KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Tiilikaton huoltaminen – monta hyvää syytä asennoitua positiivisesti

Tiilikaton huolto

Tiilikaton huolto ei ole riippakivi, vaan hyvin mukava asia. Se auttaa niin savi- kuin betonitiilikattoakin pitämään pintansa sateessa, paisteessa, lumituiskussa ja tuulen mukana kulkeutuvien sammalitiöiden pommituksessa. Näin ollen tiilikaton korjaustarpeet ja seuraava kattoremontti pysyvät tehokkaasti loitolla, eikä tiilikaton kunnostaminen rasita kukkaroasi yhtään sen enempää kuin on aivan välttämätöntä.

Tällainen huolto saa tiilikattosi kehräämään iästään riippumatta:

 • katon puhdistus ja vesikourujen tyhjennys puolivuosittain
 • lumenpudotukset tarpeen vaatiessa
 • rännien sulatus tarvittaessa
 • sammaleentuho- ja suoja-ainekäsittely noin 2-3 vuoden välein
 • sammaleenpoisto ja uudelleenpinnoitus noin 20-30 vuoden välein

Myös kattotuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen, kaadon säätäminen ja murtuneiden kattotiilien uusiminen on välillä tarpeen. Läpivientitiivisteetkin ovat vanhentuvia osia, minkä vuoksi läpivientitiivisteiden vaihto on toisinaan aiheellista.

Kun tiilikatto tai sen kattotuotteet kaipaavat mitä tahansa huoltoa, ota meihin yhteyttä! Meiltä Katonkorjauspalvelusta saat kaikki tiilikaton ja kattotuotteiden huollot ripeästi, ammattitaitoisesti ja kilpailukykyiseen hintaan.

Kehuttu ja kaikenkattava kattopalvelumme on käytettävissäsi kotitalousvähennyskelpoisesti kesät, talvet ympäri Suomen. Älä emmi yhteydenottoa, oli kohteesi sitten omakotitalo, autotalli, rivitalo tai kerrostalo. Edes jyrkät ja taitteiset tiilikatot eivät tuota tiimillemme ongelmia!

Tehdäksemme jo ennestään loistavasta palvelustamme vielä rahtusen paremman, kruunaamme kaikki meiltä tilatut tiilikattotyöt veloituksettomalla katon yleiskatsauksella. Katsauksen myötä saat runsaasti arvokasta tietoa kattosi kunnosta ja tietenkin myös hyvän tarjouksen vesikatolla, kattotuotteissa tai yläpohjassa mahdollisesti havaitsemiemme epäkohtien korjaamisesta. Tiilikate-eksperttiemme maankuulu miinaharava on monet kerrat pelastanut asiakkaamme jopa nurkan takana väijyvältä kosteusvauriolta!

Raha-asioita huolehtivan on hyvä laittaa korvan taa lisäksi kauttamme saatavilla oleva rahoitus. Osamaksun avulla on kätevä nitistää monta kärpästä yhdellä iskulla, eikä esimerkiksi katon mahdollisia korjaustarpeita tarvitse jättää hautumaan. Samallahan voisimme laittaa kuntoon myös piharakennusten katot!

Tiesithän muuten jo, että meiltä voit tilata kattotyöt muillekin kuin tiilikatoille? Jos esimerkiksi varaston tai muiden piharakennusten katot eivät ole tiiltä, et siis joudu kääntymään niiden kunnossapidossa muiden firmojen puoleen.

Nyt kannattaa kuitenkin ottaa meihin reippaasti yhteyttä, sillä erityisesti keväisin ja syksyisin tiilikate-eksperttimme viipottavat pää kolmantena jalkana ympäri Suomea. Jottei katon kunnostuskynnys olisi turhan korkea, löytyy meiltä yhteydenottoa varten näppärä sähköinen lomake. Näpäytä alla olevaa painiketta ja kerro meille tiilikaton huoltohuolesi vain viidessä minuutissa!

Tiilikaton puhdistaminen ja rännien tyhjennys luovat hyvän perustan terveelle katolle

Pitkän kokemuksemme mukaan tiilikaton puhdistaminen ja rännien tyhjennys ovat tiilikaton huolto-ohjelman ydin. Melkein kaikki muu kunnossapito riippuu puhdistamisesta, ja ilman säännöllistä puhdistamista tiilikaton huolto olisi oikeastaan vain kosmeettista puuhastelua.

