KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Tasakatto vuotaa – Ammattiapua jokaisessa akuutissakin tilanteessa

Tasakatto vuotaa

Vanha kunnon tasakatto. Se, joka historian havinasta on tehnyt paluun monien moderniempienkin kohteiden katoksi. Jonka huono maine on peräisin aikanaan käytetyistä puutteellisista materiaaleista sekä heikohkosta suunnittelusta, ja jolla lumisien talvien ja sateisten syksyjen seuraukset saattavat näkyä. Tasakatto valitettavan usein saattaa myös alkaa vuotaa muita kattoja herkemmin. Ja kuten mikä tahansa talo, myös tasakaton alla elämästään nautiskeleva rakennus saattaa alkaa kosteusvaurioiden myötä haista homeelle. Eivätkä rakenteisiin päässeen kosteuden aiheuttamat ongelmat valitettavasti rajoitu pelkkiin hajuhaittoihin, vaan usein ilmenee myös esimerkiksi lahovaurioita tai eristeiden pilaantumista. Tällöin lämmityslaskut saattavat nousta pilviin ja katto olla pahimmillaan jopa vaarassa luhistua. Näin ollen voidaankin todeta, ettei tasakattojen – kuten ei muunkaan tyyppisten kattojen – vuoto-ongelmia ole syytä katsoa sormien läpi.

Tasakatto – kaikkine vikoineen ja etuineen – voi ikävä kyllä alkaa vuotaa monestakin syystä. Näitä voivat olla esimerkiksi katteen huono kunto sen menetettyä iän myötä kimmoisuutensa ja alettua halkeilemaan. Toisaalta vaurioita kattohuopaan ovat voineet aiheuttaa myös vaikka holtittomat lumenpudotukset tai katon sammaloituminen juurten tunkeutuessa hitaasti saumoihin. Saumoistaan ja läpivienneistäänhän katto voi toki vuotaa muutoinkin. Ikä ja rasitus tekevät tehtävänsä niiden väsyttämiseksi. Jiirikohtiin eli juuri lappeiden saumoihin kohdistuu paljon kuormitusta ja ne ovatkin monesti yksi ensimmäisistä kohdista, jotka voivat pettää. Eikä aikaakaan, kun pienestä repsottavasta saumasta pääsee sisään kosteutta koko syysmyrskyn edestä.

Meille Katonkorjaus-palveluiden kattavaa kattokokemusta keränneille konkareille erilaisten kattojoen ongelmat ovat kuitenkin arkipäivää ja me voimmekin korjata myös sinun vuotavan tasakattosi. Sekä tarjota tietysti muuta huolto ja remonttiapua tai ihan vain perspektiiviä sekä neuvoja. Mikäli katto kuitenkin todella vuotaa, ei mietiskely yleensä vie kovin pitkälle, vaan on syytä ryhtyä tositoimiin. Taktiikan valinta riippuu pitkälti siitä, millaisia vaurioita katto on kokenut. Jos tuho on ehtinyt levitä katon sisärakenteisiin, toteutamme kosteus- ja lahovauriokorjaukset sekä uusimme katon niiltä osin kuin tarve vaatii. Me voimme toki sinun niin toivoessasi myös muuntaa tasakaton harjakatoksi tai pulpettikatoksi, mikäli vanha alkaa kyllästyttää.

Meille Katonkorjaus-palveluilla katon huoltotyöt tarkoittavat aina kokonaisvaltaista työskentelyä. Me olemme valmiita kulkemaan sen extra mailin voidaksemme varmistaa asiakastyytyväisyyden sekä sen, että katto kestää vielä senkin jälkeen, kun pihatiellä näkyy enää vain meidän perävalomme. Siksi pyrimme aina puuttumaan ongelmiin niiden ilmetessä ja etsiä niitä silloinkin, kun ne eivät hyppää suoraan silmille. Näin ollen, aina kun kiipeämme katollesi – oli kyse kuinka pienestä kattotyöstä tahansa – emme tyydy vain vilkaisemaan, vaan kartoitamme kattavasti koko katon yleiskunnon. Tämä tarkoittaa, että tarkastamme mm. katon pinnan, läpiviennit, rännit, pieneläinesteet, kattotuotteet sekä kattoturvatuotteet kaikenlaisten puutteiden varalta niiden toiminnassa. Varmistamme, että pinnan kunto on riittävä, painaumia ei ilmene ja huovan saumat ovat niin ikään tikissä. Katsastamme myös kaikki katon läpiviennit aina savupiipuista liesituulettimen putkiin. Emme myöskään jätä huomiotta niitä muita tasakatteen toimivuuden kannalta tärkeitä komponentteja. Meiltä ei siis varmasti jää huomaamatta yksikään kytevä katastrofi, joka muutoin pääsisi iskemään vyön alle ennalta-arvaamattomasti. Ja mikäli puutteita ilmeneekin, teemme mielellämme tarjouksen ongelman korjaamiseksi samalla kerralla.

