KATTOALAN TINKIMÄTÖN AMMATTILAINEN PALVELUKSESSASI!

Katto vuotaa Pirkkala – Kattovuoto tietää sitä, että vedenpitävyys laitettava oikealle tolalle katonkorjauspalvelumme toimesta

On monia syitä sille, miksi omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Pirkkalassa. Jos katto vuotaa savupiipun kohdalta, voi katto olla joutunut turhan kovalle koetukselle edellisenä talvena. Lumen paino rasittaa erityisesti jiiriä ja katon läpivientejä. Jiirivuodon lisäksi katon kevättarkastus voi kertoa siitä, että katto vuotaa kattoikkunan kohdalta.

Mikäli uusi katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta, saattaa taustalla olla kattoa ja sen läpivientejä asennettaessa tehdyt asennusvirheet. Vanhan katon vuotaminen kattoluukun kohdalta tai esimerkiksi saumoista johtuu usein normaalista kulumisesta. Katon kulumista kannattaakin seurata säännöllisten kattotarkastusten avulla. Kattotarkastus paljastaa huokoisuuttaan hajonneet kattotiilet sekä ruosteisuuttaan vuotaa ruvenneet kattopellit. Katon kunnon tarkastus kertoisi myös halkeamista huopakatolla sekä sammaleiden juurien avaamista saumoista.

Kun katto vuotaa Pirkkalassa, Tampereella, Nokialla, Lempäälässä ja Vesilahdella, ei ensimmäinen tehtävä asia ole asian sureminen. Ota luuri käteen ja soita meille, niin kattovuoto on pian menneen talven lumia. Nopean toiminnan ansiosta saat kattosi kuntoon ilman suurempi suruja, sillä tekemämme kattopaikkaus on pian ohi, ja katon vedenpitävyys on taas oikealla tolalla. Vuotavan peltikaton, tiilikaton tai huopakaton korjauksen hintakaan ei hirvitä, sillä meidän katonkorjauspalvelumme hinnoittelee kaikki kattotyöt sangen kohtuullisiksi. Avaimet käteen -periaatteella tehtävän kattokorjauksen voi maksaa yhteistyökumppanimme järjestämällä rahoituksella, ja töiden osuus urakasta on kotitalousvähennyskelpoinen.

Se, mitä kaikkea vuotavan katon korjaus sisältää, ratkaistaan paikan päällä. Tulemme paikallistamaan kattovuodon ja kartoittamaan katon alle syntyneet kosteusvauriot, ennen kuin annamme loistotarjouksen katon korjaamisesta. Kuten sanottu, nopean toiminnan ansiosta kattovuoto tasakatolla, pulpettikatolla tai vaikka harjakatolla on helpommin korjattavissa. Katto voidaan saada kuntoon pelkällä vesikatteen paikkauksella, mikä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihtoa tai bitumikaton paikkaamista huopapalalla.

Tarvittaessa sisällytämme katon korjaukseen myös aluskatteen tiivistyksen, märkien eristeiden uusimisen ja lahovaurioiden kunnostamisen. Joissain tapauksissa parasta on uusia koko katto, mutta silloin on kyse esimerkiksi erityisen vanhasta katosta.

Kattokorjaus, kattoremontti tai kattovuotoja ehkäisevä kattohuolto oikeuttaa hakemaan kotitalousvähennystä. Tätä yksityisasiakkaiden verovähennystä haetaan suoraan Verohallinnolta. Haettavissasi on myös remonttilaina. Tämän rahoituksen tarjoamisesta ja järjestämisestä huolehtii yhteistyökumppanimme.

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa liiallisten rasitusten ja kuormitusten takia

Edellä jo viitattiin siihen, että kattovuoto voi selittyä lukuisilla eri asioilla. Tiivistetysti voidaan sanoa, että tiilikatto, peltikatto, huopakatto tai palahuopakatto vuotaa Pirkkalassa, kun rasitukset käyvät sille ylivoimaisiksi. Katon rasituksensietokyky heikkenee vuosien saatossa, mutta väärin asennetun katon kyky kestää erilaisia kuormituksia on alusta pitäen heikko. Täysin oikein asennettu kattokin saattaa vuotaa, jos se joutuu kohtaamaan jonkin poikkeuksellisen suuren rasituksen. Tällaisen poikkeustilanteen voi aiheuttaa vaikkapa kova myrsky.