Käytännössä tiilikaton puhdistaminen tarkoittaa kaiken irtoroskan poistamista katolta ja sadevesijärjestelmästä. Katolta ja ränneistä tulee raksia pois niin lehdet, risut, koivunnorkot kuin neulasetkin.

Puhtaanapito ehkäisee sekä katon, sadevesijärjestelmän, räystään että julkisivun vaurioitumista. Sellaista on esimerkiksi rapautuminen, ruostuminen ja lahoaminen.

Myös tiilikattoihin mieltynyt sammal pysyy kattotiilistä parhaiten loitolla, kun kattoa puhdistetaan säännöllisesti. Sammal on esteettinen haitta ja katon peruskuntoa nakertava riesa.

Sekä katon että sadevesijärjestelmän puhdistaminen olisikin suotavaa tehdä peräti kahdesti vuodessa. Yleensä nämä askareet tehdään yhdessä katon kevät- ja syyshuoltojen merkeissä.

Kannattaako tiilikaton puhdistustalkoisiin ryhtyä itse?

Kaikista tiilikattotöistä huoltaminen ja nimenomaan tiilikaton puhdistaminen on houkuttelevaa tehdä itse. Kyseessä on esimerkiksi katon korjaukseen ja remontointiin verrattuna yksinkertainen toimenpide, ja siivoustahan useimmat meistä harrastavat sisätiloissa ja pihamaallakin – miksei siis katollakin?

Tiilikaton puhdistaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, koska:

 • katolle meneminen on vaarallista
 • amatöörinä saatat aiheuttaa katolle vaurioita hyvistä aikeistasi huolimatta
 • luultavasti et tule puhdistaneeksi tiilikattoa niin huolellisesti kuin olisi suotavaa
 • alan kokeneina konkareina suoritamme puhdistustyöt sekä ammattitaitoisesti että ripeästi puolestasi – oma vapaa-aikasi säästyy mielekkäämpään toimintaan
 • katemestarimme bongaavat puhdistustöiden lomassa kattosi tarpeet muillekin huolloille ja kenties paljastavat myös korjaustarpeita
 • meidän tekemästämme työstä saat kotitalousvähennystä

Esimerkiksi rännit jäävät amatöörin jäljiltä usein vaille kaipaamaansa huomiota. Rännien puhdistaminen maasta käsin pitkävartisen harjan kanssa on monelle tuttua puuhaa, mutta valitettavasti vesikouruihin tuppaa sokkona tehdyn operaation jäljiltä jäämään enemmän tai vähemmän moskaa. Myös rännien tarkastaminen on tällöin täysin mahdotonta. Me Katonkorjauspalvelulla taas teemme rännien puhdistustyöt räystään tasalla, jolloin pääsemme sekä työskentelemään tehokkaasti että tarkastamaan kourujen kunnon, kiinnitykset ja kaadon.

Varsinaisen katonkin amatööri tulee usein puhdistaneeksi “vähän sinne päin”. Tai sitten aivan liian tehokkaasti; moni tarttuu painepesuriin ja lähtee tykittämään kohti kattoa asiaa sen enempää ajattelematta, aiheuttaen toiminnallaan pahimmillaan kosteusvaurion katon väliin.

Me Katonkorjauspalvelulla sen sijaan yleensä vain harjaamme kattotiilet huolellisesti pehmeäharjaksisella harjalla. Säännöllisesti tehtynä harjaus on täysin riittävä tapa pitää tiilikatto puhtaana. Jos vettä tarvitaan avuksi, säädämme vedenpaineen katolle sopivaksi.

Muista kuitenkin, että kaikki kattoalan ammattilaisetkaan eivät asennoidu tiilikaton puhdistamiseen yhtä tunnollisesti kuin me. Tilaa tiilikaton puhdistustyöt meiltä täältä Katonkorjauspalvelusta, niin tiilikaton puhdistus ja rännien tyhjennys hoituvat varmasti ammattitaitoisesti, ripeästi ja turvallisesti!

Tiikaton talvikunnossapito on lakisääteinen velvollisuus ja katon vaurioita ehkäisevää toimintaa

Muista, että tiilikatto kaipaa huoltoa myös talvella. Tiilikaton talvikunnossapito tarkoittaa käytännössä kahta askaretta: lumenpudotukset ja rännien sulatus.

