KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Katto vuotaa Espoo – kattokorjaus vai kattoremontti?

Jos omakotitalon, paritalon, kesämökin, taloyhtiön (rivitalon tai kerrostalon), autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Espoossa, on kaksi mahdollista tapaa toimia. Ensimmäinen on kattoremontti, toinen katon osittainen korjaus. Asiantuntijamme ovat sitoutuneet etsimään aina asiakkaan kannalta parhaimman ja taloudellisimman tavan toimia – silloinkin, kun peltikatto, tiilikatto tai huopakatto vuotaa. Mikäli katto saadaan kuntoon korjaamalla vuotava läpivienti, sauma tai muu kohta, teemme tarjouksen luotettavasta kattokorjauksesta. Katot korjataan toimestamme aina avaimet käteen -pakettina, joten tarvittaessa tarjous sisältää myös aluskatteen korjauksen, kattorakenteiden kuivatuksen/uusimisen ja villojen vaihtamisen.

Jos taas tulemme kattosi tarkastettuamme siihen tulokseen, että kattoremontti on kannaltasi parempi vaihtoehto, teemme tarjouksen laadukkaasta kattoremontista Espoossa (tai Vihdissä, Nurmijärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella tai Kauniaisissa). Kaikkiin kattotöihin voi hakea kotisivujemme kautta rahoitusta, ja yksityisasiakkaalla on mahdollisuus kotitalousvähennyksen hakemiseen, joka onnistuu helposti Verohallinnon verkkopalvelussa.

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa usein ilman ennakkovaroitusta

Joskus kattovuotoa osaa odottaa – esimerkiksi kovan myrskyn tai runsaslumisen jälkeen. On helppo huomata, jos myrsky on irrottanut kattopellit tai kattotiiliä viskoen ne pitkin pihaa. Lumen kanssa yhtä aikaa katolta pudonneet kattotikkaat ja muut kattoturvatuotteet ovat jättäneet jälkeensä reikiä ja vaurioita, joten silloinkin katon osaa odottaa vuotavan. Kattovuoto voi alkaa myös ilman ennakkovaroitusta, kuten lumen alastulosta johtuvaa rytinää. Jos kattoa ei usein tarkasteta, voi mennä pitkään, ennen kuin katon huomaa vuotavan sisätaitteesta eli jiiristä, tai ennen kuin jokin läpivientivuoto paljastuu. Huopakatto, tiilikatto tai peltikatto voi vuotaa piipun juuresta, tai ehkäpä sen kattoikkuna vuotaa. Kattoluukunkaan kohdalta alkanutta vuotoa ei havaitse ajoissa, jos katolla ei käydä usein. Se, että katto vuotaa antennin juuresta tai jostain muusta läpiviennistä, paljastuu kenties vasta sisäkaton tummuessa.

Jotta mikään katon viemärintuuletusputki tai ilmanvaihtoputki ei vuotaisi liian kauan, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Kattotarkastuksien avulla katon läpiviennit tai esimerkiksi jiirit päästään korjaamaan mahdollisimman pian niiden alettua vuotaa. Omakotitalon, kesämökin, rivitalon ja kerrostalon katon kuntotarkastus kertoo usein myös mahdollisuuksista huoltaa kattoa niin, että se ei vuotaisi sen paremmin jiiristä kuin piipun juurestakaan.

Tapoja ehkäistä kattoluukun tai jiirin vuotaminen Espoossa

Aina kun teemme jonkin kattotyön Espoossa tai sen ympäristössä, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Kattotarkastus antaa käyttökelpoista tietoa katon kunnosta ja siitä, miten katon kunto voidaan kohentaa. Kattovuodon korjaus on halvimmillaan silloin, kun katto saadaan korjattua ennakoivasti, eikä kattovuoto pääse siten missään vaiheessa alkamaan. Koska lumi tai esimerkiksi myrsky voi saada minkä tahansa katon vuotamaan, kannattaa seurata myös aluskatteen kuntoa. Aluskate on heti vesikatteen alla oleva vedenpitävä kerros, mikä ohjaisi kaiken katon alle pyrkivän veden ulos. Aluskate voi vielä estää puurakenteiden ja villojen kastumisen, vaikka katto vuotaisi jostain saumasta tai läpiviennistä.