Myrskyvaurioista tutuimpia ovat irronneet kattopellit, revenneet kattohuovat, pitkin pihaa lennelleet kattotiilet ja maahan pudonneet kattotarvikkeet. Myrsky voi saada uudenkin katon vuotamaan repimällä irti kattotikkaat, ilmanvaihtoputket tai esimerkiksi aurinkopaneelit. Myrskyvaurioiden korjaamisesta voi saada vakuutuskorvauksia – tarkasta kotivakuutuksesi ehdot asian selvittämiseksi.

Myös talven pakkaset ja lumet voivat aiheuttaa vaurioita, joista kerrostalon, saunamökin, luhtitalon tai esimerkiksi huvilan katto voi vuotaa. Lumen painon alla vuotamaan alkanut kattoikkuna tai piipunjuuri ei ole mikään harvinaisuus. Lumen rasittama jiiri ei ylitä uutiskynnystä, kuten ei myöskään katolta lumen mukana irronnut kattosilta. Ulkolämpötilojen sahaaminen nollan molemmin puolin pahentaa pakkasrapautumista, mistä kärsivät melkein kaikki muut katot paitsi peltikatot. Peltikatto voi saada naarmuja jäisten lumimassojen liukuessa pitkin lapetta, ja näistä naarmuista voi käynnistyä kattopeltien ruostuminen.

Myös taitamaton kattohuoltaja voi olla se liiallinen rasitus, mikä johtaa kattovuotoon. Kaikkia kattoja ei saa pestä painepesurilla, eikä huopakatetta olisi hyvä harjata. Etenkin lumenpoisto on kattohuolto, mikä voi saada katon vuotamaan – pahimmillaan jopa useasta eri kohdasta.

Sitten on tietenkin ajan hammas. Ajan aiheuttama kuluminen voi saada niin tiilikaton, peltikaton kuin huopakatonkin vuotamaan Pirkkalassa. Kulumista voi hidastaa kattohuolloilla, mutta jossain vaiheessa katto on niin kulunut, että viisain tapa varmistaa katon tiiviys ja kattorakenteiden kuivuus on kattoremontti.

Tiilikaton saa kestämään hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään, kun se harjataan aina puolen vuoden välein. Tiilien ehjyyttä (mitä enemmän katolla on rikkinäisiä tiiliä, sitä varmemmin katto voi vuotaa) voidaan varjella myös poistamalla pakkasrapautumista pahentavat sammaleet. Keski-ikäiset kattotiilet on hyvä pinnoittaa uudelleen, jotta niiden kyky hylkiä likaa, kosteutta ja kasvustoja palaisi. Yli 70 vuotta tiilikatto tuskin kestää. Vanha, haurastunut ja huokoistunut katto on vaihdettava kattovuotojen ja katon vesivahinkojen estämiseksi.

Peltikatolle voi tulla ikää 50 vuoden edestä, konesaumakatolle poikkeukselliset sata vuotta. Ruosteen aiheuttamat peltikattovuodot ovat yleisiä, joten tarkastamme aina huolella katon pinnan. Tarvittaessa tarjoamme ruosteenpoistoa, katon huoltomaalausta tai ruostevaurioiden korjausta. Ruostetta torjutaan paitsi hyvän maalipinnan, myös säännöllisten roskien poistojen avulla.

