KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Huopakaton huolto auttaa katetta pitämään pintansa

Huopakaton huolto auttaa katetta pitämään pintansaMikään ei ole ikuista – ei edes säilöntäaineilla kyllästetyt valmisruuat. Siispä, joskus tulee aika, jolloin kate kuin kate pitää pistää uuteen uskoon kokonaisvaltaisella remontilla. Kestävätkin katteet kärsivät vaurioita, eikä kaikkia vaurioita voi tai kannata enää korjata. Mutta, entä jos kertoisimme, että voit lykätä oman huopakattosi kohdalla tätä remonttipäivää reippaasti eteenpäin jonnekin hamaan tulevaisuuteen helposti? Pidentää kattosi elinikää joutumatta kuitenkaan maksamaan siitä maltaita? Nimittäin huopakatetta – kuten mitä tahansa muutakin katetta – voi avittaa pitämään pintansa säännöllisin kattohuolloin. Huollattamalla katettasi, on ongelmien ennaltaehkäisy helpompaa, mahdolliset viat huomataan ajoissa ja katto pysyy yleisesti paremmassa kunnossa läpi haasteellistenkin vuodenaikojen.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme kokeneita kattoalan asiantuntijoita, joille huopakatot ovat tulleet tutuiksi kaikkine oikkuineen. Meidän monipuolisella osaamisella varustettu tiimimme tietää, mitä huopakatot kaipaavat ja osaa lisäksi huomioida kunkin katon yksilölliset tarpeet sekä jokaisen katonomistajan henkilökohtaiset toiveet. Jos siis haluat huollattaa huopakatettasi, kannattaa kääntyä meidän puoleemme. Meiltä saat kaiken ja vielä vähän enemmän. Toteutamme monet temput vesikourujen puhdistuksesta aina sammaleenpoistokäsittelyyn ja huopakaton pinnoitukseen asti. Meiltä löytyy työvoima, osaaminen sekä koneisto jyrkkien ja muutoinkin haastavien kattojen huoltotöihin. Myös huopakattojen alalajit ovat meille tuttuja – laitamme kuntoon niin palahuopakatot, bitumikatteet kuin kolmiorimakatteetkin. Tarvitsi huoltoa sitten omakotitalosi, rivitalosi, kesämökkisi, piharakennuksesi tai vaikka leikkimökkisi katto, meiltä saat aina varmuudella osaavaa ja kokonaisvaltaista palvelua.

Kokonaisvaltaisella palvelulla tarkoitamme tapaa huolehtia katon kokonaiskunnosta – ei siis vain niistä paikoista, jotka ovat päässeet rempalleen. Käytännössä, joka kerta kun katollesi kiipeämme – oli kyse sitten kuinka pienestä huoltotoimesta tai yksittäisestä korjauksesta tahansa – tarkastamme aina koko katon yleiskunnon veloituksetta. Tämä siksi, että vain näin saamme käsityksen kattosi todellisesta kunnosta ja pysymme ajan tasalla sen tarpeista. Yleistarkastukseemme kuuluu, koko katteen pinnan läpikäynti muun muassa ruostumisen, erilaisten lommojen, repeämien, reikien, kulumien tai vaikkapa irronneiden tiilien varalta. Samalla varmistetaan, että katon mahdollinen maalipinta suojaa katetta eikä ole päässyt lohkeilemaan. Meitä kiinnostaa lisäksi harjatiivisteen tiiveys sekä se, ettei mikään sauma tai reuna ole alkanut ajan kuluessa repsottaa ikävästi. Katsastamme myös katon eri läpivientien kuten ilmanvaihtoputkien, kattoluukkujen ja liesituulettimien tiiveyden, sillä ne määritellään usein katteen vuotoalttiimmiksi kohdiksi. Emme unohda myöskään kattotuotteiden sekä kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattosiltojen kunnosta sekä kiinnityksestä huolehtimista. Rännienkin kiinnitykset ja kaadot muistamme vilkaista, sillä tukkeutunut ränni on varsin ikävä yllätys lumien viimein sulaessa keväällä. Ja mikäli yläpohjaan on mahdollista löytää jonkinmoinen reitti, tarkistamme vielä villat sekä rakenteen mahdollisten valumajälkien sekä puutteellisten tai kastuneiden eristeiden varalta. Näin ollen, jos katolla jotain sellaista tarkastuksemme yhteydessä ilmenisi, mihin pitäisi oitis puuttua, voisimme tehdä työstä sinulle tarjouksemme.