Riippuu tapauksesta, millaisin kattohuolloin kattovuotoja voi ehkäistä Espoossa. Jos kyseessä on peltikatto, esimerkiksi tiilikuvioinen peltikate, voidaan sen tiiviyttä ylläpitää pitämällä katto puhtaana ja maalaamalla se aika ajoin. Lika ja kosteus saavat aikaan ruostetta, ja ruostevauriot peltikatossa johtavat usein kattovuotoihin. Tiilikatto voi vuotaa rikkinäisten tiilien kohdalta, siksi kannattaa keskittyä pitämään tiilet ehjinä. Säännöllisesti puhdistetut ja hyvällä pinnoitteella varustetut kattotiilet säilyttävät kuosinsa pisimpään. Huopakattovuotoja voi ehkäistä roskien ja sammaleiden poistolla, sillä sammalet tuppaavat kuluttamaan vuotia sekä avaamaan niiden saumoja. Myös kattomaalaus auttaa säilyttämään huopa- tai palahuopakaton tiiviyden.

Katon vuotokorjausten ja mm. aluskatteen korjausten lisäksi saat meiltä myös kaikki muutkin katon korjaus sekä huoltotyöt. Katon huolto vesikourujen puhdistuksesta lumenpudotuksiin varmistaa sen, että kattosi jaksaa palvella vuodesta toiseen. Mikäli kattosi kaipaa kokonaisvaltaisempaa saneerausta, saat meiltä laadukkaat kattoremontit avaimet käteen -palveluna. Erityisosaamista meille on kertynyt paljon huopakattotöiden osalta. Remontoimme huopa- sekä palahuopakatot ja saat meiltä tinkimättömät tekijät huopakaton korjauksiin. Asennamme, kunnostamme ja uusimme myös mm. kattoikkunat ja kattoluukut, sekä muut katto- ja kattoturvatuotteet. Ota yhteyttä!

Pyydä tarjous kattovuodon korjauksesta tai muusta kattotyöstä!

Olemme osaava kattofirma kaikissa katon vuotokorjauksissa sekä muissa kattotöissä. Jos kattosi vuotaa tai kaipaa muuta huomoita, käänny meidän puoleemme.

Näin meillä katon korjaus etenee!

1
Pyydä meiltä tarjous ja kerro mikä kattoasi vaivaa. Tarvittaessa tulemme paikanpäälle tarkastamaan katon kunnon.

2
Laadimme kattotyöstä kirjallisen kiinteähintaisen ja kilpailukykyisen tarjouksen.

3
Toteutamme kattotyön täydellisenä avaimet käteen -palveluna ja olemme varmoja, että olet tyytyväinen lopputulokseen.

Katto vuotaa Espoo – Kattovuoto voi muuttua todeksi

Ei ole turhaa pelottelua sanoa, että omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto voi jonain päivänä vuotaa Espoossa. Espoon ohella kattovuodot ovat konkreettinen uhka myös Nurmijärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella ja Kauniaisissa, sekä muualla Suomessa. Me teemme parhaamme sen eteen, että katto ei vuotaisi sen paremmin savupiipun kohdalta kuin jiiristäkään. Jos katto kuitenkin alkaa vuotaa esimerkiksi kattoikkunan kohdalta, korjaavat ammattilaisemme katon nopeasti ja luotettavasti. On huojentavaa tietää, ettei sen, että katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta, tarvitse aiheuttaa isompia ongelmia. Jos katto vuotaa kattoluukun tai vaikkapa juuri kattovalokuvun kohdalta, voidaan tilanteesta selvitä hyvin pienimuotoisella operaatiolla – kenties pelkällä vesikaton tiivistyksellä.

