KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Tiilikatto vuotaa? Meiltä kaikki ratkaisut tiilikaton vuoto-ongelmiin

Tiilikatto vuotaa

Hyvin rakennettu katto toimii rakennuksen parhaana vakuutuksena, suojaten sitä kosteuden ja vedon aiheuttamilta haitoilta. Klassinen ja aina yhtä tyylikäs tiilikatto kestääkin niin Suomen monimuotoisia säitä kuin ulkopuolisten katseitakin. Siisti tiilipinta voi nimittäin parantaa kodin yleisilmettä ja parhaimmillaan nostaa koko talon markkina-arvoa. Mutta vaikka tiili onkin materiaalina laadukas sekä hyvä kateratkaisu monenlaisiin kohteisiin, voi huolellisestikin rakennettu tiilikatto alkaa jostain syystä vuotaa. Varsin ikävä yllätys, jota yksikään katonomistaja tuskin toivoo osakseen. Ja tilanteen edetessä pienestä vuodosta voikin syntyä isompi ongelma. Juuri siitä syystä kaikkiin kattovuotoihin kannattaa pyrkiä puuttumaan mahdollisimman ajoissa.

Syitä tiilikaton vuotoihin voi olla toki monia, mutta yleisimmin kyse on joko huonokuntoisesta tai väärin asennetusta läpiviennistä, rikkinäisistä tiilistä tai tiilien saumoista, harjatiivisteestä, savupiipun juuresta tai piipunhatun puutteesta. Muita vuotoherkkiä kohtia katolla ovat jiirit. Toisinaan vuotoa voivat aiheuttaa myös esimerkiksi asennus- ja rakennusvirheet. Myös irronneiden kattoturvatuotteiden kiinnikkeet voivat päästää vettä rakenteisiin. Pahimmassa tapauksessa kosteus pääsee muodostaen ihanteellisen kasvualustan homeelle. Ja mitä pidemmälle tilanne pääsee etenemään, sitä kalliimmaksi siihen puuttuminen käy. Joten älä lakaise ongelmia mattojen alle, vaan hoida ne heti pois päiväjärjestyksestä.

Me Katonkorjaus-palveluilta olemme erilaisten katto-ongelmien erikoisasioita. Oli kattotyyppi tai ongelma katolla mikä tahansa, meistä saat tarvitsemasi avun. Jos sinulla siis herää pienikin epäilys mahdollisesta kattovuodosta, kutsu meidät paikalle tarkastamaan kattosi. Meidän rautaisista ammattilaisista koostuva tehotiimimme paikantaa kattovuodon syyn ja korjaa ongelman kuin ongelman. Mikäli vuoto on aiheuttanut esimerkiksi katon alapuolisten rakenteiden kosteusvaurioita, vaihdamme tarvittaessa lahonneet puuosat ja uusimme kastuneet eristevillat, jotka eivät enää pidä taloa lämpimänäkään. Näin vältytään mahdollisilta myöhemmiltä home- ja sisäilmaongelmilta, joilla voi olla paljon kauaskantoisempia seurauksia – jopa omaan terveyteenkin. Niiden ehkäisemiseksi tarkastamme myös aluskatteen kunnon ja toimivuuden.

Meille Katonkorjaus-palveluilla kattotöissä yksi suurimmista valteista ja prioriteeteista on toteuttamamme työn laatu. Huolehdimmekin laadun varmistamisesta kokonaisvaltaisesti, huomioiden aina koko katon kunnon, vaikka alun perin kyse olisikin jostain pienemmästä ongelmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että aina katolla käydessämme, olimme sitten toteuttamassa kuinka pieniä huoltotoimia tahansa, tarkistamme samalla koko katon yleisilmeen. Tämä koko katon yleistarkastus tulee siis kaupanpäällisiksi veloituksetta ja siihen kuuluu muun muassa katon pinnan, läpivientien, rännien, pieneläinesteiden, kattotuotteiden ja katonturvatuotteiden kunnon tarkastukset. Kiinnitämme huomiota pintojen, katteiden, saumojen sekä tiivisteiden eheyteen. Varmistamme, että kaikki katolla aina tiileistä, ränneihin ja tikkaista lumiesteisiin on kiinnitetty turvallisesti ja läpiviennit toimivat tarkoituksen mukaisesti aiheuttamatta uutta vuotovaaraa. Ja katoilla, joille on esteetön pääsy, katsastamme vielä yläpohjan kunnon esimerkiksi valumajälkien, aluskatteen puutteellisen kunnon sekä kosteiden eristeiden varalta.