Me suomalaiset olemme ahkeria huollattamaan esimerkiksi autojamme, mutta kattohuollot ovatkin sitten aivan toinen tarina. Ehkä monilla kynnys nousee hintasyistä. Kattohuoltoa kannattaa kuitenkin ajatella investointina katteen tulevaisuuteen. Säännölliset kattohuollot  saattavat tuntua kenties rahareiältä, mutta osoittautuvat usein huomattavasti halvemmaksi kuin ennenaikainen remontti, joka pitää suorittaa oman onnensa nojaan jätetylle katolle.  Tokikin erilaiset taloudelliset tilanteet on otettava huomioon, sillä kaikilta ei löydy massiivista säästötiliä pelkän pahan päivän varalle. Nyt voit kuitenkin olla huoleti; helpotusta budjetointiin on nimittäin saatavilla. Me Katonkorjaus-palveluilla olemme nimittäin pyrkineet aktiivisesti tarjoamaan keinoja helpottaa asiakkaittemme maksukykyä, jotta saisimme laskettua kynnystä tärkeitten kattotöitten toteuttamiselle. Voit esimerkiksi hakea nettisivujemme kautta helposti rahoitusta pienillekin toteuttamillemme kattoprojekteille. Näin saat usein kaivattua joustoa maksamiseen. Ja mikäli kyseessä on yksityinen rakennus, ei kannata unohtaa hakea kotitalousvähennystäkään kattohuolloista.

Katon ja vesikourujen puhdistus vie jo pitkälle

Me Katonkorjaus-palvelun kattoalan ammattilaiset olemme ehtineet nähdä urallamme paljon emmekä voi sanoa, että jotkut katon huoltotoimet voitaisiin täysin ylenkatsoa turhina tai vähemmän hyödyllisinä. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että jos kattavasta katteiden huoltotoimenpidevalikoimastamme pitäisi valita vain muutama, olisivat ne varmaankin puhdistukseen liittyviä toimenpiteitä. Esimerkiksi katon ja vesikourujen säännöllinen puhdistus lukeutuvat niihin huopakaton yleisvoinnin kannalta tärkeimpiin toimenpiteisiin, joilla pääsee jo pitkälle. Niidenkin hyöty tulee esiin kuitenkin parhaiten esiin juuri silloin, kun ne toteutetaan riittävän säännöllisesti – satunnaisesti ja silloin tällöin ei auta pitämään kattoa puhtaana ja rännejä avoinna. Niinpä katon ja vesikourujen puhdistus kannattaa katolle tilata ainakin kahdesti vuodessa.

Huopakatto on erityisen herkkä lialle. Kaikenlainen roska kerää kosteutta itsensä estäen kattoa kuivumasta kunnolla. Kostea bioaines taas toimii oivallisena kasvualustana sammaleelle, joka poraa salakavalasti juurensa huopakattoon. Kun sammal sitten vihdoin poistetaan katolta, jäävät jäljelle tyhjät onkalot, joihin kerääntyy vettä. Vesi taas pääsee pakkasilla jäätymään ja saattaa rikkoa katteen pintaa. Voilá; varsin viattomalta tuntuva ongelma onkin altistanut katon kosteudelle. Roskaa kerääntyy ikävästi katon lisäksi myös vesikouruihin, joissa se voi estää veden vaivattoman virtauksen. Kesällä rankkasateet voivat johtaa siihen, että tukkeutuneet rännit alkavat tulvia. Tällöin vesi etsii nopeimman mahdollisen reitin alas. Ja tämä reitti saattaa kulkea esimerkiksi seinustoja pitkin, altistaen samalla kosteudelle kaiken, mihin se matkallaan pääseekään tunkeutumaan. Talvella roskan vuoksi patoutunut vesi jäätyy ja sulamisvesi tekee saman keväällä.

