KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Mikä avuksi, kun savuhormi vuotaa ja valuu vettä?

Savuhormi vuotaa ja valuu vettä

Tip, tip, tip, tip. Ääni, jota tuskin kukaan välittää kuulla, kantautuu korviisi keskellä yötä. Pisarat parkettia vasten. Arvaamaton vuoto jostain pään yläpuolelta, joka leviää suureksi lammikoksi lattialle. Vesi on päässyt läpi katosta, jonka tiiviyteen luotit kovemmin kuin kallioon. Ei lainkaan hyvä. Mietit, miten tämäkin vaiva tullaan hoitamaan pois päiväjärjestyksestä, kuinka suuresta remontista on kyse ja paljonko sellainen urakka maksaa. Näet mielessäsi pinon laskuja työpöydälläsi. Lattia lainehtii jo. Seinät ympärilläsi alkavat mädäntyä. Sinut nielaisee kosteusvaurioiden ilkeä haju, joka on syöpynyt kotisi jokaiseen nurkkaan.

Heräät painajaisestasi ja toteat, ettei peruuttamatonta vahinkoa kodillesi olekaan todellisuudessa aiheutunut. Mutta et saa mielestäsi tunnetta siitä, että jokin katolla saattaisi kuitenkin vuotaa. Vuodot kun eivät aina ilmene selkeinä pisaroina lattialla, vaan voivat olla paljon huomaamattomampia edetessään katon rakenteissa – juuri se tekeekin niistä niin kavalia. Oli kyse pienistä tai suurista vuodoista, aiheuttavat ne aina todellisen uhan koko rakennukselle, ellei niihin osata puuttua ajoissa. Siksi, mikäli edes epäilee vuotoa, on syytä selvittää asiaa hieman, eikä jättää sitä huomiotta. Poissa silmistä, poissa mielestä ei välttämättä palvele kovinkaan kauaa, jos huomaamaton vuoto leviää huomattavaksi tuhoksi katollasi. Kun vuodon syy selviää, saattaa ratkaisu sen korjaamiseksi olla hyvinkin yksinkertainen.

Katoille on valitettavan ominaista, että ne vuotavat usein läpivienneistään. Yksi näistä vuotoalttiista läpivienneistä on savuhormi, jonka vesivuotoon voi olla muutamiakin eri syitä. Kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että savupiipusta puuttuu piipunhattu, jonka tehtävä olisi estää sadeveden sekä lumisateen pääsemisen hormiin. Tai että piipunhatusta puuttuu kaato, joka puolestaan estäisi siihen kondensoituneen veden tippumisen hormiin. Syy voi olla myös siinä, ettei piipunjuuripellitys ole riittävän tiivis, jolloin se päästää vettä lävitseen. Tai kenties kondenssiveden tiivistyminen piipunpellityksen sisäpinnoille. Oli syy mikä tahansa, tulisi se selvittää ja siihen puuttua. Ottamalla yhteyttä meihin Katonkorjaus-palveluiden ammattilaisiin, saat katollesi tehotiimin perehtymään ongelmaan ja selvittämään sen laadun. Sekä tietysti tarjoamaan ratkaisua. Sen lisäksi, että voimme korjata vuotavat savupiipun läpiviennit tai piipunjuuripellit, kurkistamme me mahdollisuuksien mukaan myös yläpohjaan valumajälkien, kastuneiden eristeiden ja muiden ongelmien varalta. Meiltä onnistuvat lisäksi myös juuri sinun piipullesi sopivat piipunhatun kustomointi peltisepäntyönä sekä sen asennus paikoilleen.

Me Katonkorjaus-palveluiden rautaiset erikoisoraajat tiedämme, kuinka oleellista on, että katosta huolehditaan kokonaisuutena, sillä sitä se juuri onkin. Toimiakseen tarkoituksenmukaisesti, täytyy kaikkien osien aina ränneistä yläpohjaan ja lumiesteistä kattoluukkuihin toteuttaa tehtäväänsä kuten niiden kuuluukin, ettei ongelmia ilmenisi myöhemmässä vaiheessa. Siksi meille kattoalan asiantuntijoille on äärimmäisen tärkeää, että aina, kun katollesi kiipeämme, oli kyse kuinka pienestä tai suuresta kattotyöstä tahansa, toteutamme aina kaupanpäällisiksi veloituksettoman koko katon yleistarkastuksen. Sen tarkoitus on kartoittaa mahdolliset katolla kytevät ongelmat, jotta niihin voidaan puuttua riittävän ajoissa. Näihin tarkastustöihin voi kuulua kaikenlaista aina katon pinnan ja läpivientien tarkastuksesta rännien, pieneläinesteiden sekä kattoturvatuotteiden toimivuuden varmistamiseen. Me katsastamme kattopeltien, -tiilten sekä huopien kiinnityskohdat ja jiirit. Varmistamme, ettei katolla kasva sammalta ja ettei kate ole päässyt pullistelemaan, repeilemään, rakoilemaan tai muuten rapistumaan. Hormien lisäksi katsastamme muutkin läpiviennit, kuten esimerkiksi liesituulettimen, ilmanvaihdon, huippuimurin ja alipainetuulettimen putket sekä kaikki kattoikkunat että -luukut. Varmistamme katon eri tikkaiden, lumiesteiden sekä muiden turvavälineiden turvalliset kiinnitykset ja huolehdimme siitä, että rännit toimivat tarkoituksen mukaisesti kuljettaessaan vettä pois katolta. Kurkistamme myös harjatiivisteen kunnon sekä esteettömän pääsyn salliessa myös yläpohjan. Voit siis olla varma, että meidän tarkoilta silmäpareiltamme ei jää yksikään ongelmanpoikanen huomaamatta.