On tilanteita, jolloin ei riitä pelkkä tiilikaton, peltikaton tai huopakaton tiivistys. Silloinkin voit luottaa meihin. Huomaamme jo alkutarkastuksen yhteydessä, mitä kattosi tarvitsee tullakseen täysin hyväkuntoiseksi. Kerromme asiakkaalle, onko tarvetta tehdä myös aluskatteen paikkaus, kuten aluskatteen osittainen uusiminen savupiipun kohdalta. Huomaamme senkin, jos kattovuoto on aiheuttanut kosteusvaurioita katon alle. Silloin annamme tarjouksen esimerkiksi lahon vaurioittamien puurakenteiden uusimisesta ja märkien villojen vaihdosta – viimeksi mainitulla toimenpiteellä voidaan estää yläpohjan homevaurio.

Joissain tilanteissa vuotavaan tasakattoon, harjakattoon tai esimerkiksi aumakattoon on puututtava teettämällä kattoremontti. Katon uusiminen on paikallaan esimerkiksi silloin, jos talon katto on jo saavuttanut teknisen käyttöikänsä pään. Kun puhutaan peltikatosta, on tekninen käyttöikä ohi katon ollessa noin viisikymppinen. Tiilikate on vieläkin pitkäikäisempi, sillä betonitiilistä ladotulle tiilikatolle voi odottaa jopa 70 vuoden mittaista käyttöikää.

Niin kauan kuin kattoa ei ole pakko purkaa ja uusia, puutumme kattovuotoon toteuttamalla katon osittaisen korjauksen. Katon osittainen korjaus on edullisempi tapa korjata vuotava katto, ja vielä edullisemmaksi sen tekee yksityisasiakkaille suotu mahdollisuus kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennystä voi hakea aina, kun teettää meillä joitain omakotitalon tai kesämökin kattotöitä, kuten vaikkapa vuotavan kattoikkunan korjauksen, jiirin tiivistyksen, rikkinäisten tiilien vaihdon tai jonkin katon kuntoa kohentavan (ja kattovuotojen todennäköisyyttä vähentävän) kattohuollon.

Loppuun vielä muutama sana katon korjausten, kattoremonttien ja muiden kattourakoiden rahoituksesta. Yhteistyökumppaniltamme saatavaa rahoitusta on helppo hakea suoraan kotisivujemme kautta, joten tuohon rahoitukseen kannattaa tutustua myös kattovuodon korjauksen alla.

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Selitys voi löytyä vaikka jiiristä

Jos talosi huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Espoossa, on vuotava kohta paikallistettava nopeasti. Siksi kiirehdimme nopeasti paikan päälle selvittämään, onko kyse vuotavasta jiiristä (eli omakotitalon, piharakennuksen tai vaikkapa rivitalon katon sisätaitteesta) vaiko esimerkiksi kattoon syntyneestä reiästä. Paikallistamme vuotavan kohdan ja peitämme sen rakennuspeitteillä, jotta tilanne ei pahenisi. On hyvä muistaa, että aina kun katto vuotaa, ovat kattorakenteet vaarassa kastua ja menettää terveytensä. Puu lahoaa, kun se kastuu, eivätkä lahot puurakenteet ole kovin hyviä painavan katon kannattelemisessa. Eristeetkin ovat välittömässä vaarassa mennä pilalle, jos bitumikatto tai vaikka lukkosaumakatto vuotaa Espoossa. Eristevillat homehtuvat, ja home voi saada aikaan jopa sisäilmaongelmia.

