KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Sammaleen poistaminen tiilikatolta on tiilille elintärkeää – vain tuhlaaja lyö kattonsa tarpeet laimin!

Sammaleen poistaminen tiilikatolta

Aika ajoin tehtävä sammaleentuhokäsittely on jokaisen tiilikaton toivelistalla. Sammal on nimittäin tiiliin harmittavan mieltynyt ja niitä syöpöttelevä tuholainen. Vain todellinen tuhlaaja lyö kattonsa tarpeet laimin, sillä sammal on omiaan typistämään tiilikaton käyttöikää pahimmillaan vuosikymmenillä.

Jos katollasi siis näkyy jo vihreä mätäs, on sammaleentuhokäsittely aiheellista ja pian! Toisinaan tiilikatto hyötyy sammaleentuhokäsittelystä jopa parin-kolmen vuoden välein.

Kunnollinen sammaleentuhokäsittely tarkoittaa silti muutakin kuin varsinaista sammaleenpoistoaineen levitystä katolle. Pohjatyöt ja käsittelyn viimeistelevä pinnoitus on kumpikin tärkeää, jotta sammaleenpoiston vaikutukset olisivat mahdollisimman pitkäkestoiset. Myös tinkimätön huolellisuus koko prosessiin ajan on avainasemassa sammaleen kokonaisvaltaiseksi karkottamiseksi.

Edellä mainituista syistä me Katonkorjauspalvelussa suosittelemmekin, että jätät tiilikaton sammaleentuhokäsittelyn ja kaikki siihen kuuluvat toimenpiteet etevien tiilikate-eksperttiemme huolenaiheeksi. Siten tiedät kattosi saavan varmasti kaipaamaansa huomiota.

Ulkoistamalla tiilikaton sammaleentuhokäsittelyn meille, tulet myös säästäneeksi vapaa-aikaasi, hermojasi ja kukkaroasi: meillä on sammaleenpoistosta runsain mitoin kokemusta jo ennestään, joten suoriudumme operaatiosta sekä ammattitaitoisesti että reippaasti ja kustannustehokkaasti tuomme mukanamme myös sammaleenpoistoon soveltuvat tuotteet ja työvälineet sekä tehokkaan työskentelyn mahdollistavan kaluston meillä on katolla liikkumisen edellyttämä turvallisuusosaaminen ja -varusteet
emme hätkähdä edes jyrkästä kattomuodosta tai suuresta pinta-alasta – kohteesi voi olla yhtä hyvin niin omakotitalo, kerrostalo, rivitalo, varasto kuin hevostallikin!

Kaupan päälle me myös toteutamme katollesi yleiskatsauksen sammaleenpoistoa tehdessämme. Jos havaitsemme epäkohtia vesikatteessa, kattotuotteissa tai yläpohjassa, lisäämme katon korjaustyöt mielellämme tarjoukseemme.

Sammaleenpoiston yhteydessä tiilikaton korjaus (esimerkiksi vuotojen paikkaus) on paitsi huokeaa, myös kannattavaa sammaleen tuhoamiseksi käytettävien nestemäisten tuotteiden vuoksi. Rapakuntoisen katon käsittely sammaleentuhoaineella menisi sitä paitsi enemmän tai vähemmän hukkaan, ellei kattoa samalla myös kunnostettaisi.

Jos operaation budjetti alkoi juuri huolettaa, kannattaa tutustua kauttamme saatavilla olevaan rahoitukseen. Sen avulla maksat isommankin rupeaman mukavasti osissa. Kilpailukykyisesti hinnoiteltu työmme on myös kotitalousvähennykseen kelpaavaa kulua!

Pistä kuitenkin korvan taa, että tiilikaton puolivuosittainen peruspuhdistus eli niin sanottu kausipuhdistus on erittäin hyvä ja edullinen keino estää kattoa ylipäätään sammaloitumasta tai vaurioitumasta. Myös vahva pinnoite auttaa pitämään katon kunnossa ja sammaleen kattotiilistä loitolla. Usein suosittelemmekin joko tiilikaton suoja-ainekäsittelyä tai uudelleenpinnoitusta sammaleenpoiston jälkeen.