Kattohuopa kestää rasituksia enintään 40 vuotta. Joka kevät ja syksy tehdyt roskien poistot, sammaleentuhokäsittelyt ja kerran uusittu pinnoite parantavat bitumikatteen kykyä kestää erilaisia kuormituksia, joita pohjoisissa olosuhteissamme on yllin kyllin.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ongelma sieltä tavallisimmasta päästä

Savupiipun kohdalta alkanut kattovuoto on ongelma sieltä tavallisimmasta päästä. Emme siis ole erityisen hämmästyneitä, jos kattotarkastus kertoo katon vuotavan piipun juuresta. Koska piipun kohdalta vuotava katto on verraten tuttu näky, on meillä pitkä kokemus ja aukoton ammattitaito piipunjuurien korjaamisesta. Voit luottaa ammattilaistemme tietävän, miten piipun juuresta vuotava tiilikatto, peltikatto tai huopakatto kannattaa korjata Pirkkalassa.

Piipunjuurivuodon korjaaminen alkaa samalla tavalla kuin kaikki muutkin katon korjaukset ja paikkaukset Pirkkalassa. Ota yhteyttä ja kerro kesämökin, omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon katolta paljastuneista ongelmista. Me kiirehdimme paikan päälle kartoittamaan tilannetta ja laatimaan katon kokonaisvaltaisesta korjaamisesta kilpailukykyistä tarjousta.

Jos saat tiedon piipunjuurivuodosta tekemämme kattotarkastuksen jälkeen, säästyt myös yhteyden ottamisen vaivalta. Kerromme havaitsemastamme kattovuodosta antaen tarjouksen katon kunnostamisesta tältäkin osin priimakuntoon.

Piipunjuurivuodon korjaamiseksi voi riittää piipun juuren ja vesikaton tiivistys. Tarvittaessa korjaamme myös juuripellityksen.

Jos katon alla olevista rakenteista paljastuu kosteusvaurioita, teemme luonnollisestikin niiden korjauksen. Kosteus on saatava pois kattorakenteista, eikä eristevillojakaan saa jättää märiksi. Kosteus voi synnyttää lahoa ja hometta, jollei siihen puututa.

Se, että piipunjuurivuoto on kastellut katon alapuolisia osia, viittaa ongelmiin aluskatteessa. Oikein asennettu ja joka kohdasta ehjä aluskate suojaa kattorakenteita kosteudelta, vaikka jokin katon läpivienneistä vuotaisi. Tarkastamme tilanteen ja teemme aluskatteen korjauksen piipun kohdalta. Kyseeseen voi tulla vaikkapa aluskatteen osittainen uusiminen savupiipun kohdalta.

Piipunjuuren korjaamiseen voidaan yhdistää piipun pellitys, minkä kattopeltiseppämme tekevät mittojen mukaan. Piipun pellitys suojaa piippua säiltä, kosteudelta ja pakkasrapautumiselta, minkä lisäksi se sulauttaa piipun osaksi kattokokonaisuutta. Piipunpellitys on ehdottomasti pelkkää juuripellitystä parempi suoja piipunjuurivuodoilta.

Piippu tarvitsee myös piipunhatun, mikä suojaa hormia rapautumiselta ja siitä johtuvilta nokipaloilta. Piipunhattu pitää lumet, sadevedet ja roskat pois savuhormista, joten siitä voisi mielestämme tehdä pakollisen kattovarusteen.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – mitä tehdä?

Jos katon kunto tarkastetaan vain silloin tällöin, voi monta olennaista seikkaa katon kunnosta jäädä huomaamatta. Kattotarkastuksien säännöllisyys on asia, mitä emme voi kylliksi korostaa. Vain usein toistettujen kattotarkastusten avulla saadaan tieto katon saumojen, jiirien ja läpivientien kunnosta. Kattotarkastuksen avulla läpiviennit voidaan saada tiivistettyä jo ennen kattovuotoa, ja tämä tarkoittaa mahdollisimman edullisesti etenevää kattokorjausta.