Meille Katonkorjaus-palvelulla on tärkeää, että aina puhdistaessamme kattoa tai vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon. Varmistamme toki senkin, että roskasta puhdistetut rännit myös pysyvät kiinni lappeissa eikä irtoamisvaaraa ole. Huolehdimme toki siitäkin, että rännien kaato varmistaa veden valumisen oikeaan suuntaan. Sillä mitä tekisikään ränneillä, joiden irtoaminen altistaisi katon jälleen uusille ongelmille. Ja tokihan varmaankin haluaisit kuulla meiltä, jos huoltomme yhteydessä jotain hälyttävää katoltasi löytäisimme. Ota siis yhteys meihin, jos haluat katollesi ammattilaisen, joka hoitaa kattoasi kuin omaansa.

Sammaleesta on hyvä päästä eroon jo ennen kuin se ehtii juurtumaan katolle

Kuten jo aiemmin mainittu, on sammaleen poisto huopakatolta katon hyvinvoinnin kannalta elintärkeä huoltotoimi. Huopa on alustana karheampi kuin esimerkiksi pelti, jolta lika pääsee valumaan helpommin pois. Ja mitä vanhemmaksi huopakatto tulee, sitä enemmän sen sirotepinta pääsee usein kulumaan. Lika sekä kasvustot saavat paremmin jalansijaa juuri kuluneella katteella, jolloin puhdistuskin saattaa olla työläämpää. Katon puhtaanapito auttaa kuitenkin pitämään sitä myös kuivana, kun roskat eivät pääse keräämään kosteutta. Kostea bioaines toimii maatuessaan mainiona alustana sammaleelle, joka juurtaa itsensä kiinni katteeseen. Mitä syvemmälle juuret ehtivät tunkeutua, sitä haastavampaa sen poistamisesta tulee. Ammattilaisen voi kutsua puhdistamaan huopakaton. Puhdistamme katon ilmapuhalluksella, mutta tarvittaessa voimme käyttää pehmeää harjaa – liian kovakourainen käsittely saattaa rikkoa katteen, joten tässä ammattilaisen kokemus on kattosi etu. Syvälle juurtunut sammal on kuitenkin paras poistaa sammaleenpoistokäsittelyllä. Näin ollen, tapauksessa kuin tapauksessa parhaan arvion huopakatolle kulloinkin kaivatun puhdistusmenetelmän tarpeesta osaa antaa kattoalan ammattilainen. Ja palkkaamalla osaavan tekijän, saa myös varmuuden siitä, että homma tulee toteutetuksi oikein, kerralla kuntoon ja ilman, että prosessin aikana katolle sattuisi lisävaurioita kokemattomista tekniikoista.

Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat sammaleenpoistokäsittelyn huopakatollesi. Toteutamme sen tekniikoilla, jotka eivät vahingoita katetta, mutta poistavat sammaleen tehokkaasti sekä ympäristölle turvallisesti. Sammaleenpoistoaine levitetään ensin korkeapaineruiskulla tai mikäli halutaan erittäin tarkka lopputulos, esimerkiksi telalla. Sitten aineen annetaan vaikuttaa niin, että katteeseen uponneet juuret ja itiöt saadaan hävitettyä. Lopputulos on pitkäaikainen ja lisää katon hyvinvointia tulevaisuudessakin. Katto näyttää taas siistiltä, pääsee kuivumaan kunnolla, eivätkä juurten aiheuttamat vauriot tuhoa sen pintaa. Hanki siis sammaloituneelle huopakatollesi sammaleenpoistokäsittely meiltä, kokeneilta kattoasiantuntijoilta, pikimmiten.