Lumenpudotukset tiilikatolta ovat tarpeen yleensä useammankin kerran talvessa – jopa Etelä-Suomessa ja kesämökeillä! Perusperiaatteena on, ettei katollasi majailevan lumikuorman paino saisi ylittää kattorakenteiden sietämää peruslumikuormaa. Tiilikattohan on jo itsessään hyvin raskas katto, ja vanhan tiilikaton kuormansietokyvyn rajoja voi hätyytellä yllättävän köykäinenkin lumimäärä.

Vaikkeivat kattorakenteet lumikuorman painosta notkahtaisikaan, voi lumenpudotusten laiminlyönnistä seurata esimerkiksi seuraavaa:

 • murtuneita kattotiiliä
 • irronneita tai vääntyneitä kattotuotteita
 • sulamisvesien aiheuttama kosteusvaurio

Huomaa, että lumien tiputtaminen ajoissa on myös turvallisuuskysymys. Tiilikattoisen kiinteistön omistajana olet lakisääteisesti velvoitettu huolehtimaan, että katollesi ei pääse kertymään lumivyöryvaaraa aiheuttavaa nietosta.

Sadevesijärjestelmän sulatus puolestaan ei välttämättä ole tarpeen kuin kerran talveen. Syöksyputkien ja vesikourujen tukkeena olevat jäätulpat kannattaa sulattaa viimeistään kevättalvella ennen kuin muu katto alkaa sulaa. Tarvittaessa toki useamminkin.

Jos rännien sulatus jää tekemättä, saatat pian kohdata tämän tyyppisiä murheita:

 • kaato väärässä kulmassa
 • vesikourujen epämuodostumat
 • rännin irtoaminen
 • vesikourujen ruostuminen
 • lahot räystäslaudat
 • julkisivun lahovauriot tai rapautuminen
 • katolta virtaavat sulamisvedet muodostavat vesiputouksen oviaukon tai muun kulkuväylän kohdalle

Muistathan siis kutsua meidät käymään myös syys- ja kevät huoltojen välissä? Me Katonkorjauspalvelussa olemme reipas rykmentti kattoalan ammattilaisia, emmekä vieroksu tiilikaton huoltoa edes pakkasen paukkuessa!

Älä ryhdy tiilikaton lumitöihin omin nokkinesi!

Rännien sulatus ja lumenpudotukset tiilikatolta eivät ole hyvää vapaa-ajanvietettä. Vaikka huhkiminen kirpakassa ulkoilmassa houkuttelisikin, kannattaa tiilikaton talvikunnossapito jättää ammattilaiselle ja tyytyä itse puuhastelemaan maan tasalla.

Esimerkiksi näistä syistä tiilikaton talvikunnossapito kannattaa ulkoistaa eteville tiilikate-eksperteillemme:

 • erityisesti talvisella katolla liikkuminen on hengenvaarallista ilman kokemusta ja asianmukaisia välineitä
 • lumenpudotuksessa voit teloa sekä itsesi, katon että sivullisia
 • rännien avaukseen tarvitset kunnollisen höyrytyslaitteiston – potkiminen ja hakkaaminen rikkovat sadevesijärjestelmän varmasti!
 • Kun tulemme pudottamaan lumet katoltasi tai sulattamaan jäätulpat ränneistä, silmäilemme samalla kattosi yleiskuntoa ja annamme tarvittaessa hyvän tarjouksen muista sen kaipaamista huolto- tai korjaustöistä
 • myös lumenpudotukset ja rännien sulatus ovat kotitalousvähennykseen kelpaavaa kulua, kun tilaat ne meiltä täältä Katonkorjauspalvelusta

Asiantuntijoiltamme voit kysäistä myös sulanapitokaapeleiden asennuksesta, jos rännien jäätyminen aiheuttaa vaivaa riesaksi asti. Mikäli kaapeleista olisi kohteessasi iloa, hoituu jopa sulanapitokaapeleiden asennus taitavalta tiimiltämme ripeästi ja ammattitaitoisesti.

Tee siis palvelus sekä itsellesi että katollesi, äläkä ryhdy tiilikaton talvihuoltoon itse! Me Katonkorjauspalvelussa olemme käytettävissäsi ympäri vuoden koko Suomen alueella, ja otamme mielellämme hoitaaksemme niin tiilikaton lumenpudotukset kuin rännien höyrytyshommatkin.

