KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Rintamamiestalon katon huollolla ja korjauksella vanhakin katto huippukuntoon

Rintamamiestalon katon huolto ja korjaus

Älä päästä rintamamiestalon kattoa heitteille, vaan tilaa korjaus ja huolto meiltä!

Vaikka iki-ihanat ja klassiset rintamamiestalot ovat ehtineet kerätä vuosien myötä jo ikää vöittensä alle, ei se tee niistä asuinkelvottomia tai jotenkin huonompia taloja. Talon ikä ei ole automaattinen home- tai kosteusongelmatuomio tai tarkoita sitä, ettei mitään olisi tehtävissä, kun pikkuviat alkavat painaa päälle väistämättäkin. Vaikka rakentamisessa ollaan menty pitkälle eteenpäin viimeisinä vuosikymmeninä, on vanha katto vielä hyvä perusta talon suojaamiseksi. Sitä ei välttämättä tarvitse uusia kokonaan, jotta ongelmat ratkeaisivat, sillä pienemmätkin toimenpiteet saattavat tuottaa loistavaa tulosta. Rintamamiestalon katon huolto ja korjaus onnistuvat nimittäin siinä missä esimerkiksi omakotitalonkin. Ainoana poikkeuksena on toki, jos katto sisältää asbestia. Tällöin kattoa ei saa enää korjata, vaan se tulee vaihtaa kokonaan asbestivapaaseen malliin. Tietyissä poikkeustapauksissa asbestikatoille voidaan toteuttaa joitakin huoltoja, mutta nekin vaativat usein astetta enemmän valveutuneisuutta sekä ammattitaitoa. Kannattaa siis ensin selvittää asiantuntijalta, mistä katto on rakennettu, ennen kuin alkaa itse sitä nikkaroimaan uusiksi.

Mikäli rintamamiestalon katon korjaus askarruttaa ja kaipaat siihen liittyen apua tai ammattiarviota, kannattaa oitis kääntyä meidän puoleemme Katonkorjaus-palvelulle. Me olemme erilaisten, -mallisten ja -ikäisten kattojen korjaus- sekä huoltotöiden kokeneita konkareita. Me hoidamme kuntoon vanhemmankin rintamamiestalon katon tarvittavilla korjauksilla tai vaihtoehtoisesti voimme myös uusia sen kokonaan kattavalla remontilla. Näin pääset eroon ikävästä asbestista rakenteissa. Korjatun tai uusitun katon pidämmekin sitten jatkossa kunnossa säännöllisillä kattohuolloilla. Voit siis luottaa siihen, että meidän tiimimme pitää katostasi huolen aina kokonaisvaltaisesti.

Kokonaisvaltaisuudella tarkoitamme sitä, että aina myös katollasi käydessämme – oli kyse kuinka pienestä huoltotoimesta tahansa – arvioimme samalla koko katon kunnon veloituksettomalla yleistarkastuksella. Näin pystymme ennakoimaan mahdollisia tulevia ongelmia ja puuttumaan niihin ajoissa. Tämä yleistarkastus kattaa muun muassa katteen pinnan tarkastuksen ruostumisen sekä erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta – riippuen tietysti siitä, mistä kate on tehty. Samalla varmistamme myös sen, että mikäli katetta on maalattu, maalipinta luo sille riittävän suojan. Huolehdimme siitäkin, ettei mikään katteen sauma tai reuna ole päässyt ajan kuluessa repsottamaan. Tarkastamme lisäksi katon eri läpiviennit, kuten savupiiput, kattoluukut, ilmanvaihtoputket, sillä niiden toimivuus ja vuotamattomuus ovat ehdottoman tärkeitä katon vesitiiviyden kannalta ja läpiviennit ovat nimenomaan niitä katon vuotoalttiimpia kohtia. Toki tarkastamme vielä senkin, etteivät katonrajassa riippuvat rännit ole tukkeutuneet tai kaada vettä väärään suuntaan, mikä voisi aiheuttaa veden ongelmallista kerääntymistä katolle. Huolehdimme siitäkin, että kaikki kattotuotteet sekä kattoturvatuotteet aina pieneläinesteistä, kattosiltoihin ja lumiesteisiin ovat oikein kiinnitetty, eikä harjatiivisteidenkään kunnossa ole moitittavaa. Mikäli talossa on yläpohja ja sinne löytyy esteetön pääsy, tarkistamme myös sen kunnon mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista havaitsemme, joka vaatisi välitöntä huomiotamme, voidaan se hoitaa siinä samassa yhteydessä kuntoon ennen tilanteen eskaloitumista.