Lumenpudotuksilla helpotusta huopakatolle

Talvisin on tärkeä seurata katon kuin katon lumikuormaa, sillä sitä voi kertyä painaviksikin kinoksiksi – jopa tonnien edestä. Ehkä sanomattakin selvää, että jatkuva painolasti on rasite rakenteille. Jos katto on pitkään kovan kuormituksen alla, saattavat jotkin tärkeät rakenteet lopulta pettää. Huopakate on itsesään kevyempi materiaali kuin esimerkiksi tiilikate, mutta lumimassa saattaa yhtä lailla silläkin aiheuttaa vaurioita tai vaikkapa painaa kattoa notkolle. Ja koska lumi tarttuu paremmin huopakaton rosoiseen pintaan, ei se kovin helposti itse katolta putoa. Näin ollen, mikäli ei halua kattoa altistaa mahdollisesti puolenkin vuoden ajan lumen kovalle rasitukselle, täytyy kattoa joskus avittaa lumenpudotuksin. On myös hyvä muistaa, että mikäli lumi jonkun ohikulkijan niskaan tippuu, on vastuu aina rakennuksen omistajalla, joka on lumenpudotukset laiminlyönyt.

Lumenpudotus ei ole lainkaan niin yksinkertaista puuhaa kuin voisi ehkä kuvitella ja siksi siihen kannattaakin palkata ammattilainen, jolta löytyy tarvittava välineistö sekä oikea tekniikka. Tottumattomin ottein lumen kolaus tai lapiointi alas katolta voi vahingoittaa katon pintaa. Toisaalta taas lumi voi lähteä hallitsemattomasti vyörymään alas vetäen mukanaan niin itse kolaajan kuin puolet kattotuotteistakin. Ja parhaassa tapauksessa vielä tuhota jotain tärkeää talon ympäristössä. Vaikka henkivahingoilta vältyttäisiinkin, voivat rahalliset vauriot olla mittavat. Ammattilainen tietää, miten lumet luodaan katolta turvallisesti, käyttää turvavaljaita eikä vahingoita katon pintaa. Me Katonkorjaus-palvelulla kuulumme näihin ammattilaisiin, jotka kannattaa katolle pyytää, mikäli haluaa hankkiutua eroon lumikuormasta.

Toinen talven tunnetuimmista vitsauksista lumen lisäksi on jää. Jäätä kertyy usein etenkin ränneihin, jotka muutoin virtaavat sade- sekä sulamisvettä. Jää voi sekä tukkia rännit että rasittaa painollaan niiden kiinnityksiä. Tukkeutuneet rännit alkavat kevään tullen tulvia sulamisvedestä, joka virtaa lopulta usein siniä pitkin alas. Tämä voi edistää seiniin homesienen muodostumista. Ei ole myöskään lainkaan harvinaista, että rännit irtoavat tai taipuvat jään painosta. Rännin painuminen pilaa oikean kaadon, mikä entisestään pahentaa tulvimisongelmaa. Jos vesi ei pääse virtaamaan alas rännejä pitkin, saattaa se jäädä seisomaan niihin turhan pitkäksi aikaa. Tällöin ränni saattaa alkaa ruostumaan ja voi ajan kanssa jopa reikiintyä.

Jään poistaminen ränneistä on siis äärimmäisen tärkeää tehdä ajoissa. Rännien hakkaaminen kirveellä, vasaralla tai muulla työkalulla ei kuitenkaan ole se oikea ratkaisu hankkiutua jäästä eroon. Esimerkiksi me Katonkorjaus-palvelulla tapaamme hoitaa jääongelmat kuntoon sulattamalla. Meiltä löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla saamme rännit auki ekologisesti sekä sadevesijärjestelmää rikkomatta. Kaipaat siis sitten rännien sulatusta tai lumen pudotusta, me Katonkorjaus-palvelulla toteutamme molemmat helposti ja turvallisesti.