Ei ole kovin vakavaa, vaikka kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku jo vuotaisi Pirkkalassa. Tilanne voi äityä vakavaksi, mutta jos otat heti yhteyttä ammattilaisiimme, voidaan katto korjata melko vaivattomasti. Vuotavan kattoikkunan, kattoluukun tai esimerkiksi kattovalokuvun korjaamiseksi voi riittää läpiviennin tiivistys. Jos aluskate toimii kuten sen kuuluu toimia, on se ohjannut kosteuden pois katon alta, joten puurakenteissa ei ole lahoa eikä yläpohjan eristeissä hometta. Aluskate onkin talonomistajan paras ystävä, ainakin kaikissa kattovuototilanteissa.

Siinä tapauksessa, että aluskate on väärin asennettu tai se on mennyt rikki, liittyy kattoikkunan tai esimerkiksi kattoluukun korjaamiseen kattorakenteiden kunnostamista. Kosteus on saatava pois omakotitalon, paritalon, kesämökin, rivitalon tai muun rakennuksen katon alta, jotta se ei alkaisi aiheuttaa tuhojaan. Olipa tarvetta kuivatusoperaatiolle, eristeiden uusimiselle tai lahojen puuosien vaihtamiselle, teemme tarvittavat toimenpiteet vankkumattomalla ammattitaidolla.

Teemme kaikki tiilikattojen, peltikattojen ja huopakattojen korjaukset avaimet käteen -periaatteella, joten huolehdimme myös suojapellityksen korjaamisesta tai uusimisesta, läpiviennin eristämisestä ja höyrysulun korjaamisesta – tai mitä läpiviennin korjaaminen Pirkkalassa nyt edellyttääkin. Laitamme kuntoon myös aluskatteen. Tarvittaessa uusimme kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun, ja voimmepa poistaakin sen katolta niin tahtoessasi. Nykyaikaiset kattoikkunat ovat tosin erittäin tiiviitä, ja kattoluukulla on parikin eri funktiota, joiden takia se kannattaisi säilyttää katolla. Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku ei kuitenkaan ole pakollinen kattovaruste, joten asiakas päättää niiden asentamisesta, asentamatta jättämisestä tai poistamisesta katolta. Kattoturvatuotteet ovat pakollisia kattovarusteita, ja niiden minimimäärä selviää viranomaismääräyksistä. Sadevesijärjestelmä ei ole pakollinen osa katon varustelua, mutta siitä on niin suuri hyöty koko rakennuksen kosteusteknisen toiminnan kannalta, ettei sitä kannata jättää asentamatta.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi alkaa katon iästä riippumatta

Omakotitalon, kesämökin, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon katto saattaa vuotaa antennin juuresta. Antennia varten kattoon on tehty läpivienti, minkä vuotaminen sateella on estetty erilaisilla tiivisteillä. Kattovuoto voi alkaa myös ilmanvaihtoputken kohdalta, sillä sekin on katossa oleva reikä, minkä tiivisteet kuluvat vuosien saatossa. Myös viemärintuuletusputken tiivisteiden kuluminen altistaa kattovuodolle.

Joku saattaisi ajatella, ettei katolle kannata asennuttaa läpivientejä, koska ne voivat vuotaa. Katolle on kuitenkin hyvä asentaa erilaisia varusteita, vaikka ne tarvitsevatkin läpivientejä. Antennin avulla saat mielenkiintoista katseltavaa töllöttimestä. Ilmanvaihtoputket ja viemärintuuletusputket huolehtivat sisäilman laadusta ja hajuhaittojen ehkäisemisestä. Savupiippu mahdollistaa takan asentamisen ja käyttämisen. Liesituulettimen putken avulla poistetaan turhat käryt ja liika kosteus. Kattoikkunan avulla sisätiloihin saadaan kaunista luonnonvaloa, ja kattoluukku toimii ainakin tarkastusluukkuna, mahdollisesti myös hätäpoistumistienä.

Estä kattovuoto antennin, IV-putken tai esimerkiksi viemärintuuletusputken kohdalta Pirkkalassa asennuttamalla kaikki tiilikaton, peltikaton ja huopakaton läpiviennit meidän ammattilaisillamme. Me osaamme asentaa myös konesaumakaton läpiviennit, joiden toteuttaminen poikkeaa tavallisen peltikaton läpivientien asentamisesta.