Kun olemme paikallistaneet kattovuodon ja peittäneet katon, olemme valmiit kertomaan asiakkaalle, miten katto kannattaa korjata – ja mitä vuotavan katon korjaus maksaa. Tulet saamaan varsin kilpailukykyisen tarjouksen kattovuodon ja mahdollisten kosteusvaurioiden korjaamisesta. Kattosaneerausta tarjoamme vain siinä tapauksessa, että sen tekeminen kyseisessä vaiheessa olisi oikeasti järkevää. Jos katto vuotaa jiiristä, ei ole kovin todennäköistä, että asiaan kannattaisi puuttua purkamalla ja uusimalla koko katto…

Seuraavaksi pohdimme sitä, mikä voi saada katon vuotamaan. Otetaan ensimmäiseksi ajan hammas. Ketään tuskin yllättää kuulla, että vanha katto voi vuotaa. Onkin kokonaan toinen asia, mikä saa ikääntyneen katon vuotamaan – sitä ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Ensimmäisenä käsittelemme tiilikattoa. Tiilikatto kärsii pakkasrapautumisesta, vaikka sitä olisi huollettu todella hyvin. Mitä vanhempi tiilikatto rakennuksessa on, sitä enemmän katolta löytyy rikkinäisiä tiiliä talven jälkeen. Pakkasrapautuminen johtuu siitä, että tiilen huokosiin kertynyt vesi jäätyy, ja jäähän tarvitsee vettä enemmän tilaa.

Pakkasrapautuminen pahenee, jos katolla kasvaa sammaleita, joten niitä vastaan kannattaa taistella kaikin keinoin. Sekin on hyvä muistaa, kuinka huokoisia ja haurastuneita vanhat kattotiilet ovat, joten vanhalla tiilikatolla on liikuttava varoen – muuten tiiliä voi hajota, mikä voi puolestaan johtaa kattovuotoon.

Tiilikaton kulumista, rapautumista ja vuotoalttiutta vähentäviä kattohuoltoja ovatkin katon puhdistaminen, sammaleentuhokäsittely sekä suojapinnoitteen uusiminen.

Peltikatto vanhenee muun muassa ruostumalla. Ruoste tekee kattopelleistä ohuita ja reikäalttiita. Ruostetta voidaan torjua puhdistamalla aaltopeltikatto, lukkosaumakatto tai esimerkiksi tiilikuvioinen peltikatto kaksi kertaa vuodessa, sekä maalaamalla se kauttaaltaan aika ajoin. Jos katon maalipinnoitteessa on naarmuja, on ne hyvä maalata peittoon.

Peltikattokin on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, kuten kaikki muutkin katot. Kuntotarkastus kertoisi muun muassa törröttävistä nauloista tai ruuveista, joiden tiivisteistä ei ole enää juuri mitään jäljellä. Ruuvi tai naula tarvitsee läpiviennin. Jos tuo läpivienti ei ole hyvin tiivistetty, on enemmän kuin luultavaa, että peltikatto vuotaa sateella. Muistamme arvioida myös peltikaton saumojen tiiviyden – jos ne ovat täynnä roskia, voi katto vuotaa, ja asia on hyvä huomata ajoissa.

Huopakattoa kuluttavat esimerkiksi aurinko ja sammaleet. Bitumikattovuotoja voidaan ehkäistä pitämällä hyvää huolta huopakaton kunnosta, mutta jossain vaiheessa koettelemukset muuttuvat liian suuriksi kestää. Silloin kattoon syntyy repeämä, reikä tai irvistävä sauma. Ei mene kauaakaan, kun katto jo vuotaa. Kerrostalon, rivitalon ja esimerkiksi rintamamiestalon kattoa kannattaakin seurata, jotta mahdollisiin vaurioihin voitaisiin puuttua tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Suositeltavia huopakattohuoltoja ovat katon puhdistus ilmapuhaltamalla, sammaleenpoisto katolta sekä huopakaton pinnoitus.