Meistä on myös tärkeää, että jokainen saa päänsä päälle ansaitseman kunnon katon joutumatta ensin tyhjentämään kaikkia säästötilejään tai lomarahastojaan kovan kertapaukun takia. Kattotyöt ovat usein nimittäin niitä kodin kalliimpia huoltotöitä ja laskutkin sen mukaisia. Mutta me Katonkorjaus-palveluilla ymmärrämme, miten haastavaa suurempien kertainvestointien budjetointi voi olla ja siksi olemme etsineet ratkaisuja kulujen kattamiseen, oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Meidän nettisivujemme kautta pääset esimerkiksi suoraan hakemaan rahoitusmahdollisuutta, joka tuo sitä tarvittavaa joustoa isompien projektien suunnitteluun. Kaikista yksityistalouksille toteuttamistamme kattotöistä voit myös hakea kotitalousvähennystä, joka on itsessään jo suoraa säästöä.

Tasakaton vuoto ei välttämättä itsestään varoittele, vaan saattaa tunkeutua sisään kutsumattakin

Kukapa haluaisi herätä aamulla lainehtivaan olohuoneeseen? Kumpparit jalkaan ja kahvia keittämään? Tai ehkei kuitenkaan. Mutta todellisuus on usein tarua ihmeellisempää ja moninaisia sattumuksia saattaa tulla eteen, jos tasakaton vuodon antaa elää omaa elämäänsä liian pitkään. Oman onnensa nojaan jätetty vuotava tasakatto saattaa olla tikittävä aikapommi. Kun tilanne on jo lähtökohtaisesti kehno, ei useinkaan paljoa vaadi, ennen kuin koko hutera korttipakka kaatuu. Ja tasakaton vuoto on vielä siitäkin petollinen ongelma, ettei sitä välttämättä osaa odottaa, kun varoitusmerkkejä ei näy. Sitä ei välttämättä todella huomaa kuin vasta sisätiloihin tippuvasta vedestä. Eli tuudittautuminen siihen ajatukseen, että katto näyttäisi omaan silmään hyvältä, saattaa todella kostautua jonain päivänä. Tasakattojen kanssa on usein parempi pelata varman päälle.

Syy sille, miksi tasakaton vuoto saattaa yllättää löytyy tasakaton poikkeuksellisesta muodosta. Harjakatoissa, pulpettikatoissa ja muissa kaltevammissa katoissa on asuintilan ja pintakatteen väliin jäävä yläpohja, mikä tasakatoista kuitenkin puuttuu. Yläpohja on erityisesti meille kattoalan ammattilaisille merkityksellinen paikka. Sinne pääsee tarkastelemaan katon vointia ikään kuin alakautta. Kaikki kun ei katteen pinnalta käsin näy – vuodon kokoon katsomatta. Vesi vuotaa painovoiman vuoksi alaspäin, joten katteesta vuotavan veden huomaa usein ensimmäisenä siitä, että yläpohjan rakenteet alkavat kärsiä. Mutta kun yläpohjaa ei olekaan, valuukin vesi suoraan sisätiloihin. Tilanteiden ennakointi on siis vaikeaa, kun vuodot eivät pidä meteliä itsestään. Ne täytyy usein etsiä kovalla työllä ja taidolla. Katon purkaminen vuotojen löytämiseksi ei sekään ole kuitenkaan järkevää, sillä yläpuolelta tarkempi tutkiminen rikkoo samalla vesieristyksen – tällöin voidaan ainakin olla varmoja, että jossain vuotaa. Alapuolelta katon tarkastaminen taas vaatii sisäkaton purkua. Usein tasakattoa tarkastaessa päädytäänkin tekemään pistotarkastuksia niihin kohtiin, joissa epäillään ongelmia. Tapa ei ole kuitenkaan satavarma, sillä jotain saattaa tällöin jäädä huomaamatta. Oli tapa ja tilanne kuitenkin mikä tahansa, omin päin tasakaton vuototarkastuksia ei kannata lähteä toteuttamaan, vaan kutsua aina paikalle joku asiansa osaava ammattilainen, jolle sävelet ovat selvät. Meiltä Katonkorjaus-palveluilta löytyy näitä tasakaton tarkastamiseen erikoistuneita asiantuntijoita, joiden taitoihin voi luottaa kuin kallioon. Jos siis pelkäät kattoparkasi vuotavan, saat tarvitsemasi avun ja tuen tilanteen hallintaan meiltä.

Säännöllinen huolto pitää tasakaton kuosissa ja venyttää sen elinajanodotetta

Kuten jo todettu, tasakatot ovat siitä haastavimmasta päästä, kun mietitään korjausta tai vuotojen hallintaa. Näin ollen tasakattoaan ei kannata alun perinkään päästää sellaiseen kuntoon, jossa se vaatii kokonaisvaltaisen korjauksen. Mutta kuinka tasakaton rapistumiselta voidaan välttyä? No säännöllisillä huoltotöillä tietysti. Jokainen katto kaipaa rakkautta ja huolenpitoa, mutta tasakatto oikeastaan vielä muita enemmän. Säännöllisesti ja riittävän usein toteutetut huoltotoimet ovat oikeastaan tasakaton elinehto. Niillä voidaan varmistaa katon toimivuus ja mahdollisimman pieni rasitus. Lisäksi ne voivat antaa sille rutkasti lisää elinaikaa sekä hyviä vuosia ennen suurempia remontteja.