Mitä kaikenlaisiin kattotöihin tulee, eivät ne kuitenkaan usein ole niitä kodin edullisimpia remppaprojekteja. Niihin on helppo saada kulumaan ajan lisäksi myös rutkasti rahaa. Ja mikäli rahapuoli aiheuttaa paljon huolta ja harmaita hiuksia, tarvitaan ratkaisuja, jotka voivat helpottaa näiden usein välttämättömistäkin kattotöistä koituvien maksujen kustantamista. Meillä Katonkorjaus-palveluilla on tarjota tähänkin ongelmaan ratkaisuja. Nettisivujemme kautta saat nimittäin haettua helposti joustavaa rahoitusta budjetoinnin tueksi – vaikka sohvan nurkassa röhnöttäen. Ja muistathan myös, että jokaisesta vapaa-ajan asuntoon Katonkorjaus-palveluiden tekemästä kattotyöstä voit hakea kotitalousvähennystä, jonka avulla voit säästää toisen pitkän pennin.

Osaavat peltisepät hoitavat sekä piipunhatut että piipunpellitykset kuntoon

Ei ongelmia ilman ratkaisuja. Vaikka piippuja on monenlaisia ja hattujakin joka lähtöön, eivät kaikki löydä aina pariaan massatuotantona tuotetuista tuotteista. Ehkä piippusi onkin juuri jäänyt ilman hattua sopivan puutteessa ja nyt piipunhatun puute todella alkanut aiheuttaa ongelmia. Mutta onneksi piipunhatun kohdan kattovuotoon on helppo ratkaisu.

Me Katonkorjaus-palveluilla olemme tottuneita sovittelemaan piipunhattuja piippuihin sekä myös tarpeen vaatiessa muovaamaan kokonaan omanlaisensa, uniikin piipunhatun, mikäli valmiit mallit eivät sovi tai vain miellytä silmään. Meidän ammattilaisemme toteuttavat sinun tarpeitasi vastaavat piipunhatut ja piipunpellitykset. Juuri tekemällä itse, voimme vaikuttaa parhaiten sen väriin sekä muuhun ulkonäköön. Näin saadaan varmimmin juuri mieluisa tuote, joka sopii sulavasti muuhun kattoon pistämättä silmään. Peltiseppiemme palveluun kuuluu piipun mittaus ja mittausten perusteella yksilölliset toiveesi huomioon ottaen lopullisen tuotteen muovaus. Sekä tietysti kiinnitys paikoilleen niin, ettei tuuli tempaise sitä mukaansa ensimmäisen syysmyrskyn saapuessa. Lopputuloksena on laadukas ja asiansa ajava piipunhattu, jollaista ei varmasti ole toista.

Mikäli piippu kaipaa hatun lisäksi vähän muutakin ehostusta pysyäkseen kunnossa ja vesitiiviinä, voidaan suorittaa myös piipun pellitys. Sen avulla voidaan paitsi huolehtia katon – ja näin koko talon – kestävyydestä jatkossa, myös luoda viimeistellympää vaikutelmaa. Näyttävän piipunpellityksen toteutus vaatii kuitenkin aina kokeneen peltisepän, jolla ei kasva peukalo keskellä kämmentä. Tämä siksi, ettei valmiita paketissa saapuvia pellityksiä ole tarjolla, vaan kaikki pitää koota itse. Ja jos jo erään ruotsalaisen huonekalubrändin ohjeistukset tuottavat päänvaivaa, voit vain kuvitella, mitä vaatii piipun pellitys talon harjalla keikkuen. Lisäksi, jokainen piippu on vielä hieman eri kokoinen, mikä osaltaan hankaloittaa urakkaa. Toteutus ja asennus kannattaa siis todella delegoida ammattilaiselle ja nostaa itse ketarat pöydälle. Homma on nopeasti tehty ja sinä pääset nauttimaan lopputuloksesta.