Aina ei ole kyse siitä, että katto on vanha, tai ettei sen rasituksensietokykyä ole pidetty yllä asianmukaisten huoltotoimenpiteiden muodossa. Katto voi vuotaa ihan vain sen takia, että ulkona on puhaltanut kova myrskytuuli – asia, mitä ihminen ei voi estää ennalta. Jotta kattopellit, peltilistat ja kattotarvikkeet eivät irtoaisi kovin helposti, kannattaa niiden kiinnikkeet tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, mutta tuuli voi siitä huolimatta repiä irti pari kattopeltiä tai esimerkiksi kattotikkaat.

Katon kyky pitää vettä on koetuksella myös talven mittaan. Talven mittaan katolla voi olla paljon lunta – ei ehkä Espoossa, mutta muualla Suomessa. Lumen ja vesikaton välissä voi olla runsaasti sulamisvettä, etenkin, jos rakennuksesta karkaa kaiken aikaa lämpöä harakoille. Jiiri, sauma tai läpivienti voi pettää, kun sitä painavat sekä vesi että lumi.

Kattovuotoja voi syntyä etenkin silloin, jos katon reunalle ilmaantunut jääpaanne tai umpeen jäätynyt kattokaivo estää sulamisveden poistumisen katolta.

Kuten huomaat, on lukuisia syitä sille, miksi huopa-, tiili- tai peltikatto voi vuotaa. Paras kattokorjaaja joka tilanteeseen löytyy meidän kauttamme, joten ota yhteyttä ja anna meidän laittaa katto jälleen kuntoon.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi aiheuttaa katon vesivahingon

Emme olisi mitenkään hämmästyneitä, jos huomaisimme, että kattosi vuotaisi nimenomaan piipun juuresta. Monet talonomistajat ympäri Suomen jakavat saman kohtalon. Kattovuoto savupiipun kohdalla on todella yleinen ilmiö, mutta onneksi ilmiö on usein melko vaaraton. Mitä nopeammin katto, mikä vuotaa savupiipun juuresta, saadaan korjattua, sen parempi. Katon korjaaminen ennalleen voi vaatia vain vesikatteen ja piipun liitoksen tiivistyksen. Pikku juttu, minkä tekeminen ei ole erityisen hintavaa – etenkin, kun asialla olemme me. Vaikka kyseessä onkin meille pikku juttu, ei piipun juuren tiivistämiseen kannata suhtautua huolettomasti. Jos tämä työ tehdään väärin tai homma jää kesken, voi kattovuoto piipun kohdalta johtaa katon vesivahinkoon. Silloin edessä onkin jo isompi kattourakka.

Jotta se, että katto vuotaa piipun juuresta, tulisi huomattua mahdollisimman pian, kannattaa katto tarkastaa usein. On hyvä, jos katto tarkastettaisiin joka kevät ja syksy, voihan kulunut puoli vuotta olla vaikuttanut katon kuntoon jotenkin. Tilaa katon kevät- ja syyshuollot meiltä, niin saat kattosi puhdistettua huolellisten ammattilaistemme toimesta. Muistamme tehdä myös rännien puhdistuksen, sekä ilmaisen kattotarkastuksen. Veloituksettoman kattotarkastuksen saa meiltä myös muiden kattotöiden yhteydessä, joten esimerkiksi piipun juuren tiivisteiden kuluminen ei jää pimentoon.

Siitähän on kyse, jos katto vuotaa savupiipun kohdalta: piipun juuren tiivisteet ovat niin kuluneet, että ne eivät enää pidä vettä. Vesikaton alla tulisi olla aluskate. Aluskate ottaisi vedet vastaan, jos katto vuotaisi Espoossa. Aluskatetta on siis kiittäminen siitä, jos vuotava katto ei ole vielä aiheuttanut katon vesivahinkoa.

Jos katon vesivahinko on kuitenkin sattunut, ei siltä voida sulkea silmiä. Silloin kuivatamme kattorakenteet, tai vaihtoehtoisesti puramme ja uusimme ne. Katon korjaamiseen kuulunee myös kastuneiden villojen vaihtaminen ja aluskatteen korjaaminen. Kun aluskate on ehjä, ei kattovuoto niin vain kastele katon alapuolisia osia, joten joidenkin ammattilaisten mielestä aluskatteen ehjyys on jopa vesikaton ehjyyttä tärkeämpää.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Miksi katto ei ole tiivis läpiviennin kohdalta?

