kunnes ne sulavat vedeksi ja poistuvat sadevesijärjestelmän kautta hallitusti ja ilman kosteusvaurioriskiä.

Kovin runsaslumisina talvina tarvitaan lumenpudotusta. Me hoidamme työn rakenteita rikkomatta ja ketään vaaraan saattamatta. Jos katolle on jäätä, teemme katon sulatuksen vesihöyryllä. Ränneistä tai räystäiltä riippuvat jääpuikot poistamme käsin, mutta pitäen huolta siitä, ettei kukaan sivullinen pääse vaaralliselle alueelle töiden ollessa käynnissä. Omasta turvallisuudestamme pidämme huolen käyttämällä turvavaljaita, kypäriä, suojalaseja ja muun muassa kunnollisia käsineitä.

Jos jää onkin vesikouruissa, poistamme sen kuumalla vesihöyryllä – aivan kuten tekisimme katon reunallakin olevan jään poiston. Kuuma vesihöyry saa jään sulamaan alta aikayksikön, eikä se riko samalla sadevesijärjestelmää, vesikatetta tai kummankaan pinnoitetta. Vesihöyry on ekologinen, nopea ja riskitön tapa saada jäätyneet rännit, alastuloputket tai kattokaivot sulamaan.

Jos talon sadevesijärjestelmä on jäässä, ota yhteyttä meihin päin. Älä anna kenenkään potkia tai esimerkiksi hakata kouruja vasaralla, sillä kaikenlainen väkivalta voi pahentaa tilannetta entisestään. Kourut voivat vääntyä tai irrota, tai niiden pinnoite voi kärsiä (mikä altistaa ruostevaurioille). Kuuma vesihöyry on numero yksi aina, kun halutaan poistaa jäätä ränneistä tai katoilta.

Jään syntymisen estäminen on melkeinpä vieläkin helpompaa kuin jään poistaminen. Katon reunalla oleva jää kertoo usein lämpövuodoista, mitkä voidaan lopettaa tekemällä katon lisälämmöneristys. Rännien jokatalvinen jäätyminen kertoo joko korjaus- tai uusimistoimenpiteitä vaativista rakenteellisista vioista tai poistamatta jääneistä roskista. Teetä rännien puhdistus ja kuntotarkastus puolen vuoden välein, niin rännit ovat talvenkin tullessa puhtaat ja tutkitusti toimivat. Voimme myös asentaa sadevesijärjestelmääsi sähköllä toimivan sulanapitojärjestelmän, mikä varmistaa rännien sulana pysymisen kovimmillakin pakkaskeleillä.