Meille on ehdottoman tärkeää, että poistuessamme katolta, katto toimii kokonaisuutena niin, että vesi pääsee rännien kautta alas katolta, eikä kulkeudu esimerkiksi hapertuneiden saumojen tai rikkinäisten tiilten kautta rakenteisiin. Että katolle pääsee kulkemaan turvallisesti kunnolla kiinnitettyjä tikkaita pitkin, eikä talvisin tarvitse pelätä kinosten putoamista niskaan. Ja mikäli meillä katollasi liikkuessa herää huoli jostain kattosi jatkoon liittyvästä seikasta, otamme asian esiin kanssasi, jotta voimme tehdä tarvittavat toimintasuunnitelmat katon kunnosta huolehtimiseksi. Parhaimmassa tapauksessa katon elinajanodote voi pidentyä vuosilla, kun vaaniviin vaaroihin saadaan puututtua ajoissa.

Mitä kattotöihin tulee, ovat ne harvoin niitä kodin edullisimpia kulueriä. Katto on merkittävässä roolissa suojaamassa koko kotia, jolloin sen kunnon ylläpitäminen on tärkeää, mutta usein myös haastavaa – toisinaan myös ammattilaiselle. Kattotöiden toteuttaminen voi olla hyvinkin aikaa vievää puuhaa ja vaatia erilaisia työskentelyvälineitä aina perus työkaluista henkilönostimiin ja turvavaljaisiin. Työläällä työllä on toki myös hintansa, joka voi olla monelle taloudelle iso paukku kertamaksuna. Me Katonkorjaus-palveluilla kuitenkin ymmärrämme erilaisten taloudellisten tilanteiden erot sekä asettamat rajoitteet ja siksi haluamme helpottaa toteuttamistamme töistä koituvien kustannuksien kattamista parhaamme mukaan. Meidän toteuttamiimme töihin voitkin hakea rahoitusta, vaikka suoraan kotisohvalta, helposti nettisivujemme kautta. Rahoitusmahdollisuus on kätevä tapa helpottaa budjetointia, kun puhutaan kuitenkin kohtalaisen suurista summista. Jokaisen kattotöitä omalle katolleen harkitsevan on myös syytä pitää mielessä kotitalousvähennys, jota voi hakea kaikista yksityiskotien ja vapaa-ajan asuntojen kattotöistä säästäen taas pitkän pennin vaivalla ansaittua rahaa.

Tiilikaton läpivienti voi olla katon Akilleen kantapää

Erilaiset läpiviennit ovat väistämätön ja tärkeä osa toimivaa talokompleksia, mutta ne on osattava myös rakentaa oikein, jottei niistä koidu myöhempiä haittoja. Läpiviennit ovat nimittäin usein niitä katon vuotoherkimpiä kohtia. Juuri siksi kaikkien läpivientien suunnitteluun ja toteuttamiseen kannattaa panostaa, eikä materiaaleista tai ajasta tulisi niiden suhteen tinkiä. Väärin tai puutteellisesti toteutetut läpiviennit, väärän kokoiset läpiviennit tai vääränlainen aukko oikean kokoiselle läpiviennille voivat nimittäin käydä pian talon kohtaloksi. Mutta syy ei aina ole asentajassa tai asennettavassa läpiviennissä, sillä läpiviennit voivat toki kulua käytössäkin. Aika kultaa muistot, mutta valitettavasti saattaa syödä katon rakenteilta vuosia, ellei niiden kuntoon puututa säännöllisesti – edes tarkistusmielessä. Suomen sää on myös omiaan kuluttamaan katon laadukkaimpia ja huolellisimminkin asennettuja rakenteita. Läpiviennit toki ovat myös tällöinkin usein se ensimmäinen, joka kärsii ajan ja olosuhteiden paineesta. Niiden tiivisteet voivat alkaa vuotamaan silkkaa vanhuuttaan tai rikkoutua esimerkiksi talven raskaan lumikuorman painosta.

