KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Katto vuotaa Pirkanmaa – Kattovuoto ei vaivaa pitkään, kun ammattilaisemme kiipeävät katollesi

On epämiellyttävää huomata, että omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Pirkanmaalla. Mieleen saattaa hiipiä pelko siitä, mitä kaikkea kattovuoto on jo ehtinyt aiheuttaa. Joko puhutaan katon vesivahingosta, lahonneista kattorakenteista ja homehtuneista eristeistä? Onko katto nyt uusittava? Mistä löytää katon korjaukselle tai kattoremontille luotettavat tekijät, jotka hoitavat homman kotiin ilman turhaa säätöä?

Jos kattovuoto tiilikatolla, peltikatolla tai huopakatolla on totta, ei pidä mennä asioiden edelle. Jos kyse on vain siitä, että katto vuotaa savupiipun kohdalta, kattoa tuskin tarvitsee uusia. Parhaassa tapauksessa katon alta ei löydy kosteutta – tästä voidaan kiittää ehjää ja joka kohdastaan oikein asennettua aluskatetta. Nopeasti tilattu kattokorjaus voi olla pelkkä piipun ja vesikatteen liitoksen tiivistys, ja tällainen kattotyö onnistuu meiltä varsin pienimuotoisin kustannuksin. Kaupan päälle tuleva kattotarkastus varmistaa, ettei katto vuoda myös kattoikkunan kohdalta, tai jostain muusta kohdasta. Huomaamme kaikki vuotokohdat, kuluneet tiivisteet ja muut vaaranpaikat, ja tarjoamme katon kokonaisvaltaista kunnostamista.

Jos onni ei ole ollut myötä, voi katon alla olla kosteutta – silloinkin, kun on kyse vain siitä, että katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta. Silloin on myöhäistä surra asiaa sen enempää. Anna meidän laittaa katto kuntoon hyvällä hinta-laatusuhteella, niin vauriot ovat pian menneen talven lumia, ja katon tiiviys taas oikealla tolalla. Korjaamme läpiviennin, tiivistämme aluskatteen ja puutumme katon alta löytyviin kosteusvaurioihin niiden edellyttämällä tavalla. Sade- tai sulamisvesien kastelemat kattorakenteet voidaan usein kuivattaa, mutta jos puurakenteissa jo on lahoa, tulee ne purkaa ja uusia. Lahon leviämisen estämiseen ei ole muita konsteja kuin lahojen puuosien vaihto. Siksi myös lahoiksi paljastuneet otsa- ja räystäslaudat kannattaa uusia. Eristeet vaihdamme heti, jos niissä on kosteutta – tiedämme, miten nopeasti märkiin eristeisiin voi syntyä hometta.

On tapauksia, jolloin meidän on suositeltava kattosaneerausta, vaikka kyse olisi vain kattoluukun kohdalta alkaneesta kattovuodosta. Katon vaihto on paras tapa puuttua siihen, että katto vuotaa kattoluukun kohdalta, jos katto on hyvin vanha ja muutenkin uusimisen tarpeessa. Myös pitkään jatkunut kattovuoto ja paha katon vesivahinko voi olla syy suositella kattoremonttia katon osittaisen korjauksen sijasta. Silloinkin tarjoamme kattoremonttia, jos talossa on varttikatto, joiden korjaamisen nykyinen laki estää.

Saat parhaan hinnan kattovuodon korjaamiselle Akaassa, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Juupajoella, Kangasalla, Kihniössä, Lempäälässä, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla, Orivedellä, Parkanossa, Pirkkalassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Ruovedellä, Sastamalassa, Tampereella, Urjalassa, Valkeakoskella, Vesilahdella, Virroilla tai Ylöjärvellä ottamalla yhteyttä meihin. Timanttisella ammattitaidolla tehdyt kattokorjaukset ja kattosaneeraukset voi maksaa kauttamme saatavalla rahoituksella, ja yksityisasiakkailla on mahdollisuus hakea töistämme kotitalousvähennykseksi kutsuttua verovähennystä.

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, kun rasitukset käyvät ylivoimaisiksi

Tiilikatto, peltikatto, huopakatto tai palahuopakatto kestää hyvin erilaisia rasituksia, joita ilmastomme sekä pohjoiset olosuhteemme sille aiheuttavat. Katon elinkaari voi kuitenkin olla useiden vuosikymmenien mittainen. Eteen voi tulla tilanteita, jolloin rasitukset käyvät ylivoimaisiksi, ja silloin harjakatto, tasakatto tai esimerkiksi pulpettikatto saattaa alkaa vuotaa Pirkanmaalla. Ota silloin yhteyttä tähän kattourakoitsijaan, jonka voit luottaa korjaavan jokaisen vuotavan katon taitavasti sekä täsmällisesti.