Meiltä kaikki tiilikattotyöt – tiilikaton puhdistaminen, sammaleentuhokäsittely, suoja-ainekäsittely ja uudelleenpinnoitus mukaan lukien – onnistuvat kustannustehokkaasti ja vankalla kokemuspohjalla!

Eiköhän siis tehdä jo stoppi sammaleen valloitusyrityksille? Katonkorjaus-palvelumme on käytettävissäsi koko Suomen alueella ympärivuotisesti, mutta tiilikaton sammaleentuhokäsittely on paras tehdä lämpötilan ollessa plussan puolella.

Tarjouksen voit toki pyytää milloin vain esimerkiksi sähköisen lomakkeemme avulla. Hinnat laskemme aina kohdekohtaisesti, joten yhteydenottosi jälkeen piipahdamme vielä tutustumassa kohteeseesi voidaksemme antaa varmasti realistisen kustannusarvion. Näppäile tiesi tarjouspyyntölomakkeellemme, ja kysy rohkeasti mitä tiilikaton sammaleentuhokäsittely kohteessasi maksaa!

Sammal on mieltynyt erityisesti tiilikattoihin – mutta miksi, ja mitä haittaa sammaleesta tiilikatolle on?

Miksi tiilikatto sammaloituu? Kysymys on hyvä. Syy tiilikaton sammaloitumiseen vaivaakin varmasti monen tiilikattoisen kiinteistön omistajaa ympäri Suomea.

Vastausta edellä esitettyyn kysymykseen on helppo lähteä etsimään eri materiaaleja vertailemalla. Esimerkiksi pelti ja muovi eivät miellytä sammalta läheskään niin paljon. Tämä johtuu siitä, että tiili on verrattain huokoinen materiaali.

Huokoinen on tiiviin vastakohta. Huokoisessa materiaalissa on siis paljon onkaloita, joiden täytteenä on milloin ilmaa, milloin vettä – ja milloin sammaleen juuria.

Mitä huokoisempi materiaali, sen paremmin sammalitiöt pystyvät tarttumaan ja juurtumaan siihen. Vanhat, rapautuneet ja ajan hampaan syömät tiilet ovat kuin tarranauhaa, johon tuulen mukana liihottelevat sammalitiöt takertuvat miltei puolivahingossa. Pian katolla onkin jo kunnon mätäs, jonka juuret luikertelevat syvällä tiilien huokosverkostossa.

Huokoisuutensa vuoksi tiilet keräävät ylleen helposti myös muuta biomassaa. Se puolestaan tarjoaa sammaleen kasvua varten paljon hyviä ravinteita.

Vaikka tiilikatolla on siis lukuisia hyviä ominaisuuksia, on sammaloituminen tiilen luontainen heikkous. Oikeanlaisella huoltamisella on kuitenkin mahdollista häivyttää tiilikaton sammalta houkuttelevia ominaisuuksia. Ota yhteyttä, niin tiilikate-eksperttimme tulevat arvioimaan millaisin toimenpitein tiilikatostasi saadaan sammaleelle mahdollisimman epämieluisa kasvualusta!

Sammal saattelee kattotiilet vauhdilla varhaiseläkkeelle

Moni etsii syitä tiilikaton sammaloitumiseen, mutta varmasti yhtä paljon kiinnostavat sammaleen vaikutukset kattotiiliin. Ne onkin tärkeää selvittää tai kerrata, jotta motivaatio sammaloitumisen ehkäisyyn ja jo katolle asettautuneen sammaleen poistoon olisi kohdillaan! Sammal on nimittäin tiilikaton hidas, mutta varma tuho.