Jos tunnet pienenkin pistoksen rinnassasi pohtiessasi omien läpivientiesi – tai siis kattosi läpivientien – kuntoa tai sitä, kuinka niiden edellisestä tarkastuksesta on ehtinyt vierähtää jo tovi, kannattaa paikalle kutsua ammattilainen. Tilanne voidaan nopeasti tarkastaa, jolloin saat vastaukset niihin kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin tai tiimimme toteuttamat ratkaisuehdotukset mahdollisten löytyneiden ongelmien hoitoon. Jos läpivienneistä ei tarkastuksella löydykään mitään poikkeavaa, olet ainakin saanut mielenrauhan, eikä tarvitse enää pelätä homeen valumisesta sisäseiniä pitkin. Mikäli tehotiimimme taas löytääkin läpivienneissä, niiden kiinnityksissä, tiivisteissä tai kokoratkaisuissa puutteita tai parannettavan varaa, voidaan asia ottaa heti hoidettavaksi. Me Katonkorjaus-palveluilla voimme vaihtaa vuotavat tiivisteet tai puuttua repsottaviin reunoihin nopeasti ja ennaltaehkäistä näin enempien ongelmien syntyä. Me huolehdimme myös, että läpiviennit myös palvelevat tarkoituksessaan, pitäen katon riittävän kuivana ja varmistamalla ilman riittävän vaihtuvuuden, oli rakennusratkaisu mikä tahansa. Ilman tunkkaisuutta ei siis kannata odottaa, vaan tarttua Katonkorjaus-palveluiden härkää sarvista. Me tarkastamme, korjaamme ja kunnostamme, tarjoten helposti saavutettavan palvelun vain muutaman klikkauksen päästä.

Yksin hyvä, mutta kaksin parempi: aluskate ja hyvin toteutettu yläpohjan tuuletus

Harva katto on täysin ja kokonaan tiivis. Niin tiivis, etteikö siitä pääsisi hieman kosteutta lävitse. Eikä niitä ole sellaisiksi tarkoitettukaan. Tiilikatonkin ominaisuuksiin kuuluu siis se, että vesi tihkuu tiilien välistä aluskatteille ja aluskate taas ohjaa valumavedet ulos talon rakenteista. Tämän mekanismin kun hahmottaa, on helpompi ymmärtää myös koko katon toiminta sekä erityisesti hyvin toteutetun aluskatteen merkitys. Jos avainasemassa oleva aluskate ei siis toimi toivotulla tavalla, on ihan järkeenkäypääkin, että ongelmat alkavat kasaantua pian kosteuden jäädessä muhimaan rakenteisiin. Jos aluskate on kulunut tai kenties vaikka väärin asennettu, odottavat ensimmäiset vaikeudet vain tuloaan. Aluskatteen saa nimittäin helposti asennettua liian kireälle, jolloin vesi voi alkaa kerääntymään vääriin paikkoihin – tässä tapauksessa katteen päälle. Vaihtoehtoisesti liian kireän aluskatteen vuoksi vesi voi päästä ohjautumaan myös vääriin paikkoihin, esimerkiksi kattoruoteisiin aiheuttamaan lisää hallaa. Aluskate voi myös päästä itse repeytymään lämpölaajenemisen vuoksi. Väärinpäin asennettu aluskate taas, voi päästää yläpohjaan vuotaneen lämmön kondensoitumaan eli tiivistymään katon rakenteisiin ja eristevilloihin sen sijaan, että se poistuisi asianmukaisesti. Siksi aluskatetta asentaessa, huoltaessa ja korjatessa tulisi aina olla riittävän pätevä urakoitsija, joka tietää, miten ja miksi aluskate asennetaan tietyllä tavalla. Työ niinkin tärkeän osan kuin aluskatteen kohdalla edellyttää jo kattoalan erityisosaajaa, eikä yhdenkään tee-se-itse -miehen kannata ryhtyä siihen itse, vaikka tarkoitusperä olisikin hyvä. Puhutaan kuitenkin niin isoista asioista, että niiden halutaan menevän kerralla nappiin.