Myrskyn aiheuttamat rasitukset voivat saada rivitalon, kerrostalon, rintamamiestalon tai esimerkiksi ulkorakennuksen katon vuotamaan Pirkanmaalla. Mitä kovempaa tuuli puhaltaa, sitä helpommin se voi irrottaa rännejä, kattotikkaita, aurinkopaneeleita tai esimerkiksi peltilistoja. Myös kattopellit voivat irrota paikoiltaan. Jos tuuli pääsee vuotien alle, voi huopakattoon syntyä isoja repeämiä. Katolle iskeytyvät oksat saattavat irrottaa ja rikkoa kattotiiliä.

Myrskyvaurioita voidaan tiettyyn pisteeseen asti estää. Kattotarvikkeiden kiinnitysten kireyttä on hyvä seurata kiristystarpeiden varalta. Peltikatolle voi asentaa lisäkiinnikkeitä, ja vanhat peltikattonaulat tai kateruuvit voi korvata uusilla ruuveilla (tämä estää myös peltikattovuodon vanhojen kiinnikkeiden kohdalta). Tuulen ei pitäisi löytää tietä vuotien alle, jos katolla ei ole saumoja avaavia sammaleita, ja huonokuntoiset saumat on ajoissa tiivistetty.

Myös talvi voi saada palahuopakaton, aaltopeltikaton tai esimerkiksi betonitiilikaton vuotamaan. Lumen paino voi saada aikaan sen, että katon jiireistä, saumoista tai läpivienneistä alkaa tihkua sulamisvettä katon alle. Lumen vauhdikas putoaminen alas katolta (mikä kannattaisi pyrkiä estämään tilaamalla hallittu lumenpudotus ajoissa) voi rikkoa talon kattoa samaan tapaan kuin myrsky. Lumen mukaan voi lähteä kattotarvikkeita, ja katto saattaa vuotaa siihen jäävistä rei’istä tai repeämistä.

Joskus katon vauriot ja vesivuodot selittyvät pikemminkin ajan hampaalla. Katto, minkä ikä on korkea, ei kestä tavanomaisia rasituksia yhtä hyvin kuin ennen.

Aurinko voi saada vanhan huopakaton kovettumaan, halkeilemaan ja vuotamaan. Huopakaton rasituksenkestävyyttä voidaan parantaa uusimalla sen suojapinnoite katon ollessa parikymppinen. Sen jälkeen pinnoitetta ei enää kannata uusia. Bitumikaton tekninen käyttöikä on lopussa, kun katon ikä alkaa hipoa 40 vuotta. Tässä vaiheessa huopakatto kannattaa uusia jo kiireen vilkkaa, sillä vanha ja rasituksensietokykynsä menettänyt katto voi alkaa vuotaa koska tahansa.

Pakkaset ja nopeat ulkolämpötilavaihtelut voivat saada tiilikaton tiilet halkeilemaan. Rikkinäiset tiilet voivat johtaa siihen, että tiilikatto vuotaa. Tiilien alle oleva aluskate voi haurastua jatkuvan kosteusrasituksen myötä, jolloin siitäkään ei ole suojaamaan kattorakenteita kosteudelta ja kosteusvaurioilta. Betonitiilet kestävät korkeintaan 70 vuotta, ja näin pitkä käyttöikä edellyttää katon puhtaanapitoa sekä tiilien suojapinnoitteen kertaluontoista uusimista. Roskat, epäpuhtaudet ja sammaleet sitovat tiiliin kosteutta. Kosteus jäätyy pakkasella – silloinkin, kun se on tiilien sisällä. Jää vaati enemmän tilaa kuin vesi, ja tähän perustuu se, miksi jään muodostuminen voi rikkoa lukuisia eri materiaaleja ja rakenteita (kattotiiliä unohtamatta). Tiilien rakenteen muuttuminen huokoistuneeksi ja hauraaksi voi johtaa myös siihen, että tiiliä hajoaa kengän alla kattoa huoltaessa.