Tiilikaton uudelleenpinnoitus tai suoja-ainekäsittely sulkee oven sammaleen nenän edestä

Tiilikaton pinnoitus on melko harvakseltaan tehtävä, mutta tuiki tärkeä osa tiilikaton huoltoa. Sopivanlainen pintakäsittely voi pidentää niin betoni- kuin savitiilikatonkin käyttöikää jopa vuosikymmenillä. Ilman vahvaa suojakerrointa kattotiilien ikä sen sijaan jää hyvin kauas toiveissa olevasta seitsemästäkymmenestä tai jopa sadasta vuodesta.

Jos ihan tarkkoja ollaan, voi termi “tiilikaton pinnoitus” viitata kahteen eri toimenpiteeseen. Kyseessä voi olla joko tiilikaton pinnoittaminen maalinkaltaisella tuotteella (ns. maalauspinnoitus) tai sitten kattotiilien käsittely suoja-aineella.

 • Tiilikaton suoja-ainekäsittely antaa suojaa UV-säteitä vastaan sekä tiivistää kattotiilien pinnan, ehkäisten sekä tiilien likaantumista, rapautumista että kosteuden ja sammalitiöiden pääsyä tiilien huokosverkostoon.
 • Tiilikaton uudelleenpinnoitus sekä suojaa UV-säteilyltä ja tiivistää kattotiilien pinnan että palauttaa katon alkuperäisen värin.

Sekä suoja-ainekäsittelyn että uudelleenpinnoituksen ajankohta on täysin kohdekohtainen, ja molemmat toimenpiteet tehdään tarveperusteisesti. Esimerkiksi kattotiilien karhentunut pinta ja aktiivinen sammaloituminen kertovat, että tiilten suojakerrointa olisi syytä vahvistaa. Jos katon väri on haalistunut, on tiilikaton maalauspinnoitus parempi vaihtoehto kuin käsittely värittömällä suoja-aineella.

Ai miksikö toimenpiteiden oikeaa ajankohtaa on vaikea arvioida etukäteen kohdetta tuntematta? Siksi, että eri osoitteissa katto saa osakseen eri määrän tiilten pintaa kuluttavia rasitteita. Sellaisia ovat esimerkiksi UV-säteily, lumi, jää, vesisade, tuulen mukana kulkeutuvat hiovat hiukkaset ja tietyt katolle tehtävät huoltotoimenpiteet.

Sen verran on kuitenkin mahdollista sanoa, että suoja-ainekäsittely tehdään selvästi uudelleenpinnoitusta useammin. Tiilikaton suoja-ainekäsittely voi olla aiheellista esimerkiksi parin-kolmen vuoden välein, kun taas uudelleenpinnoitus tehdään noin kahden-kolmenkymmenen vuoden välein.

Savitiilikattohan ei edes uudelleenpinnoitusta kaipaa. Toisin kuin betonitiilet, ei savitiiliä ole nimittäin tapana maalata valmistusprosessin päätteeksi. Savitiilikattokin hyötyy silti suoja-ainekäsittelystä.

Kaipasi kattosi sitten uudelleenpinnoitusta tai suoja-ainekäsittelyä, on meillä Katonkorjauspalvelussa taito ja tuotteet tehdä katollesi kumpi vain kyseisistä toimenpiteistä. Esimerkiksi kausihuoltoon kuuluvan kattotarkastuksen yhteydessä pidämmekin aina silmällä myös kattosi pinnoitustarpeita, ja tarvittaessa teemme tarjouksen joko suoja-ainekäsittelystä tai maalauspinnoituksesta. Tiimimme suoriutuu kaikista tiilikaton pintakäsittelyistä ripeästi, siististi ja kustannustehokkaasti, oli katollasi pinta-alaa sitten 100 tai tuhannen neliötä!

Sammaleentuhokäsittely valmistelee tiilikaton pinnoitusta varten

Miten tiilikaton pinnoitus tapahtuu? Tiilikaton suoja-ainekäsittely tai uudelleenpinnoitus ovat huoltotöiksi varsin monivaiheisia prosesseja. Kun tavoitteena on sekä siisti että kestävä lopputulos, ei kyse ei todellakaan ole pelkän suoja- tai pinnoiteaineen levittämisestä katolle!