Savupiipun hormin korjaus joko putkittamalla tai massaamalla

Kuten jo todettu, huonokuntoinen piippu ei toimi tarkoituksenmukaisesti ja aiheuttaa jopa vaaroja katolle sekä sitä kautta koko rakennukselle. Tai pahimmassa tapauksessa kaikille kodin asukkaillekin. Miksi näin? Ensinnäkin, rapautunut piippu voi päästää kattoon kosteutta, josta se leviää rakenteisiin muhimaan. Ja mikäli kosteus ei pääse rakenteista pois, alkavat homeongelmat tulla pian tutuiksi. Toiseksi puolikuntoinen piippu ei myöskään vedä tai varaa kunnolla lämpöä. Paloturvallisuuteen se alkaa vaikuttaa, kun siihen kerääntynyt noki jonain päivänä syttyy tuleen ja asukkaille aiheuttaa jopa hengenvaaran, mikäli häkää pääsee asuntoon. Pieni päänsärky voi äityä kirjaimellisesti äkisti todelliseksi hapenpuutteeksi, jos ongelmiin puututaan liian myöhään. Vaahtokarkkien paahtelut voivat todella päättyä huonosti.

Hormi on tarkoin suunniteltu kompleksi, jonka täytyy olla puhdas ja ehkä toimiakseen toivotusti. Valitettavasti kuitenkin ongelmat voivat alkaa jo hyvin pienistä. Ensin rapistuu laasti, jonka myötä tiilien väliin alkaa muodostua koloja. Nämä kolot ovat sitten omiaan keräämään muun muassa nokea ja kosteutta. Noki taasen voi pahimmillaan kuumien palokaasujen vaikutuksesta syttyä ja näin sytyttää hormissa nokipalon. Näin ollen kannattaa pieniin ongelmiin puuttua mieluusti jo ennaltaehkäisevästi. Savupiipun kunnostus voidaan toteuttaa esimerkiksi sisäpiipulla tai massaamalla. Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, puhuttaessa massauksesta, voidaan tarkoittaa myös pinnoitusta, liukuvalusta tai hormin sisäpintojen slammauksesta.

Hormin kuntoa tulisi tarkkailla säännöllisesti ja sen kuntoon puuttua mahdollisimman ripeästi. Riittävä huolto on välttämätöntä, jos takkaa haluaa pystyä käyttämään turvallisesti. Kyse ei ole edes suurista, vaan kohtuullisen yksinkertaisista toimenpiteistä, jolla sen toimivuutta saadaan ylläpidettyä. Esimerkiksi säännöllinen nuohous pitää savupiipun hyväkuntoisena pidempään. Siitäkin huolimatta kuitenkin jokainen laadukaskin piippu täytyy ennen pitkään korjata. Siihen, kuinka tämä korjaus tulisi sitten toteuttaa, kannattaa pyytää ammattilaisen näkemys. Ottamalla meihin Katonkorjaus-palveluiden ammattilaisiin yhteyttä, saat katollesi tietävän tiimin, joka pystyy arvioimaan sen, riittääkö piipullesi pelkkä huoltokorjaus vai onko syytä toteuttaa suurempi saneeraus.

Hanki vuotavalle katollesi vain parasta

Hyvin palvellut ja laadukkaimmista laadukkainkin katto voi vuosien jälkeen tai ihan vain yllättäen alkaa vuotaa. Tälle vuodolle voi olla lukuisiakin syitä; katolta saattaa löytyä rikkinäinen tiili, halkeillut huopa tai peltikatto irvistää. Myös vuodoille alttiit läpiviennit voivat olla syypäitä ongelmaan. Jos kattojiiri rakoilee tai läpivienti vaatii muuten tiivistystä, ei kannata ongelmia lakaista maton alle odottamaan parempia päiviä niiden ratkaisemiseksi, vaan pyrkiä toimimaan heti. Kattovuotoihin on nimittäin syytä suhtautua vakavasti, sillä pienikin vuoto voi aiheuttaa vakavia vaurioita muun muassa päästessään kosketuksiin yläpohjan villojen sekä lahoalttiiden puuosien kanssa. Monesti toimiva aluskate saattaa pelastaa tällaisen tilanteen, mutta ihan pelkän aluskatteenkaan varaan ei kannata laskea, vaan ennemmin ryhtyä pikaisiin paikkauspuuhiin.

Kattovuodolle saattaa useinkin altistaa myös välttävä vesikaton kunto. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, ettei sade- ja sulamisvesi pääse valumaan toivotusti alas katolta, vaan jää sinne aiheuttamaan ongelmia. Katon aluskatteen on oltava kunnossa, jotta kosteus pääsee poistumaan siltä mutkattomasti ilman, että sisärakenteet joutuvat alttiiksi vesivahingoille. Koska mikä tahansa kate katolla voi vuotaa aina alapohjasta pinnoitukseen, on syytä pitää tiukasti kiinni katon säännöllisistä huolloista, jottei mitään jää huomaamatta. Meiltä Katonkorjaus-palveluilta saatkin kaikki tarvitsemasi palvelut katon huoltoon, kunnostukseen sekä uusimiseen. Me kokeneet kattotyöntekijät hoidamme kattovuotojen korjaukset ja katon tiivistykset niin, ettei sinun tarvitse liikauttaa evääsikään asian vuoksi. Säästyt näin suurelta vaivalta nyt, mutta myös tulevaisuudessa katon pysyessä hyvässä kunnossa vielä vuosikausia eteenpäin. Älä siis aikaile, vaan pirauta oikeaan suuntaan, jotta päästään asiassa alkuun.