Kosteus ruostuttaa peltikaton, oli se sitten lukkosaumakatto tai vaikka suoraprofiilinen peltikatto. Ruostuneet kattopellit ovat hauraita, ja niissä voi olla reikiä. Ruosteella on tapana laajentaa katon ruuvinreikiä niin, että katto alkaa vuotaa kiinnityskohdista. Ruosteen takia peltikatot pitää uusia viimeistään niiden ollessa viisikymppisiä. Peltikatto voi olla huonossa kunnossa jo aiemmin, jos sitä ei ole pidetty puhtaana, eikä sen pinnoitetta ole uusittu tilanteen mukaan (esimerkiksi joka kymmenes vuosi). Konesaumakatto on poikkeus, sillä se voi kestää timmissä kunnossa satakin vuotta. Konesaumakaton uskomaton tiiviys selittyy muun muassa sillä, ettei näkyviin ole jäänyt yhtään ruuvinreikää, joista katto voisi alkaa vuotaa. Rivisaumattu peltikatto ei vuoda helposti läpivientienkään kohdalta, sillä ne on saumattu tiiviisti kiinni katteeseen. Toki rasitukset voivat käydä ylivoimaisiksi rivisaumatulle peltikatollekin, joten senkin kuntoa kannattaa seurata puolivuosittain. Kattotarkastuksen perusteella tehdyt katon paikkaukset ja katon huollot voivat lisätä katon kuin katon kykyä kestää erilaisia rasituksia ja pitää vettä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ei hämmästytä ammattilaisiamme

Kattovuoto savupiipun kohdalta ei saa pasmojamme sekaisin Pirkanmaalla. Ammattilaisemme eivät hämmästy, vaikka katto vuotaisi savupiipun juuresta, sillä piipunjuurivuoto on suhteellisen tyypillinen ilmiö. Ammattilaisemme eivät mene hämilleen senkään takia, etteivät he tietäisi, miten piipun juuresta vuotava katto pitää korjata. Olemme korjanneet lukemattomia kattoja, ja moni kattokorjaus on keskittynyt joko vuotavan piipun juuren tai muun läpiviennin korjaamiseen. Läpivientivuoto on usein korjattavissa melko yksinkertaisin menetelmin, mutta oikean korjausmetodin valinta vaatii paikan päällä käyntiä. Kun kohde on tarkastettu haukansilmillämme, tiedämme, miten korjata tiilikatto, peltikatto tai huopakatto.

Kattovuoto piipun juuresta on helpoimmillaan pelkkä läpiviennin tiivistys – tässä tapauksessa savupiipun ja vesikatteen liitoksen tiivistys. Tiivistämme liitoksen niin, että sade- ja sulamisvedet pysyvät jatkossa pois katon alta. Tarvittaessa korjaamme myös juuripellityksen tai piipunpellityksen. Koska meillä on tapana laittaa katot kerralla kuntoon, liitämme katon korjaukseen tarvittaessa myös piipunhatun asentamisen tai rikkinäisten tiilien vaihdon. Voimme sopia myös piipunpellityksestä, jos piippua suojaamassa on pelkkä juuripellitys. Piipunpellitys, minkä taiturimaiset kattopeltiseppämme tekevät mittojen mukaan, suojaa piipun todella hyvin rapautumiselta ja vesivuodoilta.

Jos piipunjuurivuoto omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi rivitalon katolla on jo aiheuttanut katon alla olevien rakenteiden kastumisen, etenemme tilanteen edellyttämällä tavalla. Kattoremonttia tuskin tarvitaan, ellei tilanne ole jotenkin normaalista poikkeava. Esimerkiksi erityisen vanha katto kannattaisi uusia, vaikka kyse ei olisi kuin piipunjuurivuodosta. Jos nyt katolla on vielä käyttöikää jäljellä eikä kyse ole varttikatosta (mitkä on lain mukaan purettava pois vaurioiden syntymisen jälkeen), teemme katon osittaisen korjauksen ja kosteusvaurioiden korjauksen. Jos kattorakenteissa on kosteutta, johtuu se todennäköisesti siitä, että aluskate on rikki (tai väärin asennettu). Korjaamme piipunjuurivuodon korjaamisen yhteydessä myös aluskatteen, jotta kosteus pysyisi jatkossa pois katon alta. Kastuneet kattorakenteet kuuluu kuivattaa, ellei niissä ole lahoa. Lahot puuosat pitää vaihtaa, eikä märkiä eristeitä kannata jättää paikoilleen, vaikkei niissä vielä olisikaan homekasvustoja.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa esimerkiksi lumen painon alla

Ainoa tapa saada ajoissa tieto siitä, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa Pirkanmaalla, on katon kunnon tarkastus. Jos meiltä kysytään, on jokainen katto syytä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Katon kuntoa on syytä seurata, oli se sitten loiva tai kalteva katto, asuinrakennuksen tai ulkorakennuksen katto, tasakatto tai pulpettikatto tai vaikka jo aivan käyttöikänsä lopussa oleva katto. Meidän asiakkaillamme on tämä asia kondiksessa, sillä tarkastamme katon kunnon ilmaiseksi kaikkien kattotöidemme yhteydessä. On monta hyvää syytä jättää katon kevät- ja syyshuollot meille (esimerkiksi ajansäästö), mutta ilmainen kattotarkastus aina oikeaan aikaan saatuna on niistä hyvin merkittävä.