Sen lisäksi, että aluskate johtaa pois yläpuolelta tulevan veden, se kerää yläpohjasta tulevan kosteuden. Kosteus voidaan joko kerätä alapuoliseen nukkakerrokseen, josta se sitten haihtuu ilmanvaihdon mukana tai vaihtoehtoisesti aluskate voi päästää sen lävitse. Ja näin ollen, mitä yläpohjan tuuletukseen tulee, ei senkään merkitystä osana toimivaa ja turvallista kattokokonaisuutta voi ylenkatsoa. Aluskate ja yläpohjan tuuletusratkaisut kulkevat nimittäin käsikädessä. Jos toinen ei toimi asianmukaisesti, toinenkin kärsii siitä. Vaikka aluskate olisi asennettu oikein, mutta yläpohjan tuuletus ei olekaan riittävää, alkaa vesi tuhoamaan rakenteissa ja eristeissä niitä kastelemalla. Tuuletus on nimittäin juuri se, joka pitää katon rakenteet kuivina ja edistää kosteuden kulkeutumista ulos. Ilman riittävää tuuletusta, alkaa kosteus kertyä paikkoihin, joissa sitä ei pitäisi olla. Ja siitä lähtee katto-ongelmien dominorivi kaatumaan.

Kun riesana onkin tiilikaton sammalkasvusto

Kuin karies hampaita, hajottavat itsepintaiset sammal- ja jäkäläkasvustot parastakin tiilikattoa. Kosteutta kerännyt tiilikatto on ihanteellinen kasvualusta näille kahdelle, mutta varsin ikävin seurauksin. Pidemmän päälle nämä kaksi tuholaista voivat nimittäin aiheuttaa vaikeitakin kattovuotoja. Sammal tarttuu varsinkin kuluneen tiilen pintaan. Sen juuret tunkeutuvat hitaasti tiilen sisään, syöden koloja sen pintaan. Ja kun talven tullen sammal karisee katolta, jäävät jäljelle nämä juurakon kaivertamat reiät, joihin alkaa kertyä vettä. Kylmillä ilmoilla vesi sitten jäätyy näihin koloihin, alkaen pakkasrapauttaa tiiltä. Rappeutuneet ja huonokuntoiset tiilet taas päästävät kevään tullen sulamisvedet helposti lävitseen aluskatteelle, jossa ne aiheuttavat jatkuvaa rasitusta sille. Ja kuten aiemmin todettu, mikäli aluskate ei toimi toivotulla tavalla tai on sekin päässyt rikkoutumaan, voi vesi tehdä tuhojaan rauhassa, silmältä piilossa niissä rakenteissa, joissa sen ei kuuluisi olla. Hyvin pienet ja mitättömän tuntuisetkin ongelmat katolla voivat paisua nopeasti suuremmiksi katastrofeiksi.

Me Katonkorjaus-palveluilla olemme vahvasti sitä mieltä, etteivät jäkälät ja sammaleet kuuluvat metsiin eivätkä ihmisten katoille. Sen lisäksi, että ne voivat olla hyvin tuhoisia katteen rakenteelle ja sitä myöten koko rakennukselle, vievät ne talolta näyttävyyttä, vanhentaen sen olemusta. Kasvusto katolla saa kodin näyttämään ajan kuluttamalta ja rehevöityneeltä luoden hieman suttuista vaikutelmaa. Siksi sammalkasvustot ja jäkälät kannattaa poistaa katolta ennen kuin ne kertyvät paksuiksi patjoiksi ja villiintyvät täysin tuhoten katteen altaan. Vaikka tilanne tuntuisi jo riistäytyneen käsistä ja katto kasvaisikin vihreänä, toivoa ei ole kuitenkaan syytä hukata, sillä katto on vielä osaavan ammattilaisen keinoilla pelastettavissa. Meidän taitavat osaajamme ovatkin varsinaisia hakoja tällaisten kasvustojen tuhokäsittelyssä. Me poistamme sammaleet ja tarvittaessa vielä pintakäsittelemme tiilikatteen niin, että niiden mahdollisesti jo menetetty vedenpitävyys sekä suojaus saadaan palautettua. Tarjoamamme käsittely on paitsi ekologinen myös turvallinen. Vaikka sen avulla ikävät kasvustot saadaankin tehokkaasti poistettua katolta, ei se aiheuta vaaraa muille kasveille tai eläimille talon ympärillä. Siksi Katonkorjaus-palveluiden sammaleentuhokäsittely on ehdoton ykkönen, mikäli haluat varmistaa rehevöityneen tiilikattosi kunnon vielä tulevaisuudessakin.