Näin sammal toimii saatellakseen kattotiilet pikku hiljaa vaihtokuntoon:

 1. sammalta kulkeutuu tiilikatolle itiöinä tuulen mukana
 2. sammal alkaa juurtua kattotiiliin, mikä ilmenee aluksi vain viattoman näköisenä nöyhtänä – tässä vaiheessa sammal ei vielä olekaan järin vaarallista
 3. sammalnöyhtä kerää katolle kosteutta ja roskaa, joita se käyttää ravinteina kasvaakseen vinhaa vauhtia turpeaksi mättääksi
 4. nyt sammal aiheuttaa kattotiilille jo haittaa; sen keräämä kosteus aiheuttaa esimerkiksi pakkasrapautumista eli kattotiilien haurastumista, minkä lisäksi tiilien pinnoite kuluu nopeaan tahtiin
 5. sammal työntää juuriaan yhä vain syvemmälle kattotiilien huokosverkostoon, ja koko ajan tiilille turmiollinen sammaloitumis-rapautumis-syöksykierre vain jyrkkenee
 6. kattotiiliä murtuu herkästi esimerkiksi lumen painosta ja katolla liikuttaessa
 7. sammaleen rapauttamat ja murtuneet kattotiilet saattavat livauttaa vettä aluskatteelle, kohottaen näin riskiä tiilikaton kosteusvauriolle

Kuten sanottu, sopivilla huoltotoimenpiteillä sammaleen tihutöille on kuitenkin mahdollista tehdä stoppi. Ellei tiilikaton harjaus enää tepsi, laittaa viimeistään sammaleentuhokäsittelymme sammaleelle ja jäkälälle yleensä luun kurkkuun. Jottei sammal ennättäisi syödä kattoasi pilalle, kutsu tiilikate-eksperttimme sammaleen häätöön kiireen vilkkaa!

Sammaleen poistaminen tiilikatolta – näin onnistumme siinä kerta toisensa jälkeen!

Miten sammaleen poistaminen tiilikatolta tapahtuu? Parhaimmillaan sammaleen poistamiseksi tiilikatolta riittää jo pelkästään harjaus esimerkiksi kausihuollon yhteydessä. Kevyt sammalnukka lähtee harjaamalla pois mainiosti. Jos sammal on kuitenkin ehtinyt jo saada katolta kunnolla jalansijaa, vaatii sen karkottaminen hieman monivaiheisempaa operaatiota.

Näin saamme sitkeänkin sammaleen häädetyksi tehokkaasti ja pitkäkestoisesti:

 1. katon tarpeiden huolellinen kartoitus
 2. katon puhdistaminen liasta ja irtoroskista
 3. katon korjaus tarvittaessa
 4. kattotiilien käsittely sammaleentuhoaineella
 5. kattotiilien suoja-ainekäsittely tai uudelleenpinnoitus

Kaikki alkaa siis siitä, että tiilikate-eksperttimme tulevat tutustumaan kohteeseesi ja kartoittamaan kattosi tarpeet. Näin selviää esimerkiksi sammaleen määrä katolla ja kaipaako katto kenties myös korjausta sammaleenpoiston yhteydessä. Tarkastamme kattoasi niin vesikaton, kattotuotteiden kuin yläpohjankin osalta (jos pääsy katon väliin järjestyy helposti).

Kaikki työvaiheet aina varsinaisen sammaleentuhoaineen levittämiseen asti ovat niin sanottuja pohjatöitä. Pohjatyöt ovat avainasemassa, jotta sammaleenpoisto onnistuisi ja sen vaikutukset olisivat pitkäkestoiset.

Esimerkiksi katon puhdistaminen liasta ja irtoroskasta ennen varsinaista sammaleenpoistoa varmistaa, että sammaleentuhoaine pääsee todella tekemään tehtävänsä. Miksi tuhlata sammaleentuhoaineen tehoja biomassaan, joka lähtisi katolta helposti harjallakin?