Katon kunnon tarkastusta ei tehdä talotikkailta tai pihalta kattoa kiikaroimalla. Katon kunnon tarkastus on raakaa työtä, mihin varaamme riittävästi aikaa. Jotta saisimme kattavan kokonaiskuvan koko palahuopakaton, tiilikaton, aaltopeltikaton tai esimerkiksi konesaumakaton kunnosta, on meidän kiivettävä katolle ja käveltävä sen pinta kauttaaltaan läpi. Etsimme kaikenlaisia muutoksia, kuten kuluneita kohtia, ilmakuplia, naarmuja, törröttäviä nauloja ja tiivisteettömiä ruuveja. Panemme merkille kaikki ongelmakohdat ja mainitsemme niistä asiakkaalle korjausehdotuksen sekä merkille pantavan hyvän tarjouksen kera.

Katon tarkastus ulottuu myös katon alle, jos yläpohjaan suinkin on mahdollista mennä purkamatta talon kattoa. Katon alla voi tuoksua ummehtuneelle, mikä kielii katon vesivahingosta heti kättelyssä. Katon vesivahinko (myös kondenssiveden aiheuttama; tästä lisää vähän myöhemmin) voi paljastua myös tummentumina, lahovaurioina ja märkinä eristeinä.

Jos on niin, että kattoikkuna, kattoluukku, kattovalokupu tai muu kattoläpivienti vuotaa Pirkanmaalla, huomaamme sen katon kuntoa tarkastaessamme. Vuotava kattoikkuna, katoluukku tai kattovalokupu huomataan usein keväällä tehdyn, vuoden ensimmäisen kattotarkastuksen yhteydessä. Lumen paino on voinut saada omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi paritalon kattoluukun vuotamaan, mutta kattotarkastuksen ansiosta ongelma saadaan pois päiväjärjestyksestä ennen tilanteen pahenemista.

Säännöllisesti tehtyjen kattotarkastusten ansiosta kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku osataan korjata jo ennen vesivuotoa. Kattovuoto läpiviennin kohdalta on estettävissä tiivistämällä läpivienti uudelleen. Tarvittaessa uusimme läpiviennin suojapellitykset. Voimme uusia myös kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vihjaa asennusvirheiden suuntaan

Omakotitalon, kesämökin, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon katto voi alkaa vuotaa jonkin katon läpiviennin kohdalta Pirkanmaalla. Tiilikatto voi vuotaa antennin juuresta tai ilmanvaihtoputken kohdalta. Huopakattovuoto voidaan paikantaa viemärintuuletusputken kohdalta. Peltikaton liesituulettimen hormi voi vuotaa sateella.

Läpivientejä ei kannata jättää asentamatta sen takia, että ne voivat alkaa vuotaa jonain päivänä. Savupiippu on olennaisen osa takkaa, jos sellaisen tahtoo taloonsa hankkia. Takassa poltetut puut tuovat kodikasta tunnelmaa, ja puulämmitys (joko ainoana tai tukevana lämmitysmuotona) on suhteellisen ympäristöystävällinen sekä edullinen. Antenni mahdollistaa monipuolisen TV-tarjonnan. Ilmanvaihtoputkilla huolehditaan ilmanvaihdosta sisällä sekä välikatolla. Viemärintuuletusputki parantaa asumismukavuutta vähentämällä hajuhaittoja. Liesituuletin ja liesituulettimen putki kuljettavat kosteutta ja ruoan käryä pois rakennuksesta, ja niin edelleen.

Asennuta kaikki tiilikaton, peltikaton, huopakaton tai palahuopakaton läpiviennit meillä, niin kattoläpivienneistä tulee erityisen tiiviitä ja kestäviä. Asennamme antennit, ilmanvaihtoputket ja muut läpiviennit joko katon asennuksen yhteydessä tai myöhemmässä vaiheessa talon asukkaiden tarpeiden ja toiveiden muuttuessa.

Vaikka läpiviennit olisi aikoinaan asennettu parhaiden asiantuntijoiden toimesta, kannattaa niiden kuntoa seurata säännöllisesti. Läpivientien tiivisteet kuluvat ja niiden suojapellitykset voivat vääntyä. Katon puolivuosittainen tarkastus kertoo ajoissa tarpeesta korjata ja tiivistää jokin kattoläpivienti. Näin voidaan välttyä läpiviennin kohdalta alkavilta kattovuodoilta Pirkanmaalla.