Voi olla, että kattosi vuotaa piipun juuresta, mutta niinkin voi käydä, että jokin muu läpivienti menettää tiiviytensä. Talon katolla voi olla useita erilaisia läpivientejä. Katolla voi olla liesituulettimen hormi, keskuspölynimurin putki, antenni ja esimerkiksi kattoluukku. Kattoluukku on mitä kätevin apulainen, kun haluat tarkastaa katon alapuolisten osien kunnon (homma, mikä pitäisi tehdä kahdesti vuodessa). Tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla voi olla myös kattoikkuna tai kattovalokupu. Niin kattoluukku, kattoikkuna kuin kattovalokupukin voi vuotaa Espoossa. Ota silloin yhteyttä meihin – me saamme kattosi jälleen tiiviiksi, ja poistamme myös mahdolliset kosteusvauriot pois päiväjärjestyksestä.

Miksi katto ei ole tiivis kattoikkunan tai muun kattoläpiviennin kohdalta? Tarkoitus on, että katto olisi tiivis myös läpivientien ja muiden liitoskohtien kohdalta. Jos näin ei ole, on kyse poikkeustapauksesta, mihin tulee kiireesti puuttua.

Jos kattoluukku tai vaikka kattovalokupu vuotaa sateella, voi kyseessä olla asennusvirhe. Katon läpiviennit asennetaan usein yhtä aikaa vesikatteen kanssa, mutta niitä voidaan lisätä katolle koska vain. Aina kun on aika asentaa uusi läpivienti, jätä homma ammattilaisille, koska läpiviennin tiivistäminen, eristäminen ja pellittäminen kysyy sekä kokemusta että ammattitaitoa.

Se, että kattoläpivienti on ammattilaisten käsialaa, ei anna sataprosenttista suojaa kattovuodoilta. On hyvä hahmottaa, että parhaatkin tiivisteet kuluvat ja että parhaatkin pellitykset voivat vääntyä, kun vuosikymmenet vierivät.

Tiilikaton, peltikaton ja huopakaton läpiviennit kannattaakin tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Voi olla, että ulkolämpötilojen vaihtelu ja lumen paino ovat saaneet jonkin läpiviennin huonoon kuntoon. Voi olla, että katto vuotaa, tai ehkä vuoto on juuri alkamaisillaan. Kattotarkastusten ansiosta katon tiiviydessä esiintyviin ongelmiin voidaan puuttua hyvissä ajoin, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että kattoikkunan korjaaminen onnistuu mukavan pienin kustannuksin.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla (ja miten se korjataan)

Jos olet lukenut tähän asti, tiedät nyt, että katto voi vuotaa lähes mistä tahansa. Läpiviennit ovat erityisen herkkiä vuotamaan, kuten kaikki muutkin liitoskohdat. Lähes mikä tahansa kattoläpivienti voi päästää vettä katon alle – myös antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken läpivienti.

Läpivientien asentamista ei kannata lykätä sen takia, että katto voi vuotaa läpiviennin kohdalta Espoossa: kuten edellä totesimme, voi katto vuotaa minkä tahansa liitoskohdan paikkeilta, kuten saumoista ja jiireistä. Myös ruuvinreikä voi alkaa vuotaa. Lisäksi katto voi vaurioitua myrskyssä. Kattoon voi tulla reikiä, joista se vuotaa. Kesäaurinkokin voi haurastuttaa ja kuivattaa (huopa)katetta niin, että se rupeaa vuotamaan. Kattovuodon uhka on alati läsnä. Se kannattaa hyväksyä. Hyväksymällä tämän asian osaa tehdä tarvittavat toimenpiteet kattovuotojen todennäköisyyden vähentämiseksi, ja niitähän ovat kattotöiden (myös läpivientien asentamisen) teettäminen ammattilaisilla sekä katon kunnon säännöllinen tarkastaminen.