Läpivientien ja saumojen tiiveyden tarkistuksen tärkeys

Jos huopakatto on asianmukaisen tiivis, ei valuva vesikään pääse tekemään tuhojaan. Ideaali tilanne siis. Mutta ideaalitilanteetkin saattavat muuttua nopeasti, joten ajatukseen siitä, että katto on kerran ollut kunnossa, ei kannata sokeasti luottaa, vaan se säännöllisesti kyseenalaistaa. Oikeastaan olisi tärkeä tarkistaa katolta sen läpivientien, huovan saumojen sekä jiirien tiiveys ja kunto muutaman kerran vuodessa. Saumat, jiirit sekä läpiviennit kärsivät usein ympäristön koetteluista ja alkavat vuotamaan ehkä hieman muita katon osia herkemmin. Ihan pienikin reunan repsotus tai läpiviennin puutteellinen saumaus voi pian vuotaa sisään. Eikä ongelma välttämättä ilmene edes heti. Tai jokaiseen vuodenaikaan. Olosuhteiden vaihtelu saattaa nimittäin vaikuttaa katon vuotoalttiuteen. Esimerkkinä; vaikka katto ei kesällä vuotaisikaan, saattaa talvella tilanne olla aivan toinen painavan lumen työntäessä alle sulaneen veden pienimmistäkin rei’istä sisään. Älä siis ylenkatso tarvetta säännöllisille kattotarkastuksille vain, koska juuri nyt vettä ei tihku sisään laudoituksen väleistä.

Me Katonkorjaus-palvelulla olemme tarkkasilmäisiä kattotarkastajia, joilta ei jää pieninkään ongelma huomaamatta. Me tutkimme läpikotaisin ja kaikilta osin. Kun pyydät meidät tarkastamaan huopakattosi, voit olla myös varma siitä, että se on parhaalla mahdollisella tavalla valmisteltu tulevan vuodenajan koetuksia varten. Meiltä saat nimittäin värisuoran palveluita, joilla varmistaa katon kestävyys niin paahtavalla helteellä, syysmyrkyssä kuin runsaslumisen talvenkin yllättäessä. Me saumaamme jiirit, saumat sekä muut epätiiviit kohdat ja tiivistämme erilaiset läpiviennit niin, ettei vesi löydä tietään rakenteisiin, vaikka mistä piipun juuresta tai harjan saumalta sitä etsisi. Meiltä saat siis mielenrauhan sekä vuotovapaan katon samalla käynnillä vain muutamalla helpolla toimenpiteellä.