Katto vuotaa jiirin (eli sisätaitteen) kohdalta – vai onko sittenkin kyse kondenssivedestä?

Edellä todettiin, että katto voi vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta. Myös jiirit ovat sellaisia kohtia, joista taloyhtiön katto (eli kerrostalon, rivitalon tai paritalon) tai yksityisomisteisen kiinteistön (omakotitalon, kesämökin, autotallin tai muun piharakennuksen) katto saattaa vuotaa. Kiinnityskohdat ovat myös hyvin tavallinen paikka kattovuodolle. Kiinnityskohta vuotaa, jos naula on alkanut törröttää, tai irronnut kokonaan. Aika haurastuttaa kiinnitysruuvien tiivisteet, ja silloinkin sade- ja sulamisvedet löytävät tiensä katon alle. Katon kunnon tarkastuksessa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota katon läpivientien, jiirien ja kiinnikkeiden kuntoon.

Jiiri voi vuotaa, koska sen kohdalta löytyvät usein ne suurimmat lumikinokset. Lumen paino tai lumen ja jään liikkeet voivat rikkoa jiiriä, jolloin vettä pääsee tihkumaan katon alle. Tiilet hajoavat erityisen helposti juuri katon jiiristä.

Jiiri tarkoittaa kohtaa, missä kaksi lapetta kohtaa. Lumen ja jään lisäksi sitä kuormittavat vedet ja lämpötilavaihtelut. Jiiri on suhteellisen hankala korjata, asentamisesta ja huoltamisesta puhumattakaan. Tilaa kaikki jiirityöt meiltä, myös aluskatteen korjaus jiirin kohdalta. Toteutamme toimivan jiirirakenteen asentamalla kaksi aluskatetta toistensa päälle. Tällainen aluskate ohjaa kosteuden pois yläpohjarakenteista, jos katto vuotaa jiirin kohdalta Pirkanmaalla.

Kattotarkastus voi kertoa katon alla olevasta kosteudesta, vaikka katto ei vuotaisi sen paremmin jiirin kohdalta kuin piipunjuurestakaan. Laho- ja muiden kosteusvaurioiden takana voi olla kondenssivesi, mitä syntyy lämpimästä ilmasta tiivistymällä. Jotta katon alla ei kehittyisi kondenssivettä, on yläpohjan oltava hyvin tuulettuva. Jos katon alapuolisten rakenteiden ilmanvaihto ei toimi optimaalisella tavalla, teemme tarvittavat katon IV-työt. Lämpimän ilman päätymistä katon alle voidaan hillitä lisäämällä yläpohjaan eristeitä. Katon lisälämmöneristys vähentää myös kattojään muodostumista – kattojään, mikä voi aiheuttaa turvallisuusriskejä ja talviaikaisia saumavuotoja. Uudet eristeet laskevat myös rakennuksen lämmityskustannuksia – erityisen suuret hyödyt voidaan saavuttaa ennen 1980-lukua rakennetuissa ja eristetyissä rakennuksissa.

Katon vuotokorjausten ja mm. aluskatteen korjausten lisäksi saat meiltä myös kaikki muutkin katon korjaus sekä huoltotyöt. Jos kattoluukku, kattoikkuna tai vaikka kattovalokupu aiheuttaa harmia, niin korjaamme, sekä tarvittaessa uusimme. Katon huolto vesikourujen puhdistuksesta lumenpudotuksiin varmistaa sen, että kattosi jaksaa palvella vuodesta toiseen. Mikäli kattosi kaipaa kokonaisvaltaisempaa saneerausta, eikä esimerkiksi huopakaton korjaus enää riitä, saat meiltä laadukkaat kattoremontit niin pelti-, tiili- kuin huopakatoille avaimet käteen -palveluna.

Pyydä tarjous kattovuodon korjauksesta tai muusta kattotyöstä!

Olemme osaava kattofirma kaikissa katon vuotokorjauksissa sekä muissa kattotöissä. Jos kattosi vuotaa tai kaipaa muuta huomiota, käänny meidän puoleemme.

Näin meillä katon korjaus etenee!

1
Pyydä meiltä tarjous ja kerro mikä kattoasi vaivaa. Tarvittaessa tulemme paikanpäälle tarkastamaan katon kunnon.

2
Laadimme kattotyöstä kirjallisen kiinteähintaisen ja kilpailukykyisen tarjouksen.

3
Toteutamme kattotyön täydellisenä avaimet käteen -palveluna ja olemme varmoja, että olet tyytyväinen lopputulokseen.