 1. valmistelevat toimenpiteet (esimerkiksi katon tarkastaminen, rakennustelineiden pystyttäminen ja ympäristön suojaustyöt)
 2. katon puhdistaminen
 3. korjaustyöt (tarvittaessa)
 4. sammaleentuhokäsittely
 5. suoja-aineen tai tiilikattomaalin levitys (tarpeen mukaan pariin kertaan)

On tärkeää, että jokainen edellä mainituista työvaiheista tulee tehdyksi. Esimerkiksi katon puhdistaminen varmistaa, että sammaleentuhoaine pääsee vaikuttamaan kunnolla. Sammaleentuhokäsittely puolestaan on oleellista, sillä katolle jäävä sammal tekisi suoja-ainekäsittelyn tai maalauksen vaikutukset pian tyhjäksi. Tiilikaton korjaus taas pitää huolen, ettei katon väliin pääse pinnoituksen yhteydessä kosteutta – ja lisäksi se on edullista, kun katolla muutenkin operoidaan.

Sekään ei ole ihan sama, miten hyvin tai huonosti tiilikaton pinnoitusprosessiin kuuluvat työvaiheet tehdään. Esimerkiksi sammaleenpoistoa ei auta tehdä suurpiirteisesti, sillä pienikin määrä sammalta puskee takuuvarmasti tuoreen pintakäsittelyn läpi.

Edellä mainituista syistä tiilikaton pintakäsittely kaikkine monine työvaiheineen kuuluu siihen kategoriaan kattotöitä, joita ei kannata yrittää itse. Ja miksi käyttäisitkään siihen arvokasta vapaa-aikaasi, kun voit turvautua tarmokkaiden ja asiansa osaavan tiilikate-eksperttiemme apuun?

Katon huoltoon kannattaa liittää katon yleiskatsaus tai kattavampi katon kuntotarkastus

Katon tarkastuksen tekeminen on hyvin luontevaa aina, kun katolle nousemme. Katon huoltaminen on meille elämäntehtävä, ja työntekijöillämme on sisäsyntyinen halu palvella kattoa kuin kattoa kokonaisvaltaisesti.

Tiilikate-eksperttiemme silmät haravoivat puoliautomaattisesti niin vesikaton kuin kattotuotteetkin. Jos katseemme osuu tarkastusluukkuun, emme yksinkertaisesti voi vastustaa kiusausta kurkata hieman yläpohjaankin. Kattohan on aina kokonaisuus, joten olisi outoakin keskittyä vain yhteen osa-alueeseen kerrallaan.

Sen lisäksi, että saat meiltä yleiskatsauksen minkä tahansa kattotyö kylkiäisenä, voi meidät tilata kattavammankin kattotarkastuksen äärelle.

Katon tarkastustyöt voivat sisältää mm. seuraavia operaatioita:

 • Vesikatolla käymme läpi niin kattotiilien ja niiden pinnoitteen kunnon kuin katon saumat, jiirit, harjatiivisteen ja läpiviennitkin.
 • Tarkastamme kattotuotteet, kuten lumiesteet, kattoikkunat ja pieneläinesteet.
 • Tarkastuskierroksemme yhteydessä oman osansa katemestareidemme huomiosta avat myös räystäs ja sadevesijärjestelmä (mm. kaato ja kourukoukut).
 • Yläpohjassa katsastamme niin aluskatteen, katon ja IV-putkien eristeet, tuuletuksen kuin katon puiset tukirakenteetkin – pidämme silmällä erityisesti kattovuodoista kielivää hometta, lahovaurioita ja valumajälkiä, mutta myös pieneläinten tekemät eristevauriot jäävät haaviimme.

Kattotarkastuksen myötä saat meiltä runsain mitoin arvokasta tietoa kattosi kunnosta ja sen kaipaamista toimenpiteistä. Havainnoimme sekä välittömiä huollon ja korjauksen tarpeita että vasta kehitteillä olevia vikoja. Yläpohjan puolelta paljastamme jopa kaikkein syvimmissä kattorakenteissa piilottelevat ongelmat!

Kattotarkastuksen nimissä silmäilemme kuitenkin myös muuta tonttia. Esimerkiksi rehevät, kattoa roskaavat puut sattuvat varmasti silmiimme, sillä ne lisäävät tiilikaton huollon tarvetta huomattavasti. Pyrimme bongaamaan myös katon läheisyydessä kasvavat lahot puut, sillä olisi ikävää, jos sellainen kaatuisi tunnollisesti huolletun katon päälle.