Vain kunnolla kiinnitetyt kattotuotteet toimivat tarkoituksenmukaisesti

Erilaisia kattotuotteita sekä kattoturvatuotteita on nykypäivänä joka lähtöön ja eri junaan. Valikoimaa riittää niin paljon, ettei kaikkia samalle katolle saa edes mahdutettua. On kattosiltaa, palotikasta, lumiestettä ja aurinkopaneelia. Niiden avulla katosta saa kustomoitua juuri sellaisen kuin haluaa. Kullakin kattotuotteella on usein myös tarkoituksensa ja ne kenties tarjoavat turvallisen kulkureitin vaikkapa nuohoojalle, mahdollistavat nopean poistumisen yläkerrasta hätätilanteessa, suojaavat ympäristöä tai parantavat kodin energiatehokkuutta. Ne kuitenkin toimivat tarkoituksenmukaisesti ja ovat turvallisia vain kunnolla kiinnitettyinä. Kukapa uskaltaisi kiipeillä lapetikkailla, jotka saattavat irrota hetkenä minä hyvänsä tai istua terassilla, jos on olemassa vaara, että pieneläineste rysähtää niskaan. Harvapa haluaa autonsa tuulilasiin aurinkopaneelin mentävää reikää tai korjailla kiinnikkeiden irrotessa repeytynyttä huopakattoa kohdasta, missä oli kerran lumieste. On hyvä muistaa, että kattotuotteet saattavat vuosien varrella menettää otettaan ja irrota pikkuhiljaa huopakatteesta. Varsinkin raskaat lumikuormat rasittavat kattotuotteita. Siksi huopakaton kattotuotteitten kiinnitys on tärkeä tarkistaa riittävän usein, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Meiltä Katonkorjaus-palvelulta saat paitsi erilaiset kattotuotteet kiinnityksineen, myös kiinnitysten säännöllisen tarkistuksen osana kattohuoltoa. Kiinnityksien tarkistus kannattaa toteuttaa riittävän usein, muutaman kerran vuoteen, sillä tilanne voi muuttua vuodenaikojen edetessä paljonkin. Tuntuu ehkä liioitellulta, mutta on huomattavasti edullisempi ja miellyttävämpi vaihtoehto ruuvailla tikkaita tiukemmin kuin korjata niiden irti repeytyessä katteeseen jäänyt jälki, josta kosteus tekee tietään rakenteisiin nopeasti. Ennemmin varmistaa aurinkopaneelin asennuspaikat kahdesti kuin käy ostamaan toistamiseen uuden ilmanlämpöpumpun pudonneen paneelin hajottaessa vanhan matkallaan alas lumikuorman mukana. Kannattaa myös muistaa, että jokainen talonomistaja on vastuussa siitä, jos joku katon alla seisova saa niskaansa kinoksen – ja vielä huomattavasti ikävämpää jälkeä tekee sen mukana tonnin voimalla putoava, metallinen lumieste. Älä siis epäröi pyytää ammattilaista varmistamaan kattotuotteittesi riittävät kiinnitykset tai tarvittaessa toteuttamaan lisäkiinnitykset.

Huopakaton pinnoitus aina tarpeen mukaan

Huopakaton erikoisuus on sen sirotepinta, joka tekee siitä oivan kattomateriaalin monella tapaa. Joskin sekään ei kuitenkaan ole ikuinen, vaan kuluu muun katon tavoin ajan ja ympäristön rasituksen myötä. Niin vesi, lumi, jää kuin auringonpaistekin ovat kova paikka katteelle kuin katteelle – näin siis myös huopakatteelle. Sammal, kuten jo todettu, on sekin omiaan tekemään tuhojaan juurten tunkeutuessa pehmeään pintaan. Mitä enemmän katteen sirotepinta kuluu, sitä enemmän bitumia paljastuu alta. Katosta tulee paljas ja alttiimpi kaikelle. Jos kuluttavat tekijät pääsevät nakertamaan bitumia, syntyy ajan myötä reikiä. Näistä rei’istä vesi taas löytää suoran reitin umpilaudoitukseen ja sieltä taas yläpohjan kosteudelle alttiisiin eristeisiin. Tuhot voivat siis olla massiiviset, vaikka kyse olisikin pelkästä viattomalta kuulostavalta ”katteen pinnan kulumalta”. Kehnon onnen potkaistessa joutuu vaihtamaan eristevillat ja korjaamaan kookkaatkin lahovauriot.

Nämä suuret ja usein kalliiksi osoittautuvat vahingot voidaan kuitenkin välttää helposti ennakoimalla sekä puuttumalla katteen heikkenevään kuntoon ajoissa – ennen kuin kate kuluu puhki. Huopakatto on nimittäin helposti uudelleen suojattavissa ja pinnoitettavissa ammattilaisen keinoin. Me Katonkorjaus-palvelulla toteutamme juurikin tällaisia mainittuja suojauksia ja pinnoituksia, joilla katteen sääsuoja saadaan palautettua. Oikeastaan meiltä saat kaikenlaiset palvelut huopakaton suojan palautukseen, joten hommaa ei kannata lähteä omin nokkineen toteuttamaan. Käytämme apunamme huopakatteen ehostamisessa aina laadukkaita tuotteita ja rautaista ammattitaitoamme emmekä luovuta ennen kuin katteen pinta on taas vahvassa vedossa. Jos siis kaipaat arviota sirotepintasi tilasta tai tiedät jo bitumin pilkottavan, parempi pyytää meidät arviointikäynnille. Me toteutamme pinnoituksen sitten tarpeen mukaan joko erikseen tai muiden kattotöiden yhteydessä.

