KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Kattomateriaalin vaihto – valitse rakennukseesi sekä makuusi sopivin vaihtoehto

Katemateriaalin vaihto toiseen

Kun kattoremontti tulee ajankohtaiseksi, eräs suurimmista käytännön kysymyksistä lienee kattomateriaalin valinta. Useimmiten katemateriaali säilytetään samana remontin yhteydessä, mutta joskus materiaalia halutaan vaihtaa käytännön tai mieltymysten vuoksi. Olisiko kätevin vaihtoehto pelti-, tiili- vai huopakatto, ja mikä niistä olisi eniten sinun makuusi sopiva?

Kattomateriaalin vaihto onnistuu mistä tahansa materiaalista mihin tahansa materiaaliin, tietyin edellytyksin tai muutoksin. Tiilikaton voi muuttaa huopakatoksi, huopakaton peltikatoksi, peltikaton tiilikatoksi ja niin edelleen. Kaikilla kattomateriaaleilla on omat erityispiirteensä, joten vaihtoehtoja kannattaa harkita huolellisesti.

Esimerkiksi tiilikatto on ajattoman kaunis ja aina muodissa oleva katevaihtoehto. Tiilikatossa vaihtoehtoina ovat betonitiilikatto tai savitiilikatto. Näistä betonitiilikatto on halvempi, mutta savitiilikatto saattaa palvella jopa sata vuotta. Tiilikatto vaatii pientä huolenpitoa, sillä sammalkasvustot pesiytyvät sinne mielellään. Helpoilla, säännöllisillä huoltotoimenpiteillä tiilikatto kestää kuitenkin käytössä yli 50 vuotta. Tiilikatto ikääntyy kauniisti ja sitä kelpaa ihailla vuodesta toiseen.

Bitumikatto, eli yleiskielessä huopakatto, on sekin varsin kestävä kattovaihtoehto. Mainion äänieristyksensä ansiosta se on suosittu valinta esimerkiksi kesämökeille. Huopakatto, ja erityisesti hitsattava bitumikermi sopii kaiken muotoisille katoille, ja sen värivalikoimasta jokainen löytää varmasti mieleisensä. Oikein valituilla pesuaineilla sammal- ja muut kasvustot saadaan pidettyä poissa huopakatolta. Nykyaikaiset bitumikatot ovat hyvin vedenpitäviä ja kestävät tuulia ja tuiskuja.

Peltikatto on kevyt ja helppohoitoinen katemateriaali. Keveydestään huolimatta se on hyvin kestävä, eivätkä Suomen vaihtelevat sääolosuhteet saa sitä hätkähtämään. Lumetkin sieltä on helppo pudottaa. Laadukas ja oikein asennettu peltikatto kestää seuraavallekin sukupolvelle.

Toisinaan kattomateriaalia vaihtaessa myös kattomuotoa täytyy muuttaa. Yleisimmin tämä tarkoittaa katon jyrkkyyden vaihtamista. Hitsattava bitumikate voidaan asentaa jopa tasakatolle, mutta tiili- ja peltikatto vaativat tietyn verran jyrkkyyttä. Jos pelti- tai huopakatto vaihdetaan painavampaan tiilikattoon, rakenteita joudutaan usein hieman vahvistamaan.

Jos toiveenasi on katemateriaalin vaihtaminen, ota meihin yhteyttä! Tulemme paikan päälle tarkistamaan kattosi lähtötilanteen ja keskustelemme kanssasi siitä, mikä kattomateriaali sopisi parhaiten sinun ja kattosi tarpeisiin.

Lue lisää aiheista:

Huopakaton, tiilikaton ja peltikaton eri ominaisuudet

Olemme tehneet pitkään töitä suomalaisten kattojen parissa, ja autamme sinua mielellämme pohtimaan, mikä kattomateriaali sopisi parhaiten juuri sinulle. On monia eri asioita, joita tulee ottaa huomioon päätöstä tehdessä.

Tiilikatto tarvitsee säännöllistä puhdistusta, pesua ja suojakäsittelyä. Karhean pintansa takia lehdet ja muut roskat jäävät sinne helposti muhimaan. Jos kattoa ei puhdisteta tarpeeksi usein, puista varisseissa lehdissä ja oksissa viihtyvä kosteus saa sammaleen ja muut kasvustot villiintymään katolla. Sammal on ei-toivottu vieras tiilikatolla, sillä se kuluttaa katon pintaa ja voi saada tiilet halkeilemaan. Sammaloitunut ja rikkoutuneita tiiliä sisältävä katto ei tietenkään ole ilo silmälle, mutta se voi myös aikaansaada vesivahingon ja kosteusongelmia talollesi.

Tiilikatto on materiaalina melko painava, joten se tarvitsee alleen kestävät rakenteet. Aluskatteen tulee olla hyvin toimiva, sillä tiilikatto ei yleensä ole täysin vesitiivis. Yksittäiset tiilet rikkoutuvat melko helposti, mutta uuden asentaminen on suhteellisen helppo ja nopea homma.

Hyvin hoidetun tiilikaton pinnoitus kestää noin 30 vuotta, sitten se tulisi uusia. Kaiken kaikkiaan tiilikaton käyttöikä voi olla jopa 70 vuotta, savitiilikaton jopa yli 100 vuotta.

Tiilikaton tavoin huopakattokin vaatii säännöllistä puhdistusta, sillä karheapintaisena se kerää melko helposti sammalta. Talvisin lumet täytyy käydä pudottamassa varovasti asianmukaisilla välineillä. Nykyaikainen bitumi on todella kestävä ja joustava materiaali, joka sopii kaikille kattojyrkkyyksille. Huopakatto on materiaalina melko edullinen, mutta lisäkuluja saattaa aiheutua vanhan katon työläästä purkamisesta.