Kattotuotteiden tarkastaminen on tärkeä osa kattotarkastustamme. On perusteltua puhua jopa “elintärkeästä”. Kyse on paitsi korjauslaskujen suitsimisesta ja lakisääteisestä velvollisuudesta, myös turvallisuudesta (katolla ja maan tasalla).

Kattotuotteitahan ovat kaikki kattosi varusteet. Kattoturvatuotteet, kuten lumi- ja räystäsesteet, lumiaidat, kattosillat, kattopollarit, seinätikkaat, palotikkaat, lapetikkaat, turvakaiteet ja piipputikkaat ovat kattotuotteita, joita löytyy liki jokaiselta tiilikatolta. Myös pieneläinesteet, lintupiikit, kattotarkastusluukku, piipunhattu, aurinkopaneelit, kattoikkuna ja valokupu ovat kattotuotteita.

Sadevesijärjestelmäkin on eräänlainen katon varuste. Jos ihan tarkkoja ollaan, koostuu se tosin monista erilaisista tuotteista tai komponenteista: vesikouruista, syöksyputkista ja kourukoukuista.

Kattotuotteiden osalta kiinnitämme tarkastuskierroksellamme huomiota muun muassa näihin asioihin:

 • kiinnitykset
 • pinnoitteen kunnon
 • yleisen toimintakunnon
 • mahdolliset pellitykset

Huolellinen syynäyksemme minimoi muun muassa kattotuotteiden irtoamisesta aiheutuvat katon ja julkisivun vauriot sekä henkilövahingot. Esimerkiksi huonosti kiinni olevasta lumiesteestä poikii helposti reikiä katolle, irti repsottava ränni räystäälle ja rikkonainen ikkuna talon seinustalle – ja maan tasalla lyttyyn mennyt auton konepelti tai aivotärähdys viattomalle ohikulkijalle.

Tiesitkö? Täysin oikeaoppisesti asennetutkin kattotuotteet voivat irrota “itsekseen”. Tämä johtuu siitä, että niin sanottu lämpöeläminen ja muut rasitteet kiertävät hiljalleen katon ja kattotuotteiden kiinnikeitä auki.

Mikäli havaitsemme kattotuotteissa mitä tahansa puutteita tai jo syntyneitä vikoja, teemme mielellämme tarjouksen epäkohtien korjaamisesta. Esimerkiksi kattotuotteiden kiinnikkeiden kiristäminen ja lisäkiinnitykset, kattoturvatuotteiden uusiminen ja kattoikkunan tai valokuvun tiivistäminen ovat tiimillemme arkipäivää. Katto-osaamisemme kattaa täydellisesti kaikki tiilikaton kattotuotteet!

Huomaa, että tiettyjen kattotuotteiden tarkastaminen ja huoltaminen on kiinteistön omistajan lakisääteinen velvollisuus. Kyse on tietenkin kattoturvatuotteista.

Laki velvoittaa paitsi huolehtimaan kattoturvan riittävälle tasolle katon asennushetkellä, myös pitämään sitä yllä koko katon käyttöiän ajan. Kattoturvatuotteiden tarkastaminen, huoltaminen ja tarvittaessa uusiminen ovat keinoja, joilla lakisääteinen velvollisuus saadaan käytännössä täytettyä.

Kattoturvaan liittyvien vaatimusten laiminlyönnistä voi seurata sanktioita. Sanktioita tärkeämpi motivaatio kattoturvatuotteiden huoltoon tulisi silti olla katon turvallisuus. Puutteellinen kattoturva voi aiheuttaa hengenvaaraa esimerkiksi nuohoojalle, lumenpudottajalle, kattotarkastajalle ja räystään läheisyydessä liikkuville ihmisille ja eläimille. Tiilikaton muoto on aina melko jyrkkä, joten riskejä kattoturvan suhteen ei kannata ottaa.

Kun päästät meidät tarkastamaan kattosi säännöllisesti, voit kuitenkin olla varma kiinteistösi kattoturvan olevan ajan tasalla ja täyttävän lakisääteiset velvollisuudet. Meille tiilikaton kattoturva on sydämen asia!