Erilaiset kattotyöt toki valitettavasti eivät ole niitä kotitalouden edullisimpia investointeja, vaikka me Katonkorjaus-palveluilla pyrimmekin pitämään hintamme mahdollisimman alhaisina. Meistä jokaisella pitäisi olla yhtäläinen oikeus saada kunnon katto päänsä päälle, tulotasosta tai säästöpossun vyötärönympäryksestä riippumatta. Siksi olemmekin etsineet tapoja, joilla tarpeelliset kattotyöt saataisiin mahdollistettua niillekin, joiden säästöpossuilla ei ilmene keskivartalolihavuutta. Näin ollen voitkin nykyään hakea meidän kauttamme rahoitusta kaikille kaipaamillesi kattotöille. Rahoituksen voit hakea helposti suoraan kotisohvaltasi ja se tuo sitä kaivattua joustoa maksuasioihin. Ja muistathan myös, että kaikista toteuttamistamme kattotöistä voi myös hakea kotitalousvähennystä.

Rintamamiestalon kattohuolto on elinehto sen toiminnalle

Ideaalitilanteessa kattoa ei vain rakenneta ja jätetä roikkumaan oman onnensa nojaan seuraaviksi vuosikymmeniksi, kunnes siitä aika lopulta jättää, kun ympäristö ja kulutus ovat sitä syöneet. Ennakointi on nimittäin katon huolenpidossa avainsana. Ongelmia voi ennakoida ja näin myös ehkäistä, jolloin katto ei pääse rapistumaan itsekseen kenenkään huomaamatta. Kattohuolto on avainasemassa ongelmien ennaltaehkäisyssä. Me Katonkorjaus-palvelulla tarjoamme laajan skaalan katon huoltotoimia, joilla voidaan varmistaa katon moitteeton toimivuus niin kesän katosateissa kuin talven lumimyrskyissä.

Mutta mistä aloittaa ja mitä katto todella tarvitsee pysyäkseen kunnossa? Me kattoalan ammattilaisina suosittelemme ainakin säännöllistä katon sekä sadevesirännien puhdistusta roskista ja lehdistä, sillä biomassa estää kattoa kuivumasta kunnolla kerääntyessään valuvan sadeveden esteeksi. Näin muodostuu ihanteellinen kasvualusta esimerkiksi sammaleelle, joka poraa juurensa katteeseen hapertaen katetta. Vesi voi päästä kertymään juurten kaivamiin koloihin ja jäätyä talvella, jollin kate saattaa materiaalista riippuen jopa murtua. Tämä ilmiö voidaan välttää ihan vain hyvällä katon puhtaanapidolla sekä tarvittaessa katon sammaleenestokäsittelyllä. Siinä samassa kun kattoa sekä rännejä putsataan, tarkistetaan myös rännien kiinnitys katteeseen sekä varmistetaan se, että vesi valuu halutulla tavalla eli kaato on kunnossa. Näiden lisäksi säännöllisesti on hyvä tarkistaa myös katon vuotoalttiimmat kohdat eli koko katon läpi kulkevat läpiviennit. Saumaukset sekä jiiritkin käydään läpi samalla ja varmistetaan niiden tiiviys, jotta seuraavan hirmumyrskyn yhteydessä kattoikkunan reunat eivät päästä vettä olohuoneeseen tai piipun juuri vuoda rakenteisiin. Katon kokonaisvaltaisen toimivuuden kannalta on paitsi tärkeää itse katteen kunto, myös katolla sekä sen ympäristössä liikkumisen turvallisuus. Näin ollen kattotuotteiden kuten lumiesteiden, kattosiltojen sekä katto-, lape- ja palotikkaiden kiinnitys ja toimivuus tulisi tarkistaa. Olisi äärimmäisen harmillista, jos lumi repisi lumiesteet mukanaan vyöryessään kuistille tai joku tipahtaisi katolta tikkaiden irrotessa. Vahingot voivat olla ikäviäkin, jos kattotuotteet irtoavat katosta – niin mukana mahdollisesti repeävälle katteelle kuin lähiympäristöllekin.