Kuinka usein kattoa sitten pitää huoltaa? Näin ammattilaisina, jotka ovat monet katastrofit nähneet ja tuntevat erilaisten kattojen elämänkaaret, me ehdottaisimme ainakin puolivuosittaisia huoltoja. Niiden merkitystä ei oikeastaan voi kyllin korostaa. Huoltaessamme kattoasi käymme sen aina läpi kokonaisuudessaan. Kevät- ja syyshuollolla varmistetaan, että katto on puhdas, kattokaivo tyhjennetty ja saumat sekä läpiviennit ehjiä. Tarkistamme myös katteen pinnan kunnon sekä mahdolliset sisätaitteet. Tarvittaessa puhdistamme tukkeutuneen kattokaivon ja huolehdimme siitä, että se toimii, kun lumet alkavat sulaa. Mikäli katolla taas kasvaa sammalta, saat meiltä tehokkaan sammaleenestokäsittelyn. Erityisesti talvi on raskasta aikaa katolla, jolloin syyshuollolla voidaan valmistaa kattoa kantamaan paksuja kinoksia. Ja keväällä taas tarkastetaan hetimiten, onko ongelmia ilmennyt sekä huolehditaan siitä, etteivät kesän kuuma auringonporotus tai rankkasateet pääse nekään kiusaamaan. Talvisin myös lumenpudotukset ovat ehdottomia, sillä lumikuorma painaa rakenteita monen tonnin voimalla. Tämä saattaa saada kattorakenteet taipumaan, huovan painumaan kuopalle tai saumat natisemaan. Siksi ennakointi on paras toimintatapa. Me Katonkorjaus-palveluilla teemme katon kaipaamat huollot kaikkina vuodenaikoina – kunnolla, turvallisesti ja vahingoittamatta kattoasi.

Remontoimme tasakatot ja muunnamme niistä tarvittaessa harjakattoja tai pulpettikattoja

Jos katto on todella ehtinyt päästä huonoon jamaan, voi tulla helpommaksi korvata se kokonaan uudella. Vanhan katon ajoissa uusiminen voi monesti se viisain – joskin harvoin kovin edullinen – ratkaisu. Mutta vaikka hetkittäin uusi katto saattaakin tuntua kalliilta repäisyltä, säästää se pitkällä aikavälillä kuitenkin rahaa. Viivyttely voi nimittäin aiheuttaa suurempia vahinkoja, jolloin pelkkä kattoremontti ei enää riitä. Katon uusimisen kaltainen radikaali päätös voi siis hyvinkin suojata muita rakenteita. Näin vältytään koko kodin mittaisilta kosteusvaurioilta.

Kattoremontin yllättäessä kannattaa myös pohtia kattomuodon vaihtoa. Sillä, kun koko vanha katto kerran joudutaan purkamaan uuden tieltä, on se oiva mahdollisuus vaihtaa tyyliä tasakatosta sellaiseen, jota on helpompi huoltaa. Tasakaton monet viat ja ongelmat jäisivät pois ja pääsisit nauttimaan astetta huoltovapaammasta katteesta. Useimmiten tasakatot muunnetaan harjakatoiksi, mutta pulpettikatto ja aumakatto ovat myös suosittuja. Uutta kattoa valittaessa voi olla tarjolla myös enemmän valinnanvaraa niin materiaalien, värin kuin ulkomuodonkin suhteen. Miltä tuntuisi vaikkapa tiilikuvioprofiili tai kestävä ja huoltovapaa konesaumakatto? Eikö olisi ihanaa hieman piristää vanhan talon ilmettä? Ja päästä vielä valikoimaan itsellesi mieluisimman tyylin? Katon tyylin ja muodon vaihto voivat todella luoda lisää asumisviihtyvyyttä sekä nostaa myös talon jälleenmyyntiarvoa. Harva on toivonut enää paluuta entiseen.

Kattomuodon vaihto vaatii kuitenkin toimenpideluvan. Lisäksi voi olla, että kunnalla on omat rajoituksensa asuinalueesi suhteen niin värin kuin muodonkin suhteen. Mutta meillä Katonkorjaus-palveluilla on kuitenkin paljon kokemusta erilaisista lupa-asioista. Meille erilaiset rajoitteet ovat tuttuja ja siksi osaamme työskennellä taitavasti ne huomioon ottaen, niin ettei kukaan joudu ongelmiin jälkikäteen. Meiltä saat myös kaiken tarvitsemasi avun niiden selvittelyssä ja tulkitsemisessa. Ja olivat rajoitteet mitä tahansa, me saamme varmasti tehtyä talosi päälle katon, johon voit olla tyytyväinen.