Katon korjaus taas varmistaa, ettei kosteutta pääse sammaleenpoiston yhteydessä tai sen jälkeen katon väliin. Esimerkiksi murtuneet kattotiilet on hyvä uusia ja läpiviennit tiivistää, jos tämän tyyppisille toimenpiteille on tarvetta. Kaikki korjaustyöt on joka tapauksessa verrattain nopeaa ja edullista teettää samalla, kun tiilikate-eksperttimme työskentelevät katollasi jo muutenkin.

Vanhemmassa kohteessa pohjatöitä voi olla paljonkin ennen kuin päästään käsiksi varsinaiseen sammaleentuhoaineen levitykseen. Rutinoituneen otteen ansiosta meillä ei siitä huolimatta tuhraannu niihin ylettömästi aikaa, vaan kaikki hoituu ripeästi katon tarvekartoituksesta korjaukseen.

Varsinaisen sammaleentuhoaineen levitämme kustannustehokkaasti ruiskulla. Erityistä tarkkuutta vaativissa kohteissa voimme käyttää myös telaa.

Sammaleenpoistoon käyttämämme tuote on ympäristöystävällistä sekä ihmisille ja eläimille vaaratonta. Sammaleentuhoaineen pitää antaa vaikuttaa jonkin aikaa, mutta hellävarainen tuote voidaan mainiosti jättää katolle sadeveden huuhdeltavaksi.

Vaikutusaikanaan sammaleentuhoaine tappaa kattotiiliin asettautuneen kasvuston erittäin tehokkaasti. Aine imeytyy tiilien huokosiin ja tuhoaa myös sinne pesiytyneet itiöt ja juuret– niin syvälle ei minkäänlainen harja yltäisi.

Huomaa, että sammaleentuhoaine ei vaadi hankausta tepsiäkseen. Tällä taktiikalla saammekin sammaleen karkotettua katoltasi sekä tehokkaasti että tiiliä juurikaan kuluttamatta.

Wau! Kun tilaat tiilikaton sammaleentuhokäsittelyn meiltä, huolehdimme puolestasi myös rakennustelineistä ja muusta urakkaan tarvittavasta kalustosta sekä ympäristön suojaustöistä tarvittavilta osin. Lisäksi tarjouksemme sisältää tunnollisen loppusiivouksen. Tehokasta ja helppoa!

Sammaleentuhokäsittelyn jälkeen prosessi ei kuitenkaan ole ihan vielä päätöksessään. Pohjatöiden ja varsinaisen sammaleentuhokäsittelyn päätteeksi on melkein aina tarpeen viimeistellä työ joko suoja-ainekäsittelyllä tai uudelleenpinnoituksella. Miksi? Jatka lukemista – paljastamme syyn hieman edempänä!

Tiilikaton suoja-ainekäsittely tai uudelleenpinnoitus sammaleenpoiston jälkeen saa katon kehräämään

Kuten sanottu, tiilikaton sammaleentuhokäsittely on yleensä hyvä viimeistellä joko suoja-ainekäsittelyllä tai uudelleenpinnoituksella. Tiilikaton uudelleenpinnoitus tunnetaan myös nimellä maalauspinnoitus. Sekä suoja-ainekäsittely että maalauspinnoitus pidentävät sammaleenpoiston vaikutuksia, jotka muuten jäisivät kenties hyvinkin lyhytkestoisiksi.

Tiilikaton suoja-ainekäsittely ja uudelleenpinnoitus ovat monella tapaa hyvin samankaltaisia toimenpiteitä. Sekä suoja-aine että maalin kaltainen pinnoiteaine (niin sanottu tiilikattomaali) tukkii tiilten huokosverkoston päät eli käytännössä tiivistää tiilten pinnan.

Kun tie on tukossa, eivät uudet sammalitiöt eivät pääse takertumaan ja juurtumaan tiiliin niin helposti. Myöskään lika ei tartu tiiliin niin ärhäkästi ja roskat puolestaan liukuvat katolta alas sujuvammin, mikä ehkäisee sammaleelle otollisten kasvuolosuhteiden muodostumista katolle.