Talvisin on tärkeää huolehtia muun muassa lumenpudotuksista ja jään sulatuksesta, sillä lumi ja jää ovat niin rakenteille raskas kuin ympäristölle petollinen yhdistelmä, jos ne pääsevät painamaan kattoa liian kauan tai vyörymään alas hallitsemattomasti. Vuoden lumeton aika on taas paras mahdollinen hetki kiinnittää huomiota katteen kuntoon. Mikäli katto on peltiä, voi peltien kiinnityksen tarkistus sekä tarvittaessa kiinnitysnaulojen vaihto kateruuveihin tai vanhojen kateruuvien vaihto uusiin olla paikallaan. Kattohuovan osalta tärkeää on kiinnittää huomio sen saumauksiin sekä tarvittaessa saumata uudelleen. Tiilikatolla katon kunnon tarkastukseen voi joskus kuulua esimerkiksi rikkinäisten tai irronneiden tiilten uusiminen.

Tarpeen mukaan voidaan katolle tehdä muitakin huoltoja, kuten vaikka katon kattava pesu, sammaleenpoisto sekä katon suojakäsittely sammalta vastaan. Tiilikatto ja huopakatto saadaan myös uudelleen pinnoitettua sekä peltikatto suojattua uudella maalikerroksella. Vesikaton alapuolella sijaitsee yläpohja, joka voidaan sekin tarkistaa niiden kunnon sekä aluskatteen voinnin varmistamiseksi. Näin havaitaan mahdolliset ongelmat, vuodot sekä kastuneet eristeet ajoissa eikä tilanne pääse kehittymään pitkälle kosteusongelmaksi asti.

Rintamamiestalon katon korjaus on kaikkea kattovuotopaikkauksista lahovaurioiden korjaamiseen

Katon vauriot voivat olla monimuotoisia, jota ovat myös ratkaisut niiden korjaamiseen. Niinkin ikävän tilanteen yllättäessä me Katonkorjaus-palvelulla tarjoamme kuhunkin vikaan sopivan ratkaisun. Jos katto on päässyt vaurioitumaan pahastikin ja vedellä on nyt suora reitti rakenteisiin, meidän supertiimimme hoitaa vuotokorjaukset sekä reikien paikkaukset. Kattoon ei tarvitse osua sisäkattoon asti selvää vauriota tekevä meteoriitti, vaan toisinaan se, että itse pintakatteessa on jokin reikä, railo tai kuluma voi aiheuttaa pahankin vuoto-ongelman. Siksi peltikatolla kattopeltien paikkaus tai vaihto voivat olla paikallaan. Samoin huopakatolla ilmenneet reiät voidaan paikata tai huopa vaihtaa uuteen. Eikä tiilikattoakaan tarvitse pitkään katsella rikkinäisten tiilten kanssa, vaan ne saadaan uusittua helposti. Jos ongelma onkin katteen sijaan jossain muussa talon osassa kuten läpivienneissä, voidaan nekin korjata sekä niiden saumat ja jiirit uudelleen tiivistää. Esimerkiksi myös savupiippu ja hormi ovat läpivienteinä alttiita kosteudelle, sillä kosteus ja ilma pääsevät niiden kautta jopa sisälle taloon asti. Tai mikäli vesi jääkin vain hormin sisätasolle, saattaa se päästä siellä pureutumaan hormin pintaan ja rapauttamaan sitä – erityisesti jos takkaa ei käytetä kovinkaan aktiivisesti. Kosteus voi päästä hormin mittaisesta läpiviennistä mihin tahansa katon kerrokseen ja sieltä aina vain eteenpäin asti, jos asiaan ei puututa. Näin ollen savupiipun ja hormin ongelmia ei saisi lakaista maton alle kovinkaan pitkäksi aikaa, vaan puuttua niihin pikimmiten.

Välillä katolla rikkoutuvat tai irtoavat muutkin osat kuin itse katemateriaalit. Esimerkiksi peltisillat saattavat kaivata uudelleen kiinnitystä tai vaihtoa irrottuaan. Hyvästä kiinnityksestä kannattaa huolehtia myös vesikourujen eli sadevesirännien osalta, sillä nekin saattavat päästä repsottamaan, alkaa kaataa vettä väärään suuntaan tai rikkoutua. Myös räystäslaudat ja räystäspeltien, päätypeltien, sisällenostopeltien ja jiiripellit korjaus ja vaihto silloin tällöin, kun aika on niitä päässyt kuluttamaan, tulee huomioida. Käytössä kuluvat toki myös katolle asennetut kattotuotteet aina lumiesteistä lapetikkaisiin ja kattosiltoihin. Ja jotta vältyttäisiin siltä, että ne kriittisellä hetkellä pääsevät irtoamaan katosta repien mukanaan palan katetta sekä tietysti osuen kaikkeen mahdolliseen matkalla, tulee niiden kiinnityksestä huolehtia riittävän usein. Sekä tietystikin vaihtaa rikkinäiset yksilöt uusiin, ehjiin ja turvallisiin.

Katto saattaa myös painua lommolle, jos sille pääsee kerääntymään esimerkiksi painavia massoja lunta tai vettä. Tällöin me voimme oikaista painuneen katon, jotta vältyttäisiin niiltä kattouima-altailta, joita ei oltu alun perin katolle suunniteltu. Myös itse katon alla on osia, joiden kunto voi vaikuttaa katon kokonaiskuntoon. Näitä ovat mm. aluskate, jonka korjauksen voimme suorittaa alusta loppuun, mikäli sellaista ikinä katollesi kaipaat. Muista myös tarkkailla kattoasi erilaisten rankempien sääolosuhteiden yllättäessä. Talvella lumi ja jää voivat päästä tekemään tuhojaan, mutta pahimmat kesän myrskyt voivat nekin aiheuttaa ongelmia. Meiltä saat kuitenkin katollesi kaikki myrskyvauriokorjauksetkin, joten voit olla huoleti, vaikka isompi oksa olisi iskeytynyt katteeseen ja särkenyt kattoikkunan. Me olemme aina yhden yhteydenoton päässä, valmiita auttamaan minkä tahansa kattokatastrofin yllättäessä.

Rintamamiestalon katto palkitsee huolenpidostaan pitkällä iällä

Kuten jokainen meistä, tarvitsee kattokin mallistaan ja materiaaleistaan riippumatta huolenpitoa jaksaakseen läpi kovemmatkin koettelemukset. Tästä syystä kannattaa jokaisen katonomistajan ajatella kauaskatseisesti ja palkata katolleen joku sellainen ammattilainen, joka pitää siitä huolta sen tarvitsemalla tavalla. Ja jos sellainen ammattilainen on hakusessa, olet tullut oikeaan paikkaan. Me Katonkorjaus-palvelun tyypit olemme juuri sellaisia asiakaspalveluhenkisiä ammattilaisia, joille sinun kattosi hyvinvointi on ensisijaista – onhan kattosi meidän käyntikorttimme. Sen lisäksi, että saat meiltä osaavaa ja ammattitaitoista katon huoltoa, ylläpidämme katon kuntoa kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että aina kiivetessämme huoltotöiden perässä katollesi – oli kyse sitten rännien putsauksesta tai satunnaisen kattotiilen vaihdosta – tarkistamme samalla veloituksetta koko katon yleisilmeen. Kokeneet katto-osaajamme löytävät katoltasi piilevätkin ongelmat, joita voisi muuten olla hankala havaita ja myöhemmin aiheuttaa mittaviakin yllättäviä vaurioita, mikäli ne jättäisi kytemään pitemmäksi aikaa. Voit siis luottaa siihen, että meidän tarkoilta silmiltämme ei jää huomaamatta mitään ja sen minkä me huomaamme, tuomme hetimiten ilmi sinulle. Tällä toimintatavallamme haluamme varmistaa, että kattosi palvelee sinua yhtä hyvin kuin me. Siksi pyrimme keskustelemaan kanssasi niistä ongelmista, jotka olemme havainneet ja teemme edullisen tarjouksen niiden kuntoon saattamisesta.

Katon huolloissa kannattaa pyrkiä säännöllisyyteen. Yksi ohitettu huoltokerta ei vahingoita ketään, mutta jos katon huoltoa laiminlyö pidempään, ei sen kunnon ylläpitämiseen pian riitä pelkkä huolto, vaan pian on edessä isompi ja huomattavasti hintavampi remontti. Siksi, vaikka katon säännöllinen huolto tuntuu aikamoiselta investoinnilta, on se kuitenkin kannattava sellainen. On nimittäin paljon kalliimpaa uusia koko katto kuin kahdesti vuodessa putsauttaa se lehdistä ja tiivistää repsottavia saumoja. Ja kattosikin kiittää kyllä joka kerta käynnistämme, joka valmistelee sitä jälleen kerran seuraaviin koitoksiin.

Varttikatto vaihtoon ja huonokuntoinen katto uudistustöiden alle

Me Katonkorjaus-palvelulla haluamme aina toteuttaa työskentelymme niin, että se vaikuttaisi asiakkaamme elämään mahdollisimman vähän. Pyrimme aina siihen, että sinä suunnittelet ja me toteutamme. Ja meillä kaikki kattoremontit – siis myös rintamamiestalon kattoremontit – toteutetaan aina avaimet käteen -palveluna sekä takuutyönä. Suunnittelusta toteutukseen sekä loppusiivoukseen saakka. Eli siinä vaiheessa, kun olemme kuulleet toiveesi katon suhteen, ojennat avaimet meille ja luotat kattosi osaaviin käsiimme. Me huolehdimme kokonaisuudesta eli tuomme mukanamme kaiken ja korjaamme lopuksi roskat sekä romut pois. Ja jos jotain ongelmia katossa ilmenisikin meidän lähdettyämme, takuu turvaa sen, ettet joudu uudelleen maksumieheksi. Voit siis nojautua huoleti taaksepäin, nostaa jalat pöydälle tai paeta vaikka mökille meidän hikoillessamme katolla puolestasi. Työ tulee tehdyksi ja jälkeenpäin voit muistella sitä, kuinka naurettavan helppo homma kattoremontti olikaan. Ei siis yhtään niin hankala juttu kuin saattaisi ensin ajatella.

Tästä palvelukokonaisuudestamme pääsevät nauttimaan niin pelti-, tiili- kuin huopakatteisetkin katot – tyylistä ja arkkitehtuurista riippumatta. Pitkä, raudanlujan kokemuksemme ansiosta selviämme kattoremontista kuin kattoremontista kiitettävin arvosanoin ja huippu asiakastyytyväisyydellä. Meiltä saat kaiken katollesi tarvitseman ja paljon muuta yhden saman katon alta. Sekä myös juuri sinun kattosi tarpeisiin sovitettuna. Me emme myy valmiita paketteja tai pakota sinua maksamaan jostain, mitä et ole toivonutkaan, vaan meiltä saat tarvittaessa mukautettuja palveluita. Esimerkiksi kaiken kattavan kattoremontin lisäksi myös osittaisia kattoremontteja alusta loppuun. Aina yläpohjan eristevillojen uusimisesta lahovaurioiden korjaamiseen ja vesikatteen asentamiseen kaikkine kattotuotteineen. Käyttämämme materiaalit ovat myös ehtaa laatua, joka kestää kovemmankin kulutuksen. Siksi, mikäli kaipaat kattosi kokonaisvaltaista huoltoa, korjausta tai remontointia, ota reippaasti yhteys meihin Katonkorjaus-palvelulla niin me otamme homman haltuumme.

Rintamamiestalon asbestikaton korjaus on kuitenkin ”no go”

Vaikka useimpien vanhempienkin rintamamiestalojen katto-ongelmiin voidaan puuttua helposti ja katot voidaan uudistaa huippukuntoonkin, ei kaikkia kattoja voi valitettavasti korjata. Monien rintamamiestalojen katoilla komeilee nimittäin katto, jonka materiaalin käsittely voi olla uhaksi terveydelle. Jos mennään nimittäin historiassa muutamia vuosikymmeniä taaksepäin 70- ja 80-luvulle – aikaan, jolloin rakennettiin paljon rintamamiestaloja. Tällöin vastaaviin pientaloihin oli suosittua asentaa niin kutsuttu ”varttikatto”. Varttikatot eli mineriittikatot tavattiin valmistaa kuitusementtilevystä ja niissä käytettiin asbestia – lujaa kuitua, joka on sittemmin todettu ihmiselle haitalliseksi käsitellä. Näin ollen, mikäli rintamamiestalon katossa on asbestia eli kyseessä on mineriittikatto, ei kattoa voida irrottaa korjaamista varten. Tällöin ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto katon vikojen korjaamiseksi on valitettavasti uusia koko katto ennemmin tai myöhemmin.

Emme kuitenkaan halua – eikä ole suositeltavaakaan – että kukaan kattoasioihin kouluttamaton lähtisi itse nikkaroimaan itselleen asbestikaton tilalle uutta kattoa, sillä asbestin käsittely on tarkkaa puuhaa ja vaatii luvat. Siksi asbestikaton purkuun kannattaa aina tilata tekemiseen tuttu ammattilainen, jolta löytyy tarvittavat laitteet ja muut suojavälineet. Jos et kuitenkaan ole ihan varma, mistä rintamamiestalosi katto on tehty ja onko siinä käytetty asbestia, on parempi antaa jonkun pätevän ottaa asiasta selvää ensin.

Mikäli olet epävarma siitä, mitä katon kunnostuksen osalta toivot tai mitkä ovat rintamamiestalosi katolle sopivat toimenpiteet, me Katonkorjaus-palvelulla autamme mielellämme arvioimaan katon korjaus- ja huoltotarvetta. Näin saat paremman käsityksen siitä, millaiset huoltotyöt ovat ajankohtaisia nyt ja mitkä mahdollisesti edessä tulevaisuudessa. Tarjoamaamme palveluun kuuluu niin tämä alkuarviointi, katon kunnon tarkastus, asiakkaan toiveiden kartoitus, työn suunnittelu, sen toteuttamiseen tarvittavat materiaalit ja työvälineet, itse toteutus ja tietysti takuu tehdylle työlle sekä käytetyille materiaaleille. Tokikaan palvelumme eivät pääty vielä siihenkään, että katto on valmis, vaan me myös siivoamme sotkumme ja toteutamme jälkitarkastuksen varmistaaksemme työmme tuloksen. Näin ollen, kun me tontiltasi poistumme, voit olla varma, että katto todella on pistetty kuntoon. Meille on tärkeää, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ja että kattoa todella on huollettu niiden toiveiden mukaan, joita asiakkaamme ovat antaneet sekä ne yksilöllisyydet huomioiden, joita katolla ilmenee. Katot ovat nimittäin erilaisia ja jokainen katto omanlaatuinen niin vahvuuksiensa kuin haasteidensakin puolesta. Siksi se, mikä toiselle toimii, voisi toiselle vastata katastrofia. Näin ollen me räätälöimme kattohuollot aina kohteen mukaan. Meidän käydessämme katolla voitkin huokaista helpotuksesta, sillä me huolehdimme siitä, että kaikki kattosi ehdoilla sekä sen parhaaksi.