Tiilikaton läpivientien, saumojen ja jiirien tarkastaminen saa kattovuodot nalkkiin ajoissa

Kattotuotteiden ohella läpivientien, saumojen, jiirien ja harjatiivisteen tarkastaminen on erittäin oleellinen osa tiilikaton kattotarkastusta. Edellä mainitut ovat niitä kohtia tiilikatolla, joista kattovuoto saa todennäköisimmin alkunsa. Siksi kiinnitämmekin niihin aivan erityistä huomiota kattoasi syynätessämme. Jos havaitsemme tiilikaton saumoissa, jiireissä, harjatiivisteessä tai läpivienneissä mitä tahansa hälytysmerkkejä, olemme valmiit tarttumaan rivakasti toimiin kattosi tiivistämiseksi!

Läpiviennit kuntoon tulevaa vuodenaikaa varten

Kattoläpiviennit ovat kirjaimellisesti niitä kohtia katollasi, joista on viety jotain läpi. “Jotain” voi olla esimerkiksi johto tai putki, kuten tv-antennin johto tai ilmanvaihtoputki. Myös savupiippu, kattotarkastusluukku sekä kattoikkunat ja valokuvut ovat kattoläpivientejä.

Läpivientien luonteen vuoksi niiden yhteyteen voi kehittyä salakavalasti koko katon kastelevia kattovuotoja. Ellei esimerkiksi savupiippua pidetä silmällä ja se saa tihuttaa vettä katon väliin pidemmän aikaa, on tiilikaton kosteusvaurio miltei varma juttu. Ainoastaan toimiva aluskate voi tällöin pelastaa tilanteen, mutta aluskatteessakin saattaa olla sen toimintakuntoa heikentäviä reikiä, repeämiä tai asennusvirheitä.

Kattotarkastusta tehdessämme esimerkiksi läpivientien haurastuneet tiivisteet pistävät silmiimme. Tiivisteiden materiaali tuppaa väkisinkin hapertumaan ja jäykistymään ajan ja säärasitteiden vuoksi, eivätkä ne silloin enää pidä vettä niin kuin uutena. Tiilikattohan on verrattain pitkäikäinen kateratkaisu, joten erityisesti katon elämän ehtoopuolella läpivientien tiivisteet ovat jo helisemässä.

Läpivientitiivisteiden kanssa ilmenee ongelmia erityisesti kevättarkastuksen yhteydessä, sillä lumi laittaa tiivisteet koville. Jos läpivientitiiviste on jo valmiiksi hauras, voi lumen aiheuttama paine hyvinkin saada kinoksen alla virtaavan sulamisveden puskemaan tiensä katolta alas läpiviennin kautta.

Myös asennusvirheet altistavat tiilikaton läpiviennit vuodoille. Siksi pidämme tarkastusta tehdessämme silmämme auki niidenkin varalta.

Lisäksi pellitysten puutteet ja savupiipun tapauksessa piipunhatun puuttuminen kohottavat riskiä läpivientien vuodoille. Onneksi nekin jäävät tarkkasilmäisten tarkastajiemme haaviin kuin rapu mertaan!

Saumat ja jiirit

Saumat ja jiirit ovat tiilikaton luonnollisia epäjatkuvuuskohtia. Jiiri tarkoittaa tarkalleen ottaen sisätaitetta, kun taas sauma voi olla periaatteessa mikä tahansa sauma- tai taitekohta – esimerkiksi kahden lappeen yhtymäkohta tai kattotiilien väliin jäävä sauma.

Läpivientien tavoin myös saumat ja jiirit ovat tietynlaisia heikkoja kohtia, joista vesi livahtaa helposti kattotiilien alle. Erityisesti sisätaitteiden kohdalla tapahtuu muuta katetta enemmän veden, jään ja lumen liikehdintää, joten riski vuotavan jiirin aiheuttamalle kosteusvauriolle on suuri.

Kattotarkastusta tehdessämme pyrimme bongaamaan katon epäjatkuvuuskohdista muun muassa asennusvirheitä. Esimerkiksi jiirien kohdalla tiilikaton rakenne on muuta kattoa monimutkaisempi, joten mahdollisuus asennusvirheisiin ja niiden poikimiin vuotoihin on realistinen.

Huomaa! Tiilikatto tuulettuu harjansa kautta, jossa tulisi olla niin sanottu harjatiiviste. Ellei tiivistettä ole, se ei ole oikeanlainen tai se on vaurioitunut, voi vesi päästä myös tiilikaton harjasauman kautta katon väliin.