Huopakaton huollattaminen tulisi toteuttaa riittävän usein

Huopakaton hyvinvoinnista ja kestävyydestä on helppo huolehtia riittävän säännöllisin huopakaton huolloin. Näin säästytään myös ikäviltä ja yllätyksiltä, joiden korjaaminen osoittautuu usein pelkkiä säännöllisiä huoltoja kalliimmaksi. Silkkaa säästöä siis, vaikkei niin ehkä tulisi ajatelleeksi. Mutta polttava kysymys kaikkien huulilla onkin; kuinka usein on sitten riittävän usein? Ja mitä kaikkea sitten kannattaakaan kerralla huollattaa?

Kuten poliitikoillakaan, ei meilläkään Katonkorjaus-palvelulla ole tarjota yksinkertaista vastausta kumpaankaan esitetyistä kysymyksistä, joten avataan asiaa paremmin. Katot ovat yksilöitä, toiset kaipaavat huoltoa ehkä toisia useammin ja kenties tiettyjä huoltotoimenpiteitä enemmän kuin toisia. Jotain yleisohjeita huopakaton huoltoon voidaan kuitenkin määritellä. Tietyt huoltotoimenpiteet on esimerkiksi tärkeää toteuttaa säännöllisesti, kaksikin kertaa vuodessa. Usein paras aika kattohuolloille on keväällä pahimpien pakkasten väistyttyä ja taas syksyllä, ennen ensilumen saapumista. Näin kattoa voidaan valmistella tulevan vuodenajan koitoksiin. Tällöin käymme läpi usein muun muassa läpivientien kunnon, sillä huonokuntoinen läpivienti voi osoittautua petolliseksi. Erityisesti talven tullen tarkastamatta jäänyt, mutta vielä muuten toimintakuntoinen läpivienti saattaa alkaa yllättäen vuotamaan lumen pakottaessa sulamisvettä valumaan sisään niistä pienimmistäkin koloista, joihin se ei ehkä syksyisin tai kesäsateilla eksyisi. Puolivuosittain tarkistamme mielellämme läpivientien lisäksi myös huovan kiinnityksen sekä eri huopapalojen välisen kiinnityksen, sillä saumat ovat alttiita muun muassa lämpötilamuutoksille. Jos esimerkiksi kiinnityksissä on parantamisen varaa, voimme toteuttaa tarvittavat lisäkiinnitykset osana huoltoa ja varmistaa näin huovan kestävyyden vaikkapa painavankin kinoksen alla.

Vaikka kevät- ja syyshuoltojen merkitystä on nyt alleviivattu, ei kattoa kannata unohtaa talven tullen. Talvet Suomenmaassa ovat vaihtelevia ja vaikka joskus taivaalta sataa pelkkää räntää, toisinaan meidät saatetaan yllättää kookkainkin kinoksin. Kun lumi on satanut katolle, ei kannata jäädä odottamaan, että se sieltä itse alas tipahtaa tai keväällä sulaa – ei ainakaan huopakaton kohdalla, jonka pinta ei ole riittävän liukas, jotta se voisi hankkiutua lumista eroon itsekseen. Ja tokikin, mitä tasaisempi katto, sitä epätodennäköisempää on, että lumi vyöryisi alas ilman lumenpudotusta. Siispä, meiltä saat huoltomiehet katollesi jokaisena vuodenaikana ja aina kun tarve on. Myös talvella, jolloin tulemme hoitamaan esimerkiksi ne lumenpudotukset – tottakai turvallisesti ja kattoa rasittamatta.