Jos katto vuotaa esimerkiksi antennin kohdalta, olemme vaihtoehto numero 1 sitä korjaamaan. Mikäli tilanne on äitynyt niin pahaksi, että katon alapuoliset osat ovat kastuneet, aloitamme katon vesivahingon korjaamisen tilanteen edellyttämällä tavalla. Se, että katon alla on kosteutta, on merkki toimimattomasta aluskatteesta. Asiaan on puututtava esimerkiksi uusimalla tiilikaton tai peltikaton aluskate osittain ilmanvaihto- tai viemärintuuletusputken kohdalta.

Kattovuoto jonkin läpiviennin kohdalta etenee kattoremontiksi vain silloin, että katon yleiskunto on joko katon korkean iän tai katon muiden kulumien ja vaurioiden takia niin heikko, ettei sitä kannata enää korjata.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen, kohdalta – Kosteusvaurioille löytyy myös toinen selitys

Jiiri tarkoittaa katon sisätaitetta. Katon sisätaite on kohta, missä kaksi eri lapetta kohtaa. Tämä on yksi mahdollinen paikka kattovuodolle Espoossa. Me tiedämme tämän, ja olemmekin siksi hyvin huolellisia tarkastaessamme kattoa Espoossa jiirin kohdalta.

Omakotitalon, mökin, paritalon, rivitalon tai esimerkiksi kerrostalon katto kannattaa tarkastaa myös alakautta. Välikatolla on hyvä käydä ainakin kaksi kertaa vuodessa, jotta mikään muutos tai poikkeama ei jäisi huomaamatta. Välikatolta käsin paljastuisi myös se, jos aluskatetta pitäisi korjata jiirin kohdalta. Aluskatteeseen on voinut tulla vesipussi, reikä tai repeämä, tai kenties sen limityksiä ei silloin aikoinaan ole toteutettu oikein.

Visiitti peltikaton, tiilikaton tai huopakaton alla voi kertoa kattorakenteiden jo kärsivän kosteudesta. Katon alla voi olla kosteutta ja kosteuden aiheuttamia vaurioita siinäkin tapauksessa, että katto on aivan tiivis. Silloin selitys löytyy kondensoitumisilmiöstä. Kondenssivettä syntyy rakennuksen sisältä karkaavasta lämpimästä ja kosteasta ilmasta. Lämmin ilma voi nimittäin tiivistyä, eli hienosti sanoen ”kondensoitua” vedeksi silloin, kun se joutuu tekemisiin viileän ilman ja viileiden pintojen kanssa.

Juuri näin on asian laita silloin, kun rakennuksesta karkaa lämpöä kevättalvella. Rakennuksen sisätiloissa voi olla lämmintä +23 astetta, ehkä enemmänkin. Ulkona voi olla saman verran pakkasta – ajoittain myös Espoossa.

Jos välikatolla on runsaasti eristeitä (mutta ei kuitenkaan liikaa), aluskate on tiivis ja yläpohja tuulettuu tehokkaasti, ei karkaavasta lämmöstä synny kosteusvaurioita katon alle. Tarvittaessa voimme puuttua epäkohtiin, mitkä altistavat yläpohjarakenteet kondenssivedelle. Ammattilaisiltamme sujuu niin yläpohjan tuuletusratkaisujen tehostaminen kuin aluskatteen paikkaaminen tai osittainen uusiminenkin. Totta kai meillä on tietotaitoa myös katon lisälämmöneristykseen, millä voidaan ratkaista yhtä aikaa monta ongelmaa: lämmön karkaaminen, kattorakenteiden altistuminen kondenssikosteudelle sekä kattolumen sulaminen alta päin. Jos kattolumi sulaa alta päin, voi katon reunoille syntyä jäätä.