Vaikka viemärintuuletusputki tai muu katon läpivienti olisi asennettu katemateriaalin ja valmistajan ohjeiden mukaan, on kattoläpivientivuoto mahdollinen. Uuden katon uudet läpiviennit tuskin vuotavat, jos ne on oikein asennettu ja tiivistetty. Vuosien mittaan tiivistykset kuluvat, ja läpivientien suojapellitykset voivat vääntyä. Katon läpivientien kuntoa onkin syytä tarkkailla kulumien ja vesivuotojen havaitsemiseksi. Asiantuntijoidemme harjaantuneet silmät havaitsevat kaikki muutokset talon katossa. Monet vesivuodot ovat avullamme kokonaan ehkäistävissä, ja jo syntyneet (esimerkiksi katolla olevan lumen painon aiheuttamat) läpivientivuodot saadaan korjattua nopeasti. Puolen vuoden välein tehtävien katon kunnon tarkastusten avulla esimerkiksi ilmanvaihtoputken kohdalta alkanut kattovuoto voidaan saada korjattua jo ennen katon alla olevien osien kastumista.

Teemme katon tarkastuksen ilmaiseksi kaikkien kattotöiden yhteydessä – myös rännien puhdistuksen, rikkinäisten kattotiilien vaihdon tai katon syyshuollon yhteydessä. Tuo kattotarkastus antaisi sinulle tiedon myös tiivistystä odottavista saumoista, alastuloputkien auenneista saumoista, harjapellin kohdalta alkaneesta kattovuodosta tai paikkamaalausta kaipaavista saumoista.

Katon kunnon tarkastus ulottuu mahdollisuuksien mukaan myös katon alle. Yläpohjasta käsin voidaan tarkastaa tiilikaton tai peltikaton aluskate. Aluskatteen oikeaoppinen asennustapa on tärkeä seikka. Jos antennin juuri, ilmanvaihtoputki, liesituulettimen hormi tai viemärintuuletusputki vuotaa Pirkkalassa, oikein asennettu aluskate ohjaa vedet pois yläpohjarakenteista. Aluskate on oikein asennettu, jos se on nostettu kaikkia katon läpivientejä vasten. Tarvittaessa teemme tarjouksen aluskatteen korjauksesta IV-putken, viemärintuuletusputken tai muun kattoläpiviennin kohdalta.

Jos ilmanvaihtoputken tai esimerkiksi viemärintuuletusputken ongelmat liittyvät siihen, että siitä tippuu kondenssivettä, tarjoamme läpiviennin eristyksen kunnostamista.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – kyse lienee lumen painosta

Suhteellisen yleisiä paikkoja kattovuodoille ovat katon läpiviennit, katon kiinnityskohdat sekä katon jiirit. Näihin kohtiin muistamme kiinnittää erityistä huomiota aina, kun tarkastamme talon kattoa. Edellä kerrottiinkin jo varsin kattavasti peltikattojen, tiilikattojen ja huopakattojen läpivienneistä, kuten ilmanvaihtoputkista, antenneista, savupiipuista ja kattoluukuista.

Katon kiinnityskohdat ovat tavallinen syy kattovuodolle peltikatolla. Vanhat peltikatot on usein asennettu peltikattonauloilla, mitkä ruodelaudoitusten kosteuseläminen saattaa tuupata pois paikoiltaan. Puu turpoaa kastuessaan, kutistuakseen taas kuivuessaan. Tällainen saa naulat törröttämään, ja lopulta irtoamaan katolta. Katto vuotaa törröttävän naulan juuresta. Tuuli voi tempaista kattopellin irti, jos se ei ole kunnolla kiinni. Suosittelemmekin vaihdattamaan vanhat naulat kateruuveiksi, sillä tällainen temppu voi lisätä peltikaton käyttöikää.

Kateruuvit pysyvät paremmin paikoillaan kuin peltikattonaulat, mutta niiden tiivisteet kuluvat vuosikymmenien vieriessä. Tiivisteen haurastuminen voi johtaa kattovuotoon. Uusimme kaikki huonokuntoiset kateruuvit ruuveilla, joiden uudenkarhea tiiviste pitää kosteuden pois katon alta.