Jos mielessäsi on käynyt kattotarkastuksen tekeminen itse, niin nyt viimeistään kannattaa hylätä sellaiset ajatukset. Saumojen ja jiirien tarkastamisessa vaaditaan ammattiosaamista ja vankkaa kokemuspohjaa. Jotta vuotavat jiirit tai saumat eivät koituisi tiilikattosi ennenaikaiseksi kohtaloksi, jätäthän siis tarkastamisen meidän huoleksemme? Jos vikoja löytyy, onnistuu meiltä myös harjatiivisteen uusiminen tai saumojen ja jiirien tiivistäminen siististi ja kestävästi!

Huollamme myös pelti- ja huopakatot kokemuksen parkkiinnuttamin käsin

Tiesitkö, että me Katonkorjauspalvelussa huollamme kaikki katot tiilestä teräkseen, huopaan alumiiniin ja kupariin? Jos pihapiiristäsi löytyy siis esimerkiksi peltikattoisia piharakennuksia tai mökkitontilla odottelee huopakattoinen hirsimökki, delegoi ihmeessä niidenkin kattohuollot monitaitoiselle tiimillemme!

Keskittämällä kattoaskareet meille, säästät sekä aikaa että rahaa. Ja silti kaikki katot saavat ansaitsemaansa ammattimaista käsittelyä. Et joudu etsimään muita firmoja palvelukseesi, ja me taas toisaalta pystymme tekemään hyviä satsitarjouksia isommasta joukosta kattotöitä – kustannuksia säästyy luonnostaan esimerkiksi matka- ja kuljetuskustannuksissa sekä kattotöiden suunnittelussa.

Ihan joka firma ei vastaavia lupauksia pysty lunastamaan. Erilaiset katot vaativat nimittäin erilaista kohtelua, ja vääränlaiset toimenpiteet, tekniikat ja tuotteet aiheuttavat niin tiili-, pelti- kuin huopakatoillekin helposti vaurioita.

Meillä täällä Katonkorjauspalvelussa on onneksi runsain mitoin kokemusta kaikista katemateriaaleista, kattotyypeistä ja kattomuodoista. Tasaisen tai loivan bitumikermikaton huolto, jyrkän palahuopa- ja kolmiorimakaton huolto, loivan konesaumakaton huolto ja jyrkän lukkosauma- tai profiilipeltikaton huolto ovat vain muutamia esimerkkejä kattavasta osaamisalastamme.

Huomaa, että meidän puoleemme voit kääntyä niin yksityishenkilön kuin taloyhtiönkin roolissa. Omakotitalon kattohuolto muodostaa ison osan toimenkuvastamme, mutta myös moni rivitalo- ja kerrostaloyhtiö luottaa katon huoltotyöt katemestareidemme osaaviin käsiin. Mikset siis Sinäkin?

Kaipaavatko kaikki katot huoltoa?

Vastaus otsikon kysymykseen on lyhyt ja ytimekäs: kyllä. Kaikki katot kaipaavat huoltoa materiaalistaan, muodostaan, tyypistään ja allaan olevan rakennuksen käyttötarkoituksesta riippumatta. Huoltoa tarvitsevat niin tiili-, pelti- kuin huopakatotkin, oli niillä varjeltavanaan sitten asuinrakennus, piharakennus, toimisto tai vaikka maneesi. Jopa kylmän piharakennuksen katto kaipaa huoltoa!

Itse asiassa edes katettujen rakennelmien, kuten auto- ja roskakatoksen kohdalla katteen huoltoa ei ole syytä ohittaa olan kohautuksella. Varsinkin valokatoksen huolto on tärkeää, jotta tästä kauniista ja käytännöllisestä elementistä olisi paljon iloa vielä ensi vuonnakin.

Katto on avainasemassa jokaisen rakennuksen ja katetun rakennelman pitkän käyttöiän odotteen kannalta – ja oikeaoppinen ja säännöllinen huoltaminen puolestaan jokaisen katon.

Ota siis yhteyttä ja kerro meille, miltä näyttää tonttisi kattomaisema! Sinun täytyy vain laittaa meille viestiä esimerkiksi sähköisen tarjouspyyntölomakkeemme kautta ja kuvailla hieman koti- tai mökkitontiltasi löytyviä kateratkaisuja, niin pian kaikki kattohuoltoon liittyvät huolet ovat historiaa.