Kattohuopaa on saatavissa rullana, palahuopana tai levyinä. Uusi huopakatto voidaan joissain tapauksissa asentaa vanhan huopakatteen päälle, mikäli se on tarpeeksi hyvässä kunnossa. Tällöin kattoremontissa säästetään mukavasti aikaa ja rahaa.

Peltikatto ei ole yhtä äänieristävä kuin tiili- tai huopakatto, joten sateiset ja tuuliset päivät saattavat osoittautua melko äänekkäiksi. Löytyy toki heitäkin, joiden mielestä sateen ropina peltikattoa vasten on tunnelmallinen ja kotoisa ääni. Tarvittaessa katon alle voidaan kyllä asentaa äänieristyselementit. Saatavissa on myöskin sellaista peltikatetta, jossa on ominaisuutena äänieristävä pintakerros.

Peltikatto on helpompi pitää puhtaana kuin tiili- tai huopakatto, mutta säännöllinen puhdistaminen on silti toki tärkeää. Jos rakennuksen läheisyydessä kasvaa roskaavia puita, kattoa täytyy luonnollisesti puhdistaa useammin. Vaikka sammalkasvustoa ei esiinny peltikatolla niin helposti kuin muilla kattomateriaaleilla, otollisissa olosuhteissa (lehtiä, oksia, neulasia, kosteutta) se voi villiintyä sielläkin.

Peltikatto vaatii huoltomaalauksen 10-15 vuoden välein. Toisinaan tarvitaan lisäkiinnityksiä tai kateruuvien vaihtoa. Liukkautensa takia peltikatto tarvitsee erityisen hyvät kattoturvatuotteet, esimerkiksi kattosillat ja lapetikkaat. Runsaslumisina talvina lumikasat tipahtelevat helposti peltikatolta, joten henkilövahinkojen estämiseksi katolle tulisi asentaa myös lumiesteet.

Yleisin peltikattovaihtoehto on lukkosaumakatto, sillä se on helppo ja nopea asentaa. Lukkosaumakatto on myös melko edullinen vaihtoehto. Konesaumakatto puolestaan keventää kukkaroa enemmän, mutta sen käyttöikä on usein huomattavasti pidempi. Konesaumakatto asennetaan käsityönä ja se sopii suhteellisen loivillekin katoille.

Kattomateriaalia vaihtaessa täytyy yleensä hakea toimenpidelupaa

Kun kattoremontti tulee ajankohtaiseksi, monilla nousee huoli siitä, minkälaiseen paperisotaan he remontin myötä mahdollisesti joutuvat. Kaikenlaiset sopimukset ja lupa-asiat vaikuttavat monimutkaisilta ja nostavat välittömästi verenpainetta.

Onneksi suurimmassa osassa tapauksista tätä huolta ei ole, sillä useimmiten kattoremontti voidaan tehdä ilman rakennuslupaa. Rakennuslupa tarvitaan vain, jos katolle tehtävä korjaus tai muutos on verrattavissa uuden rakentamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa rakennuksen tai sen kerrospinta-alan laajentamista tai rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamista. Tarve rakennuslupaan kannattaa selvittää myös kattoremontin yhteydessä tehtävien muutostöiden kohdalla, tai mikäli kattoa korotetaan lisäkerroksen avulla.

Kattomateriaalia vaihdettaessa kattoremonttiin tarvitaan yleensä rakennuslupaa kevyempi toimenpidelupa. Toimenpidelupaa tarvitaan, kun rakennuksen julkisivua muutetaan tai teknistä järjestelmää vaihdetaan. Lupaa on haettava myös niissä tapauksissa, kun rakennukseen tehtävällä muutostyöllä vaikutetaan merkittävästi energiatehokkuuteen.

Sinun ei tarvitse murehtia siitä, tiedätkö mitä lupaa pitää hakea ja miten, sillä me autamme sinua mielellämme kaikissa lupiin liittyvissä asioissa.

Kun tilaat kattoremontin meiltä, voit luottaa yksilölliseen, kokonaisvaltaiseen palveluun. Otamme aina huomioon sekä kokonaiskuvan että pienemmät yksityiskohdat, panostamme kustannustehokkaaseen työskentelyyn ja suosittelemme hinta-laatusuhteeltaan parhaita materiaaleja.  Teemme jokaisen kattoremontin avaimet käteen -periaatteella, eikä sinun tarvitse kantaa huolta mistään. Huolellisen kattotarkastuksen sekä toiveidesi kuuntelemisen jälkeen teemme sinulle tarjouksen, johon sisältyy koko paketti; koko kattoremontti suunnitelmasta toteutuksen kautta perusteelliseen loppusiivoukseen, kaikki materiaalit ja kattotuotteet kuljetuksineen, mahdollisesti tarvittavat rakennustelineet ja henkilönostimet sekä rakennusjätteiden asianmukainen hävittäminen. Saatat yllättyä siitä, miten nopeasti kattoremontti on valmis, ja saat jäädä nauttimaan uudesta, turvallisesta katosta, jonka ryhdikästä ulkonäköä kelpaa ihailla vuosien ajan!

Verkkosivustoltamme löytyvän kätevän hintalaskurin avulla voit selvittää, missä hintaluokassa sinun katollesi tehtävä remontti mahdollisesti liikkuu. Sivustomme kautta voit myös hakea helposti rahoitusta projektillesi. Kustannusasioita miettiessä ei kannata myöskään unohtaa mahdollisuutta kotitalousvähennykseen.