Tiesitkö? Tiilikaton uudelleenpinnoitus ja suoja-ainekäsittely auttavat tiiliä vastustamaan paitsi sammalta, myös kosteutta, UV-säteilyä, ilmansaasteita ja monia muita tiilien käyttöikää typistäviä rasitteita!

Tiivistävistä ominaisuuksistaan huolimatta käyttämämme tuotteet ovat kuitenkin hengittäviä. Näin ollen tiilissä oleva tai niihin mahdollisesti imeytyvä kosteus pääsee edelleen haihtumaan, eikä patoudu tiilien sisään ja aiheuta siten ongelmia. Hengittämättömällä tuotteella ei mineraalipintoja ole suositeltavaa käsitellä.

Vaikka tiilikaton suoja-ainekäsittelyllä ja uudelleenpinnoituksella onkin paljon yhtäläisyyksiä, on kyseessä kaksi täysin eri toimenpidettä:

 • suoja-ainekäsittelyyn käytettävä tuote on väritöntä
 • tiilikattomaali on värillistä – tiilikaton maalauspinnoitus saakin kattosi hehkumaan taas uuden veroisesti!
 • tiilikaton suoja-ainekäsittelyä suosittelemme jopa 2-3 vuoden välein, kun taas uudelleenpinnoitus on yleensä tarpeen vain noin 20-30 vuoden välein
 • uudelleenpinnoituksen tarpeen huomaat siitä, että katon väri ei ole enää entisensä

Sekä tiilikaton suoja-ainekäsittely että uudelleenpinnoitus ovat tiimillemme arkipäivää. Levitämme sopivan tuotteen huolellisesti ruiskulla, jolloin lopputulos on tasainen, työskentely joutuisaa ja kustannukset pysyvät aisoissa laadun kärsimättä.

Huomaa, että aina tiilikaton uudelleenpinnoitus tai suoja-ainekäsittely sammaleenpoiston jälkeen ei ole tarpeen. Jos sammal kaikkoaa katoltasi jo pelkällä harjauksella, ei suoja-ainekäsittelylle tai uudelleenpinnoitukselle välttämättä ole aihetta. Niin paljon iloa kuin tiilikaton pinnoituksesta onkin, ei sitä sentään joka vuosi kannata tehdä!

Jätäthän siis tiilikattosi sammaleenpoiston kokeneiden tiilikate-eksperttiemme huolenaiheeksi? Meiltä saat luotettavan arvion kattosi tarpeista sekä ammattimaisen toteutuksen sen kaipaamille toimenpiteille.

Tiilikaton perushuolto on paras tapa pitää sammal jatkossa katosta kaukana

Kun olemme saaneet sammaleen hätistetyksi tiilikattosi kimpusta, kannattaa perehtyä tiilikaton huoltoon toden teolla. Tiilikaton perushuolto on nimittäin paras tapa pitää sammal katosta kaukana eli se vähentää katon tarvetta sammaleentuhokäsittelyille erittäin tehokkaasti. Koko katon käyttöikää sammal tuskin pysyy pois millään konstilla, mutta huolellisen sammaleentuhokäsittelyn jälkeen tunnollinen huoltaminen lykkää tarvetta seuraavalle isommalle sammaleenpoisto-operaatiolle vuosikausilla.

Erityisesti tiilikaton puhdistaminen auttaa tekemään katosta sammaleelle epämieluisan kasvualustan. Suosittelemme, että kutsut meidät poistamaan kaiken irtoroskan ja lian katoltasi kerran puoleen vuoteen, jotta tiilten pinnalle ei ennättäisi kertyä sammalta houkuttelevaa biomassaa. Kevät ja syksy ovat parhaita ajankohtia tälle niin sanotulle kausipuhdistukselle.

Varsinkin tiilikaton puhdistaminen syksyllä on tärkeää, sillä syksyn mittaan katolle kertyy lehtiä ja muuta eloperäistä ainesta. Jos moska jää katolle talveksi, tiilten pakkasrapautuminen kiihtyy ja katto jäätyy helpommin – ja on valmis tarjoamaan heti kevään ensimmäisille sammalitiöille mitä parhaan kasvualustan.