Katon jiirin oikeaoppinen toteutus ehkäisee monet jiirivuodot Pirkkalassa. Meidän asiantuntijoiltamme sujuu luotettavasti kaikkien kattojen jiirien asennus. Tiedämme myös sen, kuinka aluskatteen limitykset kuuluu toteuttaa jiirin kohdalta. Oikealla tavalla asennettu aluskate suojaa kattorakenteita, jos talon katto jonain päivänä alkaisi vuotaa sisätaitteen (eli jiirin) kohdalta. Aluskate kuuluu toteuttaa niin, että kaksi aluskatetta on toistensa päällä. Toimiva jiirirakenne on ensiarvoisen tärkeä asia omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi taloyhtiön (kuten kerrostalon) katon kunnon kannalta.

Jiiri tarkoittaa siis sitä kohtaa, missä kaksi eri lapetta kohtaavat. Jiirikohta altistuu lumelle, jäälle, vedelle ja lämpötilavaihteluille. Runsaat rasitukset kuluttavat jiiriä voiden johtaa kattovuotoon jiirin kohdalta Pirkkalassa. Jiirin päälle kasautuu usein lunta, mikä voi rikkoa esimerkiksi jiirin kohdalle asennettuja kattotiiliä. Jiiri kuormittuu myös lumimassojen liikkeiden takia.

Asiantuntijamme huomaa jiirin ongelmat vesikatteella liikkuessaan, mutta varmistamme (mahdollisuuksien mukaan) katon kunnon myös alakautta. Vierailu kesämökin, kerrostalon tai vaikkapa omakotitalon katon alla voi kertoa kattorakenteissa olevista kosteusvaurioista – tai aluskatteen asennusvirheistä, joihin voimme puuttua esimerkiksi toteuttamalla aluskatteen osittaisen uusimisen jiirin kohdalta.

Muistamme, että katon alla olevat merkit kosteudesta voivat kertoa myös kondenssivedestä. Jos välikaton ilmanvaihto toimii jähmeästi, saattaa rakennuksen sisäosista peräisin oleva kosteus tiivistyä kondenssivedeksi. Meiltä saat parhaat ratkaisut kondenssiveden aiheuttamien kosteusvaurioiden korjaamiseen ja kondensoitumisilmiön ehkäisemiseen.

Katon vuotokorjausten ja mm. aluskatteen korjausten lisäksi saat meiltä myös kaikki muutkin katon korjaus sekä huoltotyöt. Jos kattoluukku, kattoikkuna tai vaikka kattovalokupu aiheuttaa harmia, niin korjaamme, sekä tarvittaessa uusimme. Katon huolto vesikourujen puhdistuksesta lumenpudotuksiin varmistaa sen, että kattosi jaksaa palvella vuodesta toiseen. Mikäli kattosi kaipaa kokonaisvaltaisempaa saneerausta, eikä esimerkiksi huopakaton korjaus enää riitä, saat meiltä laadukkaat kattoremontit niin pelti-, tiili- kuin huopakatoille avaimet käteen -palveluna.

Pyydä tarjous kattovuodon korjauksesta tai muusta kattotyöstä!

Olemme osaava kattofirma kaikissa katon vuotokorjauksissa sekä muissa kattotöissä. Jos kattosi vuotaa tai kaipaa muuta huomiota, käänny meidän puoleemme.

Näin meillä katon korjaus etenee!

1
Pyydä meiltä tarjous ja kerro mikä kattoasi vaivaa. Tarvittaessa tulemme paikanpäälle tarkastamaan katon kunnon.

2
Laadimme kattotyöstä kirjallisen kiinteähintaisen ja kilpailukykyisen tarjouksen.

3
Toteutamme kattotyön täydellisenä avaimet käteen -palveluna ja olemme varmoja, että olet tyytyväinen lopputulokseen.