Huomaa, että huoltamisesta on paljon muutakin iloa kuin pelkkä sammaleen pysyminen loitolla. Tiilikaton huoltaminen ehkäisee katon vaurioitumista monipuolisemmin kuin mikään muu!

Otetaan esimerkiksi rännien tyhjennys, jonka teemme aina puhdistaessamme kattoa muutenkin. Poistamalla ränneistä risut, lehdet ja muun roskan, varmistamme sade- ja sulamisvesien valuvan katolta alas mahdollisimman tehokkaasti ja niille tarkoitettuja reittejä pitkin. Näin ollen sadevesi ei lirise katolta esimerkiksi räystäslautojen ja talon seinustan kautta, mikä aiheuttaisi ennen pitkää lahoja räystäslautoja ja kivirakenteiden rapautumista.

Lisäksi rännien puhdistaminen ehkäisee sadevesijärjestelmän jäätymistä talvella. Jää aiheuttaa sadevesijärjestelmälle paljon tuhoa esimerkiksi vääntelemällä vesikourut uuteen uskoon, kasvattamalla ränneihin ruostekukkia ja kallistamalla kaadon vinksin vonksin.

Jos jäätä kouruihin kuitenkin talven mittaan kertyy, on rännien sulatus aiheellista viimeistään kevättalvella. Siten sulamisvedet eivät pääse aiheuttamaan räystään ja julkisivun vaurioita. Me Katonkorjauspalvelussa käytämme rännien avaukseen kuumaa vesihöyryä, joka on jäätulppiin sekä tehokas, hellä että ekologinen apu.

Tietysti myös lumenpudotuksista on paljon iloa. Lumien tiputtaminen tiilikatolta ehkäisee muun muassa kattorakenteiden notkahtamista ja kattotuotteiden irtoamista. Lumenpudotukset auttavat myös pitämään riskin sulamisvesien aiheuttamalle kosteusvauriolle minimissään, sillä lumi aiheuttaa painetta niin katon läpivienteihin, saumoihin kuin jiireihinkin – siis kattosi potentiaalisimpiin vuotokohtiin. Kun kutsut meidät lumenpudotukseen aina aika ajoin, ei lumen murtamien kattotiilien vaihdollekaan ole tarvetta niin suurella todennäköisyydellä.

Käytännössä meihin kannattaa olla yhteydessä reilusti ennen kuin katolla olevan lumimassan paino ylittää alueellisen peruslumikuorman. Peruslumikuorma on se määrä lunta, jonka kattosi on rakennettu kestämään. Vanhat kattorakenteet eivät kuitenkaan välttämättä siedä enää niin tuhtia taakkaa kuin uutena, ja kattotiiliäkin voi murtua jo ennen kuin lunta on katolla edes peruslumikuorman vertaa.

Varsinaisten huoltojen ohella tiilikaton tarkastaminen on erittäin oleellista. Kattotarkastus on helppo keino pysyä kärryillä katon tarpeista niin huoltojen kuin korjauksenkin suhteen.

Tarkastaminen voi paljastaa tarpeen esimerkiksi näille toimenpiteille:

 • kaadon säätäminen
 • kattotuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen
 • läpivientitiivisteiden uusiminen
 • katon saumojen tai jiirien tiivistäminen
 • murtuneiden kattotiilien vaihtaminen
 • uudelleenpinnoitus tai suoja-ainekäsittely

Edellä mainitut askareet eivät kuulu tiilikaton säännölliseen perushuoltoon, mutta jossain vaiheessa katon elinkaarta niille on todennäköisesti tarvetta. Esimerkiksi läpivientitiivisteet tuppaavat ajan kanssa haurastumaan väistämättä ja siksi läpivientitiivisteiden vaihto voi hyvinkin olla tarpeen ennen kuin koko